1. Blog
 2. Voor- en nadelen zzp'er worden

Van droom naar eigen ZZP onderneming

Je hebt een droom, een ambitie of je ziet een kans om de markt te veroveren met jouw product of dienst. En nu? Blijven dromen? Of waag je de sprong in het diepe en ga je aan de slag met jouw eigen onderneming? Ineens heb je het! Je wordt ZZP’er.

Uiteraard moedigen we dat laatste aan en bieden we je alle handvatten om succesvol te starten met je eigen onderneming. Want waaraan moet je nu denken als je aan de slag wilt met je eigen onderneming? Wat houdt het zijn van een ZZP’er in? En welke stappen moet je doorlopen?

Wat is ZZP?

ZZP is een afkorting die staat voor Zelfstandige Zonder Personeel en wordt ook vaak als synoniem gebruikt voor een freelancer, maar dat is niet hetzelfde. Er zijn verschillen tussen ZZP, freelance of eenmanszaak.

Nederland kent steeds meer ZZP’ers, omdat het relatief eenvoudig is om een eigen onderneming te starten. Nederland telde in 2019 1,1 miljoen ZZP’ers, blijkt uit data van het CBS. Of iemand ook daadwerkelijk door de belastingdienst als een ZZP’er wordt gezien is afhankelijk van een aantal factoren.

ZZP voor de Belastingdienst

Als je begint met je onderneming schrijf je je in bij de Kamer van Koophandel. Meestal start je als ZZP’er en ben je zelf je onderneming. Om ervoor te zorgen dat je door de Belastingdienst wordt gezien als een ZZP’er is het verstandig om een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aan te vragen.

Met een VAR geeft de Belastingdienst aan hoe ze de inkomsten beoordeelt. Of er sprake is van winst uit onderneming, inkomsten uit dienstverband of resultaat uit overige werkzaamheden.

Met een VAR kun je de opdrachtgevers van je onderneming overtuigen dat zij een zelfstandige inhuren en niet later het risico lopen dat er sprake is van loondienst voor de werkzaamheden en de opdrachtgever alsnog loonheffing moet betalen.

Henk-Jan Kosse
Henk-Jan Kosse
Founder

Je eigen onderneming starten

Je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en het eventueel regelen van je VAR, betekent nog niet dat je er al helemaal bent. Dat zou mooi zijn, maar je moet er natuurlijk voor zorgen dat je klanten krijgt, een netwerk opbouwt en je bedrijf vermarkt.

Daarnaast zul je een boekhouding en administratie moeten opzetten, bijhouden én verantwoorden. Als ZZP’er ben je daar zelf voor verantwoordelijk je kunt hierbij niet ‘leunen’ op je financiële afdeling. Je zult het zelf moeten doen, bijvoorbeeld met een online boekhoudprogramma voor ZZP of door bijvoorbeeld een boekhouder in te schakelen.

Boekhouden is het systematisch en overzichtelijk bijhouden van de (financiële) administratie. Alle inkomsten en uitgaven die je doet voor jouw onderneming moeten hierin worden verwerkt. Je boekhouding bestaat hierbij uit vijf dagboeken die standaard zijn, dat zijn:

 • Inkoop
 • Verkoop
 • Bank
 • Kas
 • Memoriaal

Je boekhouding is niet hetzelfde als je administratie. Je ZZP administratie bijhouden betekent inzicht hebben in de (potentiële) groei van jouw bedrijf. Binnen de zakelijke administratie heeft de Belastingdienst bepaald dat deze uit zes basisgegevens moet bestaan.

 • Grootboek
 • Debiteurenadministratie
 • Crediteurenadministratie
 • Voorraadadministratie (bij goederen)
 • In- en verkoopadministratie

Er is eigenlijk geen wezenlijk verschil tussen een ZZP administratie en de administratie van een willekeurig ander MKB bedrijf. Meestal beschikt een online ZZP boekhouding over minder functionaliteiten. Dit is echter niet erg, omdat je die functionaliteiten vaak ook niet nodig hebt.

Als ZZP'er ben je wettelijk verplicht om je boekhouding en administratie bij te houden én te overhandigen. Maak het jezelf makkelijker door een goed boekhoudprogramma voor ZZP hiervoor te gebruiken. Welke het beste bij jouw bedrijf past, beslis je zelf. Vergelijk de verschillende aanbieders via Appwiki en maak de beste keuze. 

Start met vergelijken

We zeiden het net al, er komen elk jaar meer ZZP'ers bij. Niet geheel onlogisch is begin 2020 begonnen met een flinke stijging, omdat veel mensen op zoek zijn naar alternatieve bronnen van inkomsten. Bovendien is het steeds makkelijker om een website te maken en daarmee jouw producten of diensten te vermarkten. De voordelen om te starten zijn groot, maar uiteraard kleven er ook nadelen aan!

Voordelen voor ZZP'ers

Welke reden je ook hebt om te starten als ZZP’er, het is jouw reden. Jij ziet een kans in de markt en zult deze gaan benutten. De voordelen van starten met je eigen onderneming als ZZP’er zijn groot. Uit onderzoek van de Belastingdienst is de belangrijkste reden dat iemand als ZZP’er begint de vrijheid die hij of zij daarvoor ontvangt. Laten we een aantal voordelen uitlichten.

Vrijheid in het indelen van eigen tijd

Als ZZP’er is het allergrootste voordeel en ook het meest aangegeven dat je als ZZP’er veel vrijheid hebt. Je hebt vrijheid om je eigen tijd in te delen en daarbij ben je niet aan een kantoor gebonden. Je kunt zelf beslissen wat je doet, wanneer je het doet en waar vandaan je het doet. Of je nu thuis op zolder, op een flexkantoor zit of in het buitenland als ZZP’er kan je zelf je tijd indelen.

