Voor- en nadelen payment service providers
Algemeen

Voor- en nadelen van payment service providers

Ben je webshopeigenaar, dan wil je natuurlijk alle online betalingen kunnen accepteren. Dat is niet alleen van belang voor jou, maar ook voor je klanten. Wanneer klanten niet eenvoudig een transactie kunnen voltooien, zullen zij van de koop afzien. Heb je net een webshop opgestart, dan is een payment service provider (psp) niet het eerste waar je aan denkt. Toch is een payment service provider van belang om online betalingen te kunnen ontvangen. Maar wat is een payment service provider precies en welke soorten zijn er? In deze blog lees je naast de antwoorden op deze vragen, ook over alle voor- en nadelen van een psp. In z’n algemeenheid kan worden gesteld dat het vele voordelen heeft om een psp in de arm te nemen.

Wat is een payment service provider?

Een payment service provider is een provider die ondernemers en bedrijven van betaalmethodes voor online betalingen voorziet. Per payment service provider worden er verschillende online betaalmogelijkheden aangeboden. Een payment service provider hanteert vaak verschillende transactietarieven. Bij een psp worden vaak lagere tarieven gehanteerd voor de online transacties, in vergelijking met banken zoals ING en Rabobank. Ook kan de veiligheid van een payment service provider worden gegarandeerd. Veel ondernemers en bedrijven maken gebruik van een psp, omdat het vaak een eenvoudige integratie biedt met veelgebruikte betaalmethoden in Nederland. De meest voorkomende betaalmethodes zijn:

 • iDeal;
 • Paypal;
 • Afterpay;
 • Creditcard;
 • Machtiging;
 • Automatische incasso;
 • Overschrijving;
 • Bitcoin.

Verschillende soorten payment service providers

Wanneer je een payment service provider wilt implementeren is het van belang je te verdiepen in de verschillende soorten. Er zijn twee verschillende payment service providers; collecterende en distribuerende psp’s. De eerder gegeven informatie in dit blog betreft de collecterende payment service provider.

Collecterende psp’s

Een collecterende psp incasseert het geld van de (betalende) klant en stort dat geld vervolgens op jouw rekening al webshopeigenaar. Je geeft de afhandeling van de online betalingen daarmee uit handen. Voor het verwerken van de online betalingen wordt door de payment service provider een bedrag per transactie of een maandbedrag in rekening gebracht. Vervolgens wordt eens per week of per maand het resterende bedrag op de rekening van de webshopeigenaar overgemaakt.

Distribuerende psp’s

Een distribuerende psp incasseert het geld niet zelf. Dit gebeurt door een bank of financiële dienstverlening, waarmee jij als webshopeigenaar zelf aparte contracten hebt afgesloten. Wanneer je gebruikmaakt van een distribuerende psp, dan doe je dus zaken met meerdere partijen, van wie jij de diensten aanbiedt in je webshop. Deze partijen zorgen voor de afhandeling van de online betalingen.

Online betalingen met een payment service provider

Voordelen

Het gebruik van een payment service provider kent vele voordelen. De belangrijkste voordelen zijn de volgende:

 • Je beheert alle informatie binnen één geïntegreerde provider.
 • Je verbetert de customer experience door middel van verschillende online betaalmethodes.
 • Je verhoogt de conversie door het aanbieden van meerdere online betaalmethodes.
 • Je voorkomt fraude door gebruik van veilige online betaalmethodes.
 • Je bespaart tijd; er is geen sprake van ingewikkelde plugins.
 • Je beschikt continu over geüpdate statistieken van alle betalingen binnen jouw webshop.
 • Je managet terugbetalingen via een centrale backoffice; je hebt eenvoudig alle informatie bij de hand..

Nadelen

Een payment service provider kent naast alle voordelen, ook een aantal nadelen.

 • Je bent afhankelijk van de uitbetaaltermijn van de psp. Dit kan dagelijks zijn, maar bijvoorbeeld ook wekelijks of maandelijks.
 • Je kunt te maken krijgen met opstart-, aanmeldkosten of registratiekosten die verschillen per psp. Dat geldt ook voor de transactietarieven.

Kortom, een payment service provider vergelijken kent vele voordelen. Er kleven echter ook een aantal nadelen, maar deze wegen in de meeste gevallen niet op tegen de voordelen. Met een psp beschik je over meerdere online betaalmethodes binnen één geïntegreerde provider, waarin je alle betaalinformatie managet.

Algemeen
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Anne Hoekman - Online marketeer
Anne Hoekman
Online marketeer

Leestijd 5 minuten

Up-to-date blijven?

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de nieuwste business apps!

 • Uitschrijven voor de nieuwsbrief is altijd weer mogelijk.

Products