1. Blog
 2. Urenregistratie voor de ZZP’er: niet meer gratis aan het werk!
 1. Blog
 2. Urenregistratie voor de ZZP’er: niet meer gratis aan het werk!

Urenregistratie voor de beginnende ZZP’er

Urenregistratie 7 juli 2017 Leestijd 5 minuten
Arjan

Arjan

Appwiki expert

Als hardwerkende ondernemer vraag je jezelf vaak af waar de tijd blijft. Tijdens drukke dagen vliegen de uren voorbij. Werk je in vast dienstverband, dan maakt het niet uit, je volgende werkdag ga je weer verder waar je was geëindigd. Als je als ondernemer per uur factureert, gaat dat anders. Het is van belang dat je elke bezigheid moet kunnen verantwoorden aan opdrachtgevers. Je ontkomt daarom niet aan het fenomeen urenregistratie. Ondanks het feit dat urenregistratie niet in alle gevallen verplicht is, is het zeker handig om bij te houden. Op deze manier kunnen ZZP’ers eenvoudig aantonen dat zij in aanmerking komen voor zelfstandigenaftrek. Maar waarom is het van belang de urenregistratie goed bij te houden en hoe doe je dat? In dit blog lees je alle ins en outs over urenregistratie en krijg je antwoord op deze vragen.

Wat is urenregistratie?

Urenregistratie is het urenoverzicht dat je als zelfstandig ondernemer of werknemer bijhoudt. Uit het urenoverzicht wordt duidelijk waaraan uren zijn gespendeerd en waarom.

Waarom urenregistratie bijhouden?

Als ZZP’er kun je ervoor kiezen de gewerkte uren bij te houden, en wel om twee redenen. De eerste reden omvat het bij de Belastingdienst aan kunnen tonen dat je meer hebt gewerkt dan het urencriterium van 1225 uur. Wanneer je aan dit urencriterium voldoet, komen je als ZZP’er namelijk in aanmerking voor de zelfstandigen- en startersaftrek. In dit geval is het bijhouden van de uren dan ook verplicht. In 2017 omvat de zelfstandigenaftrek een bedrag van 7280 euro. Deze kan worden verhoogd met de startersaftrek van 2123 euro. Beide bedragen kunnen van de gemaakte winst worden afgetrokken, waardoor je als ZZP’er minder belasting hoeft te betalen.

De tweede reden omvat het kunnen verantwoorden van de gewerkte uren aan opdrachtgevers. Het is belangrijk dat je als zelfstandige ondernemer, wanneer je werkt op uurbasis, de uren registreert en verantwoordt waaraan de uren zijn besteed. Dit voorkomt eventuele discussies met opdrachtgevers. Wanneer een opdrachtgever navraag doet over waaraan de uren zijn besteed, dan wil je dat ook eenvoudig kunnen aantonen. Het is daarom handig om de urenregistratie op te splitsen in verschillende categorie taken en bij deze taken helder uit te leggen wat deze inhouden. Vooral wanneer je afwijkt van het begrote aantal uren, is een goede verantwoording van belang.

Welke uren moet je registreren en verantwoorden?

Het urencriterium omvat alle uren die je besteedt aan je onderneming. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt bij opdrachtgevers, maar ook de uren die je stopt in het bijhouden van de administratie, het ontwikkelen van een zakelijke website en het opstellen van offertes. Hieronder vind je op een rij, alle uren die gerekend kunnen worden tot het urencriterium.

 • Het opzetten van je onderneming
 • De reistijden
 • De administratie
 • De acquisitie
 • Het ontwikkelen en uitwerken van concepten
 • Het volgen van scholing, een cursus of het lezen van vakliteratuur
 • Het bijhouden en onderhouden van de websites
 • Alle verkoopwerkzaamheden
 • Alle werkgerelateerde inkopen
 • Het kantooronderhoud, inclusief schoonmaken

Al deze verschillende werkzaamheden moeten qua uren wel in verhouding zijn met elkaar. Wanneer je bijvoorbeeld de helft van de gewerkte uren toeschrijft aan het schoonmaken van het kantoor, zal de Belastingdienst dit waarschijnlijk niet accepteren. Het is daarom van belang dat je de gewerkte uren goed bijhoudt, zodat je er zeker van bent dat je niet te maken krijgt met eventuele problemen.

Ontdek in deze video op welke manieren je jouw uren kunt registreren:

Hoe de urenregistratie bijhouden?

Er zijn verschillende manieren om de urenregistratie bij te houden. Een eenvoudige, maar ook enigszins verouderde manier om dit te doen is in een Excel-bestand. Er zijn verschillende gratis urenregistratie templates te downloaden. Deze kunnen vervolgens in een Excel-bestand worden geladen. Een groot voordeel is dat dit over het algemeen vaak gratis is en er op de meeste pc’s en laptops wel Excel of Numbers geïnstalleerd staat. Je kan eenvoudig en snel aan de slag. Als je zelfstandig ondernemer bent, met weinig opdrachtgevers, is dit waarschijnlijk nog goed te doen. Maar wanneer je met meerdere projecten (verschillende opdrachtgevers) bezig bent tegen verschillende tarieven, kun je al snel het overzicht kwijtraken en zelfs gewerkte uren vergeten te registreren. Dat is natuurlijk zonde, je werkt niet voor niets.

