1. Blog
 2. Webshop laten bouwen of zelf doen?

Webshop laten bouwen of zelf doen?

De laatste jaren zijn steeds meer mensen vaker online aankopen gaan doen. Het aantal webshops is dan ook enorm gestegen.

Vaak wordt gezegd dat een webshop starten eenvoudig is, maar vergis je niet. Een webshop is een onderneming en een onderneming begin je ook niet zonder je er vooraf in te verdiepen.

Er zijn veel zaken die je moet weten en regelen. Stel je zelf daarom de vraag; moet ik een webshop laten maken of ga ik er zelf mee aan de slag? 

In dit artikel helpen we je op weg om deze vraag te beantwoorden.

Arjan
Appwiki expert

  Voordat je begint met je webshop

  Voordat je begint met het maken van je webshop of het uitbesteden daarvan, is de eerste belangrijke en onmisbare stap het opstellen van een ondernemingsplan. Het ondernemingsplan fungeert als basis voor alle beslissingen en afspraken die je maakt. Je zet hier het gehele verkoopproces van begin tot eind in. Analyseer daarnaast ook wie je concurrenten zijn, wat zij doen, van welke aspecten jij kan leren en kan toepassen.

  Kies bedrijfsnaam en domein

  Om producten te mogen verkopen, moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Bij je inschrijving moet je de bedrijfsnaam opgeven. Kies je bedrijfsnaam bewust, zodat je deze niet meer hoeft te wijzigen in de toekomst. Wil je dat de URL van je webshop overeenkomt met je bedrijfsnaam? Stem dit dan van te voren met elkaar af. De domeinnaam kan namelijk al vergeven zijn. Denk daarbij ook aan de vormgeving. Als je bedrijfsnaam, domeinnaam en logo op elkaar zijn afgestemd, ben je sneller herkenbaar voor klanten.

  Maak goede afspraken

  Goede leveranciersafspraken zijn erg belangrijk voor het succes van jouw webshop. Maak duidelijk afspraken met leveranciers en maak daarbij gebruik van je ondernemingsplan. Let altijd goed op de verschillende marges die leveranciers vragen en daarnaast de logistieke kosten. De praktijk leert dat een face-to-face afspraak vaak de beste methode is. Je kunt dan je gemaakte afspraken vastleggen en je plannen en ideeën beter toelichten.

  Webshop laten bouwen of niet?

  Na alle administratieve taken kan je dan eindelijk echt beginnen met je webshop. Maar ga je je webshop laten bouwen of ga je liever zelf aan de slag? Ga je gebruik maken van een gratis software of een betaalde versie? Je hebt vast al wel een idee hoeveel producten je wil gaan verkopen en hoe je je webshop gaat vormgeven. Dan is het vervolgens belangrijk om jouw plannen en ideeën af te stemmen met verschillende softwareprogramma's. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende webshop programma's dat een keuze maken niet erg gemakkelijk en snel meer gaat.

  Met welke software een webshop maken?

  Er zijn simpel gezegd drie verschillende soorten webshop software. Dit zijn open-source software, software waarvoor je een eenmalige betaling doet en software in abonnementsvorm. Welk type webshop software je uiteindelijk kiest hangt af van je budget, tijd, wensen en technische vaardigheden.

  Webshop laten maken met open-source software

  Optie één, open-source software is een gratis softwareprogramma dat gemakkelijk en snel op het internet te downloaden is. Een goed voorbeeld hiervan is Magento. Zodra je de open-source software hebt geïnstalleerd kun je zelf de webshop bouwen en inrichten.

  Heb je genoeg technische vaardigheden, genoeg tijd en een beperkt budget? Dan is deze software een geschikte optie. Heb je een aardig budget, maar niet veel technische vaardigheden? Dan is deze optie mogelijk ook geschikt, maar kun je beter de webshop laten bouwen door een programmeur of ontwikkelaar. Het bouwen van een open-source webshop vereist namelijk technische vaardigheden en kennis.

  Webshop laten bouwen met SaaS software

  Optie twee en optie drie zijn zoals eerder aangegeven betaalde webshop softwareprogramma's. Ook wel softwareprogramma's onder licentie genoemd. Dit houdt in dat de webshop software niet van jou is. Je huurt de service, ook wel SaaS genoemd (Software as a Service), en maakt gebruik van de functionaliteiten van de software.

  Deze softwareprogramma's hebben ook vele voordelen. Zo zijn ze vaak erg gebruiksvriendelijk, je hebt er vrijwel geen technische vaardigheden voor nodig en je betaalt ook geen hoge kosten. De verschillende softwareprogramma's bieden altijd een actuele service en daarnaast zijn veel bekende systemen geïntegreerd. Denk hierbij aan iDEAL en PostNL.

  Webshop software onder licentie is zowel geschikt voor de starter als de kleine-, middelgrote- en grote bedrijven, omdat deze software steeds verder wordt ontwikkeld en nieuwe functies en mogelijkheden snel groeien. Met deze software kan je eenvoudig zelf een webshop bouwen.

  Bekijk in deze video wanneer je het best gebruik kunt maken van webshop software:

  Webshop software gratis proberen?

  Heb je een keuze gemaakt of ben je er nog niet helemaal uit en twijfel je nog? Je kan bij veel SaaS webshop softwareprogramma's gebruik maken van een proefperiode. Deze proefperiode verschilt per leverancier, maar is vaak 14 of 30 dagen.

  Na deze proefperiode kun je besluiten de software aan te schaffen of toch te gaan voor een andere (soort) software. Door het vergelijken en proberen van verschillende webshop software kun je er achter komen welke softwareprogramma's het beste bij jou en jouw wensen past.

  Kortom, er komt veel kijken bij het openen van een webshop. Verschillende aspecten kun je zelf doen of laten doen. Welke webshop software je kiest en wat je aan het bouwen van je webshop zelf doet of toch liever uitbesteedt, hangt af van je technische vaardigheden, tijd, wensen en budget.

  Gerelateerde artikelen

  22 november 2022

  Wordpress webshop maken: de voor- en nadelen op een rij

  Webshop beginnen Webshop

  Is een Wordpress webshop voor jou de beste oplossing? Deze overwegingen moet je maken om tot een goede keuze te komen.

  8 januari 2021

  E-commerce trends om concurrentievoordeel te pakken

  trends Webshop

  Weet jij de e-commerce trends al? Ontdek ze hier en doe er je concurrentievoordeel mee!

  28 februari 2017

  Waarom je retourneerbeleid meer is dan alleen een kostenpost

  Interview Webshop

  Waarom je retourneerbeleid niet alleen een kostenpost is? Het is een doorn in het oog van iedere webshophouder: teruggestuurde pakketjes.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products