Boekhoudprogramma's voor de Mac

Vergelijk en probeer gratis de beste boekhoudprogramma's voor de Mac

De beste Mac boekhoudprogramma's voor:

De beste boekhoudprogramma's voor jou:

Maak je persoonlijke top 3

Boekhoudprogramma Mac? Vergelijk & vind de beste

Hier vergelijk je alle boekhoudprogramma's die je met je Apple of Mac kunt gebruiken. Of je nu werkt op een iMac of MacBook, met deze boekhoudpakketten kun je makkelijk online boekhouden aangezien ze allemaal in de cloud werken. Vergelijk met onze vergelijktool de Mac boekhoudprogramma aanbieders en maak je eigen software top 3. Probeer vervolgens de boekhoudprogramma's gratis uit. Gebruik de filters om snel het beste Mac boekhoudprogramma te vinden voor jouw wensen.

Ondernemen met Apple boekhoudsoftware

Er zijn steeds meer boekhoudprogramma's voor Mac beschikbaar. En dat is maar goed ook, want meer en meer ondernemers kiezen ervoor om op een Mac computer te werken. Het besturingssysteem van Apple wint flink wat terrein ten opzichte van Windows en raakt geïntegreerd in ondernemersland. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd even gemakkelijk om boekhoudsoftware te vinden die bij jouw onderneming past en ook nog eens werkt op je Mac.

Mac boekhoudprogramma

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor het gebruiken van een boekhoudprogramma op je Mac. Veel boekhoudprogramma's werken tegenwoordig online en hoeven dus niet geïnstalleerd te worden. Hierdoor is deze software op zowel Windows als Mac te gebruiken. Ook kun je ervoor kiezen om een speciale koppeling te maken of op een Mac te werken in een virtuele Windows omgeving. De snelste manier echter, om te kunnen online boekhouden op een Mac is één van de online boekhoudprogramma's te kiezen uit dit overzicht. Op onze website vind je veel online boekhoudpakketten. Ook kun je online boekhoudpakketten vergelijken.

Gebruik van een online boekhoudpakket op de Mac

Een goede oplossing is dus het gebruik maken van een online boekhoudpakket. Met een online boekhoudprogramma heb je geen last van de noodzaak een specifiek besturingssysteem te gebruiken. Zie ook de nadelen en voordelen van een online boekhoudprogramma. Een online boekhoudpakket gebruik je in de (internet) browser. Het maakt daarbij dus niet uit of je op een Mac, Windows of ander besturingssysteem werkt. Let wel even goed op wanneer een boekhoudprogramma enkel in Microsoft Internet Explorer werkt. In zo'n geval kan het zijn dat het boekhoudpakket niet werkt in OS X, omdat Internet Explorer standaard niet in OS X draait.

Boekhoudprogramma voor de Mac gratis proberen?

Bij het merendeel van de bovenstaande aanbieders kun je boekhoudsoftware voor de Mac gratis proberen. Meestal kun je een gratis proefaccount aanmaken die je dan 30 dagen gratis kunt gebruiken. Zo heb je de mogelijkheid om te kijken of het programma op je Mac prettig en snel werkt.

Alternatieven voor boekhoudprogramma Mac

Naast de bovenstaande online boekhoudprogramma's zijn er ook een aantal alternatieven om toch te kunnen boekhouden op de Mac. We zetten ze hieronder op een rij.

Wine (Windows Emulator) en Mac OS X

Wine is een stuk software, dat Windows code realtime vertaalt naar Mac OS X. Met Wine kun je een flink aantal Windows programma's op je OS X systeem laten draaien. Het voordeel van een emulator als Wine is dat je het programma direct in OS X kunt opstarten. Je hoeft dus niet tussen besturingssystemen te wisselen. Wine is een opensource-project, maar wordt gesponsord door het bedrijf CodeWeavers. Het bedrijf heeft ook commerciële versies van Wine met extra functionaliteit onder de naam CrossOver.

Wine probeert voor een groot deel Windows na te maken, maar kan daar natuurlijk nooit helemaal in slagen. Daarom werkt niet alle Windows-software op Wine. 64-bit Windows-programma's werken bijvoorbeeld nog niet onder Wine. Je kunt Wine zelf wel op een 64-bit Mac OS X-versie draaien. Sommige toepassingen werken niet vanzelf in Wine. De Wine Wiki geeft vaak tips om de programma's alsnog aan de praat te krijgen. Er bestaan ook een aantal tools die dit automatiseren. Een voorbeeld hiervan is Winetricks.

