Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Leestijd 5 minuten
Facturatie
welk-factuurprogramma.png

Hoe kies je het factuurprogramma dat bij jou past?

Factureren is leuk. Het betekent namelijk dat je geld verdient met je bedrijf. Maar ook al is het een goed teken wanneer je veel facturen verstuurt, het kan behoorlijk wat tijd kosten. Gelukkig is daar facturatie software die je helpt tijd te besparen bij het versturen en verwerken van facturen. Er is een groot aanbod van factuurprogramma’s, maar wat is de beste factuur software? In dit artikel volgt een stappenplan. Volg dit stappenplan en selecteer de beste facturatie software.

Stap 1: Oriënteren: Wat voor soorten factuurprogramma’s zijn er allemaal?

Zoals gezegd is er een groot aantal factuurprogramma’s. Grofweg is er een onderscheid te maken tussen gratis (met Excel) en betaalde software. Vooral wanneer je niet veel facturen verstuurt, is factureren met Excel goede manier. Het is gratis en je hebt de volledige vrijheid wat betreft de informatie en opmaak van jouw facturen (let er wel goed op dat de factuur voldoet aan de wettelijke eisen van de Belastingdienst). Maar wanneer je werkt met Excel kun je al snel een (formule)foutje maken waardoor je hele bestand onbruikbaar wordt. Het kost je dus veel aandacht en tijd.

welk-factuurprogramma-excel

Facturen versturen met factuur software

Je kunt ook factureren met facturatie software. Helemaal wanneer jouw factuurstroom toeneemt, is dit een uitkomst. Je moet wel betalen voor deze software, maar door het automatiseren van het sturen en verwerken van facturen, bespaar je veel tijd. De software is namelijk voorzien van templates met factuurregels die voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

Het enige wat je hoeft te doen, is de gegevens invullen die bij de factuur horen. Om ervoor te zorgen dat jouw factuur er professioneel en herkenbaar uitziet kun jij je eigen logo en huisstijl toevoegen aan de factuur. Dit hoef je overigens maar één keer te doen. Daarna is de factuur klaar om verstuurd te worden.

Stap 2: Onderscheid maken: Welke functies heeft facturatie software?

Naast deze handige functies, heeft factuur software nog meer functies die jou tijd besparen. Deze functies verschillen per programma, je kunt dus kiezen voor een programma met de functies die bij jouw situatie passen en zo het beste facturatieprogramma selecteren.

welk-factuurprogramma-e-facturatie

Wat is e-factureren?

Eén van die functies die je veel tijdwinst oplevert, is e-factureren. E-facturatie geeft je de mogelijkheid om geautomatiseerd een gestructureerde digitale factuur op te stellen en te versturen. Een e-factuur verwerk je eenvoudig van het ene systeem automatisch in het andere systeem. Het vergemakkelijkt dus jouw facturatieproces met beperkte menselijke tussenkomst. Tip: let erop dat de facturatie software UBL Ready is.

De beste factuur software met een mobiele app

Wanneer je als ondernemer veel onderweg bent dan is het bijvoorbeeld heel handig om met de net gemaakte afspraak nog vers in het geheugen een factuur op te stellen. Zo is de kans op vergeten facturen kleiner en ontstaat er minder snel onenigheid over de inhoud van je factuur. Je kunt ook bonnetjes en inkoopfacturen met de app verwerken. Dit gaat sneller, omdat je alleen maar een foto hoeft te maken met de smartphone en deze op te sturen naar je boekhouder.

welk-factuurprogramma-app

Een factuurprogramma koppelen

Met een factuurprogramma is het mogelijk om met andere software te koppelen, bijvoorbeeld met je boekhoudprogramma. Dit heeft als voordeel dat wanneer een factuur is betaald, deze automatisch wordt verwerkt in het boekhoudprogramma. Dit scheelt weer handmatig een factuur intypen in je boekhoudsoftware. Deze software is vaak wel duurder dan ‘alleen’ een factuurprogramma, omdat je naast facturatie software ook beschikt over een boekhoudpakket.

