1. Blog
  2. De 5 belangrijke fases van project management
  1. Blog
  2. De 5 belangrijke fases van project management

De 5 fases die je doorloopt bij project management

Projectmanagement 9 november 2017 Leestijd 5 minuten
Arjan

Arjan

Appwiki expert

Project management, het beheersen en bijhouden van verschillende projecten. Het managen van een project bestaat hoofdzakelijk uit vijf fases. Het omvat de manier waarop taken van een project worden voorbereid, gepland, uitgevoerd, gecontroleerd en afgerond.

Project management omvat het werk van projectleiders, medewerkers en stakeholders; eigenlijk iedereen die bij het project betrokken is. Een project kan natuurlijk zijn opgedeeld in verschillende deelprojecten of in samenwerkingen met andere bedrijven.

Projecten managen wordt vaak als een overweldigende taak gezien, waarbij je snel het overzicht kan verliezen. In dit blog lees je wat de verschillende fases van project management inhouden en hoe je van een complexe taak behapbare delen maakt. Zo behaal jij je projectdoelen!

Voorbereiding

In deze eerste fase wordt het projectidee, waar het gehele project om draait, geëvalueerd. Belangrijke vragen daarbij zijn:

  • Past het idee wel echt bij het bedrijf?
  • Is het een haalbaar idee: is er genoeg mankracht in huis?
  • Gaat het uiteindelijke project de organisatie vooruit helpen?

Zodra deze vragen drie keer met ‘ja’ worden beantwoord, kun je starten met het definiëren van het doel van het project en het gewenste resultaat. Dat geldt ook voor de rollen van de betrokken partijen. Mocht er een haalbaarheidsonderzoek vereist zijn, dan is deze eerste fase hét moment om dat uit te voeren. De eerste fase resulteert in een projectplan. Dit moet worden goedgekeurd door alle betrokken partijen.

Planning

In de tweede fase wordt het projectplan verder uitgewerkt tot een plan van aanpak voor de rest van het project. De gehele route van het project wordt in kaart gebracht. Hier wordt onder andere in opgenomen:

  • Het vaststellen van concrete doelen en subdoelen;
  • Een kostenbegroting;
  • Een definitie van het eindresultaat.

In het projectplan staat ook beschreven hoe er met onvoorziene omstandigheden en eventuele risico’s wordt omgegaan. Daarnaast staat in het projectplan beschreven hoe er moet worden gecommuniceerd binnen het team en met andere betrokken. Het bevat ook een heldere tijdlijn van wat wanneer moet gebeuren; doelen stellen met een duidelijke deadline. Belangrijk is wel om een ruime planning op te stellen. Aspecten zullen nooit exact volgens planning gaan. Aan de projectleider de taak om het plan van aanpak, de planning, nauw in de gaten te houden en in te grijpen waar dat nodig is. Dit kan eenvoudig met behulp van project management software. Deze online software neem je overal mee naar toe en biedt overzicht daar waar jij het kwijt kan raken.

Overzicht van project management software

Hieronder vind je vijf aanbieders van project management software. Zo wordt het opstellen van een planning een stuk eenvoudiger.

Yoobi

Yoobi maakt en levert cloud software voor CRM, projectmanagement en registratie van uren, verlof- en afwezigheid, rusttijden, onkosten en kilometers. Wij optimaliseren het proces van urenregistratie naar facturatie!

Slim samenwerken
Focus op sales
Via App en webversie

Prijs: vanaf €3,80
Proefperiode: 41 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor zowel de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Uren boeken via de app
Gelijk in boekhouding
Inzicht via dashboards

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: 8.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact Online

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact Online dé keuze van ruim 9000 accountants.

Geïntegreerd pakket
Bescherm marges
Meest gekozen

Prijs: maandelijks €225,00
Proefperiode: 30
Reviews: 8.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

TimeChimp

TimeChimp is de #1 urenregistratie voor elke organisatie. Uren, uitgaven en ritten registreren, projectmanagement, facturatie, rapportages, goedkeuren, mobiele app, vele (boekhoud)koppelingen en meer. Probeer 14 dagen gratis!

Gebruikersvriendelijk
Scherp geprijsd
Snelle support

Prijs: maandelijks €7,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 8.8/10
Bekijk reviews 

Teamleader

De MKB oplossing op het gebied van CRM, Facturatie, Projectmanagement & Ticketing

Bescherm marges
Alles in 1 pakket
App en website

Prijs: maandelijks €75,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 10/10
Bekijk reviews 

Benieuwd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk hier het complete overzicht met project management software

Uitvoering

In deze fase wordt het project zichtbaar aan de buitenwereld. Meestal vindt er een kick-off plaats met het hele projectteam. Iedereen wordt op de hoogte gesteld van zijn of haar rollen en taken. Ook andere belangrijke projectinformatie wordt hier medegedeeld. De derde fase staat in het teken van het creëren van kwalitatieve output. Het succes van de uitvoering van het project rust op de schouders van de projectleider. Deze persoon zorgt voor focus en moet zo precies mogelijk alles plannen in de tweede fase.

Controle

Deze vierde fase overlapt deels met de derde fase. Je controleert namelijk de uitvoering. Gedurende de uitvoering van het project houdt de projectleider de voortgang nauwlettend in de gaten om er zeker van te zijn dat er niet van de planning wordt afgeweken. Het plannen van tussentijdse bijeenkomsten met het hele projectteam is niet geheel onbelangrijk. Wil je zo min mogelijk bijeenkomsten in plannen, dan is project management software in de cloud een handige manier om de status van verschillende taken live te kunnen inzien.

Afronden

Een project is afgerond wanneer het eindproduct formeel is overgedragen aan alle betrokkenen. Voordat je het gehele project afrondt is het verstandig om samen met het hele projectteam te evalueren: wat ging er goed en wat had beter/anders gekund? Deze punten kun je vervolgens in het project management systeem zetten en meenemen bij volgende projecten. Zo voorkom je dat je in de toekomst dezelfde fouten maakt. Ook kun je wellicht fases beter laten verlopen en het meest efficiënte team samenstellen.

Kortom, project management staat in het teken van vijf belangrijke fases. Het omvat het werk van projectleiders, medewerkers en stakeholders; iedereen die bij het project betrokken is. Projecten managen kan als een overweldigende taak worden gezien, maar met behulp van project management tools behaal jij efficiënt en effectief jouw projectdoelen!

Gerelateerde artikelen

3 april 2018

Stappenplan voor het maken van een projectplanning

Projecten aanmaken Projectmanagement

Een projectplanning maken klinkt wellicht gemakkelijker dan je denkt. Bij het maken van een project zijn vaak verschillende partijen betrokken en moeten verschillende afspraken op elkaar worden afgestemd. Maar waar begin je dan met het maken van een projectplanning...

27 maart 2018

De kracht van projectmatig werken

Projecten aanmaken Projecten indelen in fases Projectmanagement

Projectmatig werken, er zijn boekenkasten over vol geschreven. Er komen namelijk veel verschillende aspecten kijken bij het toepassen van deze manier van werken. Projectmatig werken wordt steeds populairder en is eigenlijk al niet meer weg te denken in de wijze...

20 maart 2018

Project management in Excel of met project software?

Projecten aanmaken Projectmanagement

Een project planning maken en managen is van groot belang voor het behalen van je doelstellingen. Bij project management staat het bijhouden en beheren van verschillende (lopende) projecten centraal. De één doet dat regelmatig en de ander eens in de zoveel tijd...

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products