1. Planning
  2. Voorbeeld

Planning voorbeeld maken met software

Eenvoudig de beste planning software kiezen?

Dit zijn de beste planningssystemen. Vertel ons over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt. Zo maak je eenvoudig een voorselectie. Vergelijk dan de 3 beste planningsprogramma's met elkaar. Probeer ze gratis en vrijblijvend.

Gripp

Flexibel plannen
Agenda koppelingen
Zet planning naar uren
Proefperiode
14 dagen
Meer informatie

Shiftbase

(0)
Bespaar 30% loonkosten
Geen opstartkosten
Maandelijks opzegbaar
Proefperiode
14 dagen
Meer informatie

Exact

Geïntegreerd pakket
Grip op je planning
370+ koppelingen
Proefperiode
30 dagen
Meer informatie

Simplicate

Alles-in-1 pakket
100 % realtime inzicht
Capaciteitsplanning
Proefperiode
14 dagen
Meer informatie

Bedrijfsrooster

Personeelsplanning
Makkelijke verlof tool
Gratis demo
Proefperiode
14 dagen
Meer informatie

clevergig

+90 tevreden klanten
Maandelijkse updates
Web en smartphone apps
Proefperiode
1 maand
Meer informatie

Cleverdesk

(0)
Je operatie versnellen
Compleet gekoppeld
Drag-n-drop planning
Proefperiode
onbekend
Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Type planning
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Aanvullingen
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

Ook interessant voor jou:

Planning voorbeeld: welke informatie verwerk je in een planning?

Is het bij jou nog niet precies bekend wat er allemaal bij een planning maken komt kijken? Of wil je kijken of je je planning kan verbeteren? Hier willen wij je graag bij helpen door middel van een voorbeeld planning. Zo’n planning voorbeeld zal hieronder gegeven worden voor vier verschillende werkgebieden: bouw, transport, productie, personeel. Op de website van Appwiki kan je verder een overzicht vinden van de beste planning software zodat het proces van een planning maken nog sneller wordt binnen jouw bedrijf.

Planning maken voorbeeld

Heb je net je bedrijf opgestart of ben je gewoon benieuwd of jouw huidige manier van planning maken niet nog efficiënter kan, dan is het natuurlijk altijd handig om een voorbeeld te hebben. Wij hebben hieronder op een rijtje gezet wat er er precies op een planning maken voorbeeld kan komen te staan. Omdat er natuurlijk tal van verschillende werkgebieden bestaan waarvoor een planning gemaakt kan worden, hebben wij er vier gekozen en daar uitleg bij gegeven. Dit zijn bouw, transport, productie en personeel. Maar eerst gaan we eens kijken naar welke voordelen het hebben van een planning voorbeeld in het algemeen geeft.
 

Voordelen voorbeeld planning

  • Het hebben van een voorbeeld maakt het maken van planning logischerwijs een stuk makkelijker. Je kan bijvoorbeeld makkelijk het planning voorbeeld overnemen en vervolgens invullen.

  • Daarop volgt dat zo’n voorbeeld natuurlijk ook een overzicht geeft van alle dingen die op een planning kunnen komen te staan. Je kan dan zelf beslissen welke gegevens je in jouw eigen planning naar voren wil laten komen.
     

Basis planning voorbeeld

Over het algemeen zijn er een aantal punten die elke voorbeeld planning bezit. Dit zijn bijvoorbeeld:

  1. Naam van werknemer

  2. Overzicht per werknemer

  3. Overzicht werkzaamheden en evt. deelactiviteiten

  4. Volgorde van werkzaamheden en verbanden tussen werkzaamheden

  5. Begindata, deadlines en einddata (m.a.w. het gewenste tijdpad)

  6. Overzicht per dag, week, maand of jaar weergeven

  7. Doelstellingen die verwezenlijkt moeten worden

Naast deze punten kent elke soort planning weer zijn eigen specifieke gegevens. Hieronder zullen we kijken naar welke punten er op de planning toegevoegd kunnen worden op vier werkgebieden.
 

Personeelsplanning voorbeeld

Doordat alle keuzes en beslissingen vanuit de hele organisatie invloed hebben op de personeelsplanning, is het belangrijk om een overzicht te hebben van wie er wel of niet beschikbaar is en of er genoeg mensen zijn om alle werkzaamheden uit te voeren. Naast de bovengenoemde basispunten, zijn er een aantal gegevens die je kan toevoegingen in een planning die specifiek gericht is op je personeel. 

  • Specificeren op afdeling of functie. Voor elke afdeling kan je in een planning aangeven wat de werkzaamheden en bijbehorende tijden zijn.

  • Specificeren op positie. In geval van events kan je je werknemers makkelijk indelen op de verschillende posities.

  • Overzicht van personeelskosten. Personeelskosten is voor de meeste bedrijven een grote kostenpost. Om altijd een up-date te hebben van de hoogte in jouw bedrijf, kan je deze toepassen aan de personeelsplanning.
     

