1. Blog
  2. Verschil tussen ZZP'er, freelancer en eenmanszaak

De verschillen tussen ZZP'er, freelancer en eenmanszaak

De begrippen zzp'er, freelancer en eenmanszaak worden vaak door elkaar gebruikt. Maar is dat terecht? Niet helemaal. Eigenlijk zijn het drie verschillende benamingen voor hetzelfde.

Toch zijn er verschillen, die lijken aan de oppervlakte klein, maar kunnen grote gevolgen hebben. Bekijk ze hier en zet de voor- en nadelen van deze verschillende vormen van ondernemerschap naast elkaar.

De overeenkomsten tussen zzp'er, freelancer en eemanszaak

Elk van de drie termen wordt gebruikt voor het aanduiden van kleine ondernemingen, die als eenmanszaak zijn inschreven bij de Kamer van Koophandel. In de meeste gevallen zijn het alleen werkende ondernemers die ervoor kiezen om als zzp’er, freelancer of eenmanszaak aan de slag te gaan.

Elke ondernemer schrijft zich in bij de Kamer van Koophandel. Hiervoor maakt het maakt dus niet uit of je als zzp’er, freelancer of eenmanszaak begint. Ook geldt voor elk van de drie dat het privé en zakelijk vermogen door elkaar lopen en bedrijfsschulden dus ook persoonlijke schulden zijn.

De verschillen tussen een zzp'er, freelancer of eenmanszaak

De verschillen tussen een zzp’er, freelancer en eenmanszaak zijn in de praktijk niet altijd direct merkbaar. Maar wanneer we deze op papier naast elkaar zetten, worden de verschillen een stuk duidelijker.

 

Inschrijven KvK

Officiele rechtsvorm

BTW aftrekbaar

Aftrek van inkomstenbelasting

Personeel aannemen

Zzp

Ja Nee Ja Ja Nee

Freelancer

Ja Nee Ja Nee Nee

Eenmanszaak

Ja Ja Ja Ja Ja

De eenmanszaak is de enige rechtsvorm in het rijtje, maar geen rechtspersoon. Dit betekent dat het privé vermogen van de de eigenaar samenvalt met het vermogen van de eenmanszaak en dus, in het geval van faillissement, aangesproken zal worden. Als zzp’er en freelancer zijn de risico’s vaak kleiner, omdat je weinig tot geen eigen bedrijfsruimte, voorraad en andere bezittingen hebt.

BTW-aangifte doen

Om btw op je factuur te mogen zetten maakt het niet uit voor welke vorm je kiest. Als je concurreert met andere ondernemers (en dat doe je altijd), ben je verplicht om btw te rekenen. De btw die je zelf betaalt, bijvoorbeeld als je een factuur krijgt van een andere ondernemer, mag je verrekenen met de btw die je hebt ontvangen van klanten. Aan het einde van de maand of het kwartaal moet je btw aangifte doen.

Zoek je een snelle manier om de BTW-aangifte te doen? Bekijk dan hier hoe je dit eenvoudig en snel doet.

Belastingvoordelen via ondernemersaftrek

Voor de ondernemersaftrek maakt het wél verschil in welke vorm je onderneemt. Zzp’ers en eenmanszaken die voldoen aan de voorwaarden hebben recht op deze aftrekpost op de winst. Ondernemersaftrek bestaat uit verschillende onderdelen. Onderneem je als zzp’er of eenmanszaak en besteed je aantoonbaar meer dan 1225 uur per kalenderjaar aan je onderneming dan kom je in aanmerking voor starters- en zelfstandigenaftrek. Freelancers maken geen aanspraak op deze belastingvoordelen.

Juridisch

In tegenstelling tot eenmanszaak betekenen de termen freelancer en zzp’er juridisch gezien niets. Voor deze ondernemingsvormen is het voor de Belastingdienst alleen belangrijk om te weten of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dit is het geval als je voldoet aan alle eisen die hieraan worden gesteld, o.a. je een product of dienst verkoopt, je klantenkring bestaat uit onbekenden en je kunt winst verwachten.

Daarbij werken freelancers en zzp’ers vaak in een vaste branche en oefenen een bepaald beroep uit. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak, die onder verschillende handelsnamen uiteenlopende werkzaamheden kan verrichten. Freelancers en zzp’ers werken meestal vanuit vraag in de vorm van een opdracht, terwijl eenmanszaken ook zonder opdracht werken.

ZZP

Een zzp’er is een Zelfstandige Zonder Personeel. Wat dit begrip precies inhoudt blijft een beetje onduidelijk, omdat er voor de wet geen officieel begrip van zzp bestaat. In de praktijk gebruiken we de term vaak voor ondernemers die zich laten inhuren door ondernemingen, om hun kennis en kunde te delen vanuit een eigen specialisme.

Zzp’ers hebben dan vaak ook geen eigen bedrijfsruimte, maar verrichten hun werkzaamheden op de werkplek die de opdrachtgever verschaft. Deze werkzaamheden worden normaal gesproken uitgevoerd door een werknemer in dienstverband.

Zoals de naam al aangeeft heeft een zzp’er geen personeel. Neem je personeel aan dan wordt je de eigenaar van een eenmanszaak. Je blijft zzp’er als je een andere zzp’er inschakelt, personeel via detachering of payroll ‘aanneemt’ of een stagiaire aanstelt.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Freelancer

Freelancers en zzp’ers hebben veel overeenkomsten. Ook als freelancer werk je zonder dienstverband voor verschillende opdrachtgevers.

Toch is er een duidelijk verschil aan te wijzen. Dit verschil is vooral financieel merkbaar. Voor de Belastingdienst ben je freelancer als je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, maar je wel facturen stuurt voor je werkzaamheden. Je inkomsten haal je uit ‘overige werkzaamheden’ en dus kom je niet in aanmerking voor zelfstandigen- en startersaftrek (in tegenstelling tot zzp’ers). Volgens de Belastingdienst ben je een ‘resultaatgenieter’. Het mogelijk om te werken als freelancer naast een dienstverband bij een werkgever.

De meeste freelancers werken alleen. Toch kun je, in tegenstelling tot een zzp’er, freelancer blijven als je eigen personeel aanneemt. In de praktijk komt die echter niet vaak voor.

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is als enige ondernemingsvorm uit dit rijtje ook een rechtsvorm. Veel ondernemers richten een eenmanszaak op, omdat dit snel en eenvoudig kan en de oprichtingskosten laag zijn. Het grootste verschil met zzp’ers en freelancers uit zich in huisvesting en de manier van ondernemen.

Als eigenaar van een eenmanszaak is de kans groot dat je werkt vanuit een vaste vestigingsplaats en je eigen bedrijfsruimte hebt. In tegenstelling tot zzp’ers en freelancers werk je niet alleen wanneer je wordt ingehuurd, maar bied je pro-actief producten of diensten aan.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden kun je als ondernemer met een eenmanszaak, net als een freelancer, wel personeel aannemen.

Slim ondernemen?

Inmiddels duidelijk wat de verschillen zijn tussen zzp'ers, freelancers en eenmanszaken? Dan is het tijd voor de volgende stap

Gerelateerde artikelen

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

31 januari 2019

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

5 oktober 2020

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

Boekhouding

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding! Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products