Stap 3: Financieren: Wat kost factuur software?

Gratis met Excel. Wanneer je niet zoveel opdrachtgevers hebt en het niet erg vindt om tijd te spenderen aan het handmatig opstellen, versturen en verwerken van facturen, kun je kiezen voor gratis factureren met Excel.

Facturatie software. Vanaf een paar euro in de maand kun je gebruikmaken van betaalde facturatie software. Hoe meer functies, hoe hoger de prijs.

Geïntegreerde factuur software. Daarnaast heb je de factuur software die geïntegreerd is in boekhoud- of CRM software. Dit systeem is wel het duurst, maar automatiseert veel processen voor je.

welk-factuurprogramma-gratis

Stap 4: Afweging maken: Wat zijn de voordelen van een factuurprogramma?

Factuur software heeft veel voordelen. Ik zet de voordelen op een rij. Je kunt zelf bepalen wat je de belangrijkste voordelen vindt:

  • Het bespaart tijd. Omdat je niet meer handmatig facturen hoeft op te stellen, maar doordat dit digitaal gebeurt
  • Het geeft overzicht. Omdat de hele factuurstroom wordt bijgehouden heb je een goed overzicht in welke facturen wel zijn betaald en welke nog uitstaan. Zo vergeet je ook geen facturen te betalen en te innen. Dit bespaart weer geld
  • Er is een koppeling mogelijk met boekhoudsoftware. Omdat de facturen automatisch worden verwerkt in de boekhouding, bespaar je tijd
  • Altijd en overal factureren. Omdat de software ook een mobiele app heeft, kun je altijd en overal je factuur versturen en het factuuroverzicht inzien
  • Bankkoppeling. Hiermee bespaar je tijd omdat alle bankmutaties automatisch worden verwerkt in je factuurprogramma

Stap 5: Selecteren: Hoe kies ik het juiste factuurprogramma?

Hoe uitgebreider de factuur software is, hoe meer je de factuurstroom kunt automatiseren en hoe meer inzicht je krijgt. Vaak stijgt de prijs wel. Je moet als ondernemer dus jezelf afvragen wat je wilt uitgeven en hoeveel je wilt automatiseren. Stel jezelf voordat je een keuze maakt daarom de volgende vragen:

  • Wil je dat het factureren zoveel mogelijk wordt geautomatiseerd? Dan kun je kiezen voor een factuurprogramma dat UBL Ready is
  • Ben je veel onderweg en heb je je smartphone altijd bij je? Dan is factuur software met een mobiele app een uitkomst
  • Maak je al gebruik van andere software? Kijk dan goed of je de factuur software hiermee kunt koppelen

Wat is nou het beste factuurprogramma?

De mogelijkheden die je met een factuurprogramma hebt, zijn heel talrijk en lopen erg uiteen. Maar voor elke ondernemer is er wel het juiste factuurprogramma te vinden. Wanneer je dit stappenplan volgt, is het kiezen van het beste factuurprogramma een stuk makkelijker.

Populaire software

Teamleader Logo

Teamleader

Nog niet genoeg reviews
Bekijk software
Teamleader
CRM
Yoobi Facturatie Logo

Yoobi Facturatie

Cijfer: 8.9
Reviews: 83
Bekijk software
Yoobi
Facturatie
WeFact (30 dagen gratis) - Bespaar op uw accountant Logo

WeFact (30 dagen gratis) - Bespaar op uw accountant

Cijfer: 10.0
Reviews: 16
Bekijk software
WeFact
Facturatie
SuperOffice - CRM voor het MKB Logo

SuperOffice - CRM voor het MKB

Nog niet genoeg reviews
Bekijk software
SuperOffice Benelux B.V.
CRM
e-Boekhouden.nl - Starters - (Als beste getest) Gratis Logo

e-Boekhouden.nl - Starters - (Als beste getest) Gratis

Cijfer: 9.4
Reviews: 434
Bekijk software
e-Boekhouden.nl
Boekhouden
Terug naar boven

Delen via:

Products