1. Blog
  2. Planning bijhouden

Hoe hou je eenvoudig een planning bij?

Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor de komende tijd. Maar, een week later loopt het al niet meer volgens planning. Pietje is ziek en Kees loopt uit in zijn project. Bovendien is een deel van de taken niet langer relevant nadat de klant toch nog wat andere wensen bleek te hebben. De nieuwe taken zijn nog niet in het systeem gezet zodat Klaas eigenlijk nog niet goed weet waaraan hij nu eerst moet gaan werken.

Kortom, na één week kan de hele planning weer overhoop. Je dacht net alles op orde te hebben, maar je hebt nu het idee dat de opgestelde planning wel overboord kan.

Zonde, maar er is een oplossing: je moet simpelweg je planning bijhouden met de juiste tools zodat flexibeler bent en automatisch wordt (deels) geupdate. In dit blog geven we jou een aantal gouden planning tips & tools.

Laura Maatman
Office Manager

    Een wekelijkse planning opstellen

    Een wekelijkse planning voorbereiden zorgt ervoor dat je je planning haalbaar en realistisch houdt. Je kunt eenvoudig nieuwe taken toevoegen, taken schrappen en het overzicht bewaren. Het is handig om op één vaste dag de weekplanning op te stellen. Je kunt dan terugblikken op de afgelopen week en vooruit kijken naar de aankomende week.

    Kijk in eerste instantie wat er al in de agenda staat voor de komende week; klantafspraken, vergaderingen en lunchafspraken. Deze geplande momenten neem je als eerste op in je planning rapportage. Bekijk vervolgens wat er nog meer open staat voor de komende week. 

    Als eerste blik je terug naar de afgelopen hele week, welke taken zijn er blijven liggen en zijn ze nog relevant? Zo ja, dan kun je ze opnemen in de planning voor komende week. Is het niet meer relevant, laat het achterwege. Nu kun je nieuwe taken gaan toevoegen aan de weekplanning.

    Waar deze input voor taken vandaan komt, kan enorm wisselen. Kijk bijvoorbeeld in je mailbox of in je fysieke papieren inbox, vaak rollen hier veel taken uit voor de komende week. Geef wel prioriteit aan taken die de komende week echt moeten gebeuren en taken die wat langer kunnen blijven liggen. Houd ook ruimte over om onverwachte dingen op te nemen in je planning. Plan taken realistisch op momenten dat het haalbaar is om te doen. Staat er te veel op je planning, haal dan wat weg. Is het rustig, dan kun je eventueel nog extra dingen toevoegen.


    Georganiseerd werken de komende week

    Het is natuurlijk belangrijk om gedurende de week ook daadwerkelijk met de planning te werken en deze in de gaten te houden. Houd je je planning niet in de gaten, dan komt er waarschijnlijk vrij weinig van terecht. Het kan helpen op de planning open naast je laptop of op de eettafel neer te leggen. Als het gaat om een online planning kun je deze op de achtergrond of op het bureaublad open laten staan, zo kun je de planning bewaken. Heb je een taak af, dan zie je direct wat de volgende is. Daarnaast is het belangrijk om één taak tegelijk te doen en je niet constant te laten afleiden. Het is altijd effectiever en sneller om eerst een taken af te ronden en dan pas aan de volgende te beginnen, dan constant taken door elkaar te doen.

    Realistisch plannen

    Het is lastig om in te schatten hoeveel tijd een bepaalde taak in beslag neemt. Hoe vaker je een planning maakt en bijhoudt, hoe beter je wordt in deze schatting. Ga aan de slag en doe wat jij denkt dat goed is en je in een week gedaan kunt krijgen. Je kunt ook de gaten houden, met bijvoorbeeld een timer, hoe lang je bezig bent met een taak, dan kun je de volgende keer een betere inschatting maken.

    Gedachten en ideeën noteren

    Gedurende de week krijg je vast allerlei gedachten en ideeën over (kleine) dingen die je ook nog moet doen of nog wilt proberen. Schrijf deze op, maak een to do lijst, in een document op je computer of in je telefoon. Zo vergeet je ze niet en kun je weer verder met je huidige taak. De opgeschreven notities kun je vervolgens meenemen bij het maken van een nieuwe planning

    Waarom zou je planning software moeten gebruiken?

