Onderzoek naar de 10 beste CRM software

Een goed CRM pakket kiezen is niet altijd makkelijk. Welk pakket past het beste bij jouw wensen en welke functionaliteiten heb je nou echt nodig? Wij hebben de beste CRM software pakketten uitgebreid onderzocht.

Het CRM landschap is enorm groot. CRM systemen verschillen veel van elkaar, vooral omdat CRM systemen tegenwoordig voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sales, customer service of marketing (of dit juist allemaal in All-in-one CRM software). Om een zo goed mogelijk beeld te geven van de beste CRM software hebben wij, van zowel nationale als internationale softwarepakketten, de 10 meest populaire pakketten met elkaar vergeleken en ook hierbij de verschillende doeleinden in kaart gebracht. 

Wij hebben de softwarepakketten getest, uitgeprobeerd en vele gebruikerservaringen en reviews van klanten gelezen. Aan de hand van deze bevindingen hebben wij een top 10 samengesteld. We leggen hieronder uit hoe deze top 10 tot stand is gekomen. 

Hoe zijn we te werk gegaan? 

Als eerste hebben we gekeken welke 10 CRM software pakketten het meest populair zijn (zowel nationale als internationale aanbieders). Dit hebben we gedaan op basis van de meest populaire aanbieders die bij ons een vermelding hebben. Daarbij hebben we gekeken welke het meest bekeken worden op ons platform. Dit hebben we gecombineerd met research naar de populariteit van de internationale CRM aanbieders uit het buitenland, waarbij we de VS als uitgangspunt hebben genomen. 

Vervolgens hebben we de pakketten geselecteerd die, in onze ogen, aan de minimale functionaliteiten van een goed CRM pakket voldoen, namelijk:

  • Sales en Contact Management: het merendeel van het MKB gebruikt een CRM voor sales en relatiebeheer. Daarom hebben we met name gelet op sales functionaliteiten zoals sales pipeline overzicht, sales rapportages en dashboard mogelijkheden en sales automation features. 
  • Integraties en koppelingen: een CRM is een cruciaal systeem voor het succes van je bedrijf. Daarom is het enorm belangrijk dat deze goed praat met andere systemen zodat klantprocessen soepel en snel (blijven) verlopen. 
  • Leercurve (om een programma te leren kennen en gebruiken): we hebben met name gekeken hoe snel en eenvoudig medewerkers (zonder CRM ervaring) een product kunnen leren en gebruiken.
  • Overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid: met de CRM keuze wil je zo min mogelijk de huidige business verstoren. Dit betekent dat gebruikers het systeem snel moeten leren gebruiken. Gebruikersgemak is essentieel voor het creëren van draagvlak in de organisatie. 

Aan de hand van deze functionaliteiten hebben we 20 CRM pakketten beoordeeld, vergeleken en uitgeprobeerd (indien mogelijk zonder betaling). Hieruit hebben we wederom een selectie gemaakt met aanbieders die eruit sprongen. Deze pakketten hebben we vervolgens uitgebreid onder de loep genomen. De benodigde informatie is verkregen via een combinatie van deskresearch, expert beoordelingen en ervaringen van gebruikers. 

Waar hebben we vooral op gelet?

Bij het beoordelen van de CRM software pakketten hebben we de software uitgebreid getest. Daarbij hebben we rekening gehouden met verschillende soorten bedrijven, want bedrijven zetten een CRM systeem op verschillende manieren in. We hebben dus gekeken welke CRM software pakketten het meest geschikt zijn voor sales, customer service en marketing. Ook hebben we in kaart gebracht welke CRM softwarepakketten dit combineren in een all-in-one oplossing.  

Daarbij hebben we geprobeerd aan te geven welke verschillen er zijn tussen CRM software. Veel van deze CRM pakketten lijken op elkaar doordat ze vergelijkbare functionaliteiten aanbieden. Maar wat is nou echt het verschil? Om dit goed te bepalen hebben we gekeken naar de mogelijkheden voor sales, customer service en marketing en geprobeerd de vergelijking te maken op prijs. Dus wat krijg je voor je geld op deze gebieden?

