1. Blog
 2. Kracht van projectmatig werken

De kracht van projectmatig werken

Projectmatig werken, er zijn boekenkasten over vol geschreven. Er komen namelijk veel verschillende aspecten kijken bij het toepassen van deze manier van werken. En inmiddels zijn er vele vormen van projectmatig werken. Dat is niet voor niets, het is efficiënt en makkelijk op te pakken.

Wil je zeker weten dat het werken aan projecten écht effectief is? Ga dan aan de slag met de vijf projectaspecten van projectmatig werken.

Door op deze manier te werken krijg je een gestructureerd project, in duidelijke stappen die resultaatgericht zijn. In dit blog vertel ik je alles over de kracht van het werken op projectbasis en hoe je project software je productiever maakt.

Henk-Jan Kosse
Founder

  Wat is projectmatig werken?

  Maar wat is projectmatig werken? Welke kenmerken heeft projectmatig werken en bovenal wat zijn de voordelen? Om bij het begin te beginnen; wat is eigenlijk projectmatig werken? Projectmatig werken omvat een gestructureerde en planmatige manier van werken, opgedeeld in duidelijke stappen, met uiteindelijk als doel het behalen van resultaten. Werken aan projecten doe je dus stapsgewijs.

  Deze manier van werken biedt de mogelijkheid om met kleine en duidelijke stappen naar specifieke resultaten toe te werken. Projectmatig werken kan bijvoorbeeld worden gebaseerd op de volgende vijf projectaspecten:

  1. De financiële middelen
  2. De organisatie van het project
  3. Tijd
  4. Kwaliteit
  5. Informatie

  Hierboven zijn de basisprincipes voor projectmatig werken samengevat. Laten we die eens beter bekijken en toelichten per stap.

  1. Financiële middelen

  Qua financiële middelen is het belangrijk dat je een overzicht maakt van welke financiële middelen er beschikbaar zijn om het project uit te voeren. Je moet er op toezien dat alle activiteiten binnen het afgesproken budget uitgevoerd worden. 

  Daarnaast is het van belang in de begroting mee te nemen wat qua inzet in natura is toegezegd door betrokken partijen. Stel vervolgens aan de hand van het vooropgezette projectplan een gespecificeerde begroting op die is afgestemd op uren en kosten.

  Extra Appwiki Tip > Maak gedurende het project regelmatig de balans op door te kijken naar actuele inkomsten en door de uitgaven tegen elkaar af te wegen.

  Zo bepaal je tussentijds of het project op koers ligt of dat je moet bijsturen. Vergeet ook niet de financiële consequenties van afwijkingen op de begroting en bespreek dit met betrokken partijen.

  2. De organisatie van het project

  Wat betreft de organisatie van het gehele project is het van belang om alle afspraken omtrent de organisatie van het project vast te leggen. Zo stel je vast wie bij het project zijn betrokken en hoe de onderlinge taken en verantwoordelijkheden zijn geregeld. Ook leg je in deze afspraken vast hoe de terugkoppeling en onderlinge informatie uitwisselingen wordt geregeld.

  Projectmatig werken

  Bij de organisatie van een project is er altijd sprake van een projectleider, werk ook deze rol uit in taken en verantwoordelijkheden en communiceer dit vervolgens met alle betrokken partijen.

  3. Het maken van een project planning

  Heb je de organisatie van het project op orde, dan kun je starten met het maken van een project planning. Hierin omschrijf je alle activiteiten in de tijd die ervoor nodig is en voer je het project binnen deze planning uit. Per projectactiviteit kun je bijvoorbeeld in detail beschrijven wie verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project, wat de begin- en einddatum is en welke (deel)taken en verantwoordelijkheden erbij komen kijken.

  Houdt bij elke activiteit rekening met eventuele knelpunten. Plan daarom een reële tijd in voor het werken aan projecten. Houdt de overkoepelende planning nauwlettend in de gaten en plan tussentijdse evaluaties in.

  Loopt het niet (meer) volgens planning, bepaal dan tussentijds wat nodig is om tijdens het project de planning alsnog te halen. Tot slot is het relevant een periode voor de nazorg van het project in te plannen.

