magento webshop

Een magento webshop beginnen

Magento wordt wereldwijd door meer dan 240.000 webwinkeliers gebruikt*. De software is daarmee de grootste speler op het gebied van open-source webshop software. Zit je erover te denken om een Magento webshop te beginnen? Lees dan hier ervaringen van anderen en bekijk de vele voordelen, maar ook de belangrijke nadelen van een Magento webshop.

Open-source webshop software

Magento geldt al jaren als de meest gebruikte open-source webshop software. Er zijn echter ook nog andere aanbieders van open-source pakketten. OpenCart en Prestashop worden veel gebruikt voor kleine en middelgrote webshops en ook CS-Cart en NopCommerce krijgen een steeds grotere klantenkring.

Kies je voor open-source webshop software, dan kies je voor een pakket dat in eerste instantie gratis is. De broncode van open-source webshop software is openlijk beschikbaar en vaak zijn er ook verschillende templates, designs en voorbeelden vrij te downloaden.

Voordelen van een Magento webshop

Al vele ondernemers kozen ervoor om een webshop te beginnen in Magento. Dit deden zij niet zomaar. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van een Magento webshop voor je op een rij.

Gratis te downloaden

De webshop software van Magento kun je gratis downloaden op Magento.com. Ook zijn er in de Magento Connect store vele gratis (en betaalde) templates, plug-ins en extensies verkrijgbaar. Nadat je de bestanden gedownload hebt kun je er zelf direct mee aan de slag.

Vele gebruikers wereldwijd

Magento wordt voor webshops over de hele wereld gebruikt. Doordat er vanwege het open-source karakter van de software geen service en ondersteuning bij het pakket wordt geleverd, hebben deze gebruikers zich verzameld in online communities en fora. Hier worden antwoorden op de meest uiteenlopende vragen geformuleerd en kun je tips terugvinden die je kunt gebruiken bij het opzetten van jouw webshop.

Magento Connect, veel templates en plug-ins

Doordat een webshop maken in Magento zo populair is, zijn er talloze templates, voorbeelden en lay-outs online te vinden en te downloaden. Het opzetten van jouw webshop wordt op deze manier een stuk eenvoudiger gemaakt. Je hoeft niet helemaal vanaf nul te beginnen en kunt de designs toch helemaal eigen maken door een gedeelte van de code aan te passen. Er zijn zowel gratis templates als betaalde templates en hier kun je zo ver in gaan als je zelf wilt. Betaalde templates bieden soms zelfs service.

Talloze koppelingen

Een van de belangrijkste specificaties van webshop software is de mogelijkheid om een pakket te koppelen. Niet alleen is het handig om verschillende payment providers op te kunnen nemen, ook wil je misschien gebruik maken van e-mailmarketing, je boekhoudprogramma, factuurprogramma, kassasysteem of crm systeem koppelen aan je webshop software. Ook dit is allemaal mogelijk.

Nadelen van een Magento webshop

Inmiddels ben je misschien al wel zo overtuigd geraakt van een Magento webshop dat je de software al aan het downloaden bent. Toch is het belangrijk om voor je je webwinkel begint ook te kijken naar de nadelen. Er zijn namelijk wel degelijk een aantal belangrijke nadelen, die misschien wel zwaarder wegen dan de voordelen. Lees hieronder waarom een webshop beginnen in commerciële software eenvoudiger en goedkoper kan zijn.

Installatie van Magento is moeilijk

De installatie van een Magento webshop vraagt veel aandacht, kennis en tijd. In eerste instantie lijkt het mee te vallen, maar wanneer je jouw webshop volledig en goed wil inrichten dan zul je hier veel aandacht aan moeten besteden. Na het downloaden van de software zul je het hele systeem, inclusief koppelingen, betaalmogelijkheden en beheer zelf moeten opzetten. Dit betekent dat je verstand nodig hebt van programmeren of hier iemand voor in zult moeten schakelen. De partijen die je kunnen helpen met het installeren van je Magento webshop vragen hier in de meeste gevallen een bedrag voor dat snel kan oplopen tot enkele duizenden euro?s. Daarnaast verkijk je je al snel op het aantal uren wat je kwijt bent.

Zelf updates installeren

En dat lijkt niet meer te zijn dan een muisklik, maar blijkt dit in de praktijk bijna altijd wel te zijn. Ervaring leert dat het installeren van een update heel vaak problemen met koppelingen en extensies oplevert. Deze werken dan ineens niet meer en klanten kunnen je webshop niet meer goed bereiken of kunnen hun bestelling niet afmaken. Het lokaliseren en repareren van deze technische fouten kost veel tijd en vraagt om extensieve programmeerkennis.

Koppelingen maken is maatwerk

Omdat geen enkele webshop hetzelfde is, is het maken van koppelingen in de meeste gevallen maatwerk. Het is niet voor niets dat er talloze partijen te vinden zijn die voor een vergoeding koppelingen maken met Magento webshops.

Hosting is duur

Voor een open-source webshop moet je zelf hosting regelen. Een Magento webshop is krachtig en dat betekent dat je niet genoeg zult hebben aan een klein hosting abonnement. Je zult dus moeten rekenen op enkele tientallen euro?s per maand aan hosting kosten.

Alternatieven voor een Magento webshop

Alle voor- en nadelen van een Magento webshop afwegend, is het interessant om te kijken naar alternatieven. Een webshop in Magento lijkt in eerste instantie gratis, maar is dit, nadat je alle tijd, ondersteuning en bijkomende kosten hebt opgeteld is dat het zeker niet. Commerciële webshop software is een goed alternatief.

Om grote investeringen uit de weg te gaan kies je voor webshop software op licentie. Hierin begin je al voor een klein bedrag per maand je eigen webshop. Hosting, service en updates zijn bijna altijd bij de prijs inbegrepen. Daarbij kun je direct beginnen met het vullen van je webshop, omdat je met de beschikbare templates meteen aan de slag kunt. Technische kennis is niet nodig en je kunt altijd met een klein abonnement starten en later opschalen, zonder je gegevens te verliezen.

Bekijk alle alternatieven voor een Magento webshop of bepaal welk standaard pakket het beste bij je past door webshop software te vergelijken.

*Bron: Magento.com

Populaire software

Rating:
Reviews: 201
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Facturen maken: er is tijd te winnen

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP’er niet aan: de...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products