1. Blog
 2. Administratie MKB

De administratie voor MKB

Als ondernemer ben je verplicht om je administratie bij te houden. Daarbij maakt het niet uit of je ZZP’er of MKB’er bent. Wettelijk ben je vanuit de Belastingdienst verplicht om dit netjes bij te houden én te bewaren. De administratie voor MKB bevat echter wel wat andere zaken dan de administratie voor ZZP. Als MKB’er heb je immers ook met andere afdelingen en werknemers te maken. Als ZZP’er heb je dat niet.

De administratie MKB bijhouden is geen leuke klus. Misschien wel voor een boekhouder, maar jouw hart ligt meer bij het ondernemen. Toch is het slim om te weten waaruit jouw administratie voor MKB moet bestaan. Een verkeerde boekhouding kan leiden tot nare boetes en eventueel ingrijpen van de Belastingdienst. Fouten maken is menselijk, maar laten we die vooral niet in de administratie van jouw onderneming maken.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Administratie MKB waaruit moet deze bestaan?

  Vanuit de Belastingdienst zitten er een aantal eisen het bijhouden én bewaren van jouw administratie. De administratie bevat alle gegevens van jouw onderneming die je ‘vastlegt op papier of in digitale vorm’. Verduidelijkt dat de boel een beetje? Wij kunnen ons voorstellen dat dit nog niet echt een belletje doet rinkelen wat je nu precies moet bijhouden voor de administratie MKB. 

  Onder gegevens vallen de volgende gegevens:

  • De kasadministratie (ook kladaantekeningen) en kassabonnen
  • Financiële aantekeningen, zoals het in- en verkoopboek
  • Ontvangen en verzonden facturen (al dan niet als kopie)
  • Bankafschriften
  • Contracten, overeenkomsten en andere afspraken die je met klanten gemaakt hebt
  • Agenda's en afsprakenboeken van je eigen bedrijf
  • Correspondentie
  • Software en databestanden

  Daarnaast geeft de Belastingdienst ook aan dat je tussentijds gemaakte controleberekeningen ook aan je administratie moet toevoegen, je software en databestanden. Dus binnen je administratie vang je ook al je aangeschafte software.

  Het gaat hierbij niet alleen om de bestanden van de financiële administratie, maar denk ook aan de zakelijke agenda die je misschien bijhoudt op je privé telefoon. Deze moet je ook toevoegen aan je administratie. Net als de koppeling met je kassasysteem en als je een webwinkel hebt de verkoop die je online genereert. 

  Zie de administratie MKB eigenlijk als een volledig kosten- baten plaatje van jouw onderneming. Alles wat ‘erin komt en er weer uitgaat’ dien je te verantwoorden in de administratie.

  Tip van de belastingdienst

  Sommige aftrekposten voor de inkomstenbelasting (de zelfstandigenaftrek en de meewerkaftrek) zijn afhankelijk van het aantal uren dat je aan jouw onderneming besteedt. Houd daarom bij hoeveel uren jij - en jouw fiscaal partner als die er is - besteedt aan de onderneming. Een goede urenregistratie is onderdeel van jouw MKB administratie, maar kan je dus ook nog andere voordelen opleveren. 

  Het verschil tussen administratie voor MKB en boekhouding

  Boekhouding en administratie worden vaak in een adem met elkaar genoemd. Waar de ene ondernemer het over het bijhouden van de administratie heeft, zegt de ander dat hij aan de slag gaat met de boekhouding mkb. De administratie en de boekhouding zijn niet hetzelfde. 

  Je boekhouding is onderdeel van de administratie en staat ook wel bekend als de financiële administratie. Boekhouden is dus eigenlijk niets meer of minder dan het verwerken van je financiële zaken. Die je vervolgens bundelt tot jouw administratie. Boekhouden is wel intens belangrijk. Je moet tot in detail kunnen verantwoorden waar bepaalde kosten, omzet en welke winst je eraan overhoudt.

