Pauline - Online marketeer
Pauline van Putten
Online marketeer
Leestijd 5 minuten
Rittenregistratie
waarom-rittenregistratie.png

Wat kan ik met rittenregistratie en waarom is dit belangrijk?

Een auto van de zaak hebben is wel erg prettig, vooral wanneer je voor je werk veel onderweg bent. Heb je zelf een auto van de zaak? Zorg dan dat je je kilometerregistratie ook goed bijhoudt. Een goede rittenregistratie is namelijk van belang voor jou, eventueel je werkgever en natuurlijk de Belastingdienst. Een goede rittenadministratie maakt inzichtelijk wat voor ritten je maakt en het voorkomt dat je een ongewenste boete in de bus krijgt. Wil je alles weten over rittenregistratie? Dit artikel vertelt je op een heldere en simpele manier wat je allemaal hierover moet weten.

Wat houdt rittenregistratie precies in?

Met je rittenregistratie leg je al je gereden kilometers vast die je met je bedrijfsauto hebt gemaakt. Aan de hand van deze documentatie kun je bij de Belastingdienst aantonen dat je in dat jaar niet meer dan vijfhonderd privékilometers hebt gereden. Je mag tot maximaal vijfhonderd kilometer privé rijden.

Wanneer houd je rittenregistratie bij?

Met je rittenadministratie houd je dus zowel je zakelijke- als privékilometers bij, wanneer je gebruikmaakt van een leaseauto. Je kunt hiermee op een efficiënte en effectieve manier je ritten bijhouden en zorgen dat je ervoor waakt dat je dus niet over die 500 kilometer heen komt. Kom je hier (per ongeluk) overheen, dan moet je bijtelling betalen. En dit kan hoog in de kosten lopen. Dreig je over deze grens te komen? Dan moet je de Belastingdienst al vooraf hierover informeren, om vervelende situaties te voorkomen. Ook is het van belang dat je deze gegevens minimaal zeven jaar bewaard.

Hoe houd je rittenregistratie bij?

Nu je weet wanneer en waarom je je rittenadministratie moet bijhouden, is waarschijnlijk je volgende vraag: Hoe houd ik dit dan goed bij? Nou, dat kunnen wij je gelukkig vertellen. Je kunt je ritten op allerlei wijzen bijhouden, zoals op papier, Excel of met rittenregistratie software. De kilometerregistratie op papier bijhouden is alleen niet bepaald praktisch wanneer je veel onderweg bent en je kunt het gemakkelijk kwijtraken.

Hou je rittenadministratie eenvoudig bij met een app

Daarnaast is tegenwoordig zoveel gedigitaliseerd en kun je je rittenregistratie ook beter digitaal vastleggen. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een blackboxsysteem. Met een blackbox worden je ritten automatisch bijgehouden door middel van een GPS-systeem. Wil je hier gebruik van maken? Zorg dan dat het programma aan alle eisen van de rittenregistratie voldoet. Je kunt ook gebruikmaken van een urenregistratiesysteem om je ritten snel en handig bij te houden. De meeste urenregistratiepakketten bieden vaak een rittenregistratie app aan. Dit geeft je de mogelijkheid om onderweg je kilometers goed bij te houden.

Wat vermeld je precies in de rittenregistratie?

In je rittenadministratie dien je een aantal belangrijke dingen te vermelden. Zo moet je kenmerken van de auto benoemen: zoals het merk, type en het kentekennummer. Voor het noteren van je ritten benoem je het begin- en eindpunt (het adres), maar ook de datum per rit en de begin- en eindstand van je kilometerteller. Daarnaast vermeld je het type rit, dus of het zakelijk of privé was. Let op dat je bij de privékilometers ook onderscheid maakt tussen gewone privékilometers en privé-omrijkilometers. Privé-omrijkilometers maak je wanneer je tijdens dezelfde rit zowel zakelijke- als privékilometers maakt. Tot slot moet je ook vermelden welke route je precies hebt genomen.

Wat als de rittenregistratie niet klopt?

Klopt de rittenregistratie niet? Dan kan jij en je werkgever een beste boete oplopen. De hoogte van de boete is gebaseerd op het bedrag wat de schatkist van de Belastingdienst is misgelopen. En dat bedrag kan aardig oplopen tot wel zo’n 5278 euro. Maar geen paniek! Wanneer je er gewoon voor zorgt dat je dit met een goed systeem bijhoudt, zie je niets over het hoofd en heb je er ook nog goed bewijs van.

Populaire software

Rating:
Reviews: te weinig reviews
CRM
Rating:
Reviews: 79
Facturatie
Rating:
Reviews: 83
Facturatie
Rating:
Reviews: 16
Facturatie
Rating:
Reviews: te weinig reviews
CRM
Terug naar boven

Delen via:

Products