Geschikt voor
Medewerkers
Extra functies
Support

Eenvoudig de beste kassa software kiezen?

Dit zijn de beste kassasystemen. Vertel ons over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt. Zo maak je eenvoudig een voorselectie. Vergelijk dan de 3 beste kassasystemen met elkaar. Probeer ze gratis en vrijblijvend.

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.

Ook interessant voor jou:

Eenvoudig kassa software kiezen?

1. Bekijk de aanbieders We hebben een overzicht voor je gemaakt met de beste kassa software.

2. Maak een voorselectie Selecteer je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte en bepaal welke functies je nodig hebt.

3. Vergelijk je persoonlijke top 3 Voeg de 3 beste kassa systemen toe aan jouw vergelijking en vergelijk je persoonlijk top 3 in één overzicht.

4. Probeer de beste software Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Kassasysteem: vind en selecteer de beste kassasystemen

​Wil je een kassasysteem? Bij Appwiki selecteer en vind je de beste kassa software met de handige selectietool. Ben je op zoek naar een kassasysteem voor de horeca? Of naar een kassasysteem voor de winkel. Filter eenvoudig op de voor jou belangrijke functies. Zo vind je kassa sofwtare die bij je past en bespaar je tijd.

Het kassasysteem stappenplan: selecteer de beste kassasystemen

Iedere winkelier heeft er één of meerdere van in de winkel staan: kassa’s. Hoewel we bij kassa’s voornamelijk denken aan betalingen, komt er bij moderne kassasystemen veel meer kijken. Online betaalsystemen zijn namelijk in staat om veel meer dan alleen de transacties in de gaten te houden. Je kunt als winkelier ook inzicht krijgen in je eigen voorraad en kooppatronen. Oftewel, met goede kassa software heb je tevens voorraadbeheer en klantenbeheer. Volg de volgende stappen om de kassasoftware te vinden dat het beste past bij jouw organisatie.

Waar moet je aan denken?

Volg het stappenplan en jij weet vervolgens welk kassasysteem het beste past bij jouw onderneming. Ben je al zover om een kasssysteem te selecteren? Klik dan in het filter hierboven en zoek de beste kassa software. Binnen een paar klikken kun je een kassa kopen. Je kunt zelf kiezen uit een simpel, goedkoper kassasysteem of een uitgebreider, maar duurder kassasysteem.

Klik terug naar boven!

Stap 1: Oriënteren: Wat is een kassasysteem?

Als we het over kassasystemen hebben, dan bedoelen we niet alleen de fysieke kassa, de plek in de winkel waar alle betalingen worden gedaan. Achter de kassa zelf schuilt namelijk een uitgebreide software. Dit wordt ook wel point of sale (POS) genoemd. En er is een groot aanbod aan kassa software. Tegenwoordig kunnen we niet meer om de mogelijkheden van online kassasystemen heen. Denk hierbij ook aan het POS kassasysteem op je iPad.

Online kassasystemen

Er zijn in Nederland diverse aanbieders van afrekensystemen. Veel van die software-aanbieders kiezen er voor om online kassa software uit te brengen. Je zult je misschien afvragen: wat houdt een online kassasysteem nou precies in? Een online kassasysteem is dé oplossing voor elke verkoper (zowel in de horeca als in winkels) die met zijn tijd meegaat. Met zo’n systeem maak je gebruik van de cloud: alle data worden online opgeslagen.

iPad kassa

Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste is alle informatie van overal te bekijken. Dus ook op je iPad. Voor een iPad kassasysteem zijn speciale apps ontwikkeld die alle functies heeft die het online kassasysteem ook heeft. Je hebt dus je eigen kassasysteem op je iPad. Ten tweede is je data extra veilig. Mocht er een inbraak of defect in je winkel zijn, dan heb je in ieder geval altijd een cloud back-up. Als laatste hoef je geen dure servers of andere apparaten te installeren om je kassa software aan de gang te krijgen. Een slimme winkelier kiest dus voor een online kassasysteem van een online software aanbieder.

Stap 2: Onderscheid maken: Welke kassasystemen zijn er?

Zoals gezegd is het tegenwoordig steeds meer de norm om online kassa software te gebruiken. Deze POS systemen verschillen onderling, iedere leverancier van online kassasystemen heeft dan ook zijn eigen specialiteit. Toch is er grofweg een onderscheid te maken tussen twee verschillende kassasystemen: kassa software voor de horeca en kassa software voor de winkel. Ieder kassasysteem heeft zijn eigen specifieke functies die gericht zijn op de bijbehorende branche.

Een kassasysteem horeca

Wanneer je in de horeca werkt, kun je kiezen voor een kassasysteem dat specifiek in gemaakt voor jouw branche. Met horeca kassasystemen kun je veel taken en communicatiestromen automatiseren. Je stelt dan natuurlijk ook andere eisen aan zo'n systeem. Zo moet een kassasysteem in de horeca klantenorders netjes bij kunnen houden gedurende het gehele bezoek van jouw klant. Ook moet de kassa software de gehele bestelling onthouden en opslaan. Bovendien moeten klanten makkelijk en snel betalen nadat ze klaar zijn. 