  Niet voor niets gaan veel MKB’ers aan de slag met hun boekhouding met een boekhoudpakket voor MKB. Het bijhouden van financiën is immers iets dat je goed moet liggen. Binnen de administratie voor MKB kun je daarom gebruik maken van goed boekhoudprogramma. Eventueel kun je daarna nog een boekhouder voor het MKB laten meekijken of je alles correct hebt bijgehouden.

  De administratie voor MKB bijhouden kan een tijdrovende klus zijn. Bovendien kan het best wat geld kosten om dit zelf te doen. Een goed boekhoudprogramma waarin je al een groot gedeelte voor de administratie bijhoudt biedt dan uitkomst. Bedenk wel dat hoe groter jouw onderneming is, hoe lastiger het kan zijn om je MKB administratie bij te houden. En ook geldt vaak hoe groter het bedrijf, hoe groter de kosten voor de administratie.

  Dit komt niet alleen doordat de informatieverplichtingen zwaarder worden naarmate een bedrijf groter wordt, je moet natuurlijk ook steeds meer gegevens bijhouden en bewaren. Bedenk goed hoe je jouw administratie voor MKB wilt gaan bijhouden en houdt de eisen van de Belastingdienst in je achterhoofd om een goede keuze te maken.

  Een goed boekhoudpakket helpt je al een eind op weg, vergelijk via Appwiki de verschillende boekhoudpakketten die bij jouw bedrijf passen. De administratie MKB hoeft niet moeilijk te zijn, maak het jezelf dus niet te moeilijk. 

  Unit4 Bedrijfssoftware Het meest complete boekhoudpakket

  Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 25.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we begrijpen wat je nodig hebt. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Unit4 Bedrijfssoftware, heb je alles onder controle!

  Eenvoudig samenwerken
  > 40 jaar ervaring
  Digitale assistent

  Prijs: maandelijks €39,00
  Proefperiode:
  Reviews: 7.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  e-Boekhouden.nl MKB - 15 maanden gratis! (Best getest)

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  #1 Boekhoudsoftware
  Belastingdienst erkend
  Helpdesk, Cursus & App

  Prijs: Gratis
  Proefperiode: 15 maanden gratis en vrijblijvend voor startende zzp'ers. Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Visma De meest gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware

  Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €16 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

  #1 Gebruiksvriendelijk
  Uitstekende helpdesk
  Met bankkoppeling

  Prijs: maandelijks €16,00
  Proefperiode: 30 dagen / 1 jaar gratis voor starters
  Reviews: 8.6/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Twinfield maakt professioneel boekhouden persoonlijk.

  Twinfield International is marktleider op het gebied van online boekhouden in Europa en onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Wolters Kluwer is wereldwijd marktleider in fiscale, boekhoud- en auditdiensten. Online boekhouden via Twinfield is flexibel boekhouden voor zowel kleine als grote organisaties. Hierbij wordt op een efficiënte, veilige en directe manier een administratie gevoerd en kan informatie gedeeld worden met een administratie- of accountantskantoor.

  Uitgebreide functies
  Consultancy en service
  300+ koppelingen

  Prijs: maandelijks €59,00
  Proefperiode: 30 gratis en vrijblijvend
  Reviews: 10/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Kleisteen Betaalbaar en professioneel

  Online boekhouden voor MKB, ook geschikt voor meerdere medewerkers (rollen en rechten- systeem, facturen autoriseren). Veel functionaliteit, oa projecten, uren. Extra opties voor accountants en administratiekantoren, zoals electronisch klantendossier, kantoor-uren registratie, via gratis beheer-portal. Goede (voornamelijk online) helpdesk.

  Zeer uitgebreid
  Blijft betaalbaar
  Flexibel

  Prijs: maandelijks €27,50
  Proefperiode: 60 dagen
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Gerelateerde artikelen

  25 juli 2019

  Administratie bijhouden als zzp'er?

  Administratie Boekhouding

  Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

  31 januari 2019

  Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

  Excel Boekhouding

  Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

  4 maart 2020

  Boekhouder MKB, wel of niet inschakelen?

  Administratie Boekhouding

  Een boekhouder MKB, heb je het nodig? En zijn er überhaupt verschillen tussen een boekhouder voor het MKB of een boekhouder voor ZZP?

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products