Er zijn dus nadelen verbonden aan het gebruik van Wine. Wine is daarom meer geschikt voor de gevorderde Mac gebruiker. Om zeker te weten of het boekhoudprogramma dat je wilt gebruiken draait in Wine, kun je het beste contact opnemen met de uitgever van het boekhoudprogramma. Wanneer er een demo versie van het boekhoudprogramma is, kun je deze gebruiken om te testen of het pakket draait in Wine.

Wine installeren op een Apple computer

Gebruik van virtuele Windows omgeving (virtualisatie)

Door gebruik te maken van een virtuele windowsomgeving kan windows gedraaid worden op een Mac systeem. Dit lijkt op het gebruiken van een programma als Wine, met als verschil dat je bij virtualisatie niet enkel een Windows programma draait, maar het hele besturingsysteem Windows. Hierdoor is het mogelijk om Mac OS X en Windows tegelijk te draaien en kan je een Windows boekhoudprogramma en je OS X bestanden en -onderdelen tegelijkertijd gebruiken.

Virtualisatie gebruikt software die pc-hardware nabootst en een "virtuele computer" creëert. Op deze manier heb je toegang tot alle Windows-programma's. Naast Windows kun je door middel van virtualisatie ook andere besturingssystemen zoals Linux draaien. Een voordeel van virtualisatie is de mogelijkheid zonder je systeem opnieuw op te hoeven starten, zowel Mac OS als een virtuele computer naast elkaar te laten draaien. Bij virtualisatie draaien er twee besturingssystemen tegelijk. Dit heeft als nadeel dat er veel wordt gevergd van hulpmiddelen zoals geheugen en processorvermogen. Dit kan er toe leiden dat je PC of laptop traag wordt. Je Apple systeem moet daarom minimaal 1 GB aan RAM hebben om virtualisatiesoftware te draaien, maar 2 GB of meer wordt aanbevolen.

Ook in dit geval moet je in het bezit zijn van een Windows installatie CD of image. Verschil met Boot Camp is dat je met deze virtualisatie software wel alle Windows versies kan gebruiken.

Virtualisatie software voor de Mac

Er zijn verschillende programma's voor virtualisatie op een Mac. De meest geavanceerde zijn Parallels en VMware Fusion. Deze zijn voor respectievelijk 70 en 80 dollar te koop, maar van beide programma's is een gratis testversie te downloaden. Een alternatief is VirtualBox van Sun Microsystems. Dit programma is gratis en biedt voor de meeste gebruikers voldoende mogelijkheden.

Meer informatie over het installeren en gebruik van virtualisatie software op de Mac vind je via de volgende links.
Parallels Desktop voor Mac
VMware Fusion voor Mac
VirtualBox

Boekhoudprogramma's geschreven voor OS X

Tenslotte zijn er ook nog een aantal boekhoudprogramma's specifiek geschreven voor Mac OS X. Deze zijn dus enkel op Mac systemen beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn iFinance, Billings en Numbers. Hieronder volgt een korte introductie.

iFinance

iFinance is speciaal geschreven voor de Mac en bied tools voor een eenvoudige boekhouding, zonder veel toeters en bellen. Daardoor is het starten met je boekhouding in dit pakket gemakkelijk. iFinance is in de eerste plaats bedoeld voor een persoonlijke boekhouding, maar kan eventueel voor een ZZP-er of freelancer ook voldoende zijn. Het programma legt veel nadruk op een grafische weergave van de statistieken. Voor een uitgebreide zakelijke boekhouding zal iFinance op termijn echter niet voldoende zijn.

Er is tevens een (gratis) bijbehorende iPhone/iPad app beschikbaar die de boekhouding in iFinance uitleest en bijwerkt. Op deze manier kun je onderweg direct je boekhouding bijwerken. Er is ondersteuning voor het importeren van diverse bank exportbestanden, zoals CSV. Een demo versie van iFinance is gratis te downloaden via de website van de maker. iFinance kan gemakkelijk worden aangeschaft via de Mac App Store.

