Voor- en nadelen payment service providers
Algemeen

Payment service providers: de voor- en nadelen

Ben je webshopeigenaar, dan wil je natuurlijk alle online betalingen kunnen accepteren. Dat is niet alleen van belang voor jou, maar ook voor je klanten. Wanneer klanten niet eenvoudig een transactie kunnen voltooien, zullen zij van de koop afzien. Heb je net een webshop opgestart, dan is een payment service provider (psp) niet het eerste waar je aan denkt. Toch is een payment service provider van belang om online betalingen te kunnen ontvangen. Maar wat is een payment service provider precies en welke soorten zijn er? In deze blog lees je naast de antwoorden op deze vragen, ook over alle voor- en nadelen van een psp. In z’n algemeenheid kan worden gesteld dat het vele voordelen heeft om een psp in de arm te nemen.

Wat is een payment service provider?

Een payment service provider is een provider die ondernemers en bedrijven van betaalmethodes voor online betalingen voorziet. Per payment service provider worden er verschillende online betaalmogelijkheden aangeboden. Een payment service provider hanteert vaak verschillende transactietarieven. Bij een psp worden vaak lagere tarieven gehanteerd voor de online transacties, in vergelijking met banken zoals ING en Rabobank. Ook kan de veiligheid van een payment service provider worden gegarandeerd. Veel ondernemers en bedrijven maken gebruik van een psp, omdat het vaak een eenvoudige integratie biedt met veelgebruikte betaalmethoden in Nederland. De meest voorkomende betaalmethodes zijn:

 • iDeal;
 • Paypal;
 • Afterpay;
 • Creditcard;
 • Machtiging;
 • Automatische incasso;
 • Overschrijving;
 • Bitcoin.

Verschillende soorten payment service providers

Wanneer je een payment service provider wilt implementeren is het van belang je te verdiepen in de verschillende soorten. Er zijn twee verschillende payment service providers; collecterende en distribuerende psp’s. De eerder gegeven informatie in dit blog betreft de collecterende payment service provider.

Collecterende psp’s

Een collecterende psp incasseert het geld van de (betalende) klant en stort dat geld vervolgens op jouw rekening al webshopeigenaar. Je geeft de afhandeling van de online betalingen daarmee uit handen. Voor het verwerken van de online betalingen wordt door de payment service provider een bedrag per transactie of een maandbedrag in rekening gebracht. Vervolgens wordt eens per week of per maand het resterende bedrag op de rekening van de webshopeigenaar overgemaakt.

Distribuerende psp’s

Een distribuerende psp incasseert het geld niet zelf. Dit gebeurt door een bank of financiële dienstverlening, waarmee jij als webshopeigenaar zelf aparte contracten hebt afgesloten. Wanneer je gebruikmaakt van een distribuerende psp, dan doe je dus zaken met meerdere partijen, van wie jij de diensten aanbiedt in je webshop. Deze partijen zorgen voor de afhandeling van de online betalingen.

Online betalingen met een payment service provider

Voordelen

Het gebruik van een payment service provider kent vele voordelen. De belangrijkste voordelen zijn de volgende:

 • Je beheert alle informatie binnen één geïntegreerde provider.
 • Je verbetert de customer experience door middel van verschillende online betaalmethodes.
 • Je verhoogt de conversie door het aanbieden van meerdere online betaalmethodes.
 • Je voorkomt fraude door gebruik van veilige online betaalmethodes.
 • Je bespaart tijd; er is geen sprake van ingewikkelde plugins.
 • Je beschikt continu over geüpdate statistieken van alle betalingen binnen jouw webshop.
 • Je managet terugbetalingen via een centrale backoffice; je hebt eenvoudig alle informatie bij de hand..

Nadelen

Een payment service provider kent naast alle voordelen, ook een aantal nadelen.

 • Je bent afhankelijk van de uitbetaaltermijn van de psp. Dit kan dagelijks zijn, maar bijvoorbeeld ook wekelijks of maandelijks.
 • Je kunt te maken krijgen met opstart-, aanmeldkosten of registratiekosten die verschillen per psp. Dat geldt ook voor de transactietarieven.

Kortom, een payment service provider vergelijken kent vele voordelen. Er kleven echter ook een aantal nadelen, maar deze wegen in de meeste gevallen niet op tegen de voordelen. Met een psp beschik je over meerdere online betaalmethodes binnen één geïntegreerde provider, waarin je alle betaalinformatie managet.

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Algemeen
Anne Hoekman - Appwiki expert
Geschreven door:
Anne Hoekman
Appwiki expert

Anne maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products