1. Blog
  2. Werkrooster maken

Hoe maak je een werkrooster?

Een werkrooster maken lijkt af en toe net op een puzzel. Jantje wil liever niet op dinsdag werken en Pietje niet op vrijdag. Klaasje werkt liever niet in de avond, en Keesje is pas net begonnen en kan niet alle taken al doen en heeft nog begeleiding nodig.

Je ziet het: een rooster maken kan wat hoofdbrekens opleveren en heel tijdrovend zijn. In deze blog leg ik je daarom hoe je het beste een werkrooster kunt maken. Ook geef ik je een aantal handige tools die je helpen het maken van een werkrooster sneller en makkelijker te maken.  

Een werkrooster maken, hoe doe je dat?

Net als je bij het leggen van een puzzel niet in het wilde weg stukjes aan elkaar begint te leggen, begin je bij een werkrooster maken ook niet zonder er goed over na te denken. Ook hier heb je kaders nodig. Je moet een aantal stappen volgen om tot een goed resultaat, een kloppend werkrooster, te komen. 

Gegevens medewerker op een rij

Om te beginnen heb je een overzicht van alle gegevens van de werknemers nodig, deze zet je in het personeelsbestand. Zo heb je op een rij hoeveel uur een werknemer beschikbaar is, welke soort diensten hij kan draaien of op welke afdeling hij werkt en of je bijvoorbeeld rekening moet houden met ouderschapsverlof.

Werkrooster sjabloon  

Vervolgens maak je een basisrooster. Een werkschema dat je elke weer kunt gebruiken en opnieuw kunt invullen. Je vult nog geen namen in. Je maakt voor jezelf een overzicht van hoeveel mensen je verwacht nodig te hebben en op welke afdeling. Wanneer je werkt met ploegendiensten, moet je begin- en eindtijden van de diensten vermelden. Houd met dit rooster rekening met vakanties en verplicht vrije dagen.

Vul het werkschema in

Nu de kaders liggen, is het tijd om de puzzel te vullen. Het handigst is om te beginnen met het fulltime personeel en daarna de gaten te vullen met parttime personeel. Ook hier houd je uiteraard rekening met de wensen van het personeel. Staan er nog diensten open? Dan kun je deze eventueel vullen met oproepkrachten of flexwerkers. 

Bedrijfsrooster checken

Gefeliciteerd, de puzzel ligt! Als laatste stap check je of het werkrooster klopt. Let hierbij of het werkrooster voldoet aan de volgende eisen:

  • Minimale contracturen: Een fulltimer moet wel fulltime zijn ingeroosterd
  • Gevarieerde bezettingsgraad: Het hangt af van de branche waarin je werkt, maar zorg voor een gevarieerde bezetting. Bij een homogene bezetting kunnen bepaalde taken blijven liggen
  • Voorkeuren: Iedereen tevreden houden met een rooster is haast ondoenlijk. Zorg er in ieder geval voor dat je zoveel mogelijk rekening houdt met de voorkeuren van de werknemers en dat deze eerlijk zijn verdeeld
  • Back-up: In het geval van calamiteiten wil je jouw rooster zo snel mogelijk weer compleet hebben. Zorg er dus voor dat je een reservelijst hebt. Je kunt deze vullen met vaste krachten. Let er dan wel op dat deze werknemers een vergoeding krijgen wanneer ze stand-by staan. Je kunt ook werken met een vaste lijst van oproepkrachten

Op welke manieren kun je een bedrijfsrooster maken?

Elke persoon die verantwoordelijk is voor het maken van een werkrooster, bedrijfsrooster, of weekplanning doet dit op zijn eigen manier. Het hangt van een aantal factoren af welke manier het beste bij je past, zodat je er niet te veel tijd aan kwijt bent. Hier kom ik zo op terug.

Pen en papier

Je kunt ouderwets een werkrooster maken met pen en papier, maar je zult het werkschema toch op één of andere manier moeten delen met de werknemers. Je zult het papier dan op een vaste plaats duidelijk zichtbaar moeten ophangen. Of je verstuurt het rooster per post. Dit is aardig achterhaald. 

