1. Blog
  2. Kracht van projectmatig werken

De kracht van projectmatig werken

Projectmatig werken, er zijn boekenkasten over vol geschreven. Er komen namelijk veel verschillende aspecten kijken bij het toepassen van deze manier van werken.

Projectmatig werken wordt steeds populairder en is eigenlijk al niet meer weg te denken in de wijze waarop ondernemingen werken.

Maar wat is projectmatig werken? Welke kenmerken heeft projectmatig werken en bovenal wat zijn de voordelen? In dit blog vertel ik je alles over de kracht van projectmatig werken.

Wat is projectmatig werken?

Om bij het begin te beginnen; wat is eigenlijk projectmatig werken? Projectmatig werken omvat een gestructureerde en planmatige manier van werken, opgedeeld in duidelijk stappen, met uiteindelijk als doel het behalen van resultaten.

Deze manier van werken biedt de mogelijkheid om met kleine en duidelijke stappen naar specifieke resultaten toe te werken. Projectmatig werken kan bijvoorbeeld worden gebaseerd op de volgende vijf projectaspecten: de financiële middelen, de organisatie van het project, tijd, kwaliteit en informatie.

Financiële middelen

Qua financiële middelen is het belangrijk dat je een overzicht maakt van welke financiële middelen er beschikbaar zijn om het project uit te voeren. Je moet er op toezien dat alle projectactiviteiten binnen het afgesproken budget tot uitvoering kunnen komen.

Daarnaast is het van belang in de begroting mee te nemen wat qua inzet in natura is toegezegd door betrokken partijen. Stel vervolgens aan de hand van het vooropgezette projectplan een gespecificeerde begroting op die is afgestemd op uren en kosten. Maak gedurende het project regelmatig de balans op door te kijken naar actuele inkomsten en door de uitgaven tegen elkaar af te wegen.

Zo bepaal je tussentijds of het project op koers ligt of dat je moet bijsturen. Vergeet ook niet de financiële consequenties van afwijkingen op de begroting en bespreek dit met betrokken partijen.

De organisatie van het project

Wat betreft de organisatie van het gehele project is het van belang alle afspraken omtrent de organisatie van het project vast te leggen. Zo stel je vast wie bij het project zijn betrokken en hoe de onderlinge taken en verantwoordelijkheden zijn geregeld. Ook leg je in deze afspraken vast hoe de terugkoppeling en onderlinge informatie-uitwisseling wordt geregeld. Bij de organisatie van een project is er altijd sprake van een projectleider, werk ook deze rol uit in taken en verantwoordelijkheden en communiceer dit vervolgens met alle betrokken partijen.

Het maken van een project planning

Heb je de organisatie van het project op orde, dan kun je starten met het maken van een project planning. Hierin omschrijf je alle projectactiviteiten in de tijd die ervoor nodig is en voer je het project binnen deze planning uit. Per projectactiviteit kun je bijvoorbeeld in detail beschrijven wie de activiteit uitvoert, wat de begin- en einddatum is en welke (deel)taken en verantwoordelijkheden erbij komen kijken.

Houdt bij elke activiteit rekening met eventuele knelpunten. Plan daarom een reële tijd in voor de verschillende projectactiviteiten. Houdt de overkoepelende planning nauwlettend in de gaten en plan tussentijdse evaluatiemomenten in. Loopt het niet (meer) volgens planning, bepaal dan tussentijds wat nodig is om de planning alsnog te halen. Tot slot is het relevant een periode voor de nazorg van het project in te plannen.

Kwaliteit van projectresultaten

Bij de tussentijdse evaluaties is het van belang dat je naast de planning ook de kwaliteit van de tot dan toe behaalde projectresultaten toetst. Vooraf aan de activiteit kunnen kwaliteitscriteria worden vastgelegd, waaraan de tussentijdse projectresultaten moeten voldoen.

Maak betrokkenen partijen dan ook bewust van de taken en verantwoordelijkheden die zij hebben om aan het uiteindelijke resultaat te voldoen. Je kunt tussentijdse kwaliteitscriteria concretiseren aan de hand van het SMART-model (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden), dit maakt ze eenvoudig meetbaar.

Informatiestromen binnen en buiten het project

Bepaal welke informatiestromen binnen en buiten het project nodig en beschikbaar zijn om succesvol naar het projectresultaat toe te werken en richt de organisatie van het project daarop in. Om het overzichtelijk te houden kun je een communicatieschema opstellen en met behulp daarvan de interne en externe informatiestromen in kaart te brengen. Hierin kun je aangeven door wie, hoe en wanneer informatiestromen plaatsvinde

Tips voor succesvol projectmatig werken

In het kader van projectmatig werken kan het handig zijn te werken in projectfases: initiatieffase, definitiefase, ontwerpfase, voorbereidingsfase, realisatiefase en nazorgfase. Op deze manier kun je nauwkeurig zicht houden op de overkoepelende planning.

Een soepel verloop van het project gaat samen met goede relaties met de betrokken partijen. Het is van belang gedurende het gehele project de relatie met de betrokkenen, maar ook zeker de vrijwilligers, goed te onderhouden.

Tijdens het projectmatig werken kun je terugvallen op het projectplan. Het is een tastbaar en handzaam instrument wat je opstelt voordat je aan het projectmatig werken begint.

Projectmatig werken: handmatig of met behulp van software?

Het verschilt natuurlijk per project welke methode het meest geschikt is om projecten te managen. Ga je hiervoor gebruik maken van een spreadsheetprogramma zoals Excel of gebruik je hiervoor project management software?

