De laatste jaren zijn steeds meer mensen vaker online aankopen gaan doen. Het aantal webshops is dan ook enorm gestegen.
Vaak wordt gezegd dat een webshop starten eenvoudig is, maar vergis je niet. Een webshop is een onderneming en een onderneming begin je ook niet zonder je er vooraf in te verdiepen.
Er zijn veel zaken die je moet weten en regelen. Stel je zelf daarom de vraag; moet ik een webshop laten maken of ga ik er zelf mee aan de slag?
In dit artikel helpen we je op weg om deze vraag te beantwoorden.
Voordat je begint met je webshop
Voordat je begint met het maken van je webshop of het uitbesteden daarvan, is de eerste belangrijke en onmisbare stap het opstellen van een ondernemingsplan. Het ondernemingsplan fungeert als basis voor alle beslissingen en afspraken die je maakt. Je zet hier het gehele verkoopproces van begin tot eind in. Analyseer daarnaast ook wie je concurrenten zijn, wat zij doen, van welke aspecten jij kan leren en kan toepassen.
Kies bedrijfsnaam en domein
Om producten te mogen verkopen, moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Bij je inschrijving moet je de bedrijfsnaam opgeven. Kies je bedrijfsnaam bewust, zodat je deze niet meer hoeft te wijzigen in de toekomst. Wil je dat de URL van je webshop overeenkomt met je bedrijfsnaam? Stem dit dan van te voren met elkaar af. De domeinnaam kan namelijk al vergeven zijn. Denk daarbij ook aan de vormgeving. Als je bedrijfsnaam, domeinnaam en logo op elkaar zijn afgestemd, ben je sneller herkenbaar voor klanten.
Maak goede afspraken
Goede leveranciersafspraken zijn erg belangrijk voor het succes van jouw webshop. Maak duidelijk afspraken met leveranciers en maak daarbij gebruik van je ondernemingsplan. Let altijd goed op de verschillende marges die leveranciers vragen en daarnaast de logistieke kosten. De praktijk leert dat een face-to-face afspraak vaak de beste methode is. Je kunt dan je gemaakte afspraken vastleggen en je plannen en ideeën beter toelichten.
Webshop laten bouwen of niet?
Na alle administratieve taken kan je dan eindelijk echt beginnen met je webshop. Maar ga je je webshop laten bouwen of ga je liever zelf aan de slag? Ga je gebruik maken van een gratis software of een betaalde versie? Je hebt vast al wel een idee hoeveel producten je wil gaan verkopen en hoe je je webshop gaat vormgeven. Dan is het vervolgens belangrijk om jouw plannen en ideeën af te stemmen met verschillende softwareprogramma's. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende webshop programma's dat een keuze maken niet erg gemakkelijk en snel meer gaat.
Met welke software een webshop maken?
Er zijn simpel gezegd drie verschillende soorten webshop software. Dit zijn open-source software, software waarvoor je een eenmalige betaling doet en software in abonnementsvorm. Welk type webshop software je uiteindelijk kiest hangt af van je budget, tijd, wensen en technische vaardigheden.
Webshop laten maken met open-source software
Optie één, open-source software is een gratis softwareprogramma dat gemakkelijk en snel op het internet te downloaden is. Een goed voorbeeld hiervan is Magento. Zodra je de open-source software hebt geïnstalleerd kun je zelf de webshop bouwen en inrichten.
Heb je genoeg technische vaardigheden, genoeg tijd en een beperkt budget? Dan is deze software een geschikte optie. Heb je een aardig budget, maar niet veel technische vaardigheden? Dan is deze optie mogelijk ook geschikt, maar kun je beter de webshop laten bouwen door een programmeur of ontwikkelaar. Het bouwen van een open-source webshop vereist namelijk technische vaardigheden en kennis.
Webshop laten bouwen met SaaS software
Optie twee en optie drie zijn zoals eerder aangegeven betaalde webshop softwareprogramma's. Ook wel softwareprogramma's onder licentie genoemd. Dit houdt in dat de webshop software niet van jou is. Je huurt de service, ook wel SaaS genoemd (Software as a Service), en maakt gebruik van de functionaliteiten van de software.
Deze softwareprogramma's hebben ook vele voordelen. Zo zijn ze vaak erg gebruiksvriendelijk, je hebt er vrijwel geen technische vaardigheden voor nodig en je betaalt ook geen hoge kosten. De verschillende softwareprogramma's bieden altijd een actuele service en daarnaast zijn veel bekende systemen geïntegreerd. Denk hierbij aan iDEAL en PostNL.
Webshop software onder licentie is zowel geschikt voor de starter als de kleine-, middelgrote- en grote bedrijven, omdat deze software steeds verder wordt ontwikkeld en nieuwe functies en mogelijkheden snel groeien. Met deze software kan je eenvoudig zelf een webshop bouwen.
Bekijk in deze video wanneer je het best gebruik kunt maken van webshop software:
Webshop software gratis proberen?
Heb je een keuze gemaakt of ben je er nog niet helemaal uit en twijfel je nog? Je kan bij veel SaaS webshop softwareprogramma's gebruik maken van een proefperiode. Deze proefperiode verschilt per leverancier, maar is vaak 14 of 30 dagen.
Na deze proefperiode kun je besluiten de software aan te schaffen of toch te gaan voor een andere (soort) software. Door het vergelijken en proberen van verschillende webshop software kun je er achter komen welke softwareprogramma's het beste bij jou en jouw wensen past.
Kortom, er komt veel kijken bij het openen van een webshop. Verschillende aspecten kun je zelf doen of laten doen. Welke webshop software je kiest en wat je aan het bouwen van je webshop zelf doet of toch liever uitbesteedt, hangt af van je technische vaardigheden, tijd, wensen en budget.