Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Extra functies
Support

Eenvoudig de beste POS software kiezen?

Dit zijn de beste POS systemen. Vertel ons over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt. Zo maak je eenvoudig een voorselectie. Vergelijk dan de 3 beste pos kassasystemen met elkaar. Probeer ze gratis en vrijblijvend.

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.

Ook interessant voor jou:

Eenvoudig kassa software kiezen?

1. Bekijk de aanbieders We hebben een overzicht voor je gemaakt met de beste kassa software.

2. Maak een voorselectie Selecteer je bedrijfsvorm, branche en bedrijfsgrootte en bepaal welke functies je nodig hebt.

3. Vergelijk je persoonlijke top 3 Voeg de 3 beste kassa systemen toe aan jouw vergelijking en vergelijk je persoonlijk top 3 in één overzicht.

4. Probeer de beste software Probeer gratis en vrijblijvend jouw software top 3. Door meerdere oplossingen te ervaren, weet je welke het beste bij je past.

5. Evalueer en maak je keuze Vergelijk en beoordeel van jouw top 3 de functies, gebruiksgemak en support. Kies dan de software die het beste bij je past. Zo maakt Appwiki softwareselectie eenvoudig.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

POS systemen overzicht: vind de POS software die bij je past

Zoek je de beste POS software? Bij Appwiki selecteer en vind je de beste POS systemen, ook wel bekend als kassasysteem, met de handige selectietool. Filter eenvoudig op de voor jou belangrijke functies en vind het POS kassasysteem dat bij jou past. Wil je meer weten over hoe je de juiste POS software kiest? Lees dan hieronder het stappenplan en vind het beste point of sale systeem voor jouw onderneming. 

Het POS systeem stappenplan: selecteer de beste kassasystemen

Iedere winkelier heeft er één of meerdere van in de winkel staan: kassa’s. Hoewel we bij kassa’s voornamelijk denken aan betalingen, komt er bij moderne kassasystemen veel meer kijken. Online betaalsystemen zijn namelijk in staat om veel meer dan alleen de transacties in de gaten te houden. Je kunt als winkelier ook inzicht krijgen in je eigen voorraad en kooppatronen. Vaak hebben we het bij een uitgebreid kassa systeem over POS (point of sale). Hiermee beheer je ook overzichtelijk je voorraad en je klantrelaties. Volg de volgende stappen om de POS software te vinden die het beste past bij jouw onderneming.

Waar moet je aan denken?

Volg het stappenplan en jij komt vervolgens bij het POS systeem uit dat het beste past bij jouw onderneming. Ben je al zover om een POS systeem te selecteren? Klik dan in het filter hierboven en zoek de beste POS software. Binnen een paar klikken kun je een POS kopen en binnen no-time aan de slag.

Klik terug naar boven!

Stap 1: Oriënteren: Wat is een POS systeem?

Iedereen weet wat een kassa is, maar weet je ook wat een POS systeem is? Een POS systeem (ook wel point of sale systeem) is een modern kassasysteem dat eigenlijk niet weg te denken is uit de zaak van een succesvolle ondernemer. Voordat we verder ingaan op welke POS systemen er zijn zullen we je dus eerst nog even uitleggen wat een POS kassasysteem precies inhoudt.

Compleet kassasysteem

Een point of sale systeem is wezen een een middel dat helpt bij verkoop, voorraadbeheer, analyses en eventueel rapporteren. Het is dus gewoon een kassasysteem waar allerlei functies in geïntegreerd zijn. Dit maakt het systeem een stuk completer dan oude kassasystemen. Je hebt in één systeem zowel de kassa voor de transacties, als de bonprinters, displayschermen, voorraadgegevens, klantgegevens en ga zo maar door. Je krijgt een overzicht van welke producten er worden verkocht, door wie, aan wie en wanneer. Zo kun je je verkoop aanpassen aan bepaalde klantengroepen.

Veelzijdig

POS systemen zijn bijzonder veelzijdig; om achter de mogelijkheden per POS kassasysteem te komen is het zeker slim om de sites van de leveranciers te bezoeken. Elke aanbieder van een POS systeem heeft wel zijn sterke en zwakke punten. Bovendien werkt een POS systeem horeca natuurlijk minder goed als je in de retail werkt. Lees in stap 2 meer hierover. 

Wil je meer weten over een POS systeem? In dit filmpje leggen we kort uit wat hoe je een kassa systeem kiest!

Stap 2: Onderscheid maken: Welke POS systemen zijn er?

Een POS systeem kan worden gebruikt voor elke soort onderneming. Er zijn wel POS systemen die branche-specifiek zijn. Er is namelijk POS software dat speciaal is gemaakt voor horeca-ondernemers. Ook is er POS software dat is ontwikkeld voor de detailhandel. Elk point of sale systemem heeft zijn eigen specifieke functie, die bijzonder hulpvaardig zijn voor de branche waarin jij werkt. 