Werkrooster maken in Excel

Veel roostermakers werken daarom met Excel. Online zijn er veel voorbeeld werkroosters te vinden. Van elke branche is wel een specifiek rooster online beschikbaar die je kunt downloaden. Je kunt, als je dat wilt, aanpassingen maken zodat het aan jouw wensen voldoet. 

Foutgevoelig en tijdrovend

Maar een werkrooster maken in Excel is erg tijdrovend en foutgevoelig. Bovendien is het inherent aan roosters dat ze worden aangepast. Wil je dit zelf doen, of wil je werknemers zelf aanpassingen laten doen? In beide scenario’s ben je als roostermaker veel tijd kwijt wanneer het rooster wijzigt. In het eerste geval moet je in je eentje alle wijzingen doorvoeren. In het tweede geval moet je continu blijven checken of het rooster nog wel klopt.

Een dienstrooster maken met rooster software

Wanneer je fouten begint te maken of je het bedrijfsrooster te ingewikkeld vindt worden, kun je kiezen voor rooster software. Veel van de stappen die je moet doorlopen om een rooster te maken, worden geautomatiseerd. Zo rekent de software zelf uit hoeveel uur een werknemer al heeft gewerkt en of deze nog beschikbaar is. 

Rooster software koppelen

Ook kun je jouw software koppelen met je kassa software, waardoor je de werkelijk gewerkt uren in een oogopsalg in beeld hebt. Je hoeft zo niet meer na te gaan of iedereen we de geplande uren daadwerkelijk heeft gewerkt en deze handmatig aan te passen.

Uren doorsturen naar salarisadministratie

Deze kunnen makkelijk worden verstuurd naar de loonadministratie. Wanneer je jouw rooster software koppelt aan je salarisadministratie software, gaat dit met één druk op de knop. 

Werkrooster app

Veel van de rooster software hebben ook een mobiele werkrooster app. Wanneer het rooster af is, kan je deze sturen naar alle betrokken werknemers. Zij hebben dus meteen inzicht in het rooster en kunnen razendsnel eventuele aanpassingen of vrije dagen doorgeven. 

Welke manier van een werkschema maken past bij mij?

Welke manier van een werkrooster maken het beste bij je past hang af van in welke branche je werkt en voor hoeveel medewerkers je een bedrijfsrooster moet maken. Wanneer je een simpel rooster moet maken dat niet te veel verandert kun je met Excel een heel eind komen. Ook wanneer je een bedrijfsrooster moet maken voor minder dan vijf medewerkers is Excel een goede optie.

Maar al snel ken een Excel-werkrooster onoverzichtelijk worden. Wanneer het aantal werknemers groeit, neemt ook het aantal roostertabellen en werkbladen toe. Een Excel-sheet kan zo in een onoverzichtelijk monster veranderen. En wanneer je iets wilt veranderen aan of verschuiven in het rooster wordt het helemaal een hels karwei. In dat geval is het verstandiger om te kiezen voor rooster software.

Een werkrooster maken

Een werkrooster maken hoeft niet per se tijdrovend en frustrerend te zijn. Wanneer je het bovengenoemde plan volgt, kun je veel tijd winnen en een stuk frustratie wegnemen Toegegeven, een rooster is altijd aan verandering onderhevig. Wanneer je in Excel werkt, komt er dan alsnog veel werk bij kijken om alles aan te passen. 

Met rooster software zijn de veranderingen veel makkelijker te verwerken. Je hoeft als roostermaker dus niet krampachtig vast te houden aan je eerste versie van je bedrijfsrooster. Bovendien geef je werknemers de kans zelf invloed uit te oefenen op het rooster. Ze kunnen zelf hun beschikbaarheid opgeven. Dit levert meer betrokkenheid op, maar ook meer begrip wanneer een rooster niet honderd procent naar wens is.  
 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Gerelateerde artikelen

17 maart 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

31 januari 2019

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products