1. Blog
  2. CRM strategie

Succesvolle CRM strategie: een kort stappenplan

Een duidelijke CRM strategie is de sleutel tot succes. Zonder gestructureerd plan en een sterke visie is elke poging tot relatiebeheer gedoemd om te mislukken. Bij het formuleren van een CRM strategie bepaal je op welke manier je de relatie met klanten gaat vormgeven. Een belangrijke stap, want op deze manier zorg je ervoor dat CRM veel meer is dan alleen persoonsgegevens verzamelen.

CRM is de strategie

Eigenlijk is CRM strategie formuleren niet helemaal de juiste term. Kiezen voor CRM is immers al een strategie. Met CRM relatiebeheer maak je de strategische keuze om de klant voorop te stellen. Welke concrete doelstellingen hieraan worden gekoppeld verschilt vervolgens per onderneming.

Om je te helpen jouw CRM implementatie tot een succes te maken zetten we hieronder in vier stappen uiteen hoe je jouw CRM strategie op een geslaagde manier uitrolt.

1. Van A naar B: bepaal je doel

Om je CRM strategie tot een succes te laten zijn is het belangrijk om deze een plek te geven binnen de algemene bedrijfsstrategie. Als het goed is komen de bedrijfsdoelen en CRM doelen gedeeltelijk overeen en dragen deze samen bij aan de relatie met klanten en uiteindelijk zelfs de winstgevendheid van je onderneming.

Deze eerste stap is oriënterend en geeft antwoord op de vraag wat je wilt bereiken door actief aan de slag te gaan met relatiebeheer. Wil je bijvoorbeeld de dienstverlening optimaliseren? Of is jouw CRM strategie erop geënt om jouw klanten zo goed mogelijk te kunnen segmenteren, service meer persoonlijk te kunnen maken, meer winst te behalen per bestaande klant? Of misschien juist je klantenkring uit te breiden? Bepaal je doelen altijd voordat aan de slag gaat met CRM software, alleen op die manier kun je het juiste systeem selecteren.

Henk Jan

Hulp nodig bij het kiezen van de beste CRM tool?

Download gratis onze checklist om de beste CRM tool te kiezen. Aan de hand van een aantal vragen ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

2. Weet waar je vandaan komt: huidige situatie beoordelen

De tweede stap in het uitrollen van jouw CRM strategie is één van de eenvoudigste, maar voor veel ondernemers tegelijkertijd ook één van de moeilijkste stappen. Om CRM naadloos te laten aansluiten op je algehele bedrijfsstrategie en geen onnodige stappen te nemen is het belangrijk om de huidige situatie te beoordelen. Dit kan voelen als stilstaan, maar is dit zeker niet.

Bewust of onbewust: bijna elke onderneming is op een manier al bezig met relatiebeheer. Heb je in het verleden al eens geprobeerd om een CRM systeem te implementeren? Gebruik deze ervaring dan als bouwstenen (ook wanneer de implementatie geen succes was). Praat met een aantal medewerkers uit alle lagen van de organisatie over hun ervaringen, meningen en verwachtingen zodat je precies weet hoe jouw onderneming erbij staat aan de start van het CRM traject.

3. Kies jouw CRM systeem

Als je weet welke doelen je wilt behalen, wat je startpunt is en welke gegevens je nodig hebt om jouw CRM strategie uit te gaan voeren, is het tijd om te kijken welk CRM systeem hiertoe de beste mogelijkheden biedt. Veel implementatietrajecten mislukken, doordat bedrijven stap 1 en 2 overslaan. Zij kiezen meteen voor een CRM systeem, omdat deze er mooi uit ziet of omdat zij het kennen via een andere organisatie.

Val niet in deze valkuil en implementeer jouw CRM strategie in de juiste volgorde. Kies het CRM systeem dat je wilt gaan gebruiken met zorg. Mooie software is één ding, software die doet wat jij wilt en je helpt om je doelstellingen te behalen een tweede. Concentreer je dus niet op één systeem maar kijk rond. 

Download de CRM checklist

Heb je moeite met kiezen tussen alle CRM aanbieders? Download onze gratis CRM checklist en vind het pakket dat bij je past. In slechts een paar vragen helpen we jou het CRM pakket te vinden dat bij jou past.

CRM tool checklist

4. Ga van start: geduld is de sleutel

Het is essentieel om je te beseffen dat CRM geen project maar een strategie is. Een CRM strategie heeft geen einddatum en dus is het belangrijk om geduld te hebben. De strategie wordt in eerste instantie vaak uitgerold voor meerdere jaren en zal gedurende deze tijd in de meeste gevallen nog worden aangepast en veranderd. Houd dus altijd bij wat je doet en kom zo uiteindelijk tot de perfecte CRM strategie voor het behalen van jouw doelstellingen.

Gerelateerde artikelen

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

25 oktober 2022

Wat zijn de beste CRM apps?

Crm

Wat zijn de beste CRM apps? Veel onderweg? Kies dan voor een CRM app!

16 oktober 2022

Wat zijn de CRM trends?

Crm

Wat zijn de CRM trends van nu? Tijd om de trends door te nemen.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products