1. Blog
 2. Een weekplanning maken, zo doe je dat!

Eenvoudig een weekplanning maken

Een weekplanning maken doe je zo!

Niets zo lastig als een planning helemaal kloppend hebben. Om er nog maar over te zwijgen dat je je niet aan de planning houdt. Om het jezelf makkelijk te maken kun jouw maandplanning - wat lastiger maken is - omzetten naar een weekplanning. Dan weet je per week wat je moet doen en hoe je dit gaat doen. Zonder het overzicht kwijt te raken.

Een weekplanning maken heeft een aantal essentiële voordelen. Zo heb je een compact overzicht en kun je eenvoudig prioriteiten stellen. Daarnaast ben je meer op de lange termijn aan het plannen, maar hoef je ook weer niet te ver vooruit te denken.

Met een planningsprogramma is dit een fluit van een cent. 

Inhoudsopgave

Laura Maatman
Office Manager

  Waarom een weekplanning maken?

  Als je een dagplanning maakt, richt je je vooral op het nu en wat er die dag moet gebeuren. Met een weekplanner richt je je veel meer op de lange termijn. Heb je vrijdag een deadline, maar ben je donderdag de hele dag aan het werk, dan moet je dus woensdag aan de slag. Hiermee voorkom je een hoop stress en nachtwerk.

  Door het maken van een weekplanning heb je overzicht in de gehele week. Je weet wat je te wachten staat, je weet wat je moet doen en hoe druk je het gaat krijgen. Ook vergeet je minder snel aspecten, omdat je herinneringen krijgt. Bovendien zorgt een weekplanner ervoor dat je bepaalde taken minder uitstelt. Je weet namelijk welke taken er op de planning staan voor de dagen erop en hoe deze dagen eruit zien. Je hebt het niet voor niets zo ingepland.

  Weekplanning maken

  Omdat je vooruit denkt en werkt, kun je ook taken meenemen die geen prioriteit hebben. Zo focus je je niet alleen maar op de belangrijke taken, maar neem je ook taken mee die iets minder dringend zijn, maar wel af moeten. Op deze manier vis je de taken die prioritiet hebben er dus gemakkelijk uit.

  Hoe maak je een goede weekplanning?

  Op zoek naar een voorbeeld van een planning maken? Een goede planning maken kan natuurlijk heel simpel: je noteert de dagen van de week en hangt daar taken onder. Je kunt daarvoor ook een agenda gebruiken. Toch is het best handig, en verstandig, om iets langer de tijd te nemen voor het maken van een goede planning. Je wilt geen taken en andere belangrijke aspecten over het hoofd zien. Vooruit plannen kost nou eenmaal wat meer tijd en moeite dan alle taken opschrijven voor één dag. 

  Je bent niet alleen bezig met wat nu, vandaag, van belang is, maar doet dit ook voor de komende dagen. Hierbij is het de kunst om alles zo strak mogelijk op elkaar af te stemmen. Maar wel met iets van ruimte voor evetuele spoedzaken of uitloop van taken.

  Het is daarom handig van te voren te bedenken wat je allemaal moet opnemen in de weekplanning:

  • Gaat het alleen om agenda afspraken, de taken daar buitenom of allebei?
  • Wil je dagelijkse bezigheden laten terugkomen in de je weekplanning of niet?
  • Hoeveel tijd en ruimte heb je nodig voor bepaalde taken? Wil je flexibel plannen zodat je ook nog rekening kunt houden met eventuele onverwachte afspraken of taken?

  Maak een lijst, een overzicht of een schets om al deze aspecten duidelijk in kaart te brengen.

  Nog meer tips voor overzicht

  Wil je meer structuur op de werkvloer je handvatten nodig om alles goed te kunnen plannen? Ga dan gestructureerd te werk en maak een weekplanning. Dit bezorgd je meer inzicht en dus rust. Wil je nog meer tips krijgen voor minder kopzorgen? Download hieronder 7 slimme tips. 