  4. Kwaliteit van projectresultaten

  Het is van belang om tussentijds de kwaliteit van de projectresultaten te evalueren. Je kunt dit doen door vooraf de kwaliteitscriteria vast te leggen. Op deze manier kun je makkelijk de resultaten evalueren en overzien of er aan de juiste kwaliteit wordt voldaan. Zo kun je bij een tussentijdse evaluatie makkelijk bijsturen.

  Maak betrokkenen partijen bewust van de taken en verantwoordelijkheden die zij hebben om aan het uiteindelijke resultaat te voldoen. Je kunt tussentijdse kwaliteitscriteria concreter maken aan de hand van het SMART-model (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden), dit maakt ze eenvoudig meetbaar.

  5. Informatiestromen binnen en buiten het project

  Bepaal welke informatiestromen binnen en buiten het project beschikbaar zijn om succesvol naar het projectresultaat toe te werken en richt de organisatie van het project daarop in. Om het overzichtelijk te houden kun je een communicatieschema opstellen en met behulp daarvan de interne en externe informatiestromen in kaart te brengen. Hierin kun je aangeven door wie, hoe en wanneer informatiestromen plaatsvinden.Plannen, toewijzen en doen!

  Tips voor succesvol projectmatig werken

  Projectmatig werken kent vele voordelen. Met projectmatig werken is iedereen bij het proces betrokken en behoud je makkelijk het overzicht. Bovendien kun je snel aanpassingen maken als er er onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden. Je werkt efficiënt en bent gericht op het behalen van resultaten. Met de vijf stappen hierboven leer je de basisprincipes van projectmatig werken.

  Naast de vijf basisprincipes kan het handig zijn om te werken in projectfases: initiatieffase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidingsfase, realisatiefase en nazorgfase. Op deze manier hou je nauwkeurig zicht op de overkoepelende planning.

  Een soepel verloop van het project gaat samen met goede relaties met de betrokken partijen. Het is van belang gedurende het gehele project de relatie met de betrokkenen, maar ook zeker de vrijwilligers, goed te onderhouden.

  Tijdens het projectmatig werken kun je terugvallen op het projectplan. In het projectplan is het projectmatig werken kernachtig uitgelegd. Het is een tastbaar en handzaam instrument wat je opstelt voordat je aan het projectmatig werken begint. Het projectplan kan je helpen om een project duidelijk af te kaderen en doelstellingen helder te formuleren.

  Excel gebruiken of projectplanning software?

  Projectmatig werken: handmatig of met behulp van software?

  Het verschilt natuurlijk per project welke methode het meest geschikt is om projecten te managen. Ga je hiervoor gebruik maken van een spreadsheetprogramma zoals Excel of gebruik je hiervoor project management software?

  Voordelen

  Excel en andere spreadsheetprogramma’s (bijv. Numbers en Google spreadsheet) zijn vaak gratis te gebruiken. De meeste computers hebben standaard Excel of Numbers (Apple) beschikbaar. Gebruik je één van deze programma’s dan heb je de volledige vrijheid over de vormgeving en inrichting van jouw project management document(en).

  Wil je op een gegeven moment je project management document geheel omgooien, dan heb je ook dit zelf in de hand. Met behulp van verschillende Excel templates en sjablonen kun je eenvoudig en snel aan de slag met het managen van je project.

  Nadelen

  Handmatig een project beheren kan enorm veel tijd kosten. Je dient alle projectinformatie zelf in te vullen en bij te houden. Mede daarom is ook de kans op invoerfouten groter. Zeker naarmate de projecten groter worden, de betrokken partijen toenemen en de administratie van alle activiteiten uitgebreider wordt.

  Wanneer je spreadsheetprogramma’s gebruikt moet je ook enige kennis hebben van de verschillende formules. Het vereist dus de nodige kennis om een document geschikt te maken als project management. Als het gaat om Excel of Numbers moet je altijd een back-up maken van je document.

  In Google spreadsheets hoeft dit niet, deze draait in de cloud. Doe je dit niet en je computer crasht, dan ben je al je project informatie kwijt.

  Project management software voor projectmatig werken

  Project management software stelt alle betrokken partijen binnen het project op de hoogte wat de taken en verantwoordelijkheden zijn. Ook is project management software erg geschikt voor projecten waarbij met sprints wordt gewerkt. Dit werkt vaak motiverend voor zowel projectleiders als alle andere betrokken partijen.

