1. Blog
  2. e-Factureren met overheidsinstanties verplicht
  1. Blog
  2. e-Factureren met overheidsinstanties verplicht

e-Factureren met overheidsinstanties verplicht

Facturatie 2 augustus 2016 Leestijd 5 minuten
Arjan

Arjan

Appwiki expert

Per 1 januari 2017 wordt het verplicht om de facturatie naar de overheid elektronisch af te handelen. Dit besluit is genomen door de Nederlandse Rijksoverheid in overleg met verschillende belangenorganisaties. Geen losse papierwerken meer of PDF bestanden via de mail, maar e-facturatie.

Wat is e-factureren?

In Nederland worden jaarlijks miljoenen papieren facturen verstuurd. E-facturatie is het digitaliseren van de papieren facturen. Niet door middel van een PDF bestand via de mail, maar door middel van een softwareprogramma die ervoor zorgt dat verschillende facturen online bij elkaar zijn opgeslagen. Hierdoor kan er geminderd worden in het papier wat op gaat aan al deze facturen. Helaas is e-facturatie nog niet zo goed ingeburgerd als gewenst. De overheid hoopt met het verplicht maken van e-facturatie een bedrag van tien miljoen euro te besparen. Het digitaliseren van de facturatie gaat daarnaast ook sneller, is gemakkelijker, nauwkeuriger, voorkomt fraude en scheelt enorm in tijd. Op deze manier blijft er meer tijd over voor andere belangrijke zaken binnen bedrijven.

De overheid als voortrekker

De betrokken belangenorganisaties hopen dat de overheid een voortrekkersrol gaat vervullen om op die manier e-facturatie definitief te maken in Nederland. Men hoopt dat dit wordt opgepikt door mede-overheden en andere grote bedrijven, het proces naar e-facturatie sneller verloopt en Nederland daar de voordelen van zal inzien.

UBL functionaliteit doorvoeren

Het is belangrijk dat de software, die je gebruikt of gaat gebruiken, de UBL (Universal Business Language) functionaliteit ondersteunt. Deze functionaliteit zorgt niet alleen voor een factuur in PDF-formaat, maar ook voor een factuur in UBL-formaat die wordt aangemaakt en verstuurd. Een PDF-formaat voor de leesbaarheid en een UBL-formaat voor een automatisch boekingsvoorstel in het boekhoudsysteem. Zowel inkomende als uitgaande facturen moeten in het UBL-formaat worden geleverd, er hoeft dan geen handmatige invoering meer plaats te vinden. Dit scheelt enorm veel tijd en voorkomt invoer- en verwerkingsfouten.

De toekomst met e-facturatie

Een aantal Europese landen zoals Finland, Spanje en Portugal doen al aan e-facturatie en zijn daarmee de koplopers. Nederland komt hierbij vanaf 2017 en in 2018 gaan waarschijnlijk meer Europese landen volgen. Het is nu niet meer de vraag of alle verschillende bedrijven overstappen naar e-facturering, maar wanneer dit gaat gebeuren. Het is alleen nog een kwestie van tijd. Er zijn al een aantal bedrijven die zijn overgestapt naar e-facturering en leveranciers en klanten verplichten om ook aan online facturatie te doen. Het is daarom het juiste moment om als bedrijf, klein of groot, over te stappen op e-facturering. Per 1 januari 2017 is online facturering verplicht en op deze manier hebben bedrijven nog even de tijd om te wennen aan deze manier van factureren.

Wat betekent dit voor het MKB?

De overheid is de grootste afnemer van Nederland en de partij waar het MKB veel zaken mee doet. De overheid ontvangt per jaar meer dan honderdduizend facturen, wegens deze hoeveelheid kan de overheid niet altijd aan de gestelde betalingstermijn voldoen. Dit kan voor het MKB leiden tot cashflow problemen. Daarnaast moet een factuur nu nog handmatig worden ingevoerd. Hierbij komen veel fouten naar voren die tijd en geld kosten. Door over te stappen op e-facturatie gaan beide partijen hierop vooruit. Er is geen sprake meer van papierwerk; e-facturatie gaat gemakkelijk en snel.

Gerelateerde artikelen

15 februari 2018

Tijd winnen op het maken van facturen

Facturatie

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk hier of jij tot deze groep behoort en ontdek hoe je het facturatieproces versnelt!

14 november 2018

Wat zijn de beste zakelijke apps?

Boekhouding Urenregistratie Crm systeem Facturatie

Is de treincoupé ook jouw tweede huis geworden? Gaan de zaken goed en zit je hierdoor vaak in het buitenland? Doe jouw zaken met een business app!

26 augustus 2018

Gratis facturatie in Excel of online?

Facturatie

Gratis facturen maken en versturen met Excel of met facturatie software? Bekijk alle voor- en nadelen van beide methoden. Ontdek zo welke manier van factureren bij jou past!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products