Planning maken

Een planning maken doe je zo!

Je wordt gek van je dagelijkse to do lijst, maar een maandplanning maken lijkt ook niet te lukken. Een weekplanning is dan de oplossing. Een weekplanning maken heeft een aantal essentiële voordelen. Zo heb je een compact overzicht en kun je eenvoudig prioriteiten stellen. Daarnaast ben je meer op de lange termijn aan het plannen, maar hoef je ook weer niet te ver vooruit te denken. Maar dan de vraag; hoe maak je een weekplanning? Met een planningsprogramma is dit een fluit van een cent.

Waarom een weekplanning?

Als je een dagplanning maakt, richt je je vooral op het nu en wat er die dag moet gebeuren. Met een weekplanner richt je je veel meer op de lange termijn. Heb je vrijdag een deadline, maar ben je donderdag de hele dag aan het werk, dan moet je dus woensdag aan de slag. Hiermee voorkom je een hoop stress op de donderdagavond en vrijdagochtend.

Door het maken van een weekplanning heb je overzicht in de gehele week. Je weet wat je te wachten staat, je weet wat je moet doen en hoe druk je het gaat krijgen. Ook vergeet je minder snel aspecten, omdat je er constant aan herinnerd wordt. Bovendien kan het maken van een weekplanner ervoor zorgen dat je bepaalde taken minder uitstelt. Je weet namelijk welke taken er op de planning staan voor de dagen erop en hoe deze dagen eruit zien. Je hebt het niet voor niets zo ingepland.

Omdat je vooruit denkt en werkt, kun je ook taken meenemen die geen prioriteit hebben. Zo focus je je niet alleen maar op de belangrijke taken, maar neem je ook taken mee die iets minder urgent zijn, maar wel gedaan moeten worden. Op deze manier vis je de taken die prioriteit hebben er dus gemakkelijk uit.

Planning maken

Een weekplanning helpt je het overzicht te bewaren.

Hoe maak je een goede weekplanning?

Een goede planning maken kan natuurlijk heel simpel: je noteert de dagen van de week op en hangt daar taken onder. Je kunt daarvoor ook een agenda gebruiken. Toch is het best handig, en verstandig, om iets langer de tijd te nemen voor het maken van een goede planning. Je wilt geen taken en andere belangrijke aspecten over het hoofd zien. Vooruit plannen kost nou eenmaal wat meer tijd en moeite dan alle taken opschrijven voor één dag.

Je bent niet alleen bezig met wat nu, vandaag, van belang is, maar doet dit ook voor de komende dagen. Hierbij is het de kunst om alles zo strak mogelijk op elkaar af te stemmen. Het is daarom handig van te voren te bedenken wat er allemaal moet worden opgenomen in de weekplanning:

  • Gaat het alleen om agenda afspraken, de taken daar buitenom of allebei?
  • Wil je dagelijkse bezigheden laten terugkomen in de je weekplanning of niet?
  • Hoeveel tijd en ruimte heb je nodig voor bepaalde taken? Wil je flexibel plannen zodat je ook nog rekening kunt houden met eventuele onverwachte afspraken of taken?

Maak een lijst, een overzicht of een schets om al deze aspecten duidelijk in kaart te brengen.

Planning tools

Bedenk vervolgens hoe je de weekplanning gaat maken en wat je daarbij nodig hebt. Bekijk eventueel weekplanning voorbeelden of schakel planning tools in. Je kunt bijvoorbeeld een papieren agenda of een kant-en-klare weekplanner gebruiken. Je kan zelf aan de slag gaan en een agenda indeling maken in een notitieboek of bijvoorbeeld een planning maken in Word. Ook kun je een whiteboard aan de muur hangen, een app gebruiken, online een gratis planning maken, Excel of Word inschakelen of planning software aanschaffen. Deze laatste is zowel gratis als betaald verkrijgbaar. Er zijn vele verschillende mogelijkheden, kies wat het beste past bij jou. Voor het maken van een personeelsplanning gebruik je waarschijnlijk andere tools dan voor een persoonlijk weekplanning. Mocht de ene tool toch niet helemaal bij je passen, dan kun je altijd nog switchen naar één van de andere planning tools.

Mocht de ene tool toch niet helemaal bij je passen, dan kun je altijd nog switchen naar één van de andere planning tools.

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Appwiki expert
Geschreven door:
Anne Hoekman
Appwiki expert

Anne maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products