Boekhoudprogramma's voor de Mac

Vergelijk en probeer gratis de beste boekhoudprogramma's voor de Mac

Gratis voor starters!
Belastingdienst Erkend
Helpdesk, Cursus & App
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link
Proefperiode
35 dagen
Meer informatie
Win veel tijd
Eenvoudig factureren
220+ koppelingen
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
40 jaar ervaring
Altijd overal inzicht
> 100.000 klanten
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
ZZP totaaloplossing
100% premium support
4x als beste getest!
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
Persoonlijke service
Consultancy en service
300+ koppelingen
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
Geen boekhoudkennis
Makkelijk & Compleet
Bespaar tijd & geld!
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe boekhouden?
Aanvullingen
BTW-aangifte
Bankmutaties
Inkomsten & uitgaven
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

De beste Mac boekhoudprogramma's voor:

De beste boekhoudprogramma's voor jou:

Unit4 Bedrijfssoftware

171 reviewsMeer informatie

Ondernemen met Apple boekhoudsoftware

Of je nu werkt op een iMac of MacBook, met deze boekhoudpakketten kun je makkelijk online boekhouden aangezien ze allemaal in de cloud werken. Vergelijk met onze tool de Mac boekhoudprogramma aanbieders en maak je eigen software top 3. Probeer vervolgens de boekhoudprogramma's gratis uit.

Er zijn steeds meer boekhoudprogramma's voor Mac beschikbaar. En dat is maar goed ook, want meer en meer ondernemers kiezen ervoor om op een Mac computer te werken. Het besturingssysteem van Apple wint flink wat terrein ten opzichte van Windows en raakt geïntegreerd in ondernemersland. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd even gemakkelijk om boekhoudsoftware te vinden die bij jouw onderneming past en ook nog eens werkt op je Mac.

Met een boekhoudprogramma Mac kun je meteen beginnen met boekhouden. Het is helaas niet zo makkelijk om een goed boekhoudprogramma voor je Apple te vinden. Er is veel minder aanbod in vergelijking met Windows. Vaak blijkt een Apple boekhoudsoftware niet zo gebruiksvriendelijk te zijn. Maar gelukkige geldt dat niet voor alle boekhoudprogramma's.

Maak je persoonlijke top 3

De voordelen van online boekhoudsoftware mac

Doordat bij online boekhouden de boekhoudprogramma's niet geïnstalleerd hoeven te worden, is deze software vaak ook geschikt om te gebruiken op een Apple computer. Want vaak is er bij een online boekhoudpakket geen noodzaak om een bepaald besturingssysteem te gebruiken. Dus je kunt in deze programma's werken via zowel een Mac als een andere computer met een ander systeem.

Let wel even goed op wanneer een boekhoudprogramma enkel in Microsoft Internet Explorer werkt. In zo'n geval kan het zijn dat het boekhoudpakket niet werkt in macOS, omdat Internet Explorer standaard niet in macOS draait.

Dit komt doordat je het programma opent in een browser. En deze zijn vaak niet afhankelijk van een bepaald besturingssysteem. Het enige wat je nodig hebt om online je boekhouding te doen is een abonnement afsluiten bij een bepaalde aanbieder. En tegenwoordig kan dat al voor een klein bedrag per maand. Je kunt er ook voor kiezen om een offline boekhoudprogramma Mac te gaan gebruiken. Nadeel hiervan is dat je wel aan de plaatsgebonden bent. Heb je een keer je MacBook niet bij je? Dan kun je niet even een laatste check doen in jouw offline boekhoudprogramma Mac, maar zul je moeten wachten tot je weer ‘op de zaak bent..

Niet plaats en tijdgebonden

Omdat een ZZP’er tegenwoordig niet meer aan een plaats of tijd gebonden is, is het zeer handig om een boekhoudprogramma te hebben die eigenlijk ook daaraan voldoet. Dus een boekhoudpakket voor de Mac, die op al jouw computers en systemen gebruikt kan worden. Dus op je Macbook of iMac, je iPhone of iPad en eventueel ook te gebruiken op de Windows computer van jouw boekhouder.