  Gratis tips voor meer rust in de kop!

  Programma planning maken; voor het maken van een weekplanning

  Bedenk vervolgens hoe je de weekplanning gaat maken en wat je daarbij nodig hebt. Bekijk eventueel weekplanning voorbeelden of schakel planning tools in. Je kunt bijvoorbeeld een papieren agenda of een kant-en-klare weekplanner gebruiken.

  Je kan zelf aan de slag gaan en een agenda indeling maken in een notitieboek of bijvoorbeeld een planning maken in Word. Ook kun je een whiteboard aan de muur hangen, een app gebruiken, online een gratis planning maken, Excel of Word inschakelen of planning software aanschaffen. Deze laatste optie is zowel gratis als betaald verkrijgbaar.

  Er zijn vele verschillende mogelijkheden, kies wat het beste past bij jou. Voor het maken van een personeelsplanning gebruik je waarschijnlijk andere tools dan voor een persoonlijk weekplanning. En daarbij is de ene branche de andere niet, dus wat voor de bouw werkt. Werkt voor de horeca misschien helemaal niet.

  Mocht de ene tool toch niet helemaal bij je passen, dan kun je altijd nog switchen naar één van de andere planning tools.

  De beste planning tools op een rij

  Hieronder vind je twee planning tools die je helpen bij het maken van een weekplanning.

  Gripp

  Gripp is hét alles-in-één pakket wat overzicht brengt in jouw organisatie. Of het nu gaat om die perfecte offertes met een druk op de knop, het overzicht van wie wat aan het doen is, of het strakke debiteurenbeheer: het kan allemaal met Gripp. ✓ Niet tevreden, geld terug ✓ Ruim 2000+ tevreden klanten ✓ 16.000+ users

  Flexibel plannen
  Agenda koppelingen
  Zet planning naar uren

  Prijs: vanaf €110,00
  Proefperiode:
  Reviews: 8.2/10
  Bekijk meer info  Ga naar de website 

  Teamleader

  Facturen, offertes, crm en planning. Run je zaak makkelijk op één plek. Meer dan 15.000 ondernemers en hun teams geven het papierwerk uit handen met Teamleaders bedrijfsoftware.

  Overzicht in je team
  Van Excel naar een CRM
  Bespaar tijd & stress

  Prijs: maandelijks €37,50
  Proefperiode:
  Reviews: 10/10
  Bekijk meer info  Ga naar de website 

  Shiftbase

  Shiftbase is software voor het maken van werkroosters, het bijhouden van de urenregistratie en het registreren van afwezigheid. Met Shiftbase maak je sneller en eenvoudiger goede werkroosters en heb je meer grip op je loonkosten.

  Bespaar 30% loonkosten
  Geen opstartkosten
  Maandelijks opzegbaar

  Prijs: maandelijks €0,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk meer info  Ga naar de website 

  Efficiënt werken doe je met online planning software. Het aanschaffen van online planning software hoeft niet moeilijk of duur te zijn. In bijna alle gevallen kun je planningsprogramma’s gratis proberen gedurende een proefperiode. Met een online planner maak je eenvoudig en snel strategische planningen en houd je tijd over voor andere zaken binnen je bedrijf. 

  Wat is online planning software?

  Online planning software is niets anders dan software voor het maken van online planningen.. Deze software wordt binnen bedrijven voornamelijk gebruikt ter ondersteuning van verschillende interne processen. Online planning is meestal opgedeeld in deelplanningen. Elke deelplanning ondersteunt een specifieke taak, bijvoorbeeld de voorraden of de personeelsplanning. Met een online planner kunnen bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd en nauwkeurig op elkaar worden afgestemd.

  Planning software in de cloud?

