1. Blog
 2. Het beste boekhoudprogramma kiezen doe je zo!
 1. Blog
 2. Het beste boekhoudprogramma kiezen doe je zo!

Boekhoudprogramma kiezen in 5 stappen

Boekhouding 30 mei 2017 Leestijd 5 minuten
Iris

Iris

Appwiki expert

Of je nou net bent begonnen of al jaren een bedrijf hebt, je zal de boekhouding moeten bijhouden. De één doet dit fluitend, de ander ziet er als een berg tegenop. Er zijn dan ook verschillende manieren om je boekhouding te doen. Dit gaat van werken in een Excel-sheet tot aan de boekhouding over de schutting gooien. Maar welke boekhouding past het best bij je? In dit artikel lees je hoe je met behulp van het stappenplan de juiste boekhoudsoftware kiest. 

Hoe kies je de beste software?

Wat is jouw wensenlijst bij het kiezen van software, welke functies heb je nodig om snel en efficiënt te kunnen werken? Gebruik je daarnaast al software en andere apps? Start hieronder de keuzehulp en wij geven je persoonlijk advies. Wij vergelijken voor jou de beste software. Zo vinden we het boekhoudprogramma dat bij jou past.

Maak je persoonlijke top 3

Stap 1: Oriënteren: Welke manieren van boekhouden zijn er?

Het spectrum van de boekhouding doen is heel breed. Om een goede beslissing te maken moet je al vroeg in je stappenplan voor jezelf nagaan of je, en hoeveel tijd en geld je in je boekhouding wilt steken.

Geld besparen: boekhouding doen in Excel

Ben je nog maar net begonnen en heb je nog niet al te veel klanten en facturen die je hoeft te sturen? Dan is Excel voor jou misschien wel de beste boekhoudoplossing. Met Excel templates maak je balansen en jaarrekeningen. Een voordeel is dat Excel gratis is en dat het programma, of varianten daarvan, nagenoeg op alle computers is geprogrammeerd. Nadeel is wel dat je een aantal formules moet kennen én dat je je moet verdiepen in de eisen die de Belastingdienst stelt aan de documenten die je moet inleveren.

Tijd besparen: boekhouding doen met een boekhoudprogramma

Wil je tijd besparen? Maak dan gebruik van boekhoudsoftware. Je automatiseert een groot deel van je boekhouding, denk aan het doen van de BTW-aangifte en een handige bankkoppeling. Tegelijkertijd heb je nog steeds je boekhouding in eigen hand. Voor een online boekhoudprogramma moet je wel betalen, maar vaak haal je de kosten er al snel uit.

Uitbesteden: de boekhouding laten doen door een online boekhouder

Heb je liever geen omkijken naar je boekhouding? Kies dan voor een online boekhouder. Hiermee neemt de software-aanbieder jouw boekhouding over. Deze manier van boekhouden is wel het duurst, maar op deze manier hoef je je helemaal niet meer druk te maken om je boekhouding. Het enige wat je moet doen is je bonnetjes en facturen inleveren bij jouw online boekhouder.

Stap 2: Verdiepen: Wat doet boekhoudsoftware precies?

Dit begint al bij het bewaren van de administratie. Voor alle ondernemers geldt namelijk een fiscale bewaarplicht. Dit is de wettelijke plicht om een overzichtelijke administratie bij te houden en deze zeven jaar te bewaren. Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat je deze gegevens overzichtelijk en digitaal bewaart en je dus aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Helemaal wanneer je in de cloud werkt, hoef je je dus nooit meer druk te maken of je alles wel goed bewaart. De software maakt van de gehele administratie namelijk een back-up. Ook de stoffige archiefkasten kunnen de deur uit.

Boekhoudsoftware zorgt ervoor dat je gegevens overzichtelijk en digitaal bewaart. Verder assisteert het programma bij het opstellen van facturen en geeft het een overzicht van de nog te betalen kostenposten (crediteurenadministratie) en nog te ontvangen inkomsten (debiteurenadministratie).

Het beste boekhoudprogramma kiezen als ZZP'er

Hoe vind je het juiste boekhoudprogramma met de functies die je echt nodig hebt? Er zijn een aantal checks die je hierbij helpen. Zo weet je zeker dat jouw boekhoudprogramma voldoet aan je wensen zonder dat je teveel betaalt.

Download hieronder onze checklist boekhoudprogramma kiezen

Wat voor functies heeft boekhoudsoftware nog meer?

Binnen de boekhoudsoftware is er een grote variëteit in aanbod. Zo is er de eenvoudige boekhoudsoftware die ‘alleen’ facturen, offertes en een balans voor je maken. Met name bij de gratis versies van boekhoudsoftware zit er een limiet aan het aantal te versturen facturen. Dit betekent wel dat je bijvoorbeeld nog zelf een BTW-overzicht moet opstellen en de belastingaangiftes moet doen. Hieronder staan de vier belangrijkste functies die boekhoudsoftware voor jouw kan vervullen: 

 • Rapportagemogelijkheden

De rapportagemogelijkheden van boekhoudsoftware lopen sterk uiteen. Het is belangrijk om na te denken over hoe uitgebreid de rapporten uit je boekhoudpakket moeten zijn. Wil je in één oogopslag inzicht in inkomende en uitgaande bedragen? Dan kies je een pakket dat een balans voor je kan opstellen. Een eenvoudig overzicht van winst en verlies haal je uit een functionele winst en verliesrekening, terwijl je met een categorale winst en verliesrekening de verschillende bedragen splitst naar verschillende categorieën.

