1. Blog
 2. Wat is de beste webshop software?

Wat is de beste webshop software?

Verkoop je mooie spullen vanuit een fysieke winkel, maar heb je nog geen webshop? Dan loop je heel veel sales mis. Dat is eeuwig zonde. Om meerdere redenen.

Ten eerste neemt het aantal mensen dat online producten koopt alleen maar toe. Ten tweede is een webshop beginnen tegenwoordig helemaal niet zo moeilijk meer. Er is voor elke soort ondernemer wel webshop software waarmee je eenvoudig een webshop maakt.

Het is wel van belang dat je de software kiest die bij je past. In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste webwinkel software.

  Wat is webshop software?

  Webshop software is een instrument dat het openen en onderhouden van een online winkel ondersteunt. De software zorgt ervoor dat klanten je webwinkel kunnen bekijken, dat de artikelen die je wilt verkopen zichtbaar zijn en je deze daadwerkelijk kunt verkopen. De software is daarom voorzien van betaalopties, zodat de klant producten kan kopen. Ook zorgt de software ervoor dat de orders worden afgehandeld. Daarnaast is het van belang dat de klant makkelijk het product kan vinden dat hij wil kopen. De software zorgt daarom ook voor een duidelijke lay-out. Zo kunnen bezoekers makkelijk bestellen en kun jij orders makkelijk afhandelen.

  Wat voor soorten webshop software zijn er?

  Er is ruwweg een onderscheid te maken tussen twee soorten webshop software die je als ondernemer kunt gebruiken om je webwinkel te bouwen. Je hebt open-source software en Software as Service (SaaS) webshop software.

  De keuze voor één van deze soorten is gebaseerd op de mate van expertise die je bezit of degene die het voor jou gaat doen. Open-source is geschikt voor mensen die technisch wat meer onderlegd zijn, ofwel de programmeurs onder ons. En SaaS is bruikbaar voor mensen die weinig tot niet bekwaam zijn in het handmatig creëren van een website.

  Wat is open-source webshop software?

  Ben je technisch onderlegd en heb je er veel tijd voor over om een website te bouwen? Dan is open source webshop software een goede optie. Dit is software die gratis online te verkrijgen is. Iedereen kan aan de broncode van de open source software bijdragen. Een voordeel hiervan is dus dat je je webshop exact kunt inrichten zoals jij dat wilt. Een goed voorbeeld van open source software voor de webshop is Magento. Deze software is makkelijk te downloaden. En je kunt snel aan de slag: zodra je de open-source software hebt geïnstalleerd kun je zelf de webshop bouwen en inrichten.

  Wat is SaaS webshop software?

  Ben je niet zo’n ster in programmeren of heb je er gewoonweg geen tijd voor? De tweede optie waar je voor kunt kiezen is betaalde software, of Software as a Service (SaaS). Het is een service omdat je de webshop software huurt. Je bent dus niet de eigenaar van de software, maar je betaalt de leverancier omdat je gebruikmaakt van hun ontwikkelde software. Dit gaat meestal in abonnementsvorm.

  Een voordeel voor de klant is dat het onderhoud, de service en support voor de software volledig zijn uitbesteed. Het enige wat je hoeft te doen is je artikelen uploaden en de webshop te voorzien van content, zoals productfoto’s en productteksten. Ook is een eenmalige, dure aankoop van de software niet nodig. En omdat de software via het internet wordt aangeboden (in de cloud) staan je data altijd veilig.

  De beste SaaS webshop software op een rij

  Hieronder vind je vijf aanbieders van SaaS webshop software. Deze software komt van pas bij weninig kennis van programmeren.

  Wix

  Onze krachtige technologie maakt het voor iedereen eenvoudig om een mooie, professionele en functionele site te maken. Zonder creatieve beperkingen of programmeren - gewoon volledige vrijheid om uzelf uit te drukken en uw hele bedrijf online te beheren.