Bouwplanning voorbeeld

Een bouwplanning voorbeeld zou er weer net iets anders uit zien. Punten die er je kan toevoegen zijn:

  • Projectnaam. Omdat er vaak meerdere bouwplanningen tegelijk lopen binnen een bedrijf, is het verstandig om elk project een aparte naam te geven.

  • Opdelen in fasen. Vaak is het in de bouw zo dat elk bijbehoren project opgedeeld is in een aantal fasen. Deze fasen kunnen dan verder onderverdeeld worden in specifieke werkzaamheden, inclusief begin- en einddatum.

  • Data wanneer materiaal wordt geleverd. Naast dat het handig is om een planning te maken met wie er wanneer met bepaalde werkzaamheden bezig gaat, is een ander belangrijk facet het in kaart brengen van wanneer het materiaal aangeleverd wordt.
    Elk bedrijf wil dat het materiaal ‘just in time’ geleverd wordt, om te voorkomen dat er onnodig spullen voor lange tijd opgeslagen moeten worden.

Belangrijk om rekening mee te houden in het maken van een bouwplanning voorbeeld, is in welk jaargetijde de bouw plaats gaat vinden. In het geval dat er buiten gewerkt wordt, kan het weer er namelijk voor zorgen dat er echt niet gewerkt kan worden. Dit levert vertragingen op als hier geen tijd voor is gepland in de tijdsplanning. Verder kan het ook handig zijn om bijvoorbeeld hardingstijd van materialen in de planning op te nemen. Zo voorkom je dat je bouwplanning een dag stil komt te liggen.

Productieplanning voorbeeld

Aan een productieplanning kun je de volgende punten toevoegen:

  • Opdelen in fasen. Het produceren van een product kent altijd verschillende fasen. Hoe ingewikkelder het product, hoe meer fasen. Om voor werknemers vast te stellen wat de (kwaliteits)eisen zijn binnen elke fase, is het handig om een planning te maken die dit duidelijk weergeeft.

  • Productiecapaciteit machines. Om te voorkomen dat er meer eindproducten verwacht worden dan dat de machines in die periode kunnen produceren, is het nodig om de productiecapaciteit van machines in je achterhoofd te houden.
     

Transportplanning voorbeeld

Enkele extra aandachtspunten voor dit werkgebied zijn:

  • Specificeren op transportmiddel. Een bedrijf kan bijvoorbeeld gebruikmaken van zowel auto’s als brommers. In dit geval kan het helpen om de mogelijkheid te hebben om een overzicht per transportmiddel te hebben.

  • Te vervoeren producten. Het soort en het aantal producten kan ook op de planning vermeld worden.

  • Locatie(s). In de meeste gevallen is het zo dat de producten naar allerlei verschillende locaties vervoerd moeten worden.
    In zo’n situatie is het handig om in de planning ook aan te geven waar de producten naartoe moeten.

  • Brandstofkosten. Voor bedrijven waar veel getransporteerd worden, zal de brandstofkosten hoog oplopen. Om hiervan
    een indicatie te hebben, kan ook deze informatie op een transportplanning voorbeeld worden toegevoegd.

Belangrijk voor planning maken voorbeeld

Al deze punten laten al zien dat er veel verschillende manieren zijn om een planning te maken. Niets is goed of fout natuurlijk, zolang iedereen de planning begrijpt en dus weet wat er verwacht wordt. Een zeer belangrijk punt, wat zeker niet vergeten mag worden, is dat een planning altijd realistisch moet zijn. Een planning die niet realistisch is, zal niet de gewenste uitkomsten geven waardoor er een grote kans bestaat dat je werknemers negatief tegen een planning aan kijken. Om dit te voorkomen is het dus noodzakelijk om een realistische planning in het achterhoofd te houden.

Onze website biedt de mogelijkheid om de beste software hiervoor te vergelijken en vervolgens een keuze te maken die het beste bij jouw bedrijf aansluit. Begin dus hier naar het zoeken voor de beste planning software om zo de meest efficiënte planning te maken!

Relevante artikelen

csaba-balazs-603574-unsplash.jpg
28 augustus 2023

Hoe hou je eenvoudig een planning bij?

Planning

Je hebt een overzichtelijke planning gemaakt voor een langere termijn? Hoe hou je deze bij?

Lees meer 
9 augustus 2022

Hoe maak je een werkrooster?

Planning

Eenvoudig planning software kiezen?

1. Bekijk de aanbieders We hebben een overzicht voor je gemaakt met de beste planning software.

2. Maak een voorselectie Selecteer je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte en bepaal welke functies je nodig hebt.

3. Vergelijk je persoonlijke top 3 Voeg de 3 beste planningsprogramma's toe aan jouw vergelijking en vergelijk je persoonlijk top 3 in één overzicht.

4. Probeer de beste software Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Products