 • Administratie

Of een boekhoudpakket bij jouw onderneming past hangt daarbij af van de administratiemogelijkheden die de software biedt. Niet alle boekhoudsoftware geeft je de mogelijkheid om grootboekrekeningen aan te maken. En wil je graag bijhouden welke uitgaande en inkomende rekeningen betaald zijn? Dan kies je voor een pakket met slimme opties voor debiteuren- en crediteurenbeheer.

 • Inkoop- en verkoopmogelijkheden

Omdat je vaak niet alleen facturen verstuurt, maar ook inkopen doet en dus facturen ontvangt, is het verstandig om voor de optie van het boeken van inkoopfacturen te kiezen. Niet alle boekhoudsoftware ondersteunen het boeken van deze facturen, dus wanneer je een boekhoudpakket kiest zul je hier rekening mee moeten houden. Ook dingen als het direct online versturen en betalen van facturen, automatische periodieke facturering en het opstellen van offertes zijn niet standaard in elk pakket aanwezig. En wil je niet meer zelf hoeven nadenken over het versturen van herinneringen? Dan kies je boekhoudsoftware die automatisch betalingsherinneringen aanmaakt.

 • Gebruikers

Ben je ZZP’er of freelancer? Dan ben je vaak de enige gebruiker van je boekhoudsoftware. Toch is het belangrijk om na te denken over de toekomst. Wanneer je bedrijf groeit, is het handig dat er meerdere gebruikers in het pakket kunnen werken. Kies dus voor een pakket dat met je meegroeit. Let hierbij of er een optie is tot uitbreiding met extra licenties, zonder dat je jouw gegevens verliest.

Boekhouder mee laten kijken

Er is ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een hybride vorm. De boekhouder kijkt dan met je boekhouding mee door middel van de meekijkfunctie. In dit geval kies je ervoor om zelf je boekhouding bij te houden met een boekhoudpakket en neem je een boekhouder in dienst die alleen aan het einde van het jaar even alle gegevens voor je checkt. Dit geeft je boekhouder de mogelijkheid om alle data eenvoudig in te zien en hij of zij kan je vervolgens advies geven. Uiteindelijk bespaar je dus aardig op je kosten, omdat je een boekhouder alleen nodig hebt voor de laatste check.

Wat is e-facturatie?

Wanneer je jouw factuurstroom zoveel mogelijk wilt automatiseren biedt het nieuwste snufje op boekhoudgebied uitkomst: e-factureren. Met e-facturatie verstuur en ontvang je automatisch gestructureerde digitale facturen. Een e-factuur verwerk je eenvoudig van het ene systeem automatisch in het andere systeem. Het vergemakkelijkt dus het facturatieproces met beperkte menselijke tussenkomst.

Lees in deze blog meer over e-factureren.

Stap 3: Financieren: Wat kost een boekhoudprogramma?

Voor boekhoudsoftware geldt grofweg de regel: hoe meer functies hoe duurder het pakket. Van de eenvoudigere boekhoudprogramma’s, voor ZZP’ers en dus voor één gebruiker, zijn de kosten laag. Uit onderzoek van Appwiki blijkt dat ZZP’ers voor tien á vijftien euro per maand over een boekhoudprogramma met een goede prijs-kwaliteitsverhouding beschikken.

Wanneer je kiest voor een wat uitgebreider pakket waarmee je bijvoorbeeld ook elektronisch aangifte doet of een automatische koppeling hebt, dan zul je wat meer moeten betalen. Ook wanneer je een BV hebt en wilt dat er meerdere mensen gebruikmaken van de software, zijn de kosten hoger.

Voor boekhoudsoftware geldt grofweg de regel: hoe meer functies hoe duurder het pakket

Wil je helemaal niet meer omkijken naar je boekhouding? Dan is de totaaloplossing een uitkomst. De maandelijkse kosten zijn iets hoger, maar je bespaart op een boekhouder of accountant. Bovendien heb je meer tijd over om in je onderneming te stoppen. Je moet dus voor jezelf de overwewging maken hoeveel tijd of geld je wilt steken in de boekhouding.

Beste gratis en goedkope boekhoudprogramma's op een rij

Hieronder vind je de top vijf boekhoudprogramma's voor ZZP'ers op basis van prijs.

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van uw onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, automatische bankkoppelingen en meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

#1 Boekhoudsoftware
Belastingdienst erkend
15 maanden gratis!

