1. Blog
  2. Een planning bijhouden doe je zo!
  1. Blog
  2. Een planning bijhouden doe je zo!

Een planning bijhouden doe je zo!

Planning 1 oktober 2017 Leestijd 5 minuten
Arjan

Arjan

Appwiki expert

Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor een langere termijn. Maar, een week later loop je al niet meer volgens planning. Een deel van de taken zijn niet langer relevant en nieuwe taken zijn nog niet genoteerd. Enige tijd later heb je het idee dat je de opgestelde planning wel overboord kunt gooien. Zonde, en er is een oplossing: je moet simpelweg je planning bijhouden.

Een wekelijkse planning

Een wekelijkse planning zorgt ervoor dat je je planning haalbaar en realistisch houdt. Je kunt eenvoudig nieuwe taken toevoegen, taken schrappen en het overzicht bewaren. Het is handig om op één vaste dag de weekplanning op te stellen. Je kunt dan terugblikken op de afgelopen week en vooruit kijken naar de aankomende week.

Kijk in eerste instantie wat er al in de agenda staat voor de komende week; klantafspraken, vergaderingen en lunchafspraken. Deze al geplande momenten neem je als eerste op in je planning. Bekijk vervolgens wat er nog meer open staat voor de komende week. Als eerste kun je terugblikken naar de afgelopen week, welke taken zijn er nog blijven liggen en zijn deze nog steeds relevant? Zo ja, dan kan het worden opgenomen in de planning voor komende week. Is het daarentegen niet meer relevant, laat het achterwege. Nu kun je nieuwe taken gaan toevoegen aan de weekplanning. Waar deze input voor taken vandaan komt, kan enorm wisselen. Kijk bijvoorbeeld in je mailbox of in je fysieke papieren inbox, vaak rollen hier veel taken uit voor de komende week. Geef wel prioriteit aan taken die de komende week echt moeten gebeuren en taken die nog net wat langer kunnen blijven liggen. Houd ook ruimte over om onverwachte dingen op te nemen in je planning. Plan taken realistisch op momenten dat het haalbaar is om ze dan te doen. Staat er te veel op je planning, haal dan wat weg. Is het rustig, dan kun je eventueel nog extra dingen toevoegen.

Georganiseerd werken de komende week

Het is natuurlijk belangrijk om gedurende de week ook daadwerkelijk met de planning te werken en deze in de gaten te houden. Houd je je planning niet in de gaten, dan komt er waarschijnlijk vrij weinig van terecht. Het kan helpen op de planning open naast je laptop of op de eettafel neer te leggen. Als het gaat om een online planning kun je deze op de achtergrond of op het bureaublad open laten staan. Heb je een taak af, dan zie je direct wat de volgende is. Daarnaast is het belangrijk om één taak tegelijk te doen en je niet constant te laten afleiden. Het is altijd effectiever en sneller om eerst een taken af te ronden en dan pas aan de volgende te beginnen, dan constant taken door elkaar te doen.

Realistisch plannen

Het kan soms vrij lastig zijn om in te schatten hoeveel tijd een bepaalde taak in beslag gaat nemen. Hoe vaker je een planning maakt en bijhoudt, hoe beter je wordt in deze schatting. Ga aan de slag en doe wat jij denkt dat goed is en je in een week gedaan kunt krijgen. Je kunt natuurlijk ook in de gaten houden, met bijvoorbeeld een timer, hoe lang je bezig bent met een taak, dan kun je de volgende keer een betere inschatting maken.

Gedachten en ideeën noteren

Gedurende de week krijg je vast allerlei gedachten en ideeën over (kleine) dingen die je ook nog moet doen of nog wilt proberen. Schrijf deze op, in bijvoorbeeld een notitieboekje, in een document op je computer of in je telefoon. Zo vergeet je ze niet en kun je weer verder met je huidige taak. De opgeschreven notities kun je vervolgens meenemen bij het maken van een nieuwe planning. Alleen als er een taak is die echt deze week moet gebeuren, moet die natuurlijk worden meegenomen in de huidige planning.

Planning tools

Voor het maken en bijhouden van een planning kun je verschillende planning tools gebruiken. Je kunt een planning bijhouden op papier, in Excel of met gebruik van planning software. Door verschillende methoden te proberen kun je er eenvoudig achterkomen welke manier het beste bij je past. Naast een planning op papier of in Excel, is ook planning software vaak gratis te proberen. Op deze manier kun je kosteloos de verschillende mogelijkheden van een planningsysteem ontdekken. Mocht je achteraf toch niet tevreden zijn, dan heeft het je in ieder geval niets gekost. Op naar die effectieve (gratis) planning!