Eenvoudig uren registreren met software

Wil je liever niet handmatig de gewerkte uren bijhouden, dan biedt urenregistratie software de uitkomst. Er zijn al softwarepakketten beschikbaar voor een paar euro per maand. Deze euro’s heb je snel terugverdiend als je kijkt naar de tijdwinst die het oplevert. Alle urenregistratie pakketten werken met behulp van een online dashboard. Dat maakt het mogelijk om vanaf elke willekeurige locatie en met vrijwel elk apparaat je urenregistratie bij te houden. Op deze manier vergeet je nooit meer uren te registreren en weet je zeker dat je urenoverzicht up-to-date is. Met een urenregistratie systeem kan je op vrijwel elk moment informatie opvragen over een bepaalde opdrachtgever, dag of maand. Zo draai je eenvoudig overzichten uit en wordt factureren ook een stuk eenvoudiger. Er zijn zelfs pakketten waarmee je automatisch de gewerkte uren kunt factureren aan opdrachtgevers.

Uren efficiënter indelen

Zou je meer tijd willen besteden aan je klanten? Wij delen 5 lifehacks in ons whitepaper waarmee je als ZZP'er maandelijks tot 30 uur tijd bespaart. Meer uren steken in je klanten, betekent meer uren die je kunt factureren. 

Download het whitepaper!

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct het gratis whitepaper.

Urenregistratie software voor ZZP'ers op een rij

Hieronder vind je vijf aanbieders van urenregistratie software geschikt voor ZZP'ers.

TimeChimp

TimeChimp is de #1 urenregistratie voor elke organisatie. Uren, uitgaven en ritten registreren, projectmanagement, facturatie, rapportages, goedkeuren, mobiele app, vele (boekhoud)koppelingen en meer. Probeer 14 dagen gratis!

Gebruikersvriendelijk
Scherp geprijsd
Snelle support

Prijs: maandelijks €4,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 8.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van uw onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, automatische bankkoppelingen en meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Beste prijs (2018)
Belastingdienst erkend
Helpdesk, Cursus & App

Prijs: maandelijks €5,95
Proefperiode:
Reviews: 9.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Yoobi

Yoobi maakt en levert cloud software voor CRM, projectmanagement en registratie van uren, verlof- en afwezigheid, rusttijden, onkosten en kilometers. Wij optimaliseren het proces van urenregistratie naar facturatie!

Snel uren registreren
Handige software
Praktische koppelingen

Prijs: maandelijks €3,80
Proefperiode: 41 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Teamleader

De MKB oplossing op het gebied van CRM, Facturatie, Projectmanagement & Ticketing

Alles in 1 pakket
Gratis mobiele app
Eenvoudig en ïntuitief

Prijs: maandelijks €25,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact Online

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact Online dé keuze van ruim 9000 accountants.

Gratis boekhouden &CRM
Schrijf uren online
Meest gekozen

Prijs: maandelijks €125,00
Proefperiode: 30
Reviews: 8.3/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Benieuwd welke aanbieders er nog meer zijn? Bekijk dan het complete overzicht met urenregistratie software.

Altijd en overal uren registreren

Je smartphone heb je eigenlijk altijd wel op zak. Ook werken steeds meer mensen vanuit huis of op flexplekken. Veel urenregistratie software komen met een mobiele app. Zo kun je onderweg, waar je ook bent, je uren registreren. Wil je op de minuut af je uren registreren, dan is een urenregistratie pakket met een timer wellicht de oplossing. Je zet de timer aan wanneer je begint met werken en kunt deze op pauze zetten als er bijvoorbeeld een andere bezigheid tussendoor komt. Als je vervolgens klaar bent met werken, zet je de timer stop en heb je het exacte aantal gewerkte uren geregistreerd.

Investeren in urenregistratie software

Het bijhouden van je uren is, net zoals de administratie, nooit echt een leuke bezigheid. Toch is het wel belangrijk dat het gebeurt en dat het goed gebeurt. In eerste instantie om bij de Belastingdienst aan te tonen dat je als ZZP’er in aanmerking komt voor de zelfstandigen- en eventueel de startersaftrek. Daarnaast is urenregistratie ook handig voor je eigen inzicht. Je kunt namelijk eenvoudig en snel inzicht krijgen in hoeveel uren je hebt besteed aan een bepaald project.

Kortom, heb je weinig opdrachtgevers, dan kun je prima uit de voeten met een Excel-bestand en bijbehorend template. Wil je liever niet handmatig de gewerkte uren bijhouden en werk je aan meerdere projecten tegen verschillende tarieven, dan is investeren in urenregistratie software de juiste keuze!

Gerelateerde artikelen

29 mei 2017

Wat zijn de beste uren apps als alternatief voor Excel?

Urenregistratie

Waarom doe jij je urenregistratie nog in Excel als je hier heel handige apps voor hebt? We zetten vijf handige urenregistratie apps op een rij.

10 november 2018

Urenregistratie: van bijhouden tot factureren

Urenregistratie

Urenregistratie: van verantwoording tot het factureren Waar blijft de tijd? Als hardwerkende ondernemer vraag je je dat regelmatig af. Tijdens een drukke dag lijken de uren voorbij te vliegen. Als je...

26 september 2018

Uren bijhouden met Excel of met de app?

Urenregistratie Excel Apps

Gebruik je Excel of de app voor je urenregistratie? Uren registreren. Het is onontkoombaar voor veel ZZP’ers, maar niemand doet het voor zijn plezier. Toch is het bijhouden van je gewerkte uren...

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products