Uitvoering van verschillende werkzaamheden

Naast je tijd kun je ook je werkzaamheden zelf indelen. Dat zorgt ervoor dat je zelf bepaald wat je gaat doen en voor wie. Goede bedrijfssoftware zal je ondersteunen om je werkzaamheden en uren goed bij te houden en te registreren. Dat maakt het werken als ZZP’er gemakkelijker voor je. Denk hierbij aan urenregistratie software, een boekhoudingprogramma speciaal voor ZZP, maar ook bijvoorbeeld goede hardware om overal te kunnen werken op een laptop of desktop. 

Zelfstandigheid

Naast dat je zelf je tijd en werkzaamheden indeelt, heb je ontzettend veel zelfstandigheid. Mogelijkheid van zelf kiezen van werkzaamheden en opdrachtgevers. De grootste reden zullen de redenen zijn die elke ondernemer ervaart en dat is de vrijheid en de keuze van werkzaamheden die men kan uitoefenen. Het niet klakkeloos hoeven op te volgen van orders, maar zelf beslissingen kunnen nemen en je koers uitstippelen.

Als ZZP'er ben je wettelijk verplicht om je boekhouding en administratie bij te houden én te overhandigen. Maak het jezelf makkelijker door een goed boekhoudprogramma voor ZZP hiervoor te gebruiken. Welke het beste bij jouw bedrijf past, beslis je zelf. Vergelijk de verschillende aanbieders via Appwiki en maak de beste keuze. 

Start met vergelijken

Meer mogelijkheid tot thuiswerken

Een hot topic.

Veel mensen zijn het zat om alsmaar in de file te staan en zijn zich bewust van de impact van woon-werk verkeer op de natuur en het milieu. Niet alleen bespaar je benzine, maar als ZZP’er kun je helemaal zelf bepalen waar en wanneer je werkt. En als je dit thuis wilt doen, is er echt niemand die zich daar druk over maakt.

Met thuiswerken bespaar je ook nog veel tijd en daarbij is tijd natuurlijk ook geld.

Als ZZP’er heb je ontzettend veel zelfstandigheid. Al zul  je je alsnog aan veel regels moeten houden die je verplicht wordt door je status als zelfstandig ondernemer.

Fiscale voordelen

Als je jezelf als ZZP’er laat inhuren door derden dan geniet je van enkele fiscale voordelen, zoals de kleine ondernemingsregeling en de ondernemersaftrek.

Er moet echter wel worden gekeken of er sprake is van een onderneming in de ogen van de Belastingdienst. Hiervoor zijn enkele zaken van belang zoals bijvoorbeeld:

 • Of er winst wordt gemaakt en hoe hoog deze dan is
 • De mate van zelfstandigheid die de ‘ondernemer’ heeft in de uitvoer
 • Hoeveel tijd er in de werkzaamheden wordt gestoken
 • Hoe de onderneming naar buiten bekend wordt gemaakt
 • Wie de afnemers bedragen en hoeveel dit er zijn

Door jouw administratie, boekhouding en uren goed bij te houden en te registreren zul je de fiscale voordelen kunnen benutten.

Nadelen voor ZZP'ers

Naast de logische voordelen die een ZZP’er geniet brengt ondernemen ook mogelijke nadelen met zich mee waar een ZZP’er dan ook mee te maken krijgt. Enkele voorbeelden zijn bijvoorbeeld:

 • Wisselende inkomsten wat de mogelijkheid tot een hypotheek kan beïnvloeden.
 • Geen secundaire arbeidsvoorwaarden zoals opleidingen, vakantietoeslag en een auto.
 • Zelf regelen van een pensioen.
 • Het zelf moeten doen van de administratie, boekhouding en urenregistratie en verantwoording.

Veel nadelen kunnen opgelost worden door slim om te gaan met bijvoorbeeld software die jou als ZZP’er ondersteunen. Een boekhoudprogramma kan je hierbij ontzettend helpen. Met Appwiki kun je de vele verschillende leveranciers eenvoudig met elkaar vergelijken zodat jij de beste keuze voor jouw bedrijf kunt maken.

Bekijk hier nog veel meer mogelijke functies van een boekhoudprogramma.

Kies het boekhoudpakket dat bij jouw ZZP onderneming past

Geen bedrijf is hetzelfde. Het verschilt dan ook per bedrijf welk boekhoudpakket het beste bij je past. Gebruik onze gratis boekhouding checklist en stel jezelf 10 vragen om het beste ZZP boekhoudprogramma voor jou te kiezen. Je krijgt inzicht in:

 • Welke manier van boekhouden het beste is
 • Hoe je BTW aangifte wil doen
 • Hoe je bankmutaties wil verwerken
 • Hoe je inkomsten en uitgaven wil verwerken
 • Hoe je bonnetjes en inkoopfacturen wil verwerken
 • Welke handige functies voor jou echt belangrijk zijn

Boekhoudprogramma ZZP Kiezen

Ben je al klaar om jouw keuze te maken en wil je de verschillende boekhoudsoftware vergelijken? Appwiki helpt je graag met de boekhoudsoftware vergelijker.

Als ZZP'er ben je wettelijk verplicht om je boekhouding en administratie bij te houden én te overhandigen. Maak het jezelf makkelijker door een goed boekhoudprogramma voor ZZP hiervoor te gebruiken. Welke het beste bij jouw bedrijf past, beslis je zelf. Vergelijk de verschillende aanbieders via Appwiki en maak de beste keuze. 

Start met vergelijken

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products