1. Blog
  2. Administratie eenmanszaak

Administratie eenmanszaak bijhouden

Elk bedrijf begint bij een goed idee. Dat idee leg je vast in een bedrijfsplan, je schrijft je in bij de Kamer van Koophandel en tada je eigen onderneming is begonnen. Je vermarkt de diensten en producten en de klanten beginnen te komen. Tot dat moment komt het vooral neer op je kwaliteiten als ondernemer. Toegegeven daar is de een nou eenmaal beter in dan de ander. 

Administratie Voor ZZP

Arjan
Appwiki expert

Elk jaar komen er duizenden ondernemers bij. Het CBS stelt zelfs dat op 1 januari 2020 ⅔ van alle bedrijven een eenmanszaak is. Ten opzichte van 2007 is dat een stijging van 40%! Dat ondernemen zo populair is, heeft ook een keerzijde. In 2019 zijn ruim 115 duizend bedrijven opgeheven of failliet verklaard. Een eenduidige dader kun je hier niet aanwijzen, maar dat het vaak te maken had met grote kosten en weinig inkomsten is duidelijk. 

Ondernemen is leuk, maar ook uitdagend. Ondernemen betekent ook de administratie bijhouden. Als ZZP’er betekent het dat jij degene bent en de administratie voor je eenmanszaak helemaal passend dient te krijgen. Bonnetjes verzamelen en netjes inboeken. Kosten en baten plaatje compleet. Het kan nog een flinke klus zijn die administratie ZZP als eenmanszaak. 

Gelukkig hoeft het geen grote klus te zijn. Boekhouding kun je makkelijker maken door te kiezen voor een online boekhoudprogramma voor ZZP. Je hebt hierin veel verschillende mogelijkheden, waarbij de basis niet afwijkt van boekhoudprogramma’s voor MKB. Het gaat hem vooral om de grote van je bedrijf en dus ook de grote van je boekhoudprogramma hierbij. 

Hieronder vind je informatie over de volgende onderwerpen:

Frustraties voorkomen met de administratie voor een eenmanszaak

Boekhouden kan frustrerend zijn, we stelden het net al. Dat hoeft niet, want met een boekhoudprogramma voorkom je veel frustraties waar je tegenaan kunt lopen. Wat dacht je van gebrek aan inzichten, problemen met de Belastingdienst of het offline bijhouden van bonnen. Elke ondernemer kent vaak één of meerdere frustraties bij het bijhouden van de boekhouding. We lichten ze in dit artikel graag toe zodat jij als je aan de administratie van je eenmanszaak denkt wel een glimlach op het gezicht krijgt. 

Gebrek aan inzichten

Een veel gehoord argument is dat de administratie voor een eenmanszaak zo overweldigend kan zijn dat er geen inzicht meer is. Als ZZP’er zie je dan door de bomen het bos niet meer. Gebrek aan inzicht is natuurlijk niet de bedoeling. Het zelf bijhouden van de administratie moet leiden tot meer inzichten. Dat je precies weet waar de kosten gemaakt zijn en welke baten er tegenover staan. En dat is een must, want je wilt niet een van die vele bedrijven zijn die in 2019 het licht definitief uitdeed. 

Administratie Eenmanszaak

Een goed boekhoudprogramma voor ZZP kan je heel goed helpen om jouw administratie als eenmanszaak bij te houden. Hierdoor behoud je inzicht en kun je heel gemakkelijk jouw trends en ontwikkelingen per jaar bijhouden.  

Problemen met de Belastingdienst

Geen mens wil problemen met de Belastingdienst, maar toch gebeurt het nog wel eens. Binnen de zakelijke administratie eenmanszaak heeft de Belastingdienst bepaald dat deze uit zes basisgegevens moet bestaan:
●    Grootboek
●    Debiteurenadministratie
●    Crediteurenadministratie
●    Voorraadadministratie (bij goederen)
●    In- en verkoopadministratie
●    Indien van toepassing: de loonadministratie

Heb je iets niet op orde krijg je vaak een waarschuwing. Bij een grove overtreding of meerdere achter elkaar krijg je een boete. Geen enkele ondernemer wil de frustratie ervaren van het kloppend maken van de eenmanszaak boekhouding en dan alsnog een boete krijgen. Voorkom een boete door op tijd, juist en volledig aan alle verplichtingen te voldoen. Indien je de kosten van een boekhoudprogramma te hoog vindt bedenk dan altijd of je het zelf goed genoeg kunt doen om die boete te voorkomen. Of schaf een goedkoop boekhoudpakket ZZP aan dat je hierbij kan ondersteunen.  

