1. Blog
 2. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Aandachtspunten bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel

De vraag of en wanneer je je moet inschrijven bij de kvk wordt vaak gesteld. Veel (startende) ondernemers zien het inschrijven van een bedrijf bij de Kamer van Koophandel als een obstakel en proberen dit zo lang mogelijk uit te stellen. 

Het is echter zo dat het inschrijven van een bedrijf juist grote voordelen heeft. Als je als ondernemer wordt aangemerkt door de belastingdienst kun je van een aantal voordeelregels gebruik maken, waardoor je mogelijk duizenden euro’s minder aan belasting hoeft te betalen.

Als je net begint als ondernemer of af en toe iets bijverdient is er de vraag op welk moment je je daadwerkelijk kunt/moet laten registeren als ondernemer. En hoe moet je dit regelen? Er zijn twee instanties waarbij je je aan kunt aanmelden: de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel. In dit artikel bekijken we beide mogelijkheden.

Inschrijven Kamer van Koophandel

De kamer van koophandel hanteert grofweg dezelfde criteria als de belastingdienst Als je door de belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt is het raadzaam je in te schrijven bij de KvK.

Het voordeel van inschrijven bij de kamer van koophandel is dat je meteen ook wordt geregistreerd bij de belastingdienst. Je hoeft je na inschrijving bij de kamer van koophandel dus niet meer apart aan te melden bij de belastingdienst.

Voordelen van het inschrijven van een onderneming

 • Je staat officieel geregistreerd als ondernemer, leveranciers en klanten kunnen zien dat het om een “echt” bedrijf gaat;
 • Je krijgt een KvK nummer. Bij sommige leveranciers kun je alleen klant worden als je een KvK nummer hebt;
 • Als je in het begin meer investeringen dan opbrengsten hebt dan kun je BTW terug krijgen van de belastingdienst;
 • Je kunt gebruik maken van de belastingvoordelen voor ondernemers (zie kopje Belastingvoordelen voor ondernemers);
 • Voor je eigen mind-set maakt het een groot verschil of je wat losse inkomsten hebt, of echt een officieel bedrijf waar je structureel aan bouwt;
 • Zowel de inschrijving bij de KvK als bij de belastingdienst is gratis;
 • Je kunt deelnemen aan gratis en goedkope seminars van de KvK.

Nadelen van het inschrijven van een onderneming

 • Je zult elk kwartaal een aangifte BTW moeten doen;
 • Aan het eind van het jaar moet je voor de inkomstenbelasting de ondernemersaangifte doen in plaats van de aangifte voor particulieren;
 • Veel bedrijven gebruiken het handelsregister van de KvK voor marketingdoeleinden, als je een bedrijf inschrijft zou het kunnen dat je veel post en telefoontjes krijgt met aanbiedingen.

Belastingvoordelen voor ondernemers

Als je als ondernemer wordt aangemerkt door de belastingdienst én je voldoet aan het urencriterium (je besteedt tenminste 1225 uren per jaar en meer dan 50% van je  werkuren aan je bedrijf) dan kun je de belastingvoordelen voor ondernemers gebruiken.

Deze voordeelregels zijn aftrekposten die je mag toepassen bij je aangifte inkomstenbelasting. Het gaat hier om de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB vrijstelling en nog een aantal specifieke regels voor bijzondere situaties. Je betaalt dus veel minder belasting als je officieel ondernemer bent.

Verschillende rechtsvormen van de onderneming 

Je kunt bij de Kamer van Koophandel kiezen uit meerdere rechtsvormen, de meest voorkomende vormen zijn de eenmanszaak en als je met meerdere mensen samen werkt een vof (vennootschap onder firma). Je kunt ook kiezen voor een bv (besloten vennootschap) of een cv (commanditaire vennootschap) wanneer je een investeerder wilt laten participeren in je onderneming.

Conclusie

Als je serieus zaken wilt doen dan is het verstandig om meteen een bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en te beginnen met online boekhouden. Het niet inschrijven van een bedrijf is alleen relevant als je af en toe kleine bedragen bijverdient en niet van plan bent om dit in de toekomst verder wilt uitbreiden.

Als je een bedrijf inschrijft dan is het raadzaam een boekhouder of accountant te raadplegen. Hij of zij kan je adviseren over de juiste rechtsvorm en vertellen waar je qua (fiscale) regelgeving rekening mee moet houden. Ook kan een boekhouder uitleggen welke aangiftes je moet doen en of je dit zelf kunt of beter uit kunt besteden.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Unit4 Bedrijfssoftware

170 reviewsMeer informatie

Gerelateerde artikelen

17 maart 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

31 januari 2019

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products