Voordelen

Excel en andere spreadsheetprogramma’s (bijv. Numbers en Google spreadsheet) zijn vaak gratis te gebruiken. De meeste computers hebben standaard Excel of Numbers (Apple) beschikbaar. Gebruik je één van deze programma’s dan heb je de volledige vrijheid over de vormgeving en inrichting van jouw project management document(en).

Wil je op gegeven moment je project management document geheel omgooien, dan heb je ook dit zelf in de hand. Met behulp van verschillende Excel templates en sjablonen kun je eenvoudig en snel aan de slag met het managen van je project.

Nadelen

Handmatig een project beheren kan enorm veel tijd kosten. Je dient alle projectinformatie zelf in te vullen en bij te houden. Mede daarom is ook de kans op invoerfouten groter. Zeker naarmate de projecten groter worden, de betrokken partijen toenemen en de administratie van alle activiteiten uitgebreider wordt.

Wanneer je spreadsheetprogramma’s gebruikt moet je ook enige kennis hebben van de verschillende formules die komen kijken bij je projectadministratie. Het vereist dus de nodige kennis om een document geschikt te maken als project management. Als het gaat om Excel of Numbers moet je altijd een back-up maken van je document. In Google spreadsheets hoeft dit niet, deze draait in de cloud. Doe je dit niet en je computer crasht, dan ben je al je project informatie kwijt.

Project management software

Project management software stelt alle betrokken partijen binnen het project op de hoogte wat de taken en verantwoordelijkheden zijn. Ook is project management software erg geschikt voor projecten waarbij met sprints wordt gewerkt. Dit werkt vaak motiverend voor zowel projectleiders als alle andere betrokken partijen. Verder brengt de inzet van project management software kennis en kwaliteiten van alle betrokken samen in één systeem. Op deze manier kan elke betrokken partij doen waar hij of zij goed in is wat bijdraagt aan een succesvolle samenwerking.

Daarnaast is project management software vaak op internet gebaseerde software. Dit heeft als voordeel dat alle betrokken partijen op elk willekeurige tijdstip en elke willekeurige locatie informatie kunnen opzoeken en de voortgang van projecten kunnen inzien. Geen sprake meer van rondslingerend papierwerk, maar alle informatie overzichtelijk bij elkaar met behulp van project management software.

Beste project management software op een rij

Hieronder vind je vijf aanbieders van project management tools waarmee je alle informatie overzichtelijk houdt. 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

monday.com

monday.com is het meest gebruiksvriendelijke platform om ieder team en project te beheren. Maak gebruik van één van de sjablonen of bouw gemakkelijk je eigen workflow. Synchroniseer, plan en organiseer groepsprojecten vanuit een helikopteroverzicht tot in de kleinste details. Start je gratis trial en ontdek - net als 2,8 mln anderen - monday.com.

Track al je projecten
Super overzichtelijk
14 dagen gratis trial

Prijs: per licentie €8,00
Proefperiode:
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

Geintegreerd pakket
Altijd+overal inzicht
370+ koppelingen

Prijs: vanaf €239,00
Proefperiode: 30
Reviews: 6.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Wrike

Wrike is het veelzijdigste werkbeheerplatform op de markt, vertrouwd door 20.000+ organisaties wereldwijd. Gebruik aanpasbare workflows, dashboards, aanvraagformulieren en sjablonen om processen te stroomlijnen en tijdige levering te verhogen. Word 50% productiever, verminder e-mail met 90% en pas uw ervaring aan met meer dan 400 integraties.

Super eenvoudig
krachtige tool
Gratis proefaccount

Prijs: maandelijks €9,80
Proefperiode:
Reviews: 6.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Meer dan 1500+ tevreden klanten ✓ Jarenlange ervaring ✓ Korting vanaf 4 gebruikers

Grip op projecten
Krachtige rapportages
Korting vanaf 4e user

Prijs: maandelijks €30,00
Proefperiode:
Reviews: 8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Backlog

Combining project management, bug tracking, and version control, Backlog brings project and code management together at last. With Kanban-style boards for tracking tasks and issues, Gantt and Burndown charts for tracking projects, and Wikis for documenting shared knowledge, your team will be well prepared to deliver their best work.

Voor ieder type team
Issue traking
GRATIS tot 10 users

Prijs: vanaf €0,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Beniewd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk het complete overzicht met project management software.

Gratis project management software proberen

In veel gevallen kun je project management software gratis proberen. Zo kun je kosteloos achterhalen wat de mogelijkheden zijn van de gekozen project management software. Aan het gratis proberen van de project management software zit vaak een proefperiode verbonden. Deze proefperiode omvat meestal veertien of dertig dagen.

Na de proefperiode kun je vervolgens besluiten om de software aan te schaffen of op te zoek te gaan naar eventuele andere manieren van project management. De proefperiode vrijblijvend en zit je dus nergens aan vast als je software tijdelijk gratis hebt geprobeerd. Op deze manier weet je zeker dat je de project management software kiest die bij jou en jouw project past.

Gerelateerde artikelen

21 september 2019

De beste project management apps op een rij

Projectmanagement

Wanneer je onverwachts wordt gevraagd of je de voortgang van een project kan laten zien of wanneer iemand je vraagt om specifieke projectinformatie, heb je dan alles bij de hand?

19 mei 2019

Wat kan een CRM systeem betekenen voor projectmanagement?

Crm systeem Projectmanagement

Hoe helpt een CRM systeem met mijn projectmanagement? In dit blog lees je hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

3 april 2018

Stappenplan voor het maken van een projectplanning

Projectmanagement

Een projectplanning maken klinkt wellicht gemakkelijker dan je denkt. Bij het maken van een project zijn vaak verschillende partijen betrokken en moeten verschillende afspraken op elkaar worden afgestemd. Maar waar begin je dan met het maken van een projectplanning...

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products