Planning en werkbon apps

Een goede planning maken met real time inzicht in werkbonnen. Er zijn werkbon apps met een traceer functie op basis van GPS. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke monteur of buitendienst medewerker het dichtst in de buurt is als je een spoedklus ontvangt. Vervolgens kun je de werkbon dan aan deze medewerker toekennen zodat de klant zo snel mogelijk geholpen is. Zo kun je je planning heel snel bijstellen en staat alles netjes digitaal genoteerd. 

Beste planning tools op een rij

Hieronder vind je vijf aanbieders van planning software. Zo houd je eenvoudig overzicht in al je taken. 

Cleverdesk

Zoek jij de missende puzzelstukjes die koppelen met jouw bestaande ERP-omgeving of andere software? Cleverdesk is hierop het antwoord. Voor bedrijven die werken met mensen en materieel bieden wij een gebruiksvriendelijk, online en compleet geïntegreerd in de bestaande omgeving.

Je operatie versnellen
Compleet gekoppeld
Drag-n-drop planning

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode: In vorm van online demo
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

L1NDA

L1NDA biedt een gebruiksvriendelijke, cloud-based oplossing voor personeelsplanning en urenregistratie, voor desktop en mobiel. Wij geloven dat tevreden medewerkers essentieel zijn voor het lange termijn bedrijfssucces. Wij stimuleren de medewerkerstevredenheid door het plannen, aansturen en uitbetalen van personeel weer simpel en leuk te maken.

Bespaar 75% tijd
Bespaar 4% loonkosten
Alles in 1 oplossing

Prijs: maandelijks €4,00
Proefperiode: Probeer L1NDA 14 dagen gratis
Reviews: geen
Bekijk reviews 

i-Reserve Webreserveringen

Wil je leden online laten inschrijven of klanten 24/7 laten reserveren? Automatiseren van e-mails, ledenadministratie of personeelsplanning? i-Reserve maakt het makkelijk! De software is in te richten voor iedere branche waar reserveringen gemaakt worden (ruimtes, zalen, voertuigen, activiteiten, cursussen). Bel of mail voor meer informatie.

Gebruiksvriendelijk
Responsive
Flexibel Veelzijdig

Prijs: maandelijks €39,00
Proefperiode: Demo/trial aanvragen
Reviews: geen
Bekijk reviews 

Sense-Cloud Service

Sense-Cloud Service is administratieve software voor organisaties met een servicedienst. Het brengt de gehele administratie onder één dak en automatiseert de processen. Denk aan storingsregistratie, contractbeheer, voorraadbeheer, planning, digitale werkbonnen en rapportages. Sense Cloud is makkelijk in gebruik en via de cloud 24/7 up to date.

Op elk apparaat
Gebruiksvriendelijk
Gratis helpdesk

Prijs: maandelijks €90,00
Proefperiode: Onbeperkte demo-toegang
Reviews: geen
Bekijk reviews 

Soon

Soon is meer dan alleen een personeelsplanner. Naast de natuurlijke manier om diensten aan te maken, verbeterd Soon de manier waarop het team wordt ingezet. Zowel teams binnen multinationals als MKB maken gebruik van Soon.

Meer dan een planner
Mooiste interface
Persoonlijke support

Prijs: vanaf €4,00
Proefperiode: 14 Dagen
Reviews: geen
Bekijk reviews 

Alle aanbieders met elkaar vergelijken? Bekijk het complete overzicht van planning software.

Gerelateerde artikelen

9 augustus 2018

Een planning maken? Vergelijk de verschillende tools

Planning

Heb jij ook weleens meegemaakt dat een kleine verandering ineens je hele agenda in de war schopt en onoverzichtelijk maakt? Voorkom dit eenvoudig met online planning software!

4 september 2017

Eenvoudig een weekplanning maken

Planning

Je wordt gek van je dagelijkse to do lijst, maar een maandplanning maken lijkt ook niet te lukken. Een weekplanning is dan de oplossing. Een weekplanning heeft een aantal essentiële voordelen...

16 augustus 2017

Strategische personeelsplanning maken: hoe en waarom?

Planning

Bedrijven zijn altijd in beweging. Verschillende trends en factoren zorgen ervoor dat bedrijven gedwongen worden om te investeren in effectiviteit, efficiëntie en flexibiliteit. Bij trends en factoren kun je bijvoorbeeld...

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products