1. Blog
  2. Belangrijke fases van projectmanagement

De 5 fases die je doorloopt bij project management

Project management, het beheersen en bijhouden van verschillende projecten. Het managen van een project bestaat hoofdzakelijk uit vijf fases. Het omvat de manier waarop taken van een project worden voorbereid, gepland, uitgevoerd, gecontroleerd en afgerond.

Project management omvat het werk van projectleiders, medewerkers en stakeholders; eigenlijk iedereen die bij het project betrokken is. Een project kan natuurlijk zijn opgedeeld in verschillende deelprojecten of in samenwerkingen met andere bedrijven.

Projecten managen wordt vaak als een overweldigende taak gezien, waarbij je snel het overzicht kan verliezen. In dit blog lees je wat de verschillende fases van project management inhouden en hoe je van een complexe taak behapbare delen maakt. Zo behaal jij je projectdoelen!

Voorbereiding

In deze eerste fase wordt het projectidee, waar het gehele project om draait, geëvalueerd. Belangrijke vragen daarbij zijn:

  • Past het idee wel echt bij het bedrijf?
  • Is het een haalbaar idee: is er genoeg mankracht in huis?
  • Gaat het uiteindelijke project de organisatie vooruit helpen?

Zodra deze vragen drie keer met ‘ja’ worden beantwoord, kun je starten met het definiëren van het doel van het project en het gewenste resultaat. Dat geldt ook voor de rollen van de betrokken partijen. Mocht er een haalbaarheidsonderzoek vereist zijn, dan is deze eerste fase hét moment om dat uit te voeren. De eerste fase resulteert in een projectplan. Dit moet worden goedgekeurd door alle betrokken partijen.

Planning

In de tweede fase wordt het projectplan verder uitgewerkt tot een plan van aanpak voor de rest van het project. De gehele route van het project wordt in kaart gebracht. Hier wordt onder andere in opgenomen:

  • Het vaststellen van concrete doelen en subdoelen;
  • Een kostenbegroting;
  • Een definitie van het eindresultaat.

In het projectplan staat ook beschreven hoe er met onvoorziene omstandigheden en eventuele risico’s wordt omgegaan. Daarnaast staat in het projectplan beschreven hoe er moet worden gecommuniceerd binnen het team en met andere betrokken. Het bevat ook een heldere tijdlijn van wat wanneer moet gebeuren; doelen stellen met een duidelijke deadline. Belangrijk is wel om een ruime planning op te stellen. Aspecten zullen nooit exact volgens planning gaan. Aan de projectleider de taak om het plan van aanpak, de planning, nauw in de gaten te houden en in te grijpen waar dat nodig is. Dit kan eenvoudig met behulp van project management software. Deze online software neem je overal mee naar toe en biedt overzicht daar waar jij het kwijt kan raken.

Overzicht van project management software

Hieronder vind je vijf aanbieders van project management software. Zo wordt het opstellen van een planning een stuk eenvoudiger.

Henk-Jan Kosse
Founder

AFAS Software

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Uren boeken via de app
Gelijk in boekhouding
Inzicht via dashboards

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: 7.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Teamleader

Facturen, offertes, crm en planning. Run je zaak makkelijk op één plek. Meer dan 15.000 ondernemers en hun teams geven het papierwerk uit handen met Teamleaders bedrijfsoftware.

Resource planning
Marges inzichtelijk
Speciaal voor agencies

Prijs: maandelijks €37,50
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Wrike

Wrike is het veelzijdigste werkbeheerplatform op de markt, vertrouwd door 20.000+ organisaties wereldwijd. Gebruik aanpasbare workflows, dashboards, aanvraagformulieren en sjablonen om processen te stroomlijnen en tijdige levering te verhogen. Word 50% productiever, verminder e-mail met 90% en pas uw ervaring aan met meer dan 400 integraties.

Grip op remote werken
Overzicht in projecten
Flexibel & compleet

Prijs: maandelijks €9,80
Proefperiode:
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact

MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

Geïntegreerd pakket
Grip op je projecten
370+ koppelingen

Prijs: maandelijks €312,00
Proefperiode: 30
Reviews: 8.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

monday.com

monday.com is het meest gebruiksvriendelijke platform om ieder team en project te beheren. Maak gebruik van één van de sjablonen of bouw gemakkelijk je eigen workflow. Synchroniseer, plan en organiseer groepsprojecten vanuit een helikopteroverzicht tot in de kleinste details. Start je gratis trial en ontdek - net als 2,8 mln anderen - monday.com.

100% customizable
Intuïtieve interface
Plan, beheer & volg

Prijs: per licentie €8,00
Proefperiode:
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Benieuwd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk hier het complete overzicht met project management software

Uitvoering

In deze fase wordt het project zichtbaar aan de buitenwereld. Meestal vindt er een kick-off plaats met het hele projectteam. Iedereen wordt op de hoogte gesteld van zijn of haar rollen en taken. Ook andere belangrijke projectinformatie wordt hier medegedeeld. De derde fase staat in het teken van het creëren van kwalitatieve output. Het succes van de uitvoering van het project rust op de schouders van de projectleider. Deze persoon zorgt voor focus en moet zo precies mogelijk alles plannen in de tweede fase.

Controle

Deze vierde fase overlapt deels met de derde fase. Je controleert namelijk de uitvoering. Gedurende de uitvoering van het project houdt de projectleider de voortgang nauwlettend in de gaten om er zeker van te zijn dat er niet van de planning wordt afgeweken. Het plannen van tussentijdse bijeenkomsten met het hele projectteam is niet geheel onbelangrijk. Wil je zo min mogelijk bijeenkomsten in plannen, dan is project management software in de cloud een handige manier om de status van verschillende taken live te kunnen inzien.

Afronden

Een project is afgerond wanneer het eindproduct formeel is overgedragen aan alle betrokkenen. Voordat je het gehele project afrondt is het verstandig om samen met het hele projectteam te evalueren: wat ging er goed en wat had beter/anders gekund? Deze punten kun je vervolgens in het project management systeem zetten en meenemen bij volgende projecten. Zo voorkom je dat je in de toekomst dezelfde fouten maakt. Ook kun je wellicht fases beter laten verlopen en het meest efficiënte team samenstellen.

Kortom, project management staat in het teken van vijf belangrijke fases. Het omvat het werk van projectleiders, medewerkers en stakeholders; iedereen die bij het project betrokken is. Projecten managen kan als een overweldigende taak worden gezien, maar met behulp van project management tools behaal jij efficiënt en effectief jouw projectdoelen!

Gerelateerde artikelen

12 januari 2024

De beste project management apps op een rij

Projectmanagement

Wanneer je onverwachts wordt gevraagd of je de voortgang van een project kan laten zien of wanneer iemand je vraagt om specifieke projectinformatie, heb je dan alles bij de hand?

9 oktober 2023

De kracht van projectmatig werken

Projectmanagement

Projectmatig werken wordt steeds populairder maar waarom eigenlijk? Wat is projectmatig werken en wat zijn de voordelen?

13 augustus 2023

Stappenplan voor het maken van een projectplanning

Projectmanagement

Een projectplanning maken klinkt wellicht gemakkelijker dan je denkt. Maar waar begin je dan met het maken van een projectplanning...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products