Offline bonnen online bijhouden

Voordeel van veel administratiepakketten voor eenmanszaken is dat zij gemakkelijk te koppelen zijn aan die computer in je binnenzak. Ja we hebben het over de smartphone. Bijna geen mens kan zonder en een goede boekhouding voor ZZP en het programma dat je ervoor gebruikt is vaak te koppelen aan je telefoon. Zo kun je met een foto jouw bonnen uploaden in je eenmanszaak boekhouding en heb je het direct verwerkt. 

Offline Bonnen Bijhouden

Zo is die zakelijke lunch niet iets dat je weer eens vergeet omdat je de bon in je portemonnee hebt gestopt. Door direct de foto te uploaden heb je het met tijdstempel en al in jouw administratie als eenmanszaak verwerkt. Uiteraard bewaar je de bonnen nog netjes offline, maar zoals je wellicht wel weet vervagen kassabonnen nogal snel en dien je ze beter online (ingescand) te bewaren. Door jouw administratie als eenmanszaak te koppelen aan bijvoorbeeld je telefoon, bewaar je alles veel gemakkelijker. 

Kies het pakket dat bij jouw onderneming past

Geen bedrijf is hetzelfde, dus een goed boekhoudprogramma ook niet. Binnen de verschillende softwarepakketten heb je een flink aantal leveranciers die ook verschillende pakketten aanbieden. Door het beste pakket te kiezen dat bij jouw onderneming past voorkom je veelvoorkomende frustraties. Denk hierbij aan het bijhouden en verwerken van bonnen, het gebrek aan inzichten of de kans om een boete te krijgen van de Belastingdienst.

Appwiki biedt je hiervoor de slimme vergelijker. Door de filters zo in te stellen dat het bij jouw onderneming en wensen en eisen past, kun je gemakkelijk de verschillende online boekhoudprogramma’s voor ZZP vergelijken. Zo weet je zeker dat je de meest voorkomende frustraties voorkomt en jouw administratie voor jouw eenmanszaak op een goede manier opzet én bijhoudt. Wist je dat je in het eerste jaar als eenmanszaak gebruik kunt maken van een gratis boekhoudpakket?

e-Boekhouden.nl Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

#1 Boekhoudsoftware
Snelle btw-aangifte
15 maanden gratis

Prijs: maandelijks €9,95
Proefperiode: 15 maanden gratis en vrijblijvend voor startende zzp'ers. Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

MoneyMonk Beste keuze voor zzp’ers die uren schrijven

Met MoneyMonk zet je snel een professionele administratie op. Ideaal als je net bent gestart, maar ook een stap voorwaarts als je al langer onderneemt. Klanten waarderen vooral de eenvoud van de software en uitstekende support. Wil je MoneyMonk eens uitproberen? Start dan met een gratis proefmaand en profiteer daarna van de aantrekkelijke kickstart

5/5 klanttevredenheid
Compleet en eenvoudig
Uitstekende support

Prijs: vanaf €7,50
Proefperiode:
Reviews: 9.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Ficsus.nl Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Geschikt voor starters, zzp'ers, vof & MKB! Maak een gratis account aan en ervaar zelf het gemak van Ficsus online boekhouden!

Gratis en vrijblijvend
Gratis helpdesk
Belastingdienst-Link

Prijs: Gratis
Proefperiode:
Reviews: 9.5/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Moneybird Populair onder zzp'ers om gebruiksvriendelijkheid

Moneybird wil haar gebruikers iedere dag verrassen met de eenvoud van het platform. Door het slimme en simpele karakter is de financiële administratie voor ondernemers een eitje. Vind je boekhouden ingewikkeld? Profiteer dan van Moneybird slimmigheidjes en houd met plezier zelf je boekhouding bij!

Met betaalrekening
Gratis scan en herken
Onbeperkt factureren

Prijs: maandelijks €35,00
Proefperiode: 60 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

DigiBTW Boekhouden voor zzp'ers. Max €10,- p.m.

Online boekhouden speciaal voor zzp'ers. Het meest gebruiksvriendelijke en voordeligste systeem. Zelf boekhouden, zonder boekhouder. Zonder beperkingen, compleet met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Probeer gratis.

Boekhouden voor zzp
Inclusief facturatie
Slechts 10,- p.m.!

Prijs: maandelijks €10,00
Proefperiode: 1 maand gratis
Reviews: 9.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Gerelateerde artikelen

30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

11 januari 2024

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products