1. Blog
  2. Planning bijhouden

Hoe hou je eenvoudig een planning bij?

Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor een langere termijn. Maar, een week later loop je al niet meer volgens planning. Een deel van de taken zijn niet langer relevant en nieuwe taken zijn nog niet genoteerd. Enige tijd later heb je het idee dat je de opgestelde planning wel overboord kunt gooien. Zonde, en er is een oplossing: je moet simpelweg je planning bijhouden.

Een wekelijkse planning

Een wekelijkse planning zorgt ervoor dat je je planning haalbaar en realistisch houdt. Je kunt eenvoudig nieuwe taken toevoegen, taken schrappen en het overzicht bewaren. Het is handig om op één vaste dag de weekplanning op te stellen. Je kunt dan terugblikken op de afgelopen week en vooruit kijken naar de aankomende week.

Kijk in eerste instantie wat er al in de agenda staat voor de komende week; klantafspraken, vergaderingen en lunchafspraken. Deze al geplande momenten neem je als eerste op in je planning. Bekijk vervolgens wat er nog meer open staat voor de komende week. Als eerste kun je terugblikken naar de afgelopen week, welke taken zijn er nog blijven liggen en zijn deze nog steeds relevant? Zo ja, dan kan het worden opgenomen in de planning voor komende week. Is het daarentegen niet meer relevant, laat het achterwege. Nu kun je nieuwe taken gaan toevoegen aan de weekplanning. Waar deze input voor taken vandaan komt, kan enorm wisselen. Kijk bijvoorbeeld in je mailbox of in je fysieke papieren inbox, vaak rollen hier veel taken uit voor de komende week. Geef wel prioriteit aan taken die de komende week echt moeten gebeuren en taken die nog net wat langer kunnen blijven liggen. Houd ook ruimte over om onverwachte dingen op te nemen in je planning. Plan taken realistisch op momenten dat het haalbaar is om ze dan te doen. Staat er te veel op je planning, haal dan wat weg. Is het rustig, dan kun je eventueel nog extra dingen toevoegen.

Georganiseerd werken de komende week

Het is natuurlijk belangrijk om gedurende de week ook daadwerkelijk met de planning te werken en deze in de gaten te houden. Houd je je planning niet in de gaten, dan komt er waarschijnlijk vrij weinig van terecht. Het kan helpen op de planning open naast je laptop of op de eettafel neer te leggen. Als het gaat om een online planning kun je deze op de achtergrond of op het bureaublad open laten staan. Heb je een taak af, dan zie je direct wat de volgende is. Daarnaast is het belangrijk om één taak tegelijk te doen en je niet constant te laten afleiden. Het is altijd effectiever en sneller om eerst een taken af te ronden en dan pas aan de volgende te beginnen, dan constant taken door elkaar te doen.

Realistisch plannen

Het kan soms vrij lastig zijn om in te schatten hoeveel tijd een bepaalde taak in beslag gaat nemen. Hoe vaker je een planning maakt en bijhoudt, hoe beter je wordt in deze schatting. Ga aan de slag en doe wat jij denkt dat goed is en je in een week gedaan kunt krijgen. Je kunt natuurlijk ook in de gaten houden, met bijvoorbeeld een timer, hoe lang je bezig bent met een taak, dan kun je de volgende keer een betere inschatting maken.

Gedachten en ideeën noteren

Gedurende de week krijg je vast allerlei gedachten en ideeën over (kleine) dingen die je ook nog moet doen of nog wilt proberen. Schrijf deze op, in bijvoorbeeld een notitieboekje, in een document op je computer of in je telefoon. Zo vergeet je ze niet en kun je weer verder met je huidige taak. De opgeschreven notities kun je vervolgens meenemen bij het maken van een nieuwe planning. Alleen als er een taak is die echt deze week moet gebeuren, moet die natuurlijk worden meegenomen in de huidige planning.

Planning tools

Voor het maken en bijhouden van een planning kun je verschillende planning tools gebruiken. Je kunt een planning bijhouden op papier, in Excel of met gebruik van planning software. Door verschillende methoden te proberen kun je er eenvoudig achterkomen welke manier het beste bij je past. Naast een planning op papier of in Excel, is ook planning software vaak gratis te proberen. Op deze manier kun je kosteloos de verschillende mogelijkheden van een planningsysteem ontdekken. Mocht je achteraf toch niet tevreden zijn, dan heeft het je in ieder geval niets gekost. Op naar die effectieve (gratis) planning!

