1. Blog
 2. Factuurtijd halveren tips

De beste tips om je factuurtijd te halveren!

Je bent al een tijdje bezig als ZZP'er en de zaken gaan hartstikke goed. Iedere maand stijgt het aantal (verkoop)facturen. 

Naarmate je onderneming begint te groeien, merk je nu dat je te maken krijgt met tijdgebrek. 

Herken je onderstaande situatie?

 • Je bent iedere maand meerdere uren bezig met het maken en versturen van offertes en facturen
 • Je maakt regelmatig foutjes (btw bedragen verkeerd berekend, data verkeerd ingevoerd of niet het juiste aantal uren en werkzaamheden genoteerd)
 • Je moet vaak de betalingen bij de klantgegevens zoeken
 • Je werkt vanuit een Excel bestand, maar de administratie wordt inmiddels te ingewikkeld voor een Excel bestand
 • Je moet lang wachten tot dat je klanten betalen

Je kunt de tijd die je hieraan besteed halveren! Hoe dan?

Het geheim: facturatie software

In dit artikel geef ik verschillende tips hoe je twee keer zo snel kunt factureren wanneer je werkt met een factuurprogramma.

Arjan
Appwiki expert

  Tip 1: In een klik je offerte omzetten in een factuur 

  Een tijdrovend onderdeel van factureren is het opstellen van een offerte en deze te versturen en vervolgens te verwerken. Je kunt hiervoor een gratis factuurprogramma gebruiken zoals Excel.

  Wist je dat nog zo'n 60% van de ondernemers in Nederland werkt met Excel? En wist je ook dat die 60% ruim 10 minuten per factuur nodig heeft voor het verwerken in Excel.

  Met facturatie software automatiseer je de bovenstaande handelingen grotendeels. De meeste factuur software is namelijk voorzien van een offerte template. Je hoeft dus alleen nog maar de basisgegevens in te vullen en je offerte is klaar om verstuurd te worden.

  Wanneer jouw klant besluit met jou in zee te gaan, kun je de offerte online accepteren. Als laatst kun je, na geleverde diensten of producten, de offerte snel omzetten naar een factuur. De factuur software zorgt ervoor dat alle regels van de offerte worden overgenomen in de factuur.

  Offertes razendsnel omzetten in facturen met deze programma's

  Ficsus.nl

  Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

  IDEAL link op factuur
  Incl. boekhouding
  Gratis ondersteuning

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: 9.5/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Rompslomp.nl

  Rompslomp is hét meest eenvoudige facturatie en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Je administratie wordt veilig opgeslagen en met onze handige app kun je altijd je administratie bekijken. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

  Eenvoudig in gebruik
  Alles met facturatie
  Handige mobiele app

  Prijs: Gratis
  Proefperiode: GRATIS & Onbeperkt facturen maken
  Reviews: 8.8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Silvasoft

  Silvasoft biedt onbeperkt boekhouden, factureren, urenregistratie en meer in Nederland en Begië tegen eerlijke en duidelijke, all-in prijzen! Dankzij onze aantrekkelijke prijzen en flexibele indeling van uw eigen administratie portal zijn we uitermate geschikt voor zowel de ZZP-er als het MKB en grootbedrijf.

  Betalingsherinneringen
  Voorraadbeheer
  9.7/10 (300+ reviews)

  Prijs: maandelijks €7,45
  Proefperiode:
  Reviews: 9.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Bekijk hier het complete overzicht van alle factuurprogramma's

  Tip 2: Niet langer zeuren over je debiteuren

  Te laat betalende klanten, elke ondernemer heeft er mee te maken. Om achter niet of te laat betaalde facturen aangaan, ben je veel kostbare tijd kwijt. Het opstellen en versturen van betalingsherinneringen kost namelijk veel tijd en energie.

  Maar zit hier niet langer over in, want dit kan veel sneller.

  Met facturatie software kun je dit grotendeels automatiseren. Je stelt eenmalig de tekst van de betalingsherinnering. Wanneer een klant een factuur nog niet binnen de afgesproken tijd heeft betaald, stuurt de software automatisch een betalingsherinnering aan de klant. Met een factuurprogramma hoef je dus niet meer zelf achter de niet- betalende klanten aan gaan.

  Je kunt ook instellen hoeveel herinneringen je verstuurt voordat je een incassobureau inschakelt. Heb je liever niet dat je een herinnering stuurt over een factuur van bijvoorbeeld honderd euro? Met online factureren kun je ook instellen dat er pas een herinnering wordt verstuurd bij facturen die hoger zijn dan een door jou ingesteld bedrag.

  En mocht het zover komen dat je een incassobureau moet inschakelen, dan kun je dit in zijn geheel uitbesteden, wanneer je jouw software koppelt met een incassobureau.

  Bekijk onze 3 tips in deze video:

  Tip 3: E-facturatie in 1 minuut

  Wil je nog sneller factureren?

  Wanneer je jouw factuurstroom helemaal wilt automatiseren, dan kun je kiezen voor factuur software met e-facturatie. Met e-facturatie zijn alle facturen hetzelfde opgebouwd. Alle gegevens staan dus op een vaste plek en hebben een eigen betekenis. Zo kan een e-factuur dus vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem.

  Wat moet je dan nog doen?

  Het enige wat je hoeft te doen is af en toe te controleren of alle facturen goed zijn verwerkt. Ter vergelijking: handmatig inkloppen van gegevens (bijvoorbeeld in Excel) kost ongeveer 5 minuten per factuur. Met e-facturatie ben je binnen één minuut klaar.

