overheid-e-factureren-verplicht.png

Overstap naar e-factureren

Per 1 januari 2017 wordt het verplicht om de facturatie naar de overheid elektronisch af te handelen. Dit besluit is genomen door de Nederlandse Rijksoverheid in overleg met verschillende belangenorganisaties. Geen losse papierwerken meer of PDF bestanden via de mail, maar e-facturatie.

Wat is e-factureren?

In Nederland worden jaarlijks miljoenen papieren facturen verstuurd. E-facturatie is het digitaliseren van de papieren facturen. Niet door middel van een PDF bestand via de mail, maar door middel van een softwareprogramma die ervoor zorgt dat verschillende facturen online bij elkaar zijn opgeslagen. Hierdoor kan er geminderd worden in het papier wat op gaat aan al deze facturen. Helaas is e-facturatie nog niet zo goed ingeburgerd als gewenst. De overheid hoopt met het verplicht maken van e-facturatie een bedrag van tien miljoen euro te besparen. Het digitaliseren van de facturatie gaat daarnaast ook sneller, is gemakkelijker, nauwkeuriger, voorkomt fraude en scheelt enorm in tijd. Op deze manier blijft er meer tijd over voor andere belangrijke zaken binnen bedrijven.

De overheid als voortrekker

De betrokken belangenorganisaties hopen dat de overheid een voortrekkersrol gaat vervullen om op die manier e-facturatie definitief te maken in Nederland. Men hoopt dat dit wordt opgepikt door mede-overheden en andere grote bedrijven, het proces naar e-facturatie sneller verloopt en Nederland daar de voordelen van zal inzien.

UBL functionaliteit doorvoeren

Het is belangrijk dat de software, die je gebruikt of gaat gebruiken, de UBL (Universal Business Language) functionaliteit ondersteunt. Deze functionaliteit zorgt niet alleen voor een factuur in PDF-formaat, maar ook voor een factuur in UBL-formaat die wordt aangemaakt en verstuurd. Een PDF-formaat voor de leesbaarheid en een UBL-formaat voor een automatisch boekingsvoorstel in het boekhoudsysteem. Zowel inkomende als uitgaande facturen moeten in het UBL-formaat worden geleverd, er hoeft dan geen handmatige invoering meer plaats te vinden. Dit scheelt enorm veel tijd en voorkomt invoer- en verwerkingsfouten.

De toekomst met e-facturatie

Een aantal Europese landen zoals Finland, Spanje en Portugal doen al aan e-facturatie en zijn daarmee de koplopers. Nederland komt hierbij vanaf 2017 en in 2018 gaan waarschijnlijk meer Europese landen volgen. Het is nu niet meer de vraag of alle verschillende bedrijven overstappen naar e-facturering, maar wanneer dit gaat gebeuren. Het is alleen nog een kwestie van tijd. Er zijn al een aantal bedrijven die zijn overgestapt naar e-facturering en leveranciers en klanten verplichten om ook aan online facturatie te doen. Het is daarom het juiste moment om als bedrijf, klein of groot, over te stappen op e-facturering. Per 1 januari 2017 is online facturering verplicht en op deze manier hebben bedrijven nog even de tijd om te wennen aan deze manier van factureren.

Wat betekent dit voor het MKB?

De overheid is de grootste afnemer van Nederland en de partij waar het MKB veel zaken mee doet. De overheid ontvangt per jaar meer dan honderdduizend facturen, wegens deze hoeveelheid kan de overheid niet altijd aan de gestelde betalingstermijn voldoen. Dit kan voor het MKB leiden tot cashflow problemen. Daarnaast moet een factuur nu nog handmatig worden ingevoerd. Hierbij komen veel fouten naar voren die tijd en geld kosten. Door over te stappen op e-facturatie gaan beide partijen hierop vooruit. Er is geen sprake meer van papierwerk; e-facturatie gaat gemakkelijk en snel.

Populaire software

Arjan Nieuwbeerta - Marketing manager
Geschreven door:
Arjan Nieuwbeerta
Marketing manager

Arjan Nieuwbeerta heeft een passie voor effici├źnt werken door automatisering en digitalisering van processen. Verder gek van online marketing en voetbal. Vragen of opmerkingen over zijn blogs? Mail naar arjan@appwiki.nl!

Arjan Nieuwbeerta - Marketing manager
Arjan Nieuwbeerta
Marketing manager

Leestijd 5 minuten

Up-to-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste business apps!

  • Uitschrijven voor de nieuwsbrief is altijd weer mogelijk.

Products