Een boekhoudprogramma Mac hoeft dus niet alleen maar geschikt te zijn voor een Apple product. Als het maar werkt.

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor het gebruiken van een boekhoudprogramma op je Mac. De snelste manier om te kunnen online boekhouden op een Mac is om op onze website een van de online boekhoudpakketten te kiezen. Ook kun je online boekhoudpakketten vergelijken.

Alternatieven voor boekhoudprogramma Mac

Je kunt kiezen voor een boekhoudprogramma dat op elke systemen werkt, je kunt specifiek kiezen voor een eenvoudig boekhoudprogramma mac dat alleen op het Apple besturingssysteem werkt. Of je kiest voor een alternatief. We zullen er een aantal uitlichten.

Wine (Windows Emulator) en Mac OS X

Wine is een stuk software, dat Windows code realtime vertaalt naar Mac OS X. Met Wine kun je een flink aantal Windows programma's op je OS X systeem laten draaien. Het voordeel van een emulator als Wine is dat je het programma direct in OS X kunt opstarten. Je hoeft dus niet tussen besturingssystemen te wisselen. Wine is een opensource-project, maar wordt gesponsord door het bedrijf CodeWeavers. Het bedrijf heeft ook commerciële versies van Wine met extra functionaliteit onder de naam CrossOver.

Wine probeert voor een groot deel Windows na te maken, maar kan daar natuurlijk nooit helemaal in slagen. Daarom werkt niet alle Windows-software op Wine. 64-bit Windows-programma's werken bijvoorbeeld nog niet onder Wine. Je kunt Wine zelf wel op een 64-bit Mac OS X-versie draaien. Sommige toepassingen werken niet vanzelf in Wine. De Wine Wiki geeft vaak tips om de programma's alsnog aan de praat te krijgen. Er bestaan ook een aantal tools die dit automatiseren. Een voorbeeld hiervan is Winetricks.

Er zijn dus nadelen verbonden aan het gebruik van Wine. Wine is daarom meer geschikt voor de gevorderde Mac gebruiker. Om zeker te weten of het boekhoudprogramma dat je wilt gebruiken draait in Wine, kun je het beste contact opnemen met de uitgever van het boekhoudprogramma. Wanneer er een demo versie van het boekhoudprogramma is, kun je deze gebruiken om te testen of het pakket draait in Wine.

Gebruik van virtuele Windows omgeving (virtualisatie)

Door gebruik te maken van een virtuele windows omgeving kan windows gedraaid worden op een Mac systeem. Dit lijkt op het gebruiken van een programma als Wine, met als verschil dat je bij virtualisatie niet enkel een Windows programma draait, maar het hele besturingssysteem Windows. Hierdoor is het mogelijk om macOS en Windows tegelijk te draaien en kan je een Windows boekhoudprogramma en je macOS bestanden en -onderdelen tegelijkertijd gebruiken.

Virtualisatie gebruikt software die pc-hardware nabootst en een ‘virtuele computer’ creëert. Op deze manier heb je toegang tot alle Windows-programma's. Naast Windows kun je door middel van virtualisatie ook andere besturingssystemen zoals Linux draaien. Een voordeel van virtualisatie is de mogelijkheid zonder je systeem opnieuw op te hoeven starten, zowel macOS als een virtuele computer naast elkaar te laten draaien.

Bij virtualisatie draaien er twee besturingssystemen tegelijk. Dit heeft als nadeel dat er veel wordt gevergd van hulpmiddelen zoals geheugen en processorvermogen. Dit kan ertoe leiden dat je PC of laptop traag wordt. Je Apple systeem moet daarom minimaal 1 GB aan RAM hebben om virtualisatiesoftware te draaien, maar 2 GB of meer wordt aanbevolen.

