1. Blog
  2. Wordpress webshop maken: de voor- en nadelen

Wordpress webshop maken: de voor- en nadelen op een rij

Vijf minuten. Dat is de tijd die het volgens de mensen achter Wordpress kost om een website online te zetten. Het maken van een Wordpress webshop is dan ook steeds populairder.

Maar het maken van een webshop in het systeem is een stuk minder eenvoudig dan het maken van een website. Lees hier hoe een Wordpress webshop eruit ziet, welke plug-ins je hiervoor nodig hebt en welke voor- en nadelen er aan deze webshops kleven. Ontdek zo of een Wordpress voor jou de beste oplossing is.

Een Wordpress webshop maken

Een Wordpress webshop maken kan al in enkele stappen. Toch is het niet verstandig om zonder plan aan deze stappen te beginnen. Bedenk, voor je overgaat tot het bouwen van jouw webshop, eerst wat je gaat verkopen, aan wie, in welke vorm: maak een ondernemingsplan. Zonder duidelijke strategie is zelfs de mooiste webshop nog stuurloos. Begin dus niet met het maken van jouw Wordpress webshop voordat je een duidelijk idee hebt over hoe deze eruit moet komen te zien.

Wordpress webshop kosten

De kosten van een wordpress webshop zijn er natuurlijk ook. Dit is wel afhankelijk van hoeveel kennis van zaken je zelf hebt. Een wordpress website is in principe gratis, tenzij je een premium template wil gebruiken. Qua webshop kosten heb je verder te maken met webhosting en het registreren van een domeinnaam. Een domein is niet duur en webhosting heb je al voor ongeveer 100 euro per jaar. Voor je webshop kun je vervolgens kiezen voor de gratis Woocommerce plugin. Als je het maken van een webshop wil uitbesteden, dan moet je al snel denken aan een paar duizen euro. De wordpress webshop kosten zijn dus volledig afhankelijk van wat jij zelf kan (en wil) doen. 

Wat heb je nodig voor het maken van een Wordpress webshop?

Afgezien van een duidelijk plan zijn een aantal dingen essentieel om jouw Wordpress webshop te bouwen. Hieronder zetten we voor je op een rij wat je nodig hebt om jouw webshop te maken.

Wordpress zelf

Download een recente versie van Wordpress om jouw webshop te kunnen bouwen. Kies, om het jezelf gemakkelijk te maken, de Nederlandse versie.

E-commerce plug-in

Omdat Wordpress in de basis een pakket is om blogs in te maken, heb je een plug-in nodig die het mogelijk maakt om een webshop in Wordpress te maken. De bekendste en wereldwijd meest gebruikte plug-in is die van Woocommerce. Download Woocommerce NL om te werken in de Nederlandse versie.

Naast Woocommerce vind je in de Wordpress plug-in shop vele andere plug-ins die jou een webshop in Wordpress laten maken. De bekendste zijn Shopp, Jigoshop en WP e-commerce.

iDeal en/of een andere betaalmethode via payment service provider

De meeste online betalingen in Nederland lopen via iDeal. Je kunt iDeal integreren in jouw Wordpress webshop, door een abonnement af te sluiten bij je bank of gebruik te maken van een payment service provider.

Mollie, Sisow en Targetpay maken het mogelijk om iDeal betalingen in jouw webshop te integreren, zonder een abonnement af te sluiten. Voor deze betaalmethoden betaal je een klein bedrag per transactie. Let op: in sommige gevallen zijn er kosten verbonden aan de plug-in die integratie van een payment service provider mogelijk maakt.

Nadelen van een Wordpress webshop

Een eenvoudige webshop maken in Wordpress is, met voldoende technische kennis, niet heel moeilijk. Toch kleven er ook duidelijke nadelen aan het maken van jouw webshop in Wordpress.

Wordpress is niet ontwikkeld voor e-commerce

In de basis is Wordpress een online blogging platform. De verschillende plug-ins en extensies maken het mogelijk om een webshop te maken in het systeem, maar er zijn duidelijke grenzen aan de mogelijkheden. De praktijk leert dat een Wordpress webshop een goede manier is om een klein aantal producten te verkopen.

Uitbreiden van jouw webshop kost geld

De meeste ondernemers kiezen voor een Wordpress webshop maken, omdat de software gratis te downloaden is. De mogelijkheden die het systeem biedt zijn voldoende voor een eenvoudige webshop met een klein assortiment. Maar wil je jouw webshop verder uitbreiden? Dan heb je betaalde plug-ins nodig. De prijzen voor deze uitbreidingsmogelijkheden zijn erg verschillend en kunnen oplopen tot tientallen euro?s.