  Tegenwoordig hoeft een softwarepakket niet meer op een vaste computer te draaien. Je kunt het gehele planningsysteem overal met je mee naartoe nemen. Dat is handig, want planningen hangen onder andere samen met mensen, afspraken, documenten, projecten en deadlines. Een papieren back-up met allerlei aantekeningen of verslagen is natuurlijk mogelijk, maar niet perse nodig. Handig, vooral als je niet altijd op dezelfde plek aan het werk bent. Informatie en gegevens worden snel gesynchroniseerd door het planningsysteem, zo ben je altijd overal up-to-date. De meeste software heeft vele verschillende functies en mogelijkheden, die continu in ontwikkeling zijn.

  Online planning software is cloud software. Cloud computing maakt het mogelijk om via een browser of een applicatie te werken met het softwarepakket. Voordelen hiervan zijn dat de software altijd en overal beschikbaar is, mits je verbonden bent met het internet. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig verschillende medewerkers toegang verlenen tot het planningsysteem. Zij hoeven dan niet perse op kantoor te zijn om informatie en andere gegevens in te zien of aan te vullen. Daarnaast is online planning software ook eenvoudig te koppelen aan andere toepassingen, ook toepassingen die niet in de cloud werken.

  Voordelen online planning software

  Het gebruik van online planning software kent drie belangrijke voordelen:

  Inzicht in gegevens en informatie

  Met online planning software heb je altijd en overal inzicht in alle gegevens en informatie. Je kunt eenvoudig informatie en/of gegevens toevoegen of wijzigen. De software synchroniseert snel, waardoor ook andere medewerkers eenvoudig up-to-date zijn. Ook kun je real-life eenvoudig samenwerken in de cloud met andere medewerkers.

  Altijd en overal aan het werk

  Je kunt altijd en overal je planning online maken en je planning inzien, vaak zelfs op je tablet of smartphone. Voor het laten draaien van de software is geen vaste computer meer nodig. Je kunt op elke willekeurige locatie alle informatie en gegevens inzien en gemakkelijk beheren.

  Veilige back-up

  In de cloud sla je alle informatie en gegevens online op. Zo heb je altijd een veilige back-up. Je hoeft je geen zorgen te maken over het mogelijk kwijtraken van belangrijke documenten en planningen.

  Gratis planning software

  Heb je een keuze kunnen maken of twijfel je toch nog? In de meeste gevallen kun je online planning software gratis proberen. De proefperiode omvat meestal veertien of dertig dagen. Op deze manier kun je kosteloos ontdekken wat de mogelijkheden zijn van de gekozen online planning software. Na de proefperiode kun je vervolgens besluiten om de online planning software aan te schaffen of toch nog verder te zoeken. Mocht je niet tevreden zijn over de geprobeerde online planning software, dan heeft het je in ieder geval niets gekost. Daarnaast kun je vrijblijvend gebruikmaken van de proefperiode, je zit nergens aan vast. Zo vind jij gratis de beste online planner!

  Compleet overzicht met (week)planning software

  Twijfel je nog wat het beste bij jouw organisatie past? Wil je weten waarom een online weekplanning tool voor jou uitkomst biedt en hoe je een weekplanning maakt? Bekijk dan hier het complete overzicht met planning tools. Vergelijk de verschillende aanbieders met elkaar en kies de planning tool die het beste bij je past. Appwiki helpt je graag met vergelijken en kiezen! Vaak kun je een weekplanning tool gratis uitproberen. Zo kun jij alvast jouw eerste weekplanning maken met de proefversie van de planningsoftware. 

  Gerelateerde artikelen

  28 augustus 2023

  Hoe hou je eenvoudig een planning bij?

  Planning

  Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor een langere termijn? Hoe hou je deze bij?

  9 augustus 2022

  Hoe maak je een werkrooster?

  Planning

  Een werkrooster maken? Ontdek hoe je eenvoudig en snel een werkrooster kunt maken.

  9 juni 2022

  Een planning maken? Welke tool ga je gebruiken?

  Planning

  Hoe maak je jouw planning? Gebruik je een Excel template of toch liever een online tool. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products