1. Blog
  2. CRM voor projectmanagement

Wat kan een CRM systeem betekenen voor projectmanagement?

”Zij zouden dat toch doen?” Bij een bedrijf dat meerdere afdelingen heeft, is dit een vaak gehoorde vraag. Miscommunicatie en ineffectief beleid is een van de vele ergernissen binnen organisaties, maar ook bij klanten. Terwijl dit niet eens nodig is.

CRM systemen zorgen namelijk voor een duidelijk overzicht van wie wat en wanneer aan het doen is binnen een project. Ook helpt CRM software bij een naadloze samenwerking tussen de afdelingen en het begroten, plannen en factureren op het gebied van projectmanagement.

In dit artikel lees je hoe je met behulp van CRM software een soepele workflow opzet, een helder taakbeheer creëert en inzicht krijgt in de rendabiliteit van een project.

Wat houdt projectmanagement in?

Projectmanagement is kort gezegd het beheersen van projecten. Elke onderneming voert zijn projectmanagement op een andere manier uit, passend bij de identiteit van het bedrijf. Het betreft hoe taken van een project worden gecreëerd, voorbereid, georganiseerd, gepland, uitgevoerd en afgerond. Dus in principe alles van begin- tot eindfase.

Het hele bedrijf kan hierbij betrokken zijn, vaak onderverdeeld in projectleiders en werknemers die meer verantwoordelijk zijn voor de uitvoerende taken. Vaak lopen er wel meerdere projecten gelijktijdig en gaat het overzicht snel verloren.

Wat is het nut van projectmanagement?

Goed projectmanagement is dus van essentieel belang. Het helpt (grote) projecten soepel te laten verlopen, zodat het overzicht goed bewaard kan worden. Met een CRM project management tool wordt structuur aangebracht aan de complexiteit van het ordenen van projecten. En dit kan op verschillende manieren

Het opsplitsen van projecten

Met een CRM systeem heb je de mogelijkheid om een project handig in meerdere delen op te splitsen. Dit kun je vooraf doen met een CRM tool. Hiermee kun je de zogenoemde ‘milestones’ vaststellen, zodat je de weg naar het einde van het project goed en evenredig kunt indelen in verschillende onderdelen.

Ook kun je het project indelen in ‘pipelines’. Een pipeline kun je zien als een lineaire serie van stages die van te voren geconceptualiseerd zijn. Een pipeline doorloopt als een pad naar je eindbestemming. Voor projectleiders maakt dit duidelijk in welk stadium ze van het project zijn en hoeveel tijd er nog beschikbaar is.

Goede communicatie

Goede communicatie is cruciaal om projecten effectief te managen. Met projectmanagement software kan je aan iedereen die aan het project werkt eigen taken verdelen en centraal bijhouden. De verantwoordelijke kan deze taken toewijzen en beheren. Volbrachte taken worden vervolgens in het systeem verwerkt, zodat deze in het programma kunnen worden aangegeven als afgerond. De betreffende persoon kan hierna eventueel ook nog een vervolgtaak toewijzen aan een andere collega, die daarvoor het meest geschikt is of degene waarmee dit vooraf is afgesproken.

Hierdoor ontstaat er een zogenoemde ‘workflow’. Deze workflow is voor iedereen in te zien. Zo weet iedereen van elkaar waar ze mee bezig zijn en kunnen ze zich onderling eventueel ook ondersteunen. Door dit inzicht blijft er niets liggen en worden er ook geen taken per ongeluk dubbel gedaan.

Eenvoudig de juiste projectmanagement tool kiezen?

Heb je moeite met het kiezen van een projectmanagement systeem? Download de projectmanagement checklist gratis en vind eenvoudig de beste projectmanagement software die bij je past.

Download gratis

Wat zijn de voordelen van een koppeling tussen CRM en projectmanagement?

Een goede integratie met een CRM tool en projectmanagement kan veel voordelen met zich meebrengen. Zoals eerder gezegd, kunnen projecten overzichtelijk opgedeeld worden en verbetert het de onderlinge communicatie. Daarnaast geeft het ook grip op de begroting omdat je uren gemakkelijk kunt inzien en bijhouden.

Tot slot geeft het ook inzicht in rendabiliteit. Door het opstellen van (tussentijdse) rapportages weet je of het betreffende project rendabel is geweest. Het in kaart brengen van de besteedde uren, de kosten en de omzet, laat zien of de uitgaven in lijn zijn met de begroting.

Wat zijn de voordelen van CRM met projectmanagement?

Alles bij elkaar kun je met de projectmanagement-tool heel veel. Voor het overzicht zet ik alle voordelen op een rij:

  • Projecten opdelen. Hiermee krijg je grip op de omvang van een bepaald project, waardoor een project minder angstaanjagend overkomt
  • Geen miscommunicatie. Door het maken van een workflow krijg een gestroomlijnde manier van de taakverdeling waardoor het werk nooit stil ligt
  • Grip op de begroting. Je kunt met het CRM systeem de uren makkelijk bijhouden en inzien. Wanneer er een overschrijding dreigt, kun je op tijd ingrijpen
  • Inzicht in rendabiliteit. Met het opstellen van rapportages weet je of het project rendabel is geweest en of de uren, kosten en omzet in lijn zijn met de begroting
  • Basis voor toekomst. Verder weet je met het opstellen van rapportages wat goed ging, maar ook waar er op kan worden verbeterd. Dit neem je mee naar toekomstige projecten

Verleden, heden en toekomst

Miscommunicatie. Eén van de grootste ergernissen binnen een bedrijf, maar ook tussen ondernemer en klant. Het kan zorgen voor een verstoorde relatie of een slechte sfeer op de werkvloer. Het komt vooral voor wanneer meerdere personen met hetzelfde project bezig zijn. Als projectmanager wil je daarom overzicht. Hiermee voorkom je, naast miscommunicatie, dat je buiten de begroting treedt. Verder kun je een workflow starten een weekplanning maken en rapportages opstellen.

Al deze functies geven over- en inzicht. Hiermee heb je tijdens het project grip en kun je, nadat het project is afgerond, terugkijken op het project en krijg je een duidelijk beeld hoe rendabel het project is geweest. Wanneer een project rendabel blijkt te zijn en alle partijen zijn tevreden, dan kun je hierop je toekomstige projecten weer baseren. CRM met een projectmanagement-tool geeft je dus een beeld van het verleden, heden en de toekomst.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Gerelateerde artikelen

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

25 oktober 2022

Wat zijn de beste CRM apps?

Crm

Wat zijn de beste CRM apps? Veel onderweg? Kies dan voor een CRM app!

16 oktober 2022

Wat zijn de CRM trends?

Crm

Wat zijn de CRM trends van nu? Tijd om de trends door te nemen.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products