overheid-e-factureren-verplicht.png

Overstap naar e-factureren

Per 1 januari 2017 wordt het verplicht om de facturatie naar de overheid elektronisch af te handelen. Dit besluit is genomen door de Nederlandse Rijksoverheid in overleg met verschillende belangenorganisaties. Geen losse papierwerken meer of PDF bestanden via de mail, maar e-facturatie.

Wat is e-factureren?

In Nederland worden jaarlijks miljoenen papieren facturen verstuurd. E-facturatie is het digitaliseren van de papieren facturen. Niet door middel van een PDF bestand via de mail, maar door middel van een softwareprogramma die ervoor zorgt dat verschillende facturen online bij elkaar zijn opgeslagen. Hierdoor kan er geminderd worden in het papier wat op gaat aan al deze facturen. Helaas is e-facturatie nog niet zo goed ingeburgerd als gewenst. De overheid hoopt met het verplicht maken van e-facturatie een bedrag van tien miljoen euro te besparen. Het digitaliseren van de facturatie gaat daarnaast ook sneller, is gemakkelijker, nauwkeuriger, voorkomt fraude en scheelt enorm in tijd. Op deze manier blijft er meer tijd over voor andere belangrijke zaken binnen bedrijven.

De overheid als voortrekker

De betrokken belangenorganisaties hopen dat de overheid een voortrekkersrol gaat vervullen om op die manier e-facturatie definitief te maken in Nederland. Men hoopt dat dit wordt opgepikt door mede-overheden en andere grote bedrijven, het proces naar e-facturatie sneller verloopt en Nederland daar de voordelen van zal inzien.

UBL functionaliteit doorvoeren

Het is belangrijk dat de software, die je gebruikt of gaat gebruiken, de UBL (Universal Business Language) functionaliteit ondersteunt. Deze functionaliteit zorgt niet alleen voor een factuur in PDF-formaat, maar ook voor een factuur in UBL-formaat die wordt aangemaakt en verstuurd. Een PDF-formaat voor de leesbaarheid en een UBL-formaat voor een automatisch boekingsvoorstel in het boekhoudsysteem. Zowel inkomende als uitgaande facturen moeten in het UBL-formaat worden geleverd, er hoeft dan geen handmatige invoering meer plaats te vinden. Dit scheelt enorm veel tijd en voorkomt invoer- en verwerkingsfouten.

De toekomst met e-facturatie

Een aantal Europese landen zoals Finland, Spanje en Portugal doen al aan e-facturatie en zijn daarmee de koplopers. Nederland komt hierbij vanaf 2017 en in 2018 gaan waarschijnlijk meer Europese landen volgen. Het is nu niet meer de vraag of alle verschillende bedrijven overstappen naar e-facturering, maar wanneer dit gaat gebeuren. Het is alleen nog een kwestie van tijd. Er zijn al een aantal bedrijven die zijn overgestapt naar e-facturering en leveranciers en klanten verplichten om ook aan online facturatie te doen. Het is daarom het juiste moment om als bedrijf, klein of groot, over te stappen op e-facturering. Per 1 januari 2017 is online facturering verplicht en op deze manier hebben bedrijven nog even de tijd om te wennen aan deze manier van factureren.

Wat betekent dit voor het MKB?

De overheid is de grootste afnemer van Nederland en de partij waar het MKB veel zaken mee doet. De overheid ontvangt per jaar meer dan honderdduizend facturen, wegens deze hoeveelheid kan de overheid niet altijd aan de gestelde betalingstermijn voldoen. Dit kan voor het MKB leiden tot cashflow problemen. Daarnaast moet een factuur nu nog handmatig worden ingevoerd. Hierbij komen veel fouten naar voren die tijd en geld kosten. Door over te stappen op e-facturatie gaan beide partijen hierop vooruit. Er is geen sprake meer van papierwerk; e-facturatie gaat gemakkelijk en snel.

Populaire software

Rating:
Reviews: 68
Facturatie
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Facturatie
Rating:
Reviews: 624
Facturatie

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Arjan Nieuwbeerta - Appwiki expert
Geschreven door:
Arjan Nieuwbeerta
Appwiki expert

Arjan maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet hij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt hij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products