POS software voor de horeca

Wanneer je in de horeca werkt, kun je kiezen voor een POS systeem dat specifiek in gemaakt voor jouw branche. Je stelt dan natuurlijk ook andere eisen aan zo'n systeem dan bijvoorbeeld aan een POS systeem voor de winkel. Een POS systeem voor de horeca is er dan ook helemaal op gericht dat je makkelijk bestellingen kunt opnemen en kunt doorgeven aan de keuken of bar. Misschien handig is een POS systeem op de iPad, zodat je personeel gemakkelijk mobiel kan afrekenen bij de gasten aan tafel. Ook kun je met een horeca POS zelf een tafelindeling maken, geheel naar eigen smaak.


POS systeem voor de winkel

Als winkeleigenaar heb je natuurlijk andere wensen. Zo wil je dat jouw klanten snel kunnen afrekenen en dat je voorraad goed wordt beheerd. Een winkel POS systeem zorgt hiervoor. De meeste POS systemen zijn simpel in gebruik, zodat jij en je medewerkers er snel mee aan de slag kunnen. En nog meer dan in de horeca van belang is: je kunt de salesresultaten van je personeel inzien. 

Stap 3: Verdiepen: Welke functies heb je nodig? 

Zoals je merkt zijn de functies van de POS software van groot belang in jouw keuze voor het juiste POS systeem. Want wat heb je aan een POS systeem waarmee je geen tafelindeling kunt maken, terwijl je een restaurant runt? Andersom geldt het ook: je wilt niet betalen voor branche-specifieke functies waar je niks aan hebt. Een POS systeem kent dus vele nuttige functies, maar niet alle functies zijn op jouw onderneming van toepassing. Toch geldt voor elk POS systeem dat ze aan een aantal minimale functionaliteiten moeten voldoen.

Minimale eisen aan een kassasysteem

Want wanneer je besluit om een POS systeem aan te schaffen, wil je natuurlijk dat het jou wat oplevert: je wilt er geld en tijd mee besparen. Let dan ook of de POS software over de volgende functies beschikt:

  • De software moet cloudbased zijn

Hierdoor heb je altijd, overal en op elk apparaat inzicht en toegang tot je belangrijke gegevens. Dit levert je altijd een duidelijk overzicht van de financiën

  • Pinterminal kunnen aansluiten

Wanneer je jouw pinterminal kunt aansluiten op de software, worden alle betalingen automatisch verwerkt

  • Een ruime keuze aan betalingsmogelijkheden

Zo geef je jouw klanten de kans om op elke manier te betalen. Zo maak je het je klanten makkelijker, maar verhoog je ook je eigen omzet omdat je niet onnodig sales misloopt door een gebrek aan betalingsmogelijkheden

Stap 4: Financieren: Wat kost een POS systeem?

De prijs van POS software kan erg variëren. De prijs hangt namelijk samen met twee belangrijke factoren: functionaliteit en flexibiliteit. Ook kun je bij de ene leverancier een maandelijks bedrag betalen voor een abonnement, terwijl je bij een ander eerste een offert dient op te vragen.

De functies van POS software

Hierboven staan al een aantal functies waarover een POS systeem minimaal moet beschikken. Maar je kunt je POS systeem ook uitbreiden met functies. Hoe meer functies je wilt gebruiken, hoe hoger de kosten. Wil je bijvoorbeeld uitgebreide en gedetailleerde rapportages kunnen maken, dan moet je extra betalen voor deze module. Ook zijn POS systemen uitgerust met een mobiele kassa app. Bij de ene aanbieder krijg je deze gratis, bij de ander zul je ervoor moeten betalen. Een andere variant, is dat je een gratis kassa app bij je pakket krijgt, maar moet betalen als je gebruik wilt maken van uitgebreidere functies. Ook berekenen sommige leveranciers een bedrag voor het installeren van de software op locatie. 

Flexibele POS software

Een aantal aanbieders van POS software laat hun maandelijkse prijs afhangen van het aantal transacties of orders dat je doet. Hoe meer transacties, hoe hoger de maandelijkse kosten. 

Aantal aan te sluiten toestellen

Bij sommige aanbieders moet je meer betalen naarmate je meer toestellen wilt gebruiken waar de software op draait. Bedenk dus goed of het wel echt nodig is om heel veel toestellen te gebruiken waar je de software op wilt installeren

Aantal gebruikers

Ook het aantal gebruikers wordt meegenomen in de prijs. Ga dus van tevoren na hoeveel medewerkers je denkt gebruik te zullen maken van de software

Stap 5: Afwegen: Wat zijn de voordelen van POS software?

Omdat het leven van een ondernemer al druk genoeg is, worden er tegenwoordig ook handige cloud POS kassasystemen ontwikkeld. Waarom is zo’n POS systeem nou zo handig?

POS software staat in de cloud

Dit heeft een aantal redenen. Met een online POS kassa kun je bediend worden van cloud-based rapportages. Je kunt dan overal waar je wilt – zelfs vanaf je tablet of smartphone – je verkoopgegevens en klantengegevens inzien. Er worden op basis van je transacties handige data gegenereerd waarmee je je kortingsacties en verkoop nog beter kunt laten aansluiten op je klanten. Daarnaast is een POS software in de cloud bijzonder compact: je hoeft er geen ingewikkelde software of dure hardware voor te installeren. Als laatste is een POS kassasysteem in de cloud gemakkelijk uit te breiden met online betaalopties. Dít is pas echt een stukje service naar de klanten toe.