Een kassasysteem winkel

Hoewel je een aantal functies ook kunt gebruiken wanneer je een winkel hebt, heb je uiteraard ook andere eisen die je stelt aan een kassasysteem voor de detailhandel. Daarnaast bestaan er ook kassasystemen voor de retail. Een belangrijke functie van kassa software voor de winkel is dat je jouw transactieproces zo snel mogelijk kan laten verlopen. Hierdoor krijg je goed inzicht van inkoop- tot verkoop. Door het goede inzicht in de verkoopgegevens, kun je inkoopgegevens hierop automatiseren.

Meer weten over kassa systemen? Kijk dit filmpje

Stap 3: Verdiepen: Welke functies heb je nodig? 

De functies van de kassa software zijn van doorslaggevend belang in jouw keuze voor het juiste kassasysteem. Want wat heb je aan een kassasysteem zonder een functie die jij nodig hebt om jouw bedrijfsproces te automatiseren? Ook is het zonde om een kassasysteem aan te schaffen met functies die je niet gebruikt.

Minimale eisen aan een kassasysteem

Wanneer je besluit om een kassasysteem aan te schaffen, wil je natuurlijk dat het jou wat oplevert: je wilt er geld en tijd mee besparen. In de keuze van kassa software moet je er dan ook op letten dat de software minimaal beschikt over deze functies:

 • De software moet cloudbased zijn. Hierdoor heb je altijd, overal en op elk apparaat inzicht en toegang tot je belangrijke gegevens. Dit levert je altijd een duidelijk overzicht van de financiën
 • Pinterminal kunnen aansluiten. Wanneer je jouw pinterminal kunt aansluiten op de sofwtare, worden alle betalingen automatisch verwerkt in de software
 • Een ruime keuze aan betalingsmogelijkheden. Zo geef je jouw klanten de kans om op elke manier te betalen. Zo maak je het je klanten makkelijker, maar verhoog je ook je eigen omzet omdat je niet onnodig sales misloopt door een gebrek aan betalingsmogelijkheden

Kassa horeca

Ook zijn er branche-specifieke eisen die je kunt stellen aan een kassasysteem. Voor een kassasysteem voor de horeca zijn er deze functies waar je uit kunt kiezen:

 • Duidelijk overzicht van de bestellingen gedurende het klantbezoek, zo voorkom je communicatiefouten
 • Kleurcoderingen: hiermee kun je bijhouden of een tafel al enige tijd niet is bediend. Zo laat je klanten nooit meer te lang wachten
 • Een koppeling met securitycamera’s, voor extra toezicht
 • Inzicht in voorraden, zo kun je goed voorspellen hoeveel producten je nodig zult hebben
 • Koppeling maken met leveranciers en andere partners
 • Kassa app: hiermee kun je bestellingen opnemen en foutloos doorsturen naar de keuken

Kassa winkel

Ook voor de winkel zijn er een aantal handige functies waaruit je kunt kiezen:

 • Optimaal transactieproces, zodat klanten niet lang hoeven te wachten bij het afrekenen
 • Inzicht in klant-, inkoop- en verkoopgegevens. Met deze gegevens kun je gerichte campagnes opzetten
 • Koppeling met leveranciers en partners
 • Uitgebreid inzicht en voorspelling van voorraden
 • Integratie mogelijk met andere software

Stap 4: Financieren: Wat kost een kassasysteem?

Net als de functies waarover kassasystemen beschikken, lopen de kosten van kassa software erg uiteen. Er zijn een aantal factoren die de prijs bepalen die je maandelijks voor de software moet betalen.

Factoren die de prijs van een kassasysteem bepalen:

 • Aantal transacties/orders

Een aantal aanbieders van kassa software laat hun maandelijkse prijs afhangen van het aantal transacties of orders dat je doet. Ga voor jezelf na of je niet te veel zult betalen voor een abonnement waarbij je oneindig veel orders kunt plaatsen, terwijl je er in werkelijkheid maar honderd plaatst.

 • Aantal aan te sluiten toestellen

Bij sommige aanbieders moet je meer betalen naarmate je meer toestellen wilt gebruiken waar de software op draait. Houd hier rekening mee. 

 • Aantal gebruikers

Ook het aantal gebruikers wordt meegnomen in de prijs. Ga dus van tevoren na hoeveel medewerkers je denkt gebruik te zullen maken van de software.

Tegenwoordig is van elk kassasysteem wel een kassa app beschikbaar. Sommige aanbieders bieden de app gratis aan, bij sommige moet je ervoor betalen. Ook is er een combinatie van een gratis app, maar zodra je meer functies wilt gebruiken zul je ervoor moeten betalen.

