urencriterium

Wat is het urencriterium en hoe werkt een urenregistratie?

Het urencriterium en de urenregistratie. Deze begrippen zullen veel ZZP'ers bekend in de oren klinken. Wat houden deze begrippen nou precies in? Ben je ZZP'er dan kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst (onderdeel van de ondernemersaftrek). Voor dit fiscale voordeel moet je voldoen aan het urencriterium (of het verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid). Om aan te kunnen tonen dat je aan het urencriterium voldoet dien je de uren die besteedt aan je onderneming goed bij te houden in een urenregistratie. Hiervoor kun je gebruik maken van urenregistratie software of een uren app.

Wat zijn de voorwaarden voor het urencriterium?

Om aan het urencriterium te voldoen moet je in ieder geval aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

 • je besteedt 1225 uur aan je onderneming
 • je moet hierbij meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden in bijvoorbeeld loondienst.

Zijn er uitzonderingen op deze voorwaarden?

Natuurlijk zijn er gevallen waarin bijvoorbeeld wordt afgeweken van de voorwaarden en regels.

Onderbreken van werk

Heb je bijvoorbeeld je werk onderbroken met betrekking tot een zwangerschap, dan tellen de niet gewerkte uren over in totaal zestien weken toch mee als gewerkte uren.

Geen ondernemer in één van de voorafgaande vijf jaren

En was je bijvoorbeeld één van de voorafgaande vijf jaren geen ondernemer, dan hoef je niet te voldoen aan de laatste voorwaarde. Oftewel, je hoeft dan niet meer tijd te besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden.

Niet het hele jaar ondernemer

Maar let op, ben je nog niet het hele jaar ZZP'er omdat je bijvoorbeeld halverwege het jaar gestart bent, dan moet je alsnog minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden in dit jaar. Je mag de uren niet herrekenen naar de periode dat je ZZP'er bent.

Samenwerkingen

Als je als ZZP'er deel uitmaakt van een samenwerkingsverband met huisgenoten