1. Blog
 2. Verschil tussen ZZP'er, freelancer en eenmanszaak

De verschillen tussen ZZP'er, freelancer en eenmanszaak

De begrippen ZZP’er, freelancer en eenmanszaak worden vaak door elkaar gebruikt. Maar is dat terecht? Wordt er echt hetzelfde mee bedoeld of zit er een wezenlijk verschil tussen  eenmanszaak, ZZP en freelancer.

Hetzelfde zijn ze niet helemaal. Eigenlijk zijn het drie verschillende benamingen voor hetzelfde feit. Namelijk dat je een zelfstandig ondernemer bent. Toch zijn er verschillen, die lijken aan de oppervlakte klein, maar kunnen grote gevolgen hebben voor jouw organisatiestructuur en fiscale voordelen.

In dit artikel gaan we in op het verschil tussen eenmanszaak en ZZP. Het verschil tussen ZZP en freelance en natuurlijk de overeenkomsten tussen hen alledrie. Lees je met ons mee?!

Arjan
Appwiki expert

  De overeenkomsten tussen ZZP'er, freelancer en eemanszaak

  Elk van de drie termen wordt gebruikt voor het aanduiden van kleine ondernemingen, die als eenmanszaak zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In de meeste gevallen zijn het alleen werkende ondernemers die ervoor kiezen om als ZZP’er, freelancer of eenmanszaak aan de slag te gaan. Een zelfstandig ondernemer dus. Iemand die zijn of haar eigen werk vormgeeft.

  Elke ondernemer schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor maakt dus niet uit of je als ZZP’er, freelancer of eenmanszaak begint. Ook geldt voor elk van de drie dat het privé en zakelijk vermogen door elkaar lopen en bedrijfsschulden dus ook persoonlijke schulden zijn.

  Daarnaast heb je als ondernemer altijd bepaalde verplichtingen vanuit de overheid. Hierin wordt vaak geen verschil gemaakt tussen hoe jij ingeschreven staat, maar wel in welke hoedanigheid jij in aanmerking komt voor bepaalde zaken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, waar een MKB’er dus geen gebruik van kan maken. Als startende ondernemer heb je weer andere aftrekposten.

  De verschillen tussen een ZZP'er, freelancer of eenmanszaak

  De verschillen tussen een ZZP’er, freelancer en eenmanszaak zijn in de praktijk niet altijd direct merkbaar. Maar wanneer we deze op papier naast elkaar zetten, worden de verschillen een stuk duidelijker. Het verschil ZZP en eenmanszaak zit hem samen met die van de freelancer vooral in de officiële rechtsvorm en de mate van personeel en fiscale voordelen.

   

  Inschrijven KvK

  Officiële rechtsvorm

  BTW aftrekbaar

  Aftrek van inkomstenbelasting

  Personeel aannemen

  Zzp

  Ja Nee Ja Ja Nee

  Freelancer

  Ja Nee Ja Nee Nee

  Eenmanszaak

  Ja Ja Ja Ja Ja

  In Nederland maken we gebruik van verschillende rechtsvormen. De eenmanszaak is de enige rechtsvorm in het rijtje, maar geen rechtspersoon. Dit betekent dat het privé vermogen van de de eigenaar samenvalt met het vermogen van de eenmanszaak en dus, in het geval van faillissement, aangesproken zal worden.

  Laten we de verschillen en overeenkomsten een beter gaan bekijken. Wat is nu het belangrijkste verschil tussen ZZP en eenmanszaak? En hoe verhoudt de freelancer zich tot dit alles? Er zullen immers ook vast overeenkomsten zijn.

  ZZP

  Een ZZP’er is een Zelfstandige Zonder Personeel. Wat dit begrip precies inhoudt blijft een beetje onduidelijk, omdat er voor de wet geen officieel begrip van ZZP bestaat. In de praktijk gebruiken we de term vaak voor ondernemers die zich laten inhuren door ondernemingen, om hun kennis en kunde te delen vanuit een eigen specialisme.

