1. Blog
 2. Urenregistratie verplicht of niet?

Is een urenregistratie verplicht?

De urenregistratie is voor veel zzp’ers een veelvoorkomend en bekend begrip. Maar welke voordelen heeft het registreren van je gewerkte uren? En is het ook verplicht om een urenregistratie bij te houden?

Wil je profiteren van de ondernemersaftrek? Dan is het verplicht om je uren goed bij te houden zodat je deze kan verantwoorden. Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek bij de Belastingdienst moet je kunnen aantonen dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Dit wordt ook wel het urencriterium genoemd.

Met een online urenregistratietool of app kun je dit gemakkelijk en snel bijhouden. Maar is het bijhouden van de uren daarmee slechts een verplichting om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek of biedt het daarnaast ook nog andere voordelen?

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Urenregistratie verplicht voor ondernemersaftrek

  Het bijhouden van de urenregistratie is officieel niet verplicht. Je kan er daarom voor kiezen om de urenregistratie van je bedrijf niet bij te houden. Echter, wil je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek en andere voordelen als zzp’er of eenmanszaak, dan is het wel verplicht.

  Het grootste voordeel is dat je dan profiteert van de zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek. Je hebt hier recht op als je bij de belastingdienst kan aantonen dat je 1225 uur per jaar bezig bent met je bedrijf.

  Welke werkzaamheden moet je bijhouden?

  Bij het urencriterium van 1225 uur per jaar wordt er gerekend per kalenderjaar, dit zijn gemiddeld 25 uur per week. Ben je fulltime zzp’er, dan zul je ruimschoots aan dit urencriterium voldoen. De uren die worden meegerekend zijn de uren die je aan tijd in je klanten stopt en de uren die je daarnaast verder aan je bedrijf besteedt. Deze uren kunnen bestaan uit de volgende werkzaamheden:

  • Het opzetten van je bedrijf
  • Administratie
  • Reistijden
  • Acquisitie
  • Werkgerelateerde inkopen
  • Verkoopwerkzaamheden
  • Ontwikkelen en uitwerken van nieuwe concepten
  • Het bijhouden en onderhouden van de website
  • Het volgen van scholing, een cursus of het lezen van vakliteratuur
  • Kantooronderhoud (inclusief schoonmaak)

  Al deze verschillende uren moeten natuurlijk wel in verhouding zijn met elkaar. Als je meer dan de helft van je uren bezig bent met de administratie zal de Belastingdienst dit waarschijnlijk niet accepteren. Het is daarom belangrijk om je ZZP urenregistratie goed bij te houden zodat je er zeker van bent dat je niet in de problemen komt bij een eventuele controle.

  Henk Jan

  Hulp nodig bij het kiezen van de beste urenregistratie tool?

  Download gratis onze checklist om de beste urenregistratie tool te kiezen. Aan de hand van 7 vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

  Download gratis checklist

  Beste urenregistratie software voor ZZP'ers op een rij

  Hieronder vind je drie urenregistratiesystemen die geschikt zijn voor ZZP'ers en je helpen bij het bijhouden van je uren.

  e-Boekhouden.nl Urenregistratie voor ZZP'ers

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  Incl. Mobiele app
  Uren direct factureren
  Best beoordeeld!

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact

  Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

  Grip op projecten
  Incl boekhouden & CRM
  220+ koppelingen

  Prijs: maandelijks €129,00
  Proefperiode: 30
  Reviews: 6.8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  TimeChimp

  TimeChimp is de #1 urenregistratie voor het MKB en Enterprise. Uren, uitgaven en ritten registreren, projectmanagement, facturatie, rapportages, goedkeuren, mobiele app, vele (boekhoud)koppelingen en meer. Probeer 14 dagen gratis!

  Gebruikersvriendelijk
  Inzicht in organisatie
  Snelle support

  Prijs: maandelijks €4,00
  Proefperiode: 14 dagen
  Reviews: 8.6/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Benieuwd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk hier het complete overzicht van urenregistratie software ZZP.

  Nog meer voordelen van online urenregistratie

  Wanneer je de urenregistratie goed bijhoudt heeft ook inzicht in de bedrijfsvoering en de efficiëntie van het werk dat wordt gedaan. Je krijgt onder andere inzicht in de hoeveelheid uren die je besteed aan je onderneming, maar ook hoeveel omzet je bedrijf maakt en hoeveel uren je kan factureren.

  Bovendien ben je met dit inzicht in staat om een nauwkeurige ureninschatting te maken voor toekomstige projecten en opdrachten. Kortom, hiermee maak je het verschil tussen het aantal gewerkte uren en gefactureerde uren steeds kleiner. In veel gevallen betekent dit dan ook meer inkomsten!

  Hoe kies ik de beste urenregistratietool voor mijn bedrijf?

  Zorgvuldige uren registratie en een goede urenverantwoording kan met online urenregistratietools. Maar hoe kies je nou de beste tool voor jouw situatie? Met onze gratis checklist kom je er gauw achter waar je op moet letten bij het kiezen van urenregistratie software. Download hieronder de checklist gauw en kies eenvoudig een urenregistratietool waarmee jij efficiënt uren registreert.

  urenregistratie checklist

  Voorkom werken voor niets

  Dus ben jij iemand die al snel in zijn/haar vrije tijd aan het werk is? Wanneer je meer uren werkt dan in de afgesproken offerte zijn opgenomen, is de kans groot dat deze uren niet worden uitbetaald. Met hulp van urenregistratie software kan je precies bijhouden hoeveel tijd je besteed aan de verschillende werkzaamheden. Je komt er dan al snel achter dat je meer uren aan het werk bent dan afgesproken is. Naar aanleiding daarvan kun je contact opnemen met de klant en het aantal uren nogmaals overleggen. Je voorkomt dan dat je voor niets werkt.

  Kortom, een online urenregistratie is niet perse een verplichting, maar wil je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek, dan is het wel verplicht om je gewerkte uren te verantwoorden bij de Belastingdienst. Maar wil je voorkomen dat je gewerkte uren niet krijgt betaald? Dan is het zeker aan te raden om consequent de uren bij te houden zodat je altijd een overzicht hebt die up-to-date is. Hierdoor kun je in de toekomst een betere en nauwkeurigere ureninschatting maken.

  Gerelateerde artikelen

  6 oktober 2020

  Waarom is urenregistratie zo belangrijk voor de ZZP’er?

  Urenregistratie

  Urenregistratie voor de startende ZZP'er is essentieel om ook je uren te kunnen factureren.

  11 augustus 2020

  11 tips voor het bijhouden van uren in urenregistratie software

  Urenregistratie

  Je wilt gewerkte uren bijhouden, maar wat is de beste manier? In de zoektocht naar een manier voor het bijhouden van uren, kom je online urenregistratie software tegen. Veel ondernemers kiezen voor deze manier om de uren te (laten) registreren, het biedt namelijk veel voordelen.

  17 januari 2019

  Urenregistratie: In Excel of met urenregistratie software?

  Excel Urenregistratie

  Uren bijhouden: In Excel of met urenregistratie software? Elke ondernemer zou het moeten doen: uren registreren. Een goede urenregistratie geeft veel inzicht en helpt bij jouw bedrijfsvoering.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products