Updates zorgen voor problemen met plug-ins

Omdat een Wordpress webshop is opgebouwd uit verschillende bouwstenen in de vorm van plug-ins, is de kans groot dat er na een update problemen ontstaan. De verschillende onderdelen kunnen dan niet langer goed met elkaar communiceren en je webshop werkt niet meer goed.

Geen technische ondersteuning

Voor technische ondersteuning bij problemen ben je afhankelijk van de hulp van andere Wordpress gebruikers. Deze ondersteuning vind je online, in de vorm van blogs, artikelen en fora. Je zult dus zelf op zoek moeten naar het antwoord op je vragen en kunt niet terecht bij een centrale helpdesk.

Alternatief: jouw webshop maken in webshop software

De nadelen die kleven aan een Wordpress webshop maken het interessant om te kijken naar alternatieve mogelijkheden. Een van deze alternatieven is jouw webshop maken in SaaS webshop software. Deze software is al vanaf een klein bedrag per maand verkrijgbaar en biedt je de mogelijkheid om jouw webshop direct in te richten.

Ondersteuning, updates en uitbreidingen zijn in de meeste webshop software pakketten bij de prijs inbegrepen. Daarbij bieden de pakketten uitgebreide opties voor zoekmachine optimalisatie, kun je kiezen uit een groot aantal gratis en betaalde templates en zijn betaal- en verzendmogelijkheden geïntegreerd.

De beste alternatieven op een rij

Arjan
Appwiki expert

Wix

Onze krachtige technologie maakt het voor iedereen eenvoudig om een mooie, professionele en functionele site te maken. Zonder creatieve beperkingen of programmeren - gewoon volledige vrijheid om uzelf uit te drukken en uw hele bedrijf online te beheren.

Uitstekende hosting
Krachtige tools
Volledig aanpasbaar

Prijs: vanaf €17,00
Proefperiode:
Reviews: geen
Bekijk reviews  Ga naar de website 

SnelStart

SnelStart maakt boekhouden en factureren makkelijk! Voor elke administratieve vraag hebben wij een slimme oplossing. Eenvoudig zelf je boekhouding doen, bonnetjes inscannen, online factureren. Onze software groeit mee met jouw bedrijf! Al ruim 120.000 slimme ondernemers gingen je voor.

Geautomatiseerd
Meer inzicht
Volledige controle

Prijs: Op aanvraag
Proefperiode:
Reviews: 9/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

JouwWeb

Waar de andere platforms echt software-pakketten zijn, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke ‘drag-and-drop’-editor, waardoor technische kennis niet vereist is. JouwWeb is dus zeer geschikt voor startende webshops. Met €8 per maand is dit de meest voordelige aanbieder. Er is momenteel zelf een actie waarbij je de eerste 3 maanden gratis krijgt!

3 maanden gratis!
Drag and drop
Inclusief domeinnaam

Prijs: maandelijks €8,50
Proefperiode: 3 maanden gratis
Reviews: 9/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact

MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

Koppel je webshop
Geintegreerd pakket
370+ koppelingen

Prijs: maandelijks €245,00
Proefperiode:
Reviews: 8.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Lightspeed

Lightspeed biedt kassasystemen voor retailers en horeca ondernemers, en webshop software voor ecommerce ondernemers over de hele wereld. Test onze producten gratis, zonder verplichtingen.

Responsive designs
Rapportages
24/7 support

Prijs: maandelijks €49,00
Proefperiode: 14 Dagen
Reviews: 9.3/10
Bekijk reviews 

Direct een webshop maken?

Bekijk de aanbieders in het webshop software overzicht om jouw goedkope alternatief voor een Wordpress webshop te vinden.

Gerelateerde artikelen

8 januari 2021

E-commerce trends om concurrentievoordeel te pakken

trends Webshop

Weet jij de e-commerce trends al? Ontdek ze hier en doe er je concurrentievoordeel mee!

4 augustus 2018

Webshop laten bouwen of zelf doen?

Webshop beginnen Webshop

Je wilt een webshop beginnen. Ga je deze dan laten bouwen of ga je zelf aan de slag?

28 februari 2017

Waarom je retourneerbeleid meer is dan alleen een kostenpost

Interview Webshop

Waarom je retourneerbeleid niet alleen een kostenpost is? Het is een doorn in het oog van iedere webshophouder: teruggestuurde pakketjes.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products