  ZZP’ers hebben dan vaak ook geen eigen bedrijfsruimte, maar verrichten hun werkzaamheden op de werkplek die de opdrachtgever verschaft. Deze werkzaamheden worden normaal gesproken uitgevoerd door een werknemer in dienstverband, maar hiervoor wordt nu jouw bedrijf ingehuurd.

  ZZP'er zijn in plaats van freelancer of eenmanszaak

  Zoals de naam al aangeeft heeft een ZZP’er geen personeel. Neem je personeel aan dan word je de eigenaar van een eenmanszaak. Je blijft ZZP’er als je een andere ZZP’er inschakelt, personeel via detachering of payroll ‘aanneemt’ of een stagiaire aanstelt.

  Freelancer

  Freelancers en ZZP’ers hebben veel overeenkomsten. Ook als freelancer werk je zonder dienstverband voor verschillende opdrachtgevers.

  Toch is er een duidelijk verschil aan te wijzen. Dit verschil is vooral financieel merkbaar. Voor de Belastingdienst ben je freelancer als je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, maar je wel facturen stuurt voor je werkzaamheden. Je inkomsten haal je uit ‘overige werkzaamheden’ en dus kom je niet in aanmerking voor zelfstandigen- en startersaftrek (in tegenstelling tot ZZP’ers).

  'Resultaatgenieter' 

  Volgens de Belastingdienst ben je een ‘resultaatgenieter’. Het mogelijk om te werken als freelancer naast een dienstverband bij een werkgever.

  De meeste freelancers werken alleen. Toch kun je, in tegenstelling tot een ZZP’er, freelancer blijven als je eigen personeel aanneemt. In de praktijk komt die echter niet vaak voor.

  Als ZZP’er en freelancer zijn de risico’s vaak kleiner, omdat je weinig tot geen eigen bedrijfsruimte, voorraad en andere bezittingen hebt. Ook heb je als ZZP’er en freelancer geen personeel in dienst. Hierdoor loop je minder risico’s.

   

   

  Eenmanszaak

  Een eenmanszaak is als enige ondernemingsvorm uit dit rijtje ook een rechtsvorm. Hierdoor heb jij een hoofdelijke aansprakelijkheid voor alle financiële zaken. Veel ondernemers richten een eenmanszaak op, omdat dit snel en eenvoudig kan en de oprichtingskosten laag zijn. Het grootste verschil met ZZP’ers en freelancers uit zich in huisvesting en de manier van ondernemen.

  Als eigenaar van een eenmanszaak is de kans groot dat je werkt vanuit een vaste vestigingsplaats en je eigen bedrijfsruimte hebt. Dat is ook wat je nodig hebt. In tegenstelling tot ZZP’ers en freelancers werk je niet alleen wanneer je wordt ingehuurd, maar bied je proactief producten of diensten aan.

  In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden kun je als ondernemer met een eenmanszaak, net als een freelancer, wel personeel aannemen. Dat klinkt gek, omdat je spreekt van een eenmanszaak, maar een notaris of huisarts is vaak een eenmanszaak. Zij zijn hun bedrijf, bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk, maar hebben nog wel assistentes en andere zorgverleners in dienst.

  Eenmanszaak onderweg

  BTW-aangifte doen (ZZP, freelance, eenmanszaak)

  Om btw op je factuur te mogen zetten maakt het niet uit voor welke vorm je kiest. Als je concurreert met andere ondernemers (en dat doe je altijd), ben je verplicht om btw te rekenen. De btw die je zelf betaalt, bijvoorbeeld als je een factuur krijgt van een andere ondernemer, mag je verrekenen met de btw die je hebt ontvangen van klanten. Aan het einde van de maand of het kwartaal moet je btw aangifte doen.

  Zoek je een snelle manier om de BTW-aangifte te doen? Bekijk dan hier hoe je dit eenvoudig en snel doet.

  Belastingvoordelen via ondernemersaftrek 

  Voor de ondernemersaftrek maakt het wél verschil in welke vorm je onderneemt. ZZP’ers en eenmanszaken die voldoen aan de voorwaarden hebben recht op deze aftrekpost op de winst. Ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen.