  Uitstekende hosting
  Krachtige tools
  Volledig aanpasbaar

  Prijs: vanaf €17,00
  Reviews: geen
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  JouwWeb

  Waar de andere platforms echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus zeer geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit de meest voordelige aanbieder. Er is momenteel zelf een actie waarbij je de eerste 3 maanden gratis krijgt!

  3 maanden gratis!
  Drag and drop
  Inclusief domeinnaam

  Prijs: maandelijks €9,00
  Reviews: 9.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact

  Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

  Geïntegreerd pakket
  Next day delivery
  370+ koppelingen

  Prijs: vanaf €215,00
  Reviews: 8.5/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Lightspeed

  Lightspeed biedt kassasystemen voor retailers en horeca ondernemers, en webshop software voor ecommerce ondernemers over de hele wereld. Test onze producten gratis, zonder verplichtingen.

  Responsive designs
  Rapportages
  Voorraadbeheer

  Prijs: maandelijks €49,00
  Reviews: 9.2/10
  Bekijk reviews 

  Eatcard

  Eatcard is het meest complete systeem voor jouw horecagelegenheid en een intuïtief multi-sided platform, gebouwd om de efficiëntie te verhogen, te vereenvoudigen en een gemeenschappelijke geïntegreerde werkplek te creëren voor alle belanghebbenden in de horeca.

  Bestel & betaal online
  Direct online chatten
  Data Insights

  Prijs: maandelijks €24,25
  Reviews: geen
  Bekijk reviews 

  Benieuwd welke aanbieder er nog meer zijn? Bekijk het complete overzicht met SaaS webshop software.

  Hoe kies je webshop software die bij je past?

  Op ieder potje past een dekseltje. Dit geldt ook voor ondernemers en webshop software. Voor elke ondernemer is wel geschikte webwinkel software. Maar hoe kies je de juiste software? Dit hangt van een aantal zaken af.

  Hoeveel tijd en geld ben je bereid te investeren?

  Ten eerste moet je voor jezelf de overweging maken hoeveel tijd of geld je in de webshop wilt steken. Zoals gezegd kun je uit de voeten met open source software wanneer je goed bent in programmeren en tijd in de ontwikkeling van je webshop wilt steken. Zo bespaar je op de abonnementskosten van SaaS software, maar de eenmalige investering in tijd is vele malen groter.

  Wat verwacht je van webwinkel software?

  Ten tweede moet je voor jezelf beslissen wat je van de software verwacht. Wil je gebruikersgemak en snel starten? Dan is Saas software een goede optie. Wil je de vrijheid om de website helemaal in te richten naar eigen smaak? Dan biedt open source software uitkomst. Voor Saas software geldt over het algemeen: hoe meer je verwacht dat de software voor je doet, hoe duurder deze is. In SaaS software zit dan ook veel verschil in wat voor functies de software heeft. De eenvoudige software is voorzien van basisfunctionaliteiten zoals de mogelijkheid om je eigen logo te maken en het bieden van verschillende betaalmethodes voor de klant.

  Waar moet ik op letten bij het kiezen van webshop software?

  Wanneer de webshop software complexer is, stijgt vaak de prijs mee. Je moet voor jezelf nagaan of het het geld waard is. Maar niet alles hangt af van de prijs. Er zijn meer factoren die je moet laten meewegen bij de keuze van de juiste webwinkel software.

  Eigen design of template gebruiken?

  Zo bieden sommige webshop softwareleveranciers de mogelijkheid om de website geheel met eigen design te maken. Wanneer je het dus belangrijk vindt dat je een uniek design hebt, kun je voor deze optie kiezen. Maar wanneer je liever minder tijd aan het design besteedt, kun je kiezen voor software die kant-en-klare templates bieden. Ziet je website er dan uit als dertien in een dozijn? Zeker niet, je kunt genoeg variëren in het template design om alsnog een eigen ‘look’ te creeëren.