Ook in dit geval moet je in het bezit zijn van een Windows installatie CD of image. Verschil met Boot Camp is dat je met deze virtualisatiesoftware wel alle Windows versies kan gebruiken.

Er zijn verschillende programma's voor virtualisatie op een Mac. De meest geavanceerde zijn Parallels en VMware Fusion. Deze zijn voor respectievelijk 70 en 80 dollar te koop, maar van beide programma's is een gratis testversie te downloaden. Een alternatief is VirtualBox van Sun Microsystems. Dit programma is gratis en biedt voor de meeste gebruikers voldoende mogelijkheden.

Meer informatie over het installeren en gebruik van virtualisatie software op de Mac vind je via de volgende links.

Boekhoudprogramma's geschreven voor macOS

Er is een aantal boekhoudprogramma's specifiek geschreven voor MacOS. Deze zijn dus enkel op Mac systemen beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn iFinance, Billings en Numbers. Hieronder volgt een korte introductie.

iFinance

iFinance is speciaal geschreven voor de Mac en biedt tools voor een eenvoudige boekhouding, zonder veel toeters en bellen. Met een boekhoudprogramma mac als deze is het starten met je boekhouding in dit pakket gemakkelijk. iFinance is in de eerste plaats bedoeld voor een persoonlijke boekhouding, maar kan eventueel voor een ZZP-er of freelancer ook voldoende zijn.

Het programma legt veel nadruk op een grafische weergave van de statistieken. Voor een uitgebreide zakelijke boekhouding zal iFinance op termijn echter niet voldoende zijn. Er is tevens een (gratis) bijbehorende iPhone/iPad app beschikbaar die de boekhouding in iFinance uitleest en bijwerkt. Op deze manier kun je onderweg direct je boekhouding bijwerken.

Er is ondersteuning voor het importeren van diverse bank exportbestanden, zoals CSV. Een demoversie van iFinance is gratis te downloaden via de website van de maker.

iFinance kan gemakkelijk worden aangeschaft via de Mac App Store.

Info, screenshots en ervaringen voor iFinance

Billings

Billings is een Mac applicatie waarmee je middels een eenvoudige interface (GUI) je administratie kan bijhouden. Belangrijke onderdelen in Billings zijn de urenregistratie en de facturatie. Op basis van je tijdsregistratie kun je eenvoudig facturen laten genereren en versturen naar klanten. Billings beschikt ook over de mogelijkheid om de betalingen bij te houden (o.a. betalingsherinneringen versturen), waardoor je een overzicht houd op je boekhouding.

Voor het maken van facturen is de applicatie voorzien van een groot aantal mooi vormgegeven sjablonen. Dit geldt ook voor aanmaken van diverse rapporten. Uiteraard kun je deze rapporten en facturen ook zelf inrichten. Hiervoor is er een krachtige editor aanwezig, maar deze vergt wat oefening om er goed mee te kunnen werken. Er is daarnaast een goede integratie met andere Mac onderdelen.

De toepassing is ontwikkeld door Marketcircle, ontwikkelaars van o.m. Daylite. Billings is zowel geschikt voor de ZZP-er als kleine ondernemingen en is met een prijs van € 36,- een goedkope oplossing voor een simpele boekhouding.

De applicatie is vertaald naar het Nederlands. Een Nederlandse handleiding is niet aanwezig.

Info, screenshots en ervaringen voor Billings

Numbers

Numbers is ontwikkeld door Apple zelf (onderdeel van iWork) en is voor €18,- apart aan te schaffen in de Mac App Store. Numbers is geschikt voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Net als Billings bevat Numbers ook een groot aantal mooie sjablonen. Daarnaast is er ondersteuning voor de Nederlandse taal en voor een groot aantal bestandstypen.

Numbers is wat te beperkt om het een volledig boekhoudprogramma mac te noemen. Dat valt misschien ook niet te verwachten voor de prijs.

