Om jou te helpen een goed boekhoudpakket te kiezen die precies aansluit bij jouw bedrijf en wensen, hebben wij onderzocht welke boekhoudpakketten het beste zijn van dit moment.
Wij hebben 62 uur besteed aan het doorgronden van boekhoudprogramma's en 8 uur voor het lezen van reviews van gebruikers. Aan de hand van deze bevindingen hebben wij een top 10 samengesteld. We leggen hieronder uit hoe deze top 10 tot stand is gekomen.
We zijn begonnen met een longlist van boekhoudprogramma’s te maken. Dit hebben we gedaan op basis van de meest populaire aanbieders die bij ons een vermelding hebben. Daarbij hebben we gekeken naar welke aanbieders het meest bekeken worden op ons platform. Dit waren uiteindelijk 54 boekhoudprogramma’s.
Vervolgens hebben we de longlist teruggebracht naar een shortlist van zo’n 20-25 boekhoudpakketten. Dit hebben we gedaan op basis van de minimale functionaliteiten waaraan een goed boekhoudprogramma in onze ogen moet voldoen, namelijk:
Onze experts hebben deze 20-25 boekhoudpakketten beoordeeld, vergeleken en uitgeprobeerd (indien mogelijk zonder betaling). Hieruit hebben we wederom een selectie gemaakt met aanbieders die eruit sprongen. Deze pakketten hebben we vervolgens uitgebreid onder de loep genomen. De benodigde informatie is verkregen via een combinatie van deskresearch, expert beoordelingen en ervaringen van gebruikers.
Bij het beoordelen van de boekhoudprogramma’s hebben we de boekhoudsoftware uitgebreid getest. Daarbij hebben we rekening gehouden met verschillende soorten ondernemers. In de top 10 vind je daarom een mix van boekhoudprogramma’s voor startende ondernemers, zzp’ers en de meer ervaren mkb’ers (met personeel). Het accent ligt daarbij met name op de zzp’er. Dit aangezien deze groep het merendeel van de markt vertegenwoordigt.
Daarnaast hebben we met name geprobeerd te duiden wat de verschillen nu echt zijn tussen de boekhoudprogramma’s. Immers, op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar. Maar wat scheidt het kaf van het koren? Om dit goed te kunnen bepalen hebben we als uitgangspunt genomen dat je als ondernemer volledig zelf en onbeperkt moet kunnen boekhouding. Dus geen beperkingen in aantal boekingen en facturen terwijl je verder alles binnen de boekhouding kunt aanpassen. Vervolgens hebben we goed gekeken naar wat de verschillen zijn in prijs.
Veel aanbieders hebben verschillende pakketten. Voor het vergelijken van de prijs hebben we gekeken naar de minimale vereisten voor een boekhoudprogramma: facturen, offertes en de btw-aangifte. Gratis versies waar je alleen mee kunt factureren tellen in deze vergelijking dus niet mee.
Qua functionaliteiten hebben we met name gelet op:
Naast de basisfunctionaliteiten hebben we voor het MKB ook gelet op de volgende zaken:
Bij het formuleren van deze top 10 hebben we ook rekening gehouden met wat andere gebruikers vinden en niet alleen onze eigen bevindingen. Hierbij hebben we steeds het cijfer meegenomen van het platform met de meeste reviews. Bij het ene boekhoudprogramma is dat Trustpilot, bij anderen is dit Google of Feedback Company.
In eerste instantie is er een belangrijk onderscheid te maken in boekhoudprogramma's die meer geschikt zijn voor zzp’ers en eenmanszaken en aan de andere kant de mkb-bedrijven met personeel. Het verschil zit hem hierbij niet alleen in prijs maar ook in functionaliteit.
Zo weten de MKB boekhoudprogramma’s beter om te gaan met complexere boekhoudingen. Deze software biedt meer functionaliteiten om om te gaan met afschrijvingen, financiële workflows, voorraadbeheer en/of budgettering. Ook gaan zij verder in automatisering van grote aantal facturen en betaalstromen en bieden zij veel meer financiële rapportages.
Een ander groot verschil zit hem in de prijsmodellen van de verschillende aanbieders. Sommige aanbieders hanteren liever een all-in prijs terwijl anderen kortingen of pakketten aanbieden met een limiet aan het aantal facturen, boekingen en/of transacties. Daarover hieronder meer…
Vrijwel alle softwarepakketten zijn heel transparant over de prijzen, functionaliteiten en mogelijkheden. Toch zijn er bij een aantal boekhoudpakketten een aantal functionaliteiten waar je bijvoorbeeld extra voor moet betalen of is iets alleen mogelijk bij een duurder pakket.
Kijk bij het kiezen goed of je een ander pakket voor moet hebben of moet bijbetalen bij:
En dat is wel prettig om van tevoren te weten, zodat je dit kunt meenemen in je keuze. Check voor de addertjes onder het gras op het gebied van prijzen vooral de prijsvergelijking van boekhoudprogramma's.
Er is veel verschil in de functionaliteiten die de verschillende pakketten aanbieden. En dat vraagt om een overzichtelijke vergelijking.