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis voor startende ondernemers! Het account wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Myfinance.nl

Myfinance is speciaal ontwikkeld om als ZZP zelf te boekhouden. Ook als je net start is ons pakket de beste keuze. Myfinance staat voor gebruiksvriendelijk én veilig online boekhouden! Daarnaast kies jij of je met of zonder hulp van ons of je eigen boekhouder wil boekhouden. Zo sta je er nooit alleen voor! Probeer het nu gratis.

Makkelijk & Compleet
Ideaal voor Starters
Uitstekende service

Prijs: maandelijks €9,00
Proefperiode: Tot 30 dagen
Reviews: 9.3/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Moneybird

Moneybird wil haar gebruikers iedere dag verrassen met de eenvoud van het platform. Door het slimme en simpele karakter is de financiële administratie voor ondernemers een eitje. Vind je boekhouden ingewikkeld? Profiteer dan van Moneybird slimmigheidjes en houd met plezier zelf je boekhouding bij!

Boekhouden met plezier
Scan & herken functie
iPhone en Android app

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 60 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

DigiBTW

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

Speciaal voor zzp'ers
Gebruiksvriendelijk
Voordelig

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 1 maand gratis
Reviews: 10/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

MoneyMonk

Start 2018 met een goede administratie! Klanten waarderen ons om onze eenvoud en fantastische support. Je kan met ons mailen, chatten en bellen. Persoonlijk, daar houden we van. Hulp nodig? We helpen je graag op weg. TIP: lees hieronder ook de reviews van onze klanten, daar zijn we namelijk best trots op :-)

4x als beste getest
Speciaal voor ZZP'ers!
Telefonische Helpdesk

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 30 dagen gratis
Reviews: 9.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Benieuwd naar de andere aanbieders van boekhoudsoftware? Bekijk dan hier het complete overzicht van boekhoudprogramma's waar je de verschillende aanbieders met elkaar kunt vergelijken.

Stap 4: Afwegen: Wat zijn de voordelen van een online boekhoudprogramma?

 • Het bespaart tijd. Omdat je niet meer handmatig alle cijfers hoeft bij te houden, maar doordat dit digitaal gebeurt, bespaar je veel tijd
 • Meekijkfunctie. Wanneer je toch nog een beetje onzeker bent of alles klopt, laat je jouw boekhouder een laatste check doen. Hij checkt makkelijk jouw boekhouding door middel van de meekijkfunctie
 • Overal toegang. Omdat het programma in de cloud staat heb je overal toegang tot je boekhouding. Als je maar een internetverbinding hebt
 • Toegankelijk. Je hoeft geen boekhoud-whizzkid te zijn om met boekhoudsoftware een gedegen boekhouding bij te houden
 • Eenvoudige koppelingen. Een koppeling met je webwinkel, CRM en urenregistratie gaat een stuk makkelijker via een webapplicatie. Dit komt doordat dit soort systemen zelf ook online beschikbaar zijn
   

Stap 5: Kiezen: Hoe kies ik het juiste boekhoudprogramma?

Al de bovengenoemde functies en prijzen neem je mee in de keuze voor je boekhoudprogramma. Hoe meer functies de software heeft, hoe meer je automatiseert. Over het algemeen betaal je dan dus ook meer voor een abonnement. En als je deze functies niet nodig hebt, betaal je onnodig veel abonnementskosten. Stel jezelf voordat je een keuze maakt daarom de volgende vragen:

 • Ben je veel onderweg en heb je je smartphone altijd bij je? Dan is boekhoudsoftware met een mobiele app een uitkomst
 • Wil je tijd besparen op het doen van de BTW-aangifte? Kies dan voor een pakket waarmee je elektronisch aangifte doet
 • Wil je jouw facturatieproces zoveel mogelijk automatiseren? Kies dan voor een factuurprogramma dat UBL Ready is of dat offertes automatisch omzet naar facturen
 • Bedrijf je ook handel buiten de EU-grenzen? Kies dan voor boekhoudsoftware die ook facturen in vreemde valuta kan opstellen of een pakket met een BTW verleggen-functie
 • Wil je je boekhouder nog een laatste check laten doen? Kies dan voor een boekhoudpakket met een meekijkfunctie
 • Heb je helemaal geen zin of tijd om te boekhouden en gooi je deze het liefst over de schutting? Kies dan voor een online boekhouder
Tip: Probeer altijd een boekhoudprogramma uit. Zo kom je er pas echt achter of het programma bij je past. De meeste aanbieders hebben je een gratis proefperiode.

Tijd voor een keuze

Nu je al deze informatie op een rijtje hebt en deze hebt verwerkt, is het tijd om de keuze te maken. Welke boekhoudsoftware is de beste keuze voor jou? Welk boekhoudpakket past het beste bij jouw onderneming en werkwijze? Welke functies moet je boekhoudpakket hebben? Beantwoord deze vragen in onze selectietool, krijg persoonlijk advies, probeer gratis en vind de juiste match.

Gerelateerde artikelen

17 september 2018

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Boekhouding Excel

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

15 september 2018

Boekhouden met een open-source boekhoudprogramma?

Boekhouding

Ben jij op zoek naar een open source boekhoudpakket? Bekijk dan hier de voor- en nadelen zodat je een goede keuze maakt.

14 september 2018

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products