1. Blog
  2. Een planning maken, zo doe je dat!

Eenvoudig een weekplanning maken

Een planning maken doe je zo!

Je raakt het overzicht kwijt van je dagelijkse to do lijst, een maandplanning maken lijkt ook niet te lukken.

Maar wat is dan de oplossing?

Het maken van een weekplanning.

Een weekplanning maken heeft een aantal essentiële voordelen. Zo heb je een compact overzicht en kun je eenvoudig prioriteiten stellen. Daarnaast ben je meer op de lange termijn aan het plannen, maar hoef je ook weer niet te ver vooruit te denken.

Maar hoe doe je dat?

Met een planningsprogramma is dit een fluit van een cent.

Waarom een weekplanning?

Als je een dagplanning maakt, richt je je vooral op het nu en wat er die dag moet gebeuren. Met een weekplanner richt je je veel meer op de lange termijn. Heb je vrijdag een deadline, maar ben je donderdag de hele dag aan het werk, dan moet je dus woensdag aan de slag. Hiermee voorkom je een hoop stress en nachtwerk.

Door het maken van een weekplanning heb je overzicht in de gehele week. Je weet wat je te wachten staat, je weet wat je moet doen en hoe druk je het gaat krijgen. Ook vergeet je minder snel aspecten, omdat je herinneringen krijgt. Bovendien zorgt een weekplanner ervoor dat je bepaalde taken minder uitstelt. Je weet namelijk welke taken er op de planning staan voor de dagen erop en hoe deze dagen eruit zien. Je hebt het niet voor niets zo ingepland.

Omdat je vooruit denkt en werkt, kun je ook taken meenemen die geen prioriteit hebben. Zo focus je je niet alleen maar op de belangrijke taken, maar neem je ook taken mee die iets minder dringend zijn, maar wel af moeten. Op deze manier vis je de taken die prioritiet hebben er dus gemakkelijk uit.

Hoe maak je een goede weekplanning?

Een goede planning maken kan natuurlijk heel simpel: je noteert de dagen van de week en hangt daar taken onder. Je kunt daarvoor ook een agenda gebruiken. Toch is het best handig, en verstandig, om iets langer de tijd te nemen voor het maken van een goede planning. Je wilt geen taken en andere belangrijke aspecten over het hoofd zien. Vooruit plannen kost nou eenmaal wat meer tijd en moeite dan alle taken opschrijven voor één dag. 

Je bent niet alleen bezig met wat nu, vandaag, van belang is, maar doet dit ook voor de komende dagen. Hierbij is het de kunst om alles zo strak mogelijk op elkaar af te stemmen. Het is daarom handig van te voren te bedenken wat je allemaal moet opnemen in de weekplanning:

  • Gaat het alleen om agenda afspraken, de taken daar buitenom of allebei?
  • Wil je dagelijkse bezigheden laten terugkomen in de je weekplanning of niet?
  • Hoeveel tijd en ruimte heb je nodig voor bepaalde taken? Wil je flexibel plannen zodat je ook nog rekening kunt houden met eventuele onverwachte afspraken of taken?

Maak een lijst, een overzicht of een schets om al deze aspecten duidelijk in kaart te brengen.

Jacqueline
Jacqueline
Appwiki expert

Nog meer tips voor overzicht

Wil je meer structuur op de werkplaats? Ga dan gestructureerd te werk met een weekplanning. Dit bezorgd je meer inzicht en dus rust. Wil je nog meer tips krijgen voor minder kopzorgen? Download hieronder 7 slimme tips. 

Gratis tips voor meer rust in de kop!

Planning tools

Bedenk vervolgens hoe je de weekplanning gaat maken en wat je daarbij nodig hebt. Bekijk eventueel weekplanning voorbeelden of schakel planning tools in. Je kunt bijvoorbeeld een papieren agenda of een kant-en-klare weekplanner gebruiken.

Je kan zelf aan de slag gaan en een agenda indeling maken in een notitieboek of bijvoorbeeld een planning maken in Word. Ook kun je een whiteboard aan de muur hangen, een app gebruiken, online een gratis planning maken, Excel of Word inschakelen of planning software aanschaffen. Deze laatste optie is zowel gratis als betaald verkrijgbaar.

Er zijn vele verschillende mogelijkheden, kies wat het beste past bij jou. Voor het maken van een personeelsplanning gebruik je waarschijnlijk andere tools dan voor een persoonlijk weekplanning. Mocht de ene tool toch niet helemaal bij je passen, dan kun je altijd nog switchen naar één van de andere planning tools.

De beste planning tools op een rij

Hieronder vind je twee planning tools die je helpen bij het maken van een weekplanning.

monday.com

monday.com is het meest gebruiksvriendelijke platform om ieder team en project te beheren. Maak gebruik van één van de sjablonen of bouw gemakkelijk je eigen workflow. Synchroniseer, plan en organiseer groepsprojecten vanuit een helikopteroverzicht tot in de kleinste details. Start je gratis trial en ontdek - net als 2,8 mln anderen - monday.com.

Gebruiksvriendelijk
Simpel in te richten
Uiterst overzichtelijk

Prijs: per licentie €8,00
Proefperiode:
Reviews: 9.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Bedrijfsrooster

Bedrijfsrooster helpt u eenvoudig uw personeelsplanning geheel online af te handelen. Het maken van een rooster wordt zeer eenvoudig doordat in één oogopslag duidelijk is wie u het best op welke dienst kunt inzetten. Zijn alle diensten eenmaal ingeroosterd, dan deelt u het rooster met twee klikken met al uw personeelsleden.

Personeelsplanning
Makkelijke verlof tool
Gratis demo

Prijs: vanaf €3,00
Proefperiode:
Reviews: 8.2/10
Bekijk meer info  Ga naar de website 

Compleet overzicht met planning software

Wil je weten welke planning tools er nog meer zijn? Bekijk dan hier het complete overzicht met planning tools. Vergelijk hier vervolgens de verschillende aanbieders met elkaar.

Gerelateerde artikelen

9 augustus 2018

Een planning maken? Welke tool ga je gebruiken?

Planning

Hoe maak je jouw planning? Gebruik je een Excel template of toch liever een online tool. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

1 oktober 2017

Hoe hou je eenvoudig een planning bij?

Planning

Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor een langere termijn? Hoe hou je deze bij?

16 augustus 2017

Strategische personeelsplanning maken? Bekijk waarom en hoe!

Planning Hrm

Een personeelsplanning is onderdeel van een strategisch plan en moet aansluiten bij de praktijk. Lees hier alles over een strategische personeelsplanning.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products