  Een extra tip: let er wel op dat de software UBL-ready is. Dit is de computertaal waarmee de verschillende software met elkaar kan communiceren en dus e-facturatie mogelijk maakt.

  Tip 4: Scan, herken en bespaar

  Hoe kun je nu nog meer tijd besparen op je facturatieproces? 

  Hoewel een factuur versturen en verwerken niet heel veel tijd kost, neemt de inmiddels opgestapelde hoeveelheid facturen behoorlijk veel tijd in beslag. Hier kun je tijd op besparen. Een manier om dit te doen is met facturatie software met een ‘scan en herken’-functie.

  Hoe werkt dit?

  Je scant een factuur in met je smartphone of tablet. De factuur verschijnt vervolgens automatisch in jouw factuur software (de software is zo slim dat hij alle informatie op de factuur herkent) en er wordt een boekingsvoorstel voor je klaargezet. Dit voorstel hoef je alleen nog maar goed te keuren. Het enige wat je verder nog hoeft te doen is een omschrijving in het grootboek geven.

  Op deze manier heb je alles gestructureerd bij elkaar. Zo kun je, als je dat wilt, tot wel driehonderd (!) facturen per uur verwerken. Je bespaart dus veel tijd op het overkloppen van gegevens. Het eerste bespaarde uur heb je al te pakken.

  Facturatie software met een scan- en herkenfunctie

  e-Boekhouden.nl

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  #1 in Factureren!
  GRATIS voor starters
  Onbeperkt factureren

  Prijs: maandelijks €9,95
  Proefperiode: 15 maanden gratis voor alle Starters, daarna €5,95 per maand, start direct! Wij helpen u mee!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  AFAS SB

  AFAS SB is hét online boekhoudprogramma voor ondernemers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Gebruiksvriendelijk en compleet.

  #1 volgens accountants
  Handige dashboards
  Probeer 1 maand gratis

  Prijs: maandelijks €59,00
  Proefperiode:
  Reviews: 7.8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Gripp

  Gripp is hét alles-in-één pakket wat overzicht brengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Niet tevreden, geld terug ✓ Ruim 2000+ tevreden klanten ✓ 16.000+ users

  Onbeperkt factureren
  Scan & Herken
  iDEAL link op factuur

  Prijs: vanaf €110,00
  Proefperiode:
  Reviews: 8.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Bekijk hier het complete overzicht van alle factuurprogramma's 

  Tip 5: Periodieke facturen, bespaart je uren

  Vooral het betalen en herzien van betaalde facturen kost veel tijd. Door ook deze handelingen zoveel mogelijk te automatiseren met een facturatie systeem bespaar je tijd.

  Je kunt namelijk automatisch meerdere factuurtermijnen aanmaken en plannen op basis van een vast bedrag, tot wel een heel jaar vooruit. Jouw facturen worden dan automatisch en op tijd betaald aan jouw leveranciers. Omdat het automatisch gebeurt, hoef je ook geen betaalde facturen meer te herzien.

  Periodieke facturatie

  Wanneer jouw klanten voornamelijk in abonnementsvorm betalen, is de functie ‘periodieke facturatie’ onmisbaar. Je stelt in de facturatie software de periode en de datum in wanneer jouw klanten moeten worden gefactureerd en de facturen worden automatisch verstuurd en verwerkt. Daar heb je geen omkijken meer naar.

  Bovendien wanneer een klant niet of te laat betaalt, wordt er automatisch een betalingsherinnering verstuurd zoals eerder vernoemd. Zo win je makkelijk een half uur per maand op het checken of alle facturen wel zijn betaald.

  Tip 6: Bespaar tijd door software te koppelen

  Je kunt nog meer tijd winnen door jouw facturatie software te koppelen met andere software. Dit kan met met zogenoemde API’s. Een API zorgt ervoor dat de computerprogramma’s met elkaar kunnen communiceren.

  Beetje technisch misschien, maar voor jou als ondernemer levert het tijdwinst op.

  Zo is er bijvoorbeeld steeds meer facturatie software die koppelt met betaalservice Mollie. Hiermee besteed je het gehele betaalproces uit. Bovendien kun je door deze koppeling jouw klanten makkelijk en snel met iDEAL laten betalen. Uit onderzoek blijkt dat klanten hiermee drie keer zo snel betalen. Zo bespaar je weer tijd op jouw debiteurenbeheer.

  Verdien je geld terug

  Veel ZZP’ers zien er tegenop om geld uit te geven aan software. ‘Het is niet veel geld, maar toch’, is vaak de redenatie. Maar als je ervan uitgaat dat je een paar uur per maand kunt besparen op factureren, dan is die investering van een paar tientjes in de maand al snel terugverdiend. Bovendien betekenen die uren tijdwinst weer extra declarabele uren voor acquisitie bijvoorbeeld. Win-win dus.

  Gerelateerde artikelen

  5 januari 2024

  5 scan en herken apps voor het scannen van facturen

  Scan & herken Bonnetjes Facturatie

  Met een scan en herken app bespaar je een hoop tijd op facturen scannen en boeken. Met de slimme OCR software worden de gegevens automatisch uitgelezen.

  23 mei 2023

  Beste online factuur templates

  Facturatie

  Gratis facturen maken en versturen met Excel of met facturatie software? Bekijk alle voor- en nadelen van beide methoden. Ontdek zo welke manier van factureren bij jou past!

  8 december 2022

  Factuurverwerking: tips & tricks voor volledige automatisering

  Administratie Facturatie Boekhouding

  Als MKB-ondernemer wil je een goede factuurverwerking. Waar moet je aan denken? Welke factuurverwerking software gebruik je? Appwiki helpt!

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products