Het is echter een prima alternatief voor een simpele Excel boekhouding, of in combinatie met Excel. Met Excel kun je in theorie meer, maar met Numbers gaat het net iets makkelijker en ziet alles er mooier uit. De keuze blijft dus persoonlijk.

Via iCloud houd je je boekhouding up-to-date op al je apparaten via de Numbers iOS App (die wel apart moet worden aangeschaft).

Info, screenshots en ervaringen voor Numbers

Gratis online boekhoudsoftware apple proberen

Bij de meeste aanbieders die een online boekhoudprogramma aanbieden heb je de mogelijkheid om de software gratis te proberen. Wil jij dus eerst een boekhoudprogramma mac gratis proberen? Maak dan gebruik van een proefabonnement. Vaak gaat het om een periode van een maand, waarna het abonnement vaak automatisch gestopt wordt. Ben je tevreden, dan kun je het programma eenvoudig betaald voortzetten. Een laagdrempelige manier om een online boekhoudprogramma voor Mac uit te proberen en verschillende te vergelijken. Zodat je het pakket kunt kiezen die het beste bij je bedrijf past. Met de keuzehulp bieden wij jou alle handvatten om de juiste keuze voor een mac boekhoudprogramma te maken.

De voor- en nadelen samengevat

In dit artikel zagen we dat d.m.v. Boot Camp, Wine of virtualisatie het prima mogelijk is om Windows boekhoudpakketten in macOS te draaien. Deze methoden hebben allemaal hun voor- en nadelen. Zo moet je voor Boot Camp je systeem opnieuw opstarten (en zit je dus niet meer in macOS) en ondersteunt Wine lang niet alle Windows software. Wanneer je virtualisatie toepast kun je daarentegen Windows software draaien naast macOS onderdelen, maar kan dit ten koste gaan van de snelheid van je systeem. Overleg met de uitgever van de boekhoudsoftware wat de beste oplossing is.

Ook zagen we dat er boekhoudprogramma's mac speciaal voor macOS zijn uitgebracht, zoals iFinance, Billings en Numbers. In vergelijking met de populaire Nederlandse boekhoudprogramma's zijn deze pakketten minder compleet, maar kunnen ze prima geschikt zijn voor jouw situatie. Omdat ze specifiek zijn geschreven voor macOS, hoef je geen moeilijke handelingen te verrichten (in vergelijking met het laten draaien van Windows boekhoudprogramma's). Ook is de integratie met andere Mac/Apple onderdelen aanwezig.

Op zoek naar een boekhoudprogramma mac? Wil je zeker weten dat jouw boekhouding op alle Apple apparaten goed werkt en jou geen problemen geeft? Vergelijk de verschillende boekhoudprogramma’s die er zijn.

Hulp nodig om een eenvoudig boekhoudprogramma voor Mac te kiezen?

Relevante artikelen

rawpixel-267082-unsplash.jpg
Vandaag

Aandachtspunten bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Slimmer ondernemenBoekhouding

Wanneer moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel?

Lees meer 
3 dagen geleden

Eenvoudig de wettelijke rente berekenen

BoekhoudingZelf boekhouden
9 dagen geleden

De jaarrekening deponeren doe je zo

Boekhouding
30 december 2020

5 handige declaratie apps voor je onkosten

BoekhoudingDeclaraties
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhoudingBoekhoudingBoekhouding

Eenvoudig software kiezen in 5 stappen

1. Vertel ons over je bedrijf We willen graag je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte weten zodat we eenvoudig een voorselectie kunnen maken op basis van onze data.

2. Jouw wensenlijst Wij inventariseren jouw wensen en bedrijfsprocessen en vertalen dit naar de functies die je nodig hebt. Ook de oplossingen die je nu gebruikt nemen we mee.

3. Bekijk je persoonlijke top 3 Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maken wij een persoonlijke top 3 van de beste software voor jou.

4. Probeer de beste oplossingen Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Products