Wanneer moet je je inschrijven bij de kvk en hoe? Als je net begint als ondernemer of af en toe iets bijverdient is er de vraag op welk moment je je daadwerkelijk kunt/moet laten registreren als ondernemer. Wegen de voordelen van een registratie zwaarder dan de nadelen? En hoe moet je het kvk inschrijven regelen?
Veel (startende) ondernemers zien een bedrijf bij de Kamer van Koophandel inschrijven als een obstakel en proberen dit zo lang mogelijk uit te stellen. Het is echter zo dat het inschrijven van een bedrijf juist grote voordelen heeft. Als je als ondernemer wordt aangemerkt door de belastingdienst kun je van een aantal voordeelregels gebruik maken, waardoor je mogelijk duizenden euro’s minder aan belasting hoeft te betalen. Hoe dit precies in zijn werking gaat en je de belastingvoordeel krijgt? We leggen het je graag hieronder uit.
Inschrijven Kamer van Koophandel
Er zijn twee instanties waar jij je kunt registreren als ondernemer: Je kunt je aanmelden bij de Kamer van Koophandel en de belastingdienst. De kamer van koophandel hanteert grofweg dezelfde criteria als de belastingdienst. Als je door de belastingdienst als ondernemer wordt aangemerkt is het raadzaam je in te schrijven bij de KvK.
Het voordeel van inschrijven bij de kamer van koophandel is dat je meteen ook wordt geregistreerd bij de belastingdienst. Je hoeft je na inschrijving bij de kamer van koophandel dus niet meer apart aan te melden bij de belastingdienst.
Dus, waarom inschrijven bij het kvk? We noemen hieronder de voor- en nadelen.
Voordelen van het inschrijven van een onderneming
- Je staat officieel geregistreerd als ondernemer, leveranciers en klanten kunnen zien dat het om een “echt” bedrijf gaat;
- Je krijgt een KvK nummer. Bij sommige leveranciers kun je alleen klant worden als je een KvK nummer hebt;
- Als je in het begin meer investeringen dan opbrengsten hebt dan kun je BTW terug krijgen van de belastingdienst;
- Je kunt gebruik maken van de belastingvoordelen voor ondernemers (zie kopje Belastingvoordelen voor ondernemers);
- Voor je eigen mind-set maakt het een groot verschil of je wat losse inkomsten hebt, of echt een officieel bedrijf waar je structureel aan bouwt;
- Zowel de KvK inschrijving als de inschrijving bij de belastingdienst is gratis;
- Je kunt deelnemen aan gratis en goedkope seminars van de KvK.
Nadelen van het inschrijven van een onderneming
- Je zult elk kwartaal een aangifte BTW moeten doen;
- Aan het eind van het jaar moet je voor de inkomstenbelasting de ondernemersaangifte doen in plaats van de aangifte voor particulieren;
- Veel bedrijven gebruiken het handelsregister van de KvK voor marketingdoeleinden, als je een bedrijf inschrijft zou het kunnen dat je veel post en telefoontjes krijgt met aanbiedingen.
- Het inschrijven bij de kvk is niet gratis, dit kost eenmalig vijftig euro.
Belastingvoordelen voor ondernemers
Als je als ondernemer wordt aangemerkt door de belastingdienst én je voldoet aan het urencriterium (je besteedt tenminste 1225 uren per jaar en meer dan 50% van je werkuren aan je bedrijf) dan kun je de belastingvoordelen voor ondernemers gebruiken.
Deze voordeelregels zijn aftrekposten die je mag toepassen bij je aangifte inkomstenbelasting. Het gaat hier om de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB vrijstelling en nog een aantal specifieke regels voor bijzondere situaties. Je betaalt dus veel minder belasting als je officieel ondernemer bent.
Verschillende rechtsvormen van de onderneming
Je kunt bij de Kamer van Koophandel bij het inschrijven kiezen uit meerdere rechtsvormen, de meest voorkomende vormen zijn de eenmanszaak en als je met meerdere mensen samen werkt een vof (vennootschap onder firma). Je kunt ook kiezen voor een bv (besloten vennootschap) of een cv (commanditaire vennootschap) wanneer je een investeerder wilt laten participeren in je onderneming. Je kunt er ook voor kiezen om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als zzp'er. Als zzp’er kun je kiezen voor een eenmanszaak of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV).
Conclusie
Als je serieus zaken wilt doen dan is het verstandig om meteen een bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en te beginnen met online boekhouden. Het niet inschrijven van een bedrijf is alleen relevant als je af en toe kleine bedragen bijverdient en niet van plan bent om dit in de toekomst verder wilt uitbreiden.
Als je een bedrijf inschrijft dan is het raadzaam een boekhouder of accountant te raadplegen. Hij of zij kan je adviseren over de juiste rechtsvorm en vertellen waar je qua (fiscale) regelgeving rekening mee moet houden. Ook kan een boekhouder uitleggen welke aangiftes je moet doen en of je dit zelf kunt of beter uit kunt besteden.
Wanneer ga jij je als bedrijf bij de kvk inschrijven?