Wat is een e-factuur?

Een e-factuur is een verzamelnaam voor digitaal factureren en kent een vaste structuur (verwerkingsformaat). Voorbeelden van deze vaste structuren zijn: XML en UBL. Deze structuren zorgt ervoor dat de factuur op een automatische manier uitgewisseld kan worden tussen verschillende systemen. Veel facturen worden via de post of per e-mail verzonden en ontvangen.

E-factureren gaat een stap verder en maakt van een factuur een gestructureerd digitaal bestand dat via het internet wordt aangeleverd. Doordat de gegevens van een e factuur gestructureerd zijn, is een e-factuur vanuit het ene geautomatiseerde programma elektronisch te verwerken in het andere programma. Hierdoor is handmatige verwerking van de efactuur niet meer nodig. Lees hier alles over het overstappen naar e-facturen.

Wat zijn de eisen voor een e-factuur?

Een e-factuur dient aan dezelfde wettelijke eisen te voldoen aan een 'gewoon' factuur en voor een correcte verzending en ontvangst van een e-factuur gelden afspraken ten aanzien van wat je erop moet vermelden, verzendwijze en adressering. Deze eisen zijn belangrijk bij het verwerken van de efactuur in de administratie.

Voordeel van een e-factuur is onder andere dat het sneller en gemakkelijker is. De e-factuur is veel nauwkeuriger en het maken van fouten is geringer. Een e-factuur is daarnaast ook goedkoper (geen print- en portokosten) en dat het milieuvriendelijk is, doordat er geen papier meer hoeft worden gebruikt en de reductie van de CO2-uitstoot kan worden verminderd. De e-factuur hoeft niet meer over te worden getypt in de administratie, waardoor fouten worden voorkomen.

Arjan

Hulp nodig bij het kiezen van het beste factuurprogramma?

Download gratis onze checklist om het beste facturatieprogramma voor ZZP'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products