Info, screenshots en ervaringen voor iFinance
 

Billings

Billings is een Mac applicatie waarmee je middels een eenvoudige interface (GUI) je administratie kan bijhouden. Belangrijke onderdelen in Billings zijn de urenregistratie en de facturatie. Op basis van je tijdsregistratie kun je eenvoudig facturen laten genereren en versturen naar klanten. Billings beschikt ook over de mogelijkheid om de betalingen bij te houden (o.a. betalingsherinneringen versturen), waardoor je een overzicht houd op je boekhouding. Voor het maken van facturen is de applicatie voorzien van een groot aantal mooi vormgegeven sjablonen. Dit geld ook voor aanmaken van diverse rapporten. Uiteraard kun je deze rapporten en facturen ook zelf inrichten. Hiervoor is er een krachtige editor aanwezig, maar deze vergt wat oefening om er goed mee te kunnen werken. Er is daarnaast een goede integratie met andere Mac onderdelen.

De toepassing is ontwikkeld door Marketcicle, ontwikkelaars van o.m. Daylite. Billings is zowel geschikt voor de ZZP-er als kleine ondernemingen en is met een prijs van € 36,- een goedkope oplossing voor een simpele boekhouding. De applicatie is vertaald naar het Nederlands. Een Nederlandse handleiding is niet aanwezig.

Info, screenshots en ervaringen voor Billings
 

Numbers

Numbers is ontwikkeld door Apple zelf (onderdeel van iWork) en is voor €18,- apart aan te schaffen in de Mac App Store. Numbers is geschikt voor zowel zakelijk als persoonlijk gebruik. Net als Billings bevat Numbers ook een groot aantal mooie sjablonen. Daarnaast is er ondersteuning voor de Nederlandse taal en voor een groot aantal bestandstypen. Numbers is wat te beperkt om het een volledig boekhoudprogramma te noemen. Dat valt misschien ook niet te verwachten voor de prijs.

Het is echter een prima alternatief voor een simpele Excel boekhouding, of in combinatie met Excel. Met Excel kun je in theorie meer, maar met Numbers gaat het net iets makkelijker en ziet alles er mooier uit. De keuze blijft dus persoonlijk. Via iCloud (in OS X Mountain Lion ingebouwd) houd je je boekhouding up-to-date op al je apparaten via de Numbers iOS App (die wel apart moet worden aangeschaft).

Info, screenshots en ervaringen voor Numbers
 

Conclusie

In dit artikel zagen we dat d.m.v. Boot Camp, Wine of virtualisatie het prima mogelijk is om Windows boekhoudpakketten in Mac OS te draaien. Deze methoden hebben allemaal hun voor- en nadelen. Zo moet je voor Boot Camp je systeem opnieuw opstarten (en zit je dus niet meer in Mac OS) en ondersteunt Wine lang niet alle Windows software. Wanneer je virtualisatie toepast kun je daarentegen Windows software draaien naast Mac OS onderdelen, maar kan dit ten koste gaan van de snelheid van je systeem. Overleg met de uitgever van de boekhoudsoftware wat de beste oplossing is.

Ook zagen we dat er boekhoudprogramma's speciaal voor Mac OS zijn uitgebracht, zoals iFinance, Billings en Numbers. In vergelijking met de populaire Nederlandse boekhoudprogramma's zijn deze pakketten minder compleet, maar kunnen ze prima geschikt zijn voor jouw situatie. Omdat ze specifiek zijn geschreven voor Mac OS, hoef je geen moeilijke handelingen te verrichten (in vergelijking met het laten draaien van Windows boekhoudprogramma's). Ook is de integratie met andere Mac/Apple onderdelen aanwezig.

Op zoek naar een boekhoudprogramma met Mac OS X ondersteuning? Vergelijk Mac boekhoudprogramma's!

Relevante artikelen

charles-deluvio-456508-unsplash.jpg
17 september 2020

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Lees meer 
27 augustus 2020

Hoe doe je de boekhouding efficienter?

tijd besparen
17 maart 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

OfferteCrm
2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

AdministratieBoekhouding

Eenvoudig software kiezen in 5 stappen

1. Vertel ons over je bedrijf We willen graag je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte weten zodat we eenvoudig een voorselectie kunnen maken op basis van onze data.

2. Jouw wensenlijst Wij inventariseren jouw wensen en bedrijfsprocessen en vertalen dit naar de functies die je nodig hebt. Ook de oplossingen die je nu gebruikt nemen we mee.

3. Bekijk je persoonlijke top 3 Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maken wij een persoonlijke top 3 van de beste software voor jou.

4. Probeer de beste oplossingen Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Products