  Verder brengt de inzet van project management software kennis en kwaliteiten van alle betrokken samen in één systeem. Op deze manier kan elke betrokken partij doen waar hij of zij goed in is wat bijdraagt aan een succesvolle samenwerking. Projectmatig werken wordt hierdoor nog makkelijker. 

  Daarnaast is project management software vaak op internet gebaseerde software. Dit heeft als voordeel dat alle betrokken partijen op elk willekeurige tijdstip en elke willekeurige locatie informatie kunnen opzoeken en de voortgang van online projecten kunnen inzien. Geen sprake meer van rondslingerend papierwerk, maar alle informatie overzichtelijk bij elkaar met behulp van project management software.

  Projectmatig werken

   

  Beste project management software om efficienter en projectmatig te werken

  Hieronder vind je vijf aanbieders van project management tools waarmee je alle informatie overzichtelijk houdt. 

  AFAS Software

  AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. Een beetje gek, een tikkeltje eigenwijs, maar vooral vol passie als het gaat om klanten en het inspireren van ondernemers. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  Uren boeken via de app
  Gelijk in boekhouding
  Inzicht via dashboards

  Prijs: Op aanvraag
  Proefperiode:
  Reviews: 7.8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Teamleader

  Facturen, offertes, crm en planning. Run je zaak makkelijk op één plek. Meer dan 15.000 ondernemers en hun teams geven het papierwerk uit handen met Teamleaders bedrijfsoftware.

  Resource planning
  Marges inzichtelijk
  Speciaal voor agencies

  Prijs: maandelijks €37,50
  Proefperiode: 14 dagen
  Reviews: 10/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Wrike

  Wrike is het veelzijdigste werkbeheerplatform op de markt, vertrouwd door 20.000+ organisaties wereldwijd. Gebruik aanpasbare workflows, dashboards, aanvraagformulieren en sjablonen om processen te stroomlijnen en tijdige levering te verhogen. Word 50% productiever, verminder e-mail met 90% en pas uw ervaring aan met meer dan 400 integraties.

  Grip op remote werken
  Overzicht in projecten
  Flexibel & compleet

  Prijs: maandelijks €9,80
  Proefperiode:
  Reviews: 9.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact

  MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

  Geïntegreerd pakket
  Grip op je projecten
  370+ koppelingen

  Prijs: maandelijks €312,00
  Proefperiode: 30
  Reviews: 8.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  monday.com

  monday.com is het meest gebruiksvriendelijke platform om ieder team en project te beheren. Maak gebruik van één van de sjablonen of bouw gemakkelijk je eigen workflow. Synchroniseer, plan en organiseer groepsprojecten vanuit een helikopteroverzicht tot in de kleinste details. Start je gratis trial en ontdek - net als 2,8 mln anderen - monday.com.

  100% customizable
  Intuïtieve interface
  Plan, beheer & volg

  Prijs: per licentie €8,00
  Proefperiode:
  Reviews: 8.6/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Benieuwd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk het complete overzicht met project management software.

  Gratis project management software proberen

  In veel gevallen kun je project management software gratis proberen. Zo kun je kosteloos achterhalen wat de mogelijkheden zijn van de gekozen project management software en kun je projectmatig werken. Aan het gratis proberen van de project management software zit vaak een proefperiode verbonden. Deze proefperiode omvat meestal veertien of dertig dagen.

  Na de proefperiode kun je vervolgens besluiten om de software aan te schaffen of op te zoek te gaan naar eventuele andere manieren van project management. De proefperiode vrijblijvend en zit je dus nergens aan vast als je software tijdelijk gratis hebt geprobeerd. Op deze manier weet je zeker dat je de project management software kiest die bij jou en jouw project past.

  Gerelateerde artikelen

  12 januari 2024

  De beste project management apps op een rij

  Projectmanagement

  Wanneer je onverwachts wordt gevraagd of je de voortgang van een project kan laten zien of wanneer iemand je vraagt om specifieke projectinformatie, heb je dan alles bij de hand?

  13 augustus 2023

  Stappenplan voor het maken van een projectplanning

  Projectmanagement

  Een projectplanning maken klinkt wellicht gemakkelijker dan je denkt. Maar waar begin je dan met het maken van een projectplanning...

  27 januari 2021

  De zin en onzin van een Gantt Chart

  Projectmanagement

  Een Gantt Chart wordt veel gebruikt, maar wat is nu de zin en onzin van deze chart?! We leggen het je uit.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products