Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Leestijd 5 minuten
Facturatie tijd besparen
factuur_tijdbesparen.png

3 tips om je factuurtijd te halveren

Je bent al een tijdje bezig als zzp'er. De zaken lopen goed en je hebt een mooie klantenkring. En wat je vaker ziet wanneer een onderneming begint te groeien: er ontstaat een enorm tijdgebrek. Elk uur dat je kunt besparen is daarom mooi meegenomen. Gelukkig zijn er een aantal dingen waar je makkelijk tijd op kunt besparen. Eén van die dingen is factureren. In deze blog geef ik je daarom drie tips hoe je de tijd die je spendeert aan factureren halveert. Het geheim: facturatie software.

Tip 1: Offertes opstellen en omzetten

Een tijdrovend onderdeel van factureren is het opstellen van een offerte en deze te versturen en vervolgens te verwerken. Je kunt hiervoor een gratis factuurprogramma gebruiken zoals Excel, maar dit vergt veel handmatige handelingen. Met facturatie software automatiseer je deze handelingen grotendeels. De meeste factuur software is namelijk voorzien van een offerte template. Je hoeft dus alleen nog maar de basisgegevens in te vullen en je offerte is klaar om verstuurd te worden. En wanneer jouw klant besluit met jou in zee te gaan, kun je de offerte online accepteren. Als laatst kun je, na geleverde diensten of producten, de offerte snel omzetten naar een factuur. De factuur software zorgt ervoor dat alle regels van de offerte worden overgenomen in de factuur.

Met facturatie software een offerte omzetten naar factuur
Met factuursoftware zet je een offerte snel om in een factuur

Factuursoftware om offertes om te zetten

Rating:
Reviews: 79
Facturatie
Rating:
Reviews: 16
Facturatie
Rating:
Reviews: 434
Facturatie
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Facturatie
Rating:
Reviews: 13
Facturatie

Tip 2: Automatiseer je debiteurenbeheer

Ook debiteurenbeheer slokt veel kostbare tijd op en dan met name achter niet of te laat betaalde facturen aangaan. Het opstellen en versturen van betalingsherinneringen kost veel tijd en energie. Maar met facturatie software kun je dit grotendeels automatiseren. Je stelt eenmalig de tekst van de betalingsherinnering. Wanneer een klant een factuur nog niet binnen de afgesproken tijd heeft betaald, stuurt de software een betalingsherinnering aan de klant.

Je kunt ook instellen hoeveel herinneringen je verstuurt voordat je een incassobureau inschakelt. Heb je liever niet dat je een herinnering stuurt over een factuur van bijvoorbeeld honderd euro? Met online factureren kun je ook instellen dat er pas een herinnering wordt verstuurd bij facturen die hoger zijn dan een door jou ingesteld bedrag. En mocht het zover komen dat je een incassobureau moet inschakelen, dan kun je dit in zijn geheel uitbesteden, wanneer je jouw software koppelt met een incassobureau.

E-factureren met factuursoftware
Met e-facturatie kun je jouw factuurstroom bijna helemaal automatiseren

Tip 3: Kies voor e-facturatie

Wanneer je jouw factuurstroom helemaal wilt automatiseren, dan kun je kiezen voor factuur software met e-facturatie. Met e-facturatie zijn alle facturen hetzelfde opgebouwd. Alle gegevens staan dus op een vaste plek en hebben een eigen betekenis. Zo kan een e-factuur dus vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem. Het enige wat je hoeft te doen is af en toe te controleren of alle facturen goed zijn verwerkt. Ter vergelijking: handmatig inkloppen van gegevens (bijvoorbeeld in Excel) kost ongeveer drie ´ vijf minuten per factuur. Met e-facturatie ben je binnen één minuut klaar.

Een extra tip: let er wel op dat de software UBL-ready is. Dit is de computertaal waarmee de verschillende software met elkaar kan communiceren en dus e-facturatie mogelijk maakt.

Factuursoftware met e-facturatie

Rating:
Reviews: 79
Facturatie
Rating:
Reviews: 83
Facturatie
Rating:
Reviews: 16
Facturatie
Rating:
Reviews: 434
Facturatie
Rating:
Reviews: 13
Facturatie

Verdien je geld terug

Veel ZZP’ers zien er tegenop om geld uit te geven aan software. ‘Het is niet veel geld, maar toch’, is vaak de redenatie. Maar als je ervan uitgaat dat je al snel vier uur per maand kunt besparen op factureren, dan is die investering van een paar tientjes in de maand al snel terugverdiend. Bovendien betekent die vier uur tijdwinst weer extra declarabele uren. Win-win dus.

Terug naar boven

Delen via:

Products