wat-is-het-beste-crm.png

Stappenplan: Hoe selecteer je het beste CRM?

Tegenwoordig kun je als onderneming niet meer zonder een CRM systeem. Een CRM-programma of klantrelatiebeheer richt zich op het onderhouden en behouden van de klantrelatie. En die klantrelatie is voor elk bedrijf belangrijk. In dit artikel lees je aan de hand van zeven stappen hoe je de beste CRM software selecteert.

Stap 1: Wat is een CRM systeem?

Een Customer Relationship Management (CRM) is een systeem waarin je klantrelaties kunt beheren. De software stelt je klant centraal. In het systeem houd je informatie bij zoals, de klantgegevens, contactmomenten, afspraken en het opvolgmoment. Doordat je bedrijf klantgericht werkt, zijn je klanten tevreden en keren ze terug. Het voordeel van een CRM is dat de gegevens voor alle medewerkers toegankelijk zijn. Je klanten kunnen daardoor altijd te woord worden gestaan.

Stap 2: Waarom een CRM-programma kiezen?

Er zijn veel verschillende aanbieders van CRM software. Vroeger werd Excel veel gebruikt voor relatiebeheer. Je kunt in het programma veel gegevens kwijt, maar het is niet in staat om uitgebreide analyses uit te voeren. Een CRM neemt je werk uit handen omdat het speciaal is ontwikkeld voor klantbeheer. Het is in staat om gegevens zoals de verkoopcijfers inzichtelijk te maken.

Waarom kiezen voor CRM software?

Stap 3: Kies je voor een open source CRM of in de cloud?

Als je wilt investeren in een CRM moet je kiezen tussen een open source CRM of in de cloud. Een open source CRM is een webapplicatie waar je gratis gebruik van kunt maken. Om de software te implementeren heb je zelf kennis nodig en om die reden kiezen veel ondernemers voor een CRM in de cloud. Een CRM in de cloud is een systeem dat online draait. Dit heeft als voordeel dat je overal en op elk moment bij het CRM-programma kunt. Aangezien je voor een open source CRM zelf kennis moet hebben, kiezen veel ondernemers voor een CRM in de cloud.

Stap 4: Voor welke branche kies je CRM software?

Een belangrijke overweging bij de selectie van CRM software is de bedrijfsgrootte. Bij een zzp’er past een ander CRM-tool dan bij een bedrijf met meer dan honderd werknemers. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de selectie van een CRM. Ook is het aan te raden om te bedenken welke functionaliteiten het CRM moet hebben.

Stap 5: Wat moet het CRM systeem allemaal bieden?

Naast het beheren van de klantgegevens biedt een CRM veel andere functionaliteiten. Voor elke afdeling binnen je bedrijf biedt een CRM systeem wel functionaliteiten die onmisbaar voor die afdeling zijn. De marketingafdeling krijgt met een CRM bijvoorbeeld inzicht waar mogelijkheden liggen en kunnen zij uitgebreide analyses uitvoeren. Projectmanagers kunnen een weekplanning maken en afspraken inplannen. Sommige CRM software biedt de mogelijkheid om online agenda’s te integreren. Voor de klantenservice heeft CRM als voordeel dat sommige een ticketsysteem aanbieden. Voor elke vraag of elk probleem wordt door de medewerker een ‘ticket’ aangemaakt en wordt deze gekoppeld aan de klant. Dit heeft als voordeel dat het voor andere medewerkers ook inzichtelijk is. De klant kan dan ook te woord worden gestaan als de desbetreffende medewerker niet aanwezig is. Maar denk ook na of je misschien gebruik wilt maken van een CRM app.

Stap 6: Wat kost een CRM?

Natuurlijk is de prijs van een CRM belangrijk. De kosten kunnen erg variëren en dit hangt samen met je wensen. Wil je enkel een CRM aanschaffen of wil je dat je werknemers een training volgen? Als je kiest voor het bijhouden van je CRM in Excel is het gratis. Afhankelijk van de functionaliteiten heb je al een CRM-programma in de cloud vanaf een paar tientjes. Wil je gebruikmaken van een CRM met uitgebreide functionaliteiten, dan betaal je iets meer.

Stap 7: Wat zijn ervaringen van CRM gebruikers?

Je weet na het lezen van dit artikel precies welke stappen je op moet nemen bij de selectie van het beste CRM. Ten slotte kun je voor je overgaat tot aanschaf, recensies lezen van gebruikers. Uiteindelijk zijn zij degenen die de meeste ervaring hebben met het systeem en je precies kunnen vertellen of ze tevreden zijn.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
Boekhouden
Rating:
Reviews: 68
CRM
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Kassa

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Pauline - Appwiki expert
Geschreven door:
Pauline van Putten
Appwiki expert

Pauline maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products