1. Blog
 2. Administratie eenmanszaak

Administratie eenmanszaak bijhouden

Elk bedrijf begint bij een goed idee. Dat idee leg je vast in een bedrijfsplan, je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en tada je eigen onderneming is begonnen. Je vermarkt de diensten en producten en de klanten beginnen te komen. Tot dat moment komt het vooral neer op je kwaliteiten als ondernemer. Toegegeven daar is de een nou eenmaal beter in dan de ander. 

Administratie Voor ZZP

  Arjan
  Arjan
  Appwiki expert

  Elk jaar komen er duizenden ondernemers bij. Het CBS stelt zelfs dat op 1 januari 2020 ⅔ van alle bedrijven een eenmanszaak is. Ten opzichte van 2007 is dat een stijging van 40%! Dat ondernemen zo populair is, heeft ook een keerzijde. In 2019 zijn ruim 115 duizend bedrijven opgeheven of failliet verklaard. Een eenduidige dader kun je hier niet aanwijzen, maar dat het vaak te maken had met grote kosten en weinig inkomsten is duidelijk. 

  Ondernemen is leuk, maar ook uitdagend. Ondernemen betekent ook de administratie bijhouden. Als ZZP’er betekent het dat jij degene bent en de administratie voor je eenmanszaak helemaal passend dient te krijgen. Bonnetjes verzamelen en netjes inboeken. Kosten en baten plaatje compleet. Het kan nog een flinke klus zijn die administratie ZZP als eenmanszaak. 

  Gelukkig hoeft het geen grote klus te zijn. Boekhouding kun je makkelijker maken door te kiezen voor een online boekhoudprogramma voor ZZP. Je hebt hierin veel verschillende mogelijkheden, waarbij de basis niet afwijkt van boekhoudprogramma’s voor MKB. Het gaat hem vooral om de grote van je bedrijf en dus ook de grote van je boekhoudprogramma hierbij. 

  Hieronder vind je informatie over de volgende onderwerpen:

  Frustraties voorkomen met de administratie voor een eenmanszaak

  Boekhouden kan frustrerend zijn, we stelden het net al. Dat hoeft niet, want met een boekhoudprogramma voorkom je veel frustraties waar je tegenaan kunt lopen. Wat dacht je van gebrek aan inzichten, problemen met de Belastingdienst of het offline bijhouden van bonnen. Elke ondernemer kent vaak één of meerdere frustraties bij het bijhouden van de boekhouding. We lichten ze in dit artikel graag toe zodat jij als je aan de administratie van je eenmanszaak denkt wel een glimlach op het gezicht krijgt. 

  Gebrek aan inzichten

  Een veel gehoord argument is dat de administratie voor een eenmanszaak zo overweldigend kan zijn dat er geen inzicht meer is. Als ZZP’er zie je dan door de bomen het bos niet meer. Gebrek aan inzicht is natuurlijk niet de bedoeling. Het zelf bijhouden van de administratie moet leiden tot meer inzichten. Dat je precies weet waar de kosten gemaakt zijn en welke baten er tegenover staan. En dat is een must, want je wilt niet een van die vele bedrijven zijn die in 2019 het licht definitief uitdeed. 

  Administratie Eenmanszaak

  Een goed boekhoudprogramma voor ZZP kan je heel goed helpen om jouw administratie als eenmanszaak bij te houden. Hierdoor behoud je inzicht en kun je heel gemakkelijk jouw trends en ontwikkelingen per jaar bijhouden.  

  Problemen met de Belastingdienst

  Geen mens wil problemen met de Belastingdienst, maar toch gebeurt het nog wel eens. Binnen de zakelijke administratie eenmanszaak heeft de Belastingdienst bepaald dat deze uit zes basisgegevens moet bestaan:
  ●    Grootboek
  ●    Debiteurenadministratie
  ●    Crediteurenadministratie
  ●    Voorraadadministratie (bij goederen)
  ●    In- en verkoopadministratie
  ●    Indien van toepassing: de loonadministratie

  Heb je iets niet op orde krijg je vaak een waarschuwing. Bij een grove overtreding of meerdere achter elkaar krijg je een boete. Geen enkele ondernemer wil de frustratie ervaren van het kloppend maken van de eenmanszaak boekhouding en dan alsnog een boete krijgen. Voorkom een boete door op tijd, juist en volledig aan alle verplichtingen te voldoen. Indien je de kosten van een boekhoudprogramma te hoog vindt bedenk dan altijd of je het zelf goed genoeg kunt doen om die boete te voorkomen. Of schaf een goedkoop boekhoudpakket ZZP aan dat je hierbij kan ondersteunen.  

