Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor ondernemers met een eenmanszaak. Op het moment dat je voldoet aan de criteria mag je een vast bedrag van de je winst aftrekken voordat de inkomstenbelasting wordt berekend. Op deze manier betaal je minder belasting.

Om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek moet worden voldaan aan een aantal criteria:

  • Je bent zelfstandig ondernemer (ondernemer voor de belastingdienst);
  • Je hebt de AOW-leeftijd aan het begin van het kalenderjaar nog niet bereikt (anders ontvang je slechts 50% van de zelfstandigenaftrek);
  • Je voldoet aan het urencriterium: minimaal 1225 per kalenderjaar.

Indien je niet aan één van de drie criteria voldoet heb je geen recht op de zelfstandigenaftrek.

Verlaging belastingaanslag

Wanneer je voldoet aan bovenstaande criteria mag er een vast bedrag van €7280,- van de winst worden afgetrokken voordat de inkomstenbelasting wordt berekend. Dit leidt tot een forse verlaging van de belastingaanslag en zorgt voor een betere liquiditeit van de onderneming. Tot 2012 werd de hoogte van de zelfstandigenaftrek berekend afhankelijk van de behaalde winst. Hierbij was sprake van hoe hoger de winst, hoe hoger de aftrek. Vanaf 01 januari 2012 is dit veranderd en is de zelfstandigenaftrek een vast bedrag (€7280,-) geworden. Belangrijk is wel dat de zelfstandigenaftrek niet hoger kan zijn dan de winst. Als dit het geval is kan het bedrag aan niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek verrekend worden in de volgende negen jaar.

Vergelijk verschillende urenregistratie software en vind het systeem dat bij jou past!

Rating:
Reviews: 68
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 370
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 978
Urenregistratie
Products