Data bijhouden

De bovenstaande voordelen zijn vooral het kenmerk van online POS kassasystemen. Maar er zijn ook voordelen die je hebt bij ieder soort POS systeem, of het nu offline of online is. Zoals gezegd heb je met een POS kassa systeem alle apparatuur op een enkele centrale plek. Met een POS systeem hou je niet alleen de data van de verkoop bij, maar je kunt ook gemakkelijk inzicht krijgen in de inkoop, logistiek, voorraad, klantenbeheer en overige zaken.

Gebruiksvriendelijk

Moderne POS systemen worden zó ontwikkeld dat ze door iedere werknemer gemakkelijk te gebruiken zijn. Deze gebruiksvriendelijkheid heeft als voordeel dat je niet steeds veel tijd kwijt bent aan het inwerken van nieuwe collega’s. En als je een nieuw filiaal opent, kunnen de POS kassasystemen gewoon met elkaar worden verbonden.

Kassa software koppelen

Je kunt je kassasysteem ook koppelen aan aan andere software. Een koppeling die je veel tijdwinst kan opleveren in die met je boekhoudprogramma. Door de koppeling worden de kasstaten elke dag automatisch verwerkt in je administratie. Een andere handige functie waarmee je tijd bespaart is dat het programma automatisch de omzet en de BTW berekent.

Kassa app

Een heel handige functie voor wanneer je als ondernemer veel onderweg bent. Met een kassa app kun je namelijk op afstand bekijken wat de omzet van die dag is geweest wanneer je niet in de winkel was of wanneer het restaurant zonder jou heeft gedraaid. De meeste kassa apps werken zowel op de iPhone als op Android. Je kunt ze downloaden in de App Store en in de Play Store.

Stap 6: Beslissen: Hoe kies ik het juiste POS systeem?

Laten we dan nu overgaan tot de kern van dit artikel. Welke POS systemen zijn er allemaal en waar kun je op letten bij het selecteren?

Wereldwijd zijn er uiteenlopende aanbieders; in Nederland zien we een kleiner aantal, maar er is nog steeds genoeg keus. Over het algemeen staat de naam van de aanbieder gelijk aan die van de kassa software; de leverancier is vaak ook de producent. Welk POS systeem bij jou past is helemaal afhankelijk van welke wensen jij als ondernemer hebt. Beantwoord daarom voor aanschaf voor jezelf de volgende vragen:

  • Wil je een POS systeem horeca of een retail POS systeem? 

Hoewel de meeste kassa software voor zowel de winkel als horeca geschikt zijn, is er een aantal kassasystemen dat branche-specifiek is. Let dus goed op of het kassasysteem dat je op het oog hebt, wel geschikt is voor jouw branche.

  • Hoe gedetailleerd wil je kunnen rapporteren?

Het ene systeem kan gedetailleerder data opslaan dan de ander. Wil je uitgebreid data opslaan en rapporteren, kies dan voor een POS systeem die deze optie biedt. Let er dus wel op dat de kosten hoger zullen zijn

  • Wil je tijd besparen op het automatiseren van de boekhouding?

Kies dan voor een POS systeem dat koppelt met een boekhoudprogramma. Niet elk POS systeem koppelt met een boekhoudprogramma naar keuze, let hier dus goed op je keuze  

  • Heb je een fysieke winkel en een webshop?

Kies dan voor een kassasysteem dat koppelt met jouw webshop software. Zo heb je jouw voorraad geïntegreerd op één plek staan. Er zijn aanbieders die zeer makkelijk met elkaar kunnen koppelen. Zij hebben de software op elkaar afgestemd, zodat jij als ondernemer zo aan de slag kunt gaan. 

  • Ben je veel onderweg?

Dan is het handig om een POS systeem met een kassa app te nemen. Zo kun je altijd en overal jouw kasstaat inzien, en op afstand de prestaties van medewerkers bekijken.

Stap 7: Selecteren: Kies de POS software die bij je past

Deze zes stappen in het stappenplan hebben er als het goed voor gezorgd dat je nu voor jezelf duidelijk hebt, wat point of sale systemen zijn en welk POS software geschikt voor je is. Toch hoef je je nog niet definitief vast te leggen aan een POS systeem.

Gratis POS software uitproberen

Want nu volgt de laatste tip die we je kunnen geven: probeer eens een gratis proefversie uit. Er zijn veel aanbieders op de markt die je de mogelijkheid geven gratis kennis te maken met hun POS systeem. Dit moet je zeker doen. Je kunt in de praktijk ondervinden of het POS systeem wel voldoet aan jouw eisen en wensen. Bovendien krijg je al een feel met de software. Het je uiteindelijk veel geld besparen als je een definitieve keuze voor de juiste POS software maakt.

 

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products