Prijs

Binnen het CRM software landschap bieden de softwarepakketten veel verschillende pakketten. Voor het vergelijken van de prijs hebben we vooral gekeken naar minimale pakketprijzen en extra kosten voor gebruikers. 

Functionaliteiten

Qua functionaliteiten hebben we met name gelet op: 

  • Sales pipeline: in hoeverre kun je eenvoudig je verkoopproces beheren? Denk aan het genereren van leads via webformulieren, het indelen van je sales pipeline en genereren van sales rapportages.
  • Contact management: is het eenvoudig om al je contacten te onderhouden en beheren binnen het CRM? Denk aan categoriseren van relaties, contacten segmenteren in verschillende groepen en eenvoudig een contact toewijzen aan een collega.  
  • Samenwerking: kun je eenvoudig samenwerken als team binnen het CRM? Denk aan documenten delen, workflows opzetten en beheren en toewijzen van taken.
  • Integraties: zijn er automatische koppelingen voor email providers, email marketing software en eventueel boekhoudsoftware?

Beoordeling van gebruikers

Bij het formuleren van deze top 10 hebben we ook rekening gehouden met wat andere gebruikers vinden, naast onze eigen bevindingen. Hierbij hebben we steeds het cijfer meegenomen van het platform met de meeste reviews. Bij het ene CRM systeem is dat Trustpilot, bij anderen is dit Google of Feedback Company.

Wat zijn de grootste verschillen?

Zoals we al eerder benoemd hadden is er in eerste instantie een onderscheid te maken in CRM software die meer geschikt is voor sales, marketing of customer service. Sommige CRM software pakketten zijn gespecialiseerd in een of twee van deze gebieden, terwijl andere een all-in-one oplossing bieden. Daarnaast richten sommige aanbieders zich vooral op kleine bedrijven en zelfstandigen, terwijl andere meer gericht zijn op middelgrote en grote bedrijven. Deze verschillen komen niet alleen tot uiting in de prijs, maar ook in de functionaliteiten die aangeboden worden. 

CRM software die is ontwikkeld voor middelgrote tot grote bedrijven biedt vaak geavanceerde functies om te voldoen aan complexere zakelijke behoeften. Deze software biedt bijvoorbeeld uitgebreidere mogelijkheden op het gebied van leadbeheer, marketing automatisering, klantenservice en rapportages. Daarnaast zijn er specifieke functies gericht op het beheren van grotere klantendatabases en het stroomlijnen van interacties met klanten.

Een ander belangrijk verschil is te vinden in de prijsmodellen die door verschillende CRM aanbieders worden gehanteerd. Sommige aanbieders hebben een all-one-prijs, terwijl anderen pakketten aanbieden met een limiet op bijvoorbeeld het aantal gebruikers, contacten of functionaliteiten. 

Wat zijn de addertjes onder het gras?

Hoewel de meeste CRM softwarepakketten transparant zijn over hun prijzen en functionaliteiten, zijn er toch enkele zaken waar je op moet letten bij het kiezen.

Let bij je keuze voor een CRM pakket goed of je moet bijbetalen voor functies als: 

  • Extra contacten
  • Extra gebruikers
  • Sales pipelines
  • Workflows en andere automatiseringen
  • Mogelijkheden om extra modules toe te voegen
  • Betaalde integraties

Het is belangrijk om deze addertjes onder het gras te kennen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken bij het selecteren van het juiste CRM softwarepakket voor jouw situatie. Anders kunnen de kosten bij een aantal aanbieders toch een stuk hoger uitvallen dan verwacht  Bekijk voor een volledig overzicht van prijzen en functionaliteiten vooral de prijsvergelijkingen van CRM softwarepakketten. 

Vergelijking van functies 

Er is veel verschil in functionaliteiten die de verschillende pakketten aanbieden. En dat vraagt om een overzichtelijke vergelijking. Vergelijk de verschillende aanbieders op functionaliteiten en bekijk ook vooral welke het meest geschikt is voor sales, marketing, customer service of all-in-one. 

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Products