  Onderneem je als ZZP’er of eenmanszaak en besteed je aantoonbaar meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming dan kom je in aanmerking voor starters- en zelfstandigenaftrek. Dit minimum aantal uren dat je aan je onderneming moet besteden, noemen ze ook wel het urencriterium. 

  Om aanspraak te maken op dit belastingvoordeel, moet je dus kunnen aantonen dat je minimaal 1225 uur hebt besteed. Daarom is het handige en slim om goed je gewerkte uren bij te houden met urenregistratie software. We hebben hieronder een aantal geschikte tools op een rij gezet.

  Simplicate

  Meer dan 1.300 dienstverleners zijn succesvoller gaan werken door de gebruiksvriendelijke CRM- en projectsoftware van Simplicate. Ervaar de meest efficiënte flow in jouw bedrijf van eerste klantcontact tot en met factuur. Vergroot jouw succes door efficiënt werken, de juiste inzichten, tot 80% sneller factureren en gelukkigere medewerkers

  Alles-in-1 software
  Koppel je agenda
  Mobiele app

  Prijs: vanaf €28,00
  Proefperiode: 14 dagen
  Reviews: 8.6/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  e-Boekhouden.nl

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  Uren direct factureren
  15 maanden gratis
  Razendsnelle helpdesk

  Prijs: maandelijks €9,95
  Proefperiode: 15 maanden gratis, daarna €5,95 per maand, start direct! Account wordt niet automatisch verlengd!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Shiftbase

  Shiftbase is software voor het maken van werkroosters, het bijhouden van de urenregistratie en het registreren van afwezigheid. Met Shiftbase maak je sneller en eenvoudiger goede werkroosters en heb je meer grip op je loonkosten.

  Bespaar 30% loonkosten
  Geen opstartkosten
  Maandelijks opzegbaar

  Prijs: maandelijks €0,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Freelancers maken geen aanspraak op deze belastingvoordelen, dat is dus een belangrijk verschil tussen freelancer en ZZP. Dit is echter niet het enige verschil tussen freelance en ZZP. Houd daarom altijd rekening met de vorm van je onderneming. 

  Juridisch

  In tegenstelling tot eenmanszaak betekenen de termen freelancer en ZZP’er juridisch gezien niets. Voor deze ondernemingsvormen is het voor de Belastingdienst alleen belangrijk om te weten of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

  Dit is het geval als je voldoet aan alle eisen die hieraan worden gesteld:

  • Je verkoopt een product of dienst
  • Je klantenkring bestaat uit onbekenden
  • Je kunt winst verwachten

  Daarbij werken freelancers en ZZP’ers vaak in een vaste branche en oefenen een bepaald beroep uit. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak, die onder verschillende handelsnamen uiteenlopende werkzaamheden kan verrichten.

  Freelancers en ZZP’ers werken meestal vanuit vraag in de vorm van een opdracht, terwijl eenmanszaken ook zonder opdracht werken.

  Slim ondernemen als freelancer, zzp'er of eenmanszaak?

  Welke rechtsvorm je ook kiest, hoe je jouw bedrijf ook vormgeeft is aan jezelf. Bedenk wel wat voor verantwoordelijkheden je krijgt als je kiest voor een eenmanszaak met personeel. Of een eenmanszaak zonder personeel, dat kan natuurlijk ook.

  Door de het verschil tussen ZZP en eenmanszaak en freelancer naast elkaar te zetten en de overeenkomsten te vergelijken, kun jij aan de slag met jouw onderneming. Open een zakelijke rekening, regel een werkcomputer en ga aan de slag voor en met jouw nieuwe klanten. Maak het jezelf daarbij vooral makkelijk door de juiste software te kiezen!

  Gerelateerde artikelen

  10 oktober 2023

  Hoe CRM software jouw verkopen een boost geeft

  Offerte Crm

  CRM software zorgt voor meer sales. De software biedt je efficiëntie en inzicht, maar maakt je ook effectiever in het verkoopproces.

  30 september 2023

  Administratie bijhouden als zzp'er?

  Administratie Boekhouding

  Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

  10 december 2020

  Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

  Excel Boekhouding

  Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products