1. Blog
  2. Stappenplan: het beste CRM kiezen

Stappenplan: Hoe kies je het beste CRM?

Tegenwoordig kun je als onderneming niet meer zonder een CRM systeem. Een CRM-programma of klantrelatiebeheer richt zich op het onderhouden en behouden van de klantrelatie. En die klantrelatie is voor elk bedrijf belangrijk. In dit artikel lees je aan de hand van zeven stappen hoe je de beste CRM software selecteert.

Stap 1: Wat is een CRM systeem?

Een Customer Relationship Management (CRM) is een systeem waarin je klantrelaties kunt beheren. De software stelt je klant centraal. In het systeem houd je informatie bij zoals, de klantgegevens, contactmomenten, afspraken en het opvolgmoment. Doordat je bedrijf klantgericht werkt, zijn je klanten tevreden en keren ze terug. Het voordeel van een CRM is dat de gegevens voor alle medewerkers toegankelijk zijn. Je klanten kunnen daardoor altijd te woord worden gestaan.

Stap 2: Waarom een CRM-programma kiezen?

Er zijn veel verschillende aanbieders van CRM software. Vroeger werd Excel veel gebruikt voor relatiebeheer. Je kunt in het programma veel gegevens kwijt, maar het is niet in staat om uitgebreide analyses uit te voeren. Een CRM neemt je werk uit handen omdat het speciaal is ontwikkeld voor klantbeheer. Het is in staat om gegevens zoals de verkoopcijfers inzichtelijk te maken.

Stap 3: Kies je voor een open source CRM of in de cloud?

Als je wilt investeren in een CRM moet je kiezen tussen een open source CRM of in de cloud. Een open source CRM is een webapplicatie waar je gratis gebruik van kunt maken. Om de software te implementeren heb je zelf kennis nodig en om die reden kiezen veel ondernemers voor een CRM in de cloud. Een CRM in de cloud is een systeem dat online draait. Dit heeft als voordeel dat je overal en op elk moment bij het CRM-programma kunt. Aangezien je voor een open source CRM zelf kennis moet hebben, kiezen veel ondernemers voor een CRM in de cloud.

Stap 4: Voor welke branche kies je CRM software?

Een belangrijke overweging bij de selectie van CRM software is de bedrijfsgrootte. Bij een zzp’er past een ander CRM-tool dan bij een bedrijf met meer dan honderd werknemers. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de selectie van een CRM. Ook is het aan te raden om te bedenken welke functionaliteiten het CRM moet hebben.

Stap 5: Wat moet het CRM systeem allemaal bieden?

Naast het beheren van de klantgegevens biedt een CRM veel andere functionaliteiten. Voor elke afdeling binnen je bedrijf biedt een CRM systeem wel functionaliteiten die onmisbaar voor die afdeling zijn. De marketingafdeling krijgt met een CRM bijvoorbeeld inzicht waar mogelijkheden liggen en kunnen zij uitgebreide analyses uitvoeren. Projectmanagers kunnen een weekplanning maken en afspraken inplannen. Sommige CRM software biedt de mogelijkheid om online agenda’s te integreren. Voor de klantenservice heeft CRM als voordeel dat sommige een ticketsysteem aanbieden. Voor elke vraag of elk probleem wordt door de medewerker een ‘ticket’ aangemaakt en wordt deze gekoppeld aan de klant. Dit heeft als voordeel dat het voor andere medewerkers ook inzichtelijk is. De klant kan dan ook te woord worden gestaan als de desbetreffende medewerker niet aanwezig is. Maar denk ook na of je misschien gebruik wilt maken van een CRM app.

Stap 6: Wat kost een CRM?

Natuurlijk is de prijs van een CRM belangrijk. De kosten kunnen erg variëren en dit hangt samen met je wensen. Wil je enkel een CRM aanschaffen of wil je dat je werknemers een training volgen? Als je kiest voor het bijhouden van je CRM in Excel is het gratis. Afhankelijk van de functionaliteiten heb je al een CRM-programma in de cloud vanaf een paar tientjes. Wil je gebruikmaken van een CRM met uitgebreide functionaliteiten, dan betaal je iets meer.

Stap 7: Wat zijn ervaringen van CRM gebruikers?

Je weet na het lezen van dit artikel precies welke stappen je op moet nemen bij de selectie van het beste CRM. Ten slotte kun je voor je overgaat tot aanschaf, recensies lezen van gebruikers. Uiteindelijk zijn zij degenen die de meeste ervaring hebben met het systeem en je precies kunnen vertellen of ze tevreden zijn.

Populaire software

Gerelateerde artikelen

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

25 oktober 2022

Wat zijn de beste CRM apps?

Crm

Wat zijn de beste CRM apps? Veel onderweg? Kies dan voor een CRM app!

16 oktober 2022

Wat zijn de CRM trends?

Crm

Wat zijn de CRM trends van nu? Tijd om de trends door te nemen.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products