1. Blog
 2. Vragen over payment service providers

5 belangrijke vragen over payment service providers

Heb je webwinkel, dan wil je natuurlijk alle mogelijke betalingen kunnen ontvangen. Daarnaast is het ook voor je klanten van belang dat zij eenvoudig betalingen kunnen voltooien in jouw webshop. Wanneer je net een webshop hebt opgezet, is een payment service provider (psp) niet het eerste wat je op je to-do lijst zet.

Toch is een payment service provider relevant om online transacties te kunnen ontvangen.

Maar wat is een payment service provider precies, hoe werkt het en waarom het relevant om te gebruiken? In dit blog lees je vijf vragen met bijbehorende antwoorden.

Arjan
Appwiki expert

  Wat is een payment service provider?

  Een payment service provider is een organisatie en/of dienst die (meerdere) online betalingen afhandelt. Dit kunnen bijvoorbeeld betalingen zijn via iDeal, Paypal of met creditcard. Een payment service provider wordt daarom ook wel een internetkassa of een online kassa genoemd. Payment service providers bieden verschillende betaalmogelijkheden. Zo hoef jij voor alle transacties niet apart een contract en implementatie te regelen. Payment service providers sluiten vaak grote contracten af met banken, creditcardorganisaties en dergelijke. Hierdoor betaal je bij een payment service provider meestal een lager bedrag per transactie dan bij een rechtstreeks contract bij een bank. Dit kan vooral bij kleine online ondernemingen een groot voordeel opleveren.

  Waarom een payment service provider gebruiken?

  Het gebruik van een payment service provider is niet verplicht. Een payment service provider is de verbindende schakel voor transacties tussen de online onderneming en de daadwerkelijke betaling van de klant. Het zorgt ervoor dat jouw online onderneming transacties kan ontvangen. Een payment service provider biedt verschillende betaalmogelijkheden, zo kun jij bepalen welke betaalmogelijkheden je aan wilt bieden aan jouw klanten. Het is verstandig om in ieder geval iDeal op te nemen, het is de meest voorkomende betaalmethode in Nederland. Het is daarnaast aan jou om te bepalen welke betaalmogelijkheden je nog meer wilt implementeren. Natuurlijk ben je ook vrij om zelf contracten af te sluiten met afzonderlijke banken en betaaldiensten. Toch biedt het kiezen voor psp verschillende voordelen.

  Wat is het verschil tussen collecterende en distribuerende psp’s?

  Wanneer je gebruik wilt maken van een payment service provider is het van belang je te verdiepen in de soorten psp. Er zijn twee verschillende payment service providers; collecterende en distribuerende psp’s.

  Collecterende psp’s

  Een collecterende psp incasseert het geld van de (betalende) klant en stort dat geld vervolgens op jouw rekening. Je geeft de afhandeling van de online betalingen daarmee uit handen aan de payment service provider. Voor het verwerken van de online betalingen wordt door de psp een bedrag per transactie geïnd of een maandbedrag in rekening gebracht.

  Distribuerende psp’s

  Een distribuerende psp incasseert het geld niet zelf. Dit gebeurt door een bank of financiële dienstverlening, waarmee je zelf aparte contracten hebt afgesloten. De betaling wordt gedistribueerd door het leggen van een technische koppeling. Wanneer je gebruikmaakt van distribuerende psp, dan doe je (dus) zaken met meerdere verschillende partijen, van wie jij de diensten aanbiedt.

  Hoe werkt een payment service provider?

  Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg je een payment service provider geïmplementeerd? Allereerst maak je een account aan bij de payment service provider van je keuze. Vervolgens kun je eenvoudig een koppeling maken met bijvoorbeeld je webshop of website software. Wanneer een klant een bestelling betaald in bijvoorbeeld jouw webshop, komt de betaling binnen bij de payment service provider. Bij payment service providers software wordt vaak per transactie afgerekend aan de provider, maar dit is wel vaak afhankelijk van het contract dat je hebt afgesloten. Daarna wordt het bedrag van de transactie overgemaakt naar jouw rekening. De betaling aan de payment service provider is er dan vaak al afgeschreven. Je kunt ervoor kiezen om de inkomsten dagelijks uit te laten betalen of een aantal keren per week. Dit is onder meer afhankelijk van het aantal bestellingen dat in jouw webshop worden geplaatst.

  Hoe kies je de juiste psp voor je webshop?

  Of een collecterende of distribuerende psp beter bij jouw webshop past, is afhankelijk van je persoonlijke doelen en wensen. Wat kun en wil je als ondernemer zelf doen en wat besteed je liever uit? Het is verstandig dit op papier te zetten en de payment service providers te vergelijken. Daarnaast zijn bij de keuze voor een payment service provider ook zaken als gemak, de aangeboden betaalmogelijkheden, kosten per transactie en de veiligheid relevant.

  Gerelateerde artikelen

  22 februari 2024

  5 online betaalsystemen voor webwinkels

  Psp

  Voor webshopeigenaren is het een nachtmerrie: klanten die hun aankoop afbreken omdat ze in de webshop niet kunnen afrekenen met het gewenste online betaalsysteem.

  12 januari 2024

  7 beste payment service providers

  Psp

  Wil je online betalingen kunnen ontvangen vanuit je webshop of facturen? Dit kan tegenwoordig razendsnel door middel van de beste payment service providers. Bekijk hier de beste 7 payment providers.

  29 december 2023

  5 handige apps voor online betaalmethoden

  Psp

  Ontdek de voordelen door het aanbieden van verschillende online betaalmethoden. Wij zetten 5 handige apps voor online betaalmogelijkheden voor je op een rij.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products