    Voor het maken en bijhouden van een planning kun je verschillende planning tools en planning voorbeelden gebruiken. Je kunt een planning bijhouden op in Excel of met gebruik van planning software. Nadeel van Excel is alleen dat het relatief statisch is. Als je het een aanpast, verandert het ander niet altijd mee en wordt vaak niet automatisch geupdate. Dit zul je zelf moeten doen, plus dat je vervolgens iedereen opnieuw moet inlichten. Met planning software gebeurt dit automatisch en dat bespaart heel veel tijd.

    Hieronder vind je aan antal planning tools die je hierbij helpen.

    Beste planning tools op een rij

    Hieronder vind je vijf aanbieders van planning software. Zo houd je eenvoudig overzicht in al je taken. 

    Gripp

    Gripp is hét alles-in-één pakket wat overzicht brengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Niet tevreden, geld terug ✓ Ruim 2000+ tevreden klanten ✓ 16.000+ users

    Flexibel plannen
    Agenda koppelingen
    Zet planning naar uren

    Prijs: vanaf €110,00
    Proefperiode:
    Reviews: 8.2/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Shiftbase

    Shiftbase is software voor het maken van werkroosters, het bijhouden van de urenregistratie en het registreren van afwezigheid. Met Shiftbase maak je sneller en eenvoudiger goede werkroosters en heb je meer grip op je loonkosten.

    Bespaar 30% loonkosten
    Geen opstartkosten
    Maandelijks opzegbaar

    Prijs: maandelijks €0,00
    Proefperiode:
    Reviews: geen
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Exact

    MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

    Geïntegreerd pakket
    Grip op je planning
    370+ koppelingen

    Prijs: maandelijks €172,00
    Proefperiode:
    Reviews: 8.2/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Simplicate

    Meer dan 1.300 dienstverleners zijn succesvoller gaan werken door de gebruiksvriendelijke CRM- en projectsoftware van Simplicate. Ervaar de meest efficiënte flow in jouw bedrijf van eerste klantcontact tot en met factuur. Vergroot jouw succes door efficiënt werken, de juiste inzichten, tot 80% sneller factureren en gelukkigere medewerkers

    Alles-in-1 pakket
    100 % realtime inzicht
    Capaciteitsplanning

    Prijs: vanaf €28,00
    Proefperiode:
    Reviews: 8.6/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Bedrijfsrooster

    Bedrijfsrooster helpt u eenvoudig uw personeelsplanning geheel online af te handelen. Het maken van een rooster wordt zeer eenvoudig doordat in één oogopslag duidelijk is wie u het best op welke dienst kunt inzetten. Zijn alle diensten eenmaal ingeroosterd, dan deelt u het rooster met twee klikken met al uw personeelsleden.

    Personeelsplanning
    Makkelijke verlof tool
    Gratis demo

    Prijs: vanaf €3,00
    Proefperiode:
    Reviews: 8.2/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Meer planning en werkbon apps voor de bouw

    Een goede planning maken met real time inzicht in werkbonnen. Er zijn werkbon apps met een traceer functie op basis van GPS. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke monteur of buitendienst medewerker het dichtst in de buurt is als je een spoedklus ontvangt. Vervolgens kun je de werkbon dan aan deze medewerker toekennen zodat de klant zo snel mogelijk geholpen is. Zo kun je je planning heel snel bijstellen en staat alles netjes digitaal genoteerd. 

    Alle aanbieders met elkaar vergelijken? Bekijk het complete overzicht van planning software.

    Gerelateerde artikelen

    8 mei 2023

    Eenvoudig een weekplanning maken

    Planning

    Je wordt gek van je dagelijkse to do lijst, maar een maandplanning maken lijkt ook niet te lukken. Een weekplanning is dan de oplossing. Een weekplanning heeft een aantal essentiële voordelen...

    9 augustus 2022

    Hoe maak je een werkrooster?

    Planning

    Een werkrooster maken? Ontdek hoe je eenvoudig en snel een werkrooster kunt maken.

    9 juni 2022

    Een planning maken? Welke tool ga je gebruiken?

    Planning

    Hoe maak je jouw planning? Gebruik je een Excel template of toch liever een online tool. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

    Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

    Dit is Appwiki

    Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

    Appwiki werkt voor jou

    Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

    En zo werkt Appwiki

    We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

    Products