Stap 5: Afweging maken: Wat zijn de voordelen van online kassa software?

Nu je de kosten van een kassasysteem voor jezelf op een rijtje hebt, is het tijd om de afweging te maken of deze kosten het waard zijn ten opzichte van de voordelen die je uit het gebruik van kassa software haalt.  

Hieronder vind je de belangrijkste voordelen.

Voordelen van een kassasysteem

 • Cloudbased

Omdat de sofwtare in de cloud staat, kun je met een werkende internetverbinding altijd en overal je gegevens inzien. Ook wordt er dagelijks een back-up gemaakt. Ook bij calamiteiten blijven je gegevens bewaard.

 • Data bijhouden

Een belangrijk onderdeel van een succesvolle onderneming runnen is het bijhouden van klantegegevens. Kassa software helpt je hierbij. Zo houdt het kassasysteem bij hoeveel je van een bepaald artikel hebt verkocht, of hoeveel van een bepaald artikel er de afgelopen periode zijn geretourneerd. Je  kunt hierop jouw verkoopstrategie aanpassen.

 • Soepele afstemming tussen offline en online winkel

De administratie van je webshop kan je samenvoegen met je administartie van je fysieke winkel. Dit kan je doen door je kassa sofwtare te koppelen met webshop software. De klant- en de verkoopgegevens worden automatisch op elkaar afgestemd en bijgewerkt.

 • Kassa software koppelen

Je kunt je kassasysteem ook koppelen aan je boekhoudprogramma. Zo worden de kasstaten elke dag automatisch verwerkt in je administratie. Een andere handige functie waarmee je tijd bespaart is dat het programma automatisch de omzet en de BTW berekent.

 • Kassa app

​Een heel handige functie voor wanneer je als ondernemer veel onderweg bent. Met een kassa app kun je namelijk op afstand bekijken wat de omzet van die dag is geweest wanneer je niet in de winkel was of wanneer het restaurant zonder jou heeft gedraaid. De meeste kassa apps werken zowel op de iPhone als op Android. Je kunt ze downloaden in de App Store en in de Play Store.

Stap 6: Beslissen: Hoe kies ik het juiste kassasysteem?

Al de bovengenoemde functies, eisen, wensen en prijzen neem je mee in de keuze voor je kassasysteem. Hoe meer functies de kassa software heeft, hoe meer je kunt automatiseren en hoe beter je jouw klanten kunt bedienen. Maar let er wel op: hoe meer functies, hoe hoger de prijs die je maandelijks betaalt. Ook wil je niet betalen voor functies die je toch niet gaat gebruiken. Stel jezelf voordat je een keuze maakt daarom de volgende vragen.

 • Voor welke branche wil je het kassasysteem gebruiken? 

Een belangrijk aspect. Want hoewel de meeste kassa software voor zowel de winkel als horeca geschikt zijn, is er een aantal kassasystemen dat branche-specifiek is. Let dus goed op of het kassasysteem dat je op het oog hebt, wel geschikt is voor jouw branche.

 • Hoeveel inzicht wil je in data hebben? 

Het ene systeem kan gedetaileerder data opslaan dan de ander. Wil je uitgebreid dat opslaan en rapporteren, neem dit dan mee als overweging in je keuze

 • Wil je jouw kassa software koppelen?

Niet elk kassasysteem is te koppelen met een boekhoudprogramma of webshop software naar keuze. Heb je al een boekhoudprogramma, dan loont het zeker om een kassasysteem te kiezen die je makkelijk kunt koppelen.  

 • Heb je een fysieke winkel en een webshop?

Kies dan voor een kassasysteem dat koppelt met jouw webshop software. Zo heb je jouw voorraad geïntegreerd op één plek staan. Er zijn aanbieders die zeer makkelijk met elkaar kunnen koppelen. Zij hebben de software op elkaar afgestemd, zodat jij als ondernemer zo aan de slag kunt gaan. 

 • Ben je veel onderweg?

Dan is het handig om een kassaysteem met een kassa app te nemen. Zo kun je altijd en overal jouw kasstaat inzien.

Stap 7: Selecteren: Kies de kassa software die bij je past

Nu je deze zes stappen hebt doorlopen, ben je er klaar voor om de voor jou perfecte kassa software te selecteren.  

Gratis kassa software proberen

Kassa systeem kopen? Wanneer je alles voor jezelf op een rijtje hebt, is er altijd nog een ruim aanbod van aanbieders waaruit je kunt kiezen. Gelukkig kun je de meeste kassa software gratis een periode van veertien of dertig dagen proberen. Houd dan dit stappenplan ernaast en check of de software voldoet aan jouw eisen en wensen. Zo weet je dat je altijd met de juiste kassa software thuiskomt.

Ja, ik wil verschillende kassa software vergelijken en de beste selecteren!

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products