1. Blog
  2. Urenregistratie verplicht of niet?

Is een urenregistratie verplicht?

De urenregistratie is voor veel zzp’ers een veelvoorkomend en bekend begrip. Maar welke voordelen heeft het registreren van je gewerkte uren? En is het ook verplicht om een urenregistratie bij te houden?

Wil je profiteren van de ondernemersaftrek? Dan is het verplicht om je uren goed bij te houden zodat je deze kan verantwoorden. Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek bij de Belastingdienst moet je kunnen aantonen dat je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf besteedt. Dit wordt ook wel het urencriterium genoemd.

Met een online urenregistratietool of app kun je dit gemakkelijk en snel bijhouden. Maar is het bijhouden van de uren daarmee slechts een verplichting om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek of biedt het daarnaast ook nog andere voordelen?

Arjan
Appwiki expert

    Urenregistratie verplicht voor ondernemersaftrek

    Het bijhouden van de urenregistratie is officieel niet verplicht. Je kan er daarom voor kiezen om de urenregistratie van je bedrijf niet bij te houden. Echter, wil je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek en andere voordelen als zzp’er of eenmanszaak, dan is het wel verplicht.

    Het grootste voordeel is dat je dan profiteert van de zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek. Je hebt hier recht op als je bij de belastingdienst kan aantonen dat je 1225 uur per jaar bezig bent met je bedrijf.

    Welke werkzaamheden moet je bijhouden?

    Bij het urencriterium van 1225 uur per jaar wordt er gerekend per kalenderjaar, dit zijn gemiddeld 25 uur per week. Ben je fulltime zzp’er, dan zul je ruimschoots aan dit urencriterium voldoen. De uren die worden meegerekend zijn de uren die je aan tijd in je klanten stopt en de uren die je daarnaast verder aan je bedrijf besteedt. Deze uren kunnen bestaan uit de volgende werkzaamheden:

    • Het opzetten van je bedrijf
    • Administratie
    • Reistijden
    • Acquisitie
    • Werkgerelateerde inkopen
    • Verkoopwerkzaamheden
    • Ontwikkelen en uitwerken van nieuwe concepten
    • Het bijhouden en onderhouden van de website
    • Het volgen van scholing, een cursus of het lezen van vakliteratuur
    • Kantooronderhoud (inclusief schoonmaak)

    Al deze verschillende uren moeten natuurlijk wel in verhouding zijn met elkaar. Als je meer dan de helft van je uren bezig bent met de administratie zal de Belastingdienst dit waarschijnlijk niet accepteren. Het is daarom belangrijk om je ZZP urenregistratie goed bij te houden zodat je er zeker van bent dat je niet in de problemen komt bij een eventuele controle.

    Henk Jan

    Hulp nodig bij het kiezen van de beste urenregistratie tool?

    Download gratis onze checklist om de beste urenregistratie tool te kiezen. Aan de hand van 7 vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

    Download gratis checklist

    Beste urenregistratie software voor ZZP'ers op een rij

    Hieronder vind je drie urenregistratiesystemen die geschikt zijn voor ZZP'ers en je helpen bij het bijhouden van je uren.

    e-Boekhouden.nl Urenregistratie voor ZZP'ers

    Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

    15 maanden gratis
    Uren direct factureren
    Razendsnelle helpdesk

    Prijs: maandelijks €9,95
    Proefperiode:
    Reviews: 9.4/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Rompslomp.nl Dé makkelijkste urenregistratie app voor ZZP'ers

    Rompslomp is hét meest eenvoudige facturatie en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Je administratie wordt veilig opgeslagen en met onze handige app kun je altijd je administratie bekijken. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

    Uren Ritten Projecten
    Uurtje? Factuurtje!
    Mobiele app met timer

    Prijs: maandelijks €5,00
    Proefperiode:
    Reviews: 8.8/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Exact Meest gekozen urenregistratiesoftware voor het MKB

    MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

    Grip op projecten
    Incl boekhouden & CRM
    Werkt altijd en overal

    Prijs: maandelijks €172,00
    Proefperiode:
    Reviews: 8.2/10
    Bekijk reviews  Ga naar de website 

    Benieuwd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk hier het complete overzicht van urenregistratie software ZZP.

    Nog meer voordelen van online urenregistratie

    Wanneer je de urenregistratie goed bijhoudt heeft ook inzicht in de bedrijfsvoering en de efficiëntie van het werk dat wordt gedaan. Je krijgt onder andere inzicht in de hoeveelheid uren die je besteed aan je onderneming, maar ook hoeveel omzet je bedrijf maakt en hoeveel uren je kan factureren.

    Bovendien ben je met dit inzicht in staat om een nauwkeurige ureninschatting te maken voor toekomstige projecten en opdrachten. Kortom, hiermee maak je het verschil tussen het aantal gewerkte uren en gefactureerde uren steeds kleiner. In veel gevallen betekent dit dan ook meer inkomsten!

    Hoe kies ik de beste urenregistratietool voor mijn bedrijf?

    Zorgvuldige uren registratie en een goede urenverantwoording kan met online urenregistratietools. Maar hoe kies je nou de beste tool voor jouw situatie? Met onze gratis checklist kom je er gauw achter waar je op moet letten bij het kiezen van urenregistratie software. Download hieronder de checklist gauw en kies eenvoudig een urenregistratietool waarmee jij efficiënt uren registreert.

    urenregistratie checklist

    Voorkom werken voor niets

    Dus ben jij iemand die al snel in zijn/haar vrije tijd aan het werk is? Wanneer je meer uren werkt dan in de afgesproken offerte zijn opgenomen, is de kans groot dat deze uren niet worden uitbetaald. Met hulp van urenregistratie software kan je precies bijhouden hoeveel tijd je besteed aan de verschillende werkzaamheden. Je komt er dan al snel achter dat je meer uren aan het werk bent dan afgesproken is. Naar aanleiding daarvan kun je contact opnemen met de klant en het aantal uren nogmaals overleggen. Je voorkomt dan dat je voor niets werkt.

    Kortom, een online urenregistratie is niet perse een verplichting, maar wil je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek, dan is het wel verplicht om je gewerkte uren te verantwoorden bij de Belastingdienst. Maar wil je voorkomen dat je gewerkte uren niet krijgt betaald? Dan is het zeker aan te raden om consequent de uren bij te houden zodat je altijd een overzicht hebt die up-to-date is. Hierdoor kun je in de toekomst een betere en nauwkeurigere ureninschatting maken.

    Gerelateerde artikelen

    11 januari 2024

    Handige apps voor urenregistratie met een timer

    Urenregistratie

    Waarom zou je uren bijhouden met een timer functie? En welke oplossingen zijn handig voor tijdschrijven met een timer? Ontdek het hier.

    9 januari 2024

    Gratis en goedkope urenregistratie apps voor Android en iOS

    Apps Urenregistratie

    Dit zijn 5 handige (gratis en goedkope) urenregistratie apps voor Android en iOs. Met behulp van deze apps hou je eenvoudig je uren bij en krijg je inzicht in de efficiëntie van je bedrijf.

    7 januari 2021

    In één minuut je uren registreren?

    tijd besparen Urenregistratie

    Ja in één minuut kun je dagelijks alle gewerkte uren bijhouden en opslaan in een gestructureerd overzicht. Dit kun je doen door gebruik te maken van urenregistratie software met een timer.

    Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

    Dit is Appwiki

    Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

    Appwiki werkt voor jou

    Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

    En zo werkt Appwiki

    We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

    Products