Planning en werkbon apps

Een goede planning maken met real time inzicht in werkbonnen. Er zijn werkbon apps met een traceer functie op basis van GPS. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke monteur of buitendienst medewerker het dichtst in de buurt is als je een spoedklus ontvangt. Vervolgens kun je de werkbon dan aan deze medewerker toekennen zodat de klant zo snel mogelijk geholpen is. Zo kun je je planning heel snel bijstellen en staat alles netjes digitaal genoteerd. 

Beste planning tools op een rij

Hieronder vind je vijf aanbieders van planning software. Zo houd je eenvoudig overzicht in al je taken. 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

monday.com

monday.com is het meest gebruiksvriendelijke platform om ieder team en project te beheren. Maak gebruik van één van de sjablonen of bouw gemakkelijk je eigen workflow. Synchroniseer, plan en organiseer groepsprojecten vanuit een helikopteroverzicht tot in de kleinste details. Start je gratis trial en ontdek - net als 2,8 mln anderen - monday.com.

Gebruiksvriendelijk
Simpel in te richten
Uiterst overzichtelijk

Prijs: per licentie €8,00
Proefperiode:
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Wrike

Wrike is het veelzijdigste werkbeheerplatform op de markt, vertrouwd door 20.000+ organisaties wereldwijd. Gebruik aanpasbare workflows, dashboards, aanvraagformulieren en sjablonen om processen te stroomlijnen en tijdige levering te verhogen. Word 50% productiever, verminder e-mail met 90% en pas uw ervaring aan met meer dan 400 integraties.

Super eenvoudig
krachtige tool
Gratis proefaccount

Prijs: maandelijks €9,80
Proefperiode:
Reviews: 6.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Bedrijfsrooster

Bedrijfsrooster helpt u eenvoudig uw personeelsplanning geheel online af te handelen. Het maken van een rooster wordt zeer eenvoudig doordat in één oogopslag duidelijk is wie u het best op welke dienst kunt inzetten. Zijn alle diensten eenmaal ingeroosterd, dan deelt u het rooster met twee klikken met al uw personeelsleden.

Personeelsplanning
Makkelijke verlof tool
Gratis demo

Prijs: vanaf €3,00
Proefperiode:
Reviews: 8.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Bessy.

Bessy. staat voor simpelheid en zo min mogelijk administratieve rompslomp. Wij doen er alles aan om de werkdag van de binnen- en buitendienst zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Laat je buitendienst slimmer en eenvoudiger werken. Bessy. is slim en intuïtief, maak die optimale planning, digitale werkbonnen, urenregistratie en nog veel meer.

Eenvoudig in gebruik
Automatische planning
Persoonlijk advies

Prijs: maandelijks €29,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Gripp

Gripp is hét alles-in-één pakket wat het overzicht weer terugbrengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Meer dan 1500+ tevreden klanten ✓ Jarenlange ervaring ✓ Korting vanaf 4 gebruikers

Capaciteitsplanning
Agenda koppelingen
Korting vanaf 4e user

Prijs: maandelijks €30,00
Proefperiode:
Reviews: 8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Alle aanbieders met elkaar vergelijken? Bekijk het complete overzicht van planning software.

Gerelateerde artikelen

13 oktober 2020

Een planning maken? Welke tool ga je gebruiken?

Planning

Hoe maak je jouw planning? Gebruik je een Excel template of toch liever een online tool. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

7 oktober 2020

Eenvoudig een weekplanning maken

Planning

Je wordt gek van je dagelijkse to do lijst, maar een maandplanning maken lijkt ook niet te lukken. Een weekplanning is dan de oplossing. Een weekplanning heeft een aantal essentiële voordelen...

16 augustus 2017

Strategische personeelsplanning maken? Bekijk waarom en hoe!

Planning Hrm

Een personeelsplanning is onderdeel van een strategisch plan en moet aansluiten bij de praktijk. Lees hier alles over een strategische personeelsplanning.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products