  Offline bonnen online bijhouden

  Voordeel van veel administratiepakketten voor eenmanszaken is dat zij gemakkelijk te koppelen zijn aan die computer in je binnenzak. Ja we hebben het over de smartphone. Bijna geen mens kan zonder en een goede boekhouding voor ZZP en het programma dat je ervoor gebruikt is vaak te koppelen aan je telefoon. Zo kun je met een foto jouw bonnen uploaden in je eenmanszaak boekhouding en heb je het direct verwerkt. 

  Offline Bonnen Bijhouden

  Zo is die zakelijke lunch niet iets dat je weer eens vergeet omdat je de bon in je portemonnee hebt gestopt. Door direct de foto te uploaden heb je het met tijdstempel en al in jouw administratie als eenmanszaak verwerkt. Uiteraard bewaar je de bonnen nog netjes offline, maar zoals je wellicht wel weet vervagen kassabonnen nogal snel en dien je ze beter online (ingescand) te bewaren. Door jouw administratie als eenmanszaak te koppelen aan bijvoorbeeld je telefoon, bewaar je alles veel gemakkelijker. 

  Kies het pakket dat bij jouw onderneming past

  Geen bedrijf is hetzelfde, dus een goed boekhoudprogramma ook niet. Binnen de verschillende softwarepakketten heb je een flink aantal leveranciers die ook verschillende pakketten aanbieden. Door het beste pakket te kiezen dat bij jouw onderneming past voorkom je veelvoorkomende frustraties. Denk hierbij aan het bijhouden en verwerken van bonnen, het gebrek aan inzichten of de kans om een boete te krijgen van de Belastingdienst.

  Appwiki biedt je hiervoor de slimme vergelijker. Door de filters zo in te stellen dat het bij jouw onderneming en wensen en eisen past, kun je gemakkelijk de verschillende online boekhoudprogramma’s voor ZZP vergelijken. Zo weet je zeker dat je de meest voorkomende frustraties voorkomt en jouw administratie voor jouw eenmanszaak op een goede manier opzet én bijhoudt. Wist je dat je in het eerste jaar als eenmanszaak gebruik kunt maken van een gratis boekhoudpakket?

  e-Boekhouden.nl

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  Gratis voor starters!
  Belastingdienst Erkend
  Helpdesk, Cursus & App

  Prijs: Gratis
  Proefperiode: 15 maanden gratis! Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Ficsus.nl

  Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

  Gratis en vrijblijvend
  Gratis helpdesk
  Belastingdienst-Link

  Prijs: Gratis
  Proefperiode:
  Reviews: 9.5/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  InformerOnline

  Informer maakt sinds 1993 boekhoudsoftware voor ondernemers en accountants. InformerOnline is een innovatief boekhoudprogramma gericht op ondernemers die zelf willen boekhouden.

  Betrouwbaar Boekhouden
  Meeste reviews
  MKB Proof Award 2021

  Prijs: maandelijks €12,00
  Proefperiode: 30 dagen
  Reviews: 8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact

  Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

  Win veel tijd
  Eenvoudig factureren
  220+ koppelingen

  Prijs: maandelijks €39,00
  Proefperiode: 30
  Reviews: 8.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  DigiBTW

  Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

  Speciaal voor zzp'ers
  Gebruiksvriendelijk
  Super voordelig

  Prijs: maandelijks €10,00
  Proefperiode: 1 maand gratis
  Reviews: 9.8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Gerelateerde artikelen

  10 december 2020

  Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

  Excel Boekhouding

  Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

  2 maart 2020

  Administratie bijhouden als zzp'er?

  Administratie Boekhouding

  Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

  18 maart 2021

  De 10 beste boekhoudpakketten voor zzp'ers

  Administratie Boekhouding

  Als ZZP’er wil je het beste voor jouw bedrijf. Je wilt jouw administratie en boekhouding goed bijhouden. Wat zijn de 10 beste boekhoudpakketten voor ZZP'ers? Je leest het hier.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products