  Koppelen met andere software

  Wanneer je al een boekhoudpakket hebt, is het met sommige webshop software mogelijk hiermee een koppeling te maken. Aankopen die worden gedaan in de webshop worden zo automatisch verwerkt in de boekhouding. Er zijn twee manieren om een aankoop in de webshop te verwerken in de boekhouding. Wanneer je de factuur vanuit je webshop verstuurt, dan wordt deze direct en automatisch verwerkt in de boekhoudsoftware. De aankoop wordt meteen uit het systeem voor voorraadbeheer gehaald en verschijnt vervolgens op de bestellijsten.

  Een andere handige koppeling is die met kassa software. Dit is handig wanneer je zowel een fysieke winkel als een webshop hebt. Veel webshop software-aanbieders bieden dan ook zo’n koppeling. Wanneer je iets verkoopt in de fysieke winkel, wordt dit vervolgens verwerkt in je webwinkel software. Het artikel wordt uit het voorraadbeheer gehaald en op de bestellijst geplaatst. Op deze manier heb je één centrale voorraad en verkoop je nooit meer iets wat niet op voorraad is.

  Een blog op je webshop

  Vind je het belangrijk om je klanten goed op de hoogte te houden van nieuwe producten of aanbiedingen? Of wil je ze tips geven? Dan kun je kiezen voor software met een blogfunctie. Behalve het bedienen van je klanten, heeft het schrijven van een blog nog een voordeel: je wordt er beter door gevonden door de zoekmachines. De artikelen op je blog zorgen er namelijk voor dat je vindbaar wordt op meer relevante keywords. Bovendien kun je er linkwaardige content kwijt en kun je de artikelen delen op social media, wat allemaal bezoekers naar je site leidt. Kortom, met een blog creëer je een extra bezoekers kanaal.

  Over de grenzen verkopen

  Wil ook internationaal je producten verkopen? Dan heb je niet niet genoeg aan een iDEAL-integratie en zul je moeten kiezen voor webshop pakket met een PayPal-integratie. Dit is een website die je kunt zien als een soort online portemonnee. Omdat PayPal internationaal opereert, kunnen ook niet-Nederlanders makkelijk producten afrekenen. Daarnaast is nodig om software te kiezen die het mogelijk maakt om te betalen met vreemde valuta.

  One-page checkout

  Wanneer je het belangrijk vindt dat je klanten zo snel mogelijk het verkoopproces doorlopen is de one-page checkout een handige optie. Klanten kunnen hiermee het betaalproces in één oogopslag zien, in plaats van dat ze meerdere pagina’s moeten doorlopen voordat ze kunnen afrekenen. Dit overzichtelijke en snelle bestelproces voorkomt dat klanten voortijdig afhaken tijdens een bestelling. Dit resulteert dus in een hogere conversie en dus meer omzet.

  Affiliate marketing

  Als eigenaar wil je natuurlijk dat je webshop goed wordt gevonden. Daarbij speelt marketing een heel belangrijke rol. Ook wanneer je geen marketinggoeroe bent kan webshop je helpen. Dit kan met de affiliate marketing functie. Affiliate marketing is namelijk één van de beste manieren om in een korte tijd veel bezoekers naar je webwinkel te krijgen.

  Affiliate marketing werkt als volgt. De webwinkel (adverteerder) betaalt de affiliate (webmaster) voor elke lead of sale die hij genereert via zijn website. Het affiliate-programma is voor de adverteerder een manier om de verkoop te verhogen door gericht verkeer naar zijn website te krijgen. Deze webmasters zijn vaak bekend onder het grote publiek, denk aan Bol.com, Beslist, Kieskeurig en Marktplaats.

  Een effectief middel

  Affiliate marketing is dus voor een webwinkeleigenaar een effectief middel om klanten te trekken. En wanneer het geen extra klanten oplevert, is dat ook geen probleem. Vaak is de overeenkomst gebaseerd een ‘no-cure-no-pay-principe’. Dus alleen als er een sale uit het affiliate-programma op een website voortkomt, betaalt de webwinkel een vergoeding aan de webmaster.

  Een webshop software checklist

  Al de bovengenoemde functies en mogelijkheden neem je mee in de keuze voor de juiste webwinkelsoftware. Hoe meer functies de software heeft, hoe meer jij met je website je kunt onderscheiden of automatiseren. Over het algemeen betaal je dan dus ook meer voor een abonnement. Maar als je deze functies niet nodig hebt, betaal je onnodig veel abonnementskosten.

  Daarnaast is het lastig wanneer je webwinkel eenmaal online staat om over te stappen van webwinkel software. Alleen al het opnieuw invoeren of importeren van alle producten in de nieuwe software is tijdrovend. Een goede keuze is dus erg belangrijk voor langdurig succes van je webshop. Stel jezelf voordat je een keuze maakt daarom de volgende vragen:

  • Wil jij je website helemaal zelf inrichten? Kies dan voor een webshop pakket waarmee dit mogelijk is
  • Wil je de software koppelen met andere software? Kies dan voor software waarmee dit mogelijk is
  • Wil je ook buiten Nederland je producten verkopen? Kies dan voor software met een PayPal-integratie en vreemde valuta-functie
  • Wil je je klanten informeren en meer bezoekers trekken naar je webshop? Kies dan voor software met een blogfunctie
  • Heb je je producten opgeslagen in een magazijn en wil je de voorraad beheren? Kies dan voor webwinkel software met voorraadbeheer
  • Wil je dat je klanten snel kunnen afrekenen? Kies dan voor webshop software met een one-page checkout-functie

  Wat zijn de voordelen van (SaaS) webshop software?

  Nu ik de verschillende mogelijkheden om je eigen webshop te beginnen heb genoemd, is het tijd om de voordelen van Saas webshop software op een rijtje te zetten.

  • Kant en klaar. Je hoeft niet zelf te programmeren. Je kunt dus zo aan de slag
  • Bereik is veel groter. Met het openen van een webshop heb je er ineens miljoenen potentiële klanten bij
  • 24/7 open. Klanten kunnen dus dag en nacht het productaanbod bekijken en bestellingen plaatsen
  • Besparen door te automatiseren. Bestellingen kunnen rechtstreeks in je boekhoudpakket worden ingeladen. Dit scheelt tijd bij het opstellen van offertes
  • Je werkt in de cloud. Dat betekent dat de software altijd up-to-date is en de gegevens zijn veilig opgeslagen.

  Het is niet moeilijk om een webshop te openen

  Tegenwoordig hoef je geen ‘geek’ meer te zijn om je eigen webshop te starten. Aanbieders van webshop software nemen het technische gedeelte van je over. Dit betekent dat je een kant-en-klare webshop kunt aanschaffen. Het enige wat je hoeft te doen is je artikelen uploaden. Heb je een geniaal idee voor een webshop? Laat je dan dus vooral niet tegenhouden door te denken dat het te ingewikkeld is.

  Binnen no-time kun je een webshop beginnen. Let bij het kiezen van de software er wel op wat je precies wil met je webshop. Wanneer je bijvoorbeeld buiten de Nederlandse grenzen opereert, moet je klanten wel de mogelijkheid geven om te kunnen betalen. Gelukkig is er genoeg keuze uit software die deze optie biedt. Een eigen webshop beginnen is dus een eitje.

  Gerelateerde artikelen

  8 januari 2021

  E-commerce trends om concurrentievoordeel te pakken

  trends Webshop

  Weet jij de e-commerce trends al? Ontdek ze hier en doe er je concurrentievoordeel mee!

  5 april 2020

  Marketingplan voor webshops met weinig budget

  Webshop Marketing

  Hoe maak je slim online marketingplan voor webshops met weinig budget? Als kleine webshop is het niet eenvoudig om te groeien. Daarom een aantal handige tips & tactieken.

  4 augustus 2018

  Webshop laten bouwen of zelf doen?

  Webshop beginnen Webshop

  Je wilt een webshop beginnen. Ga je deze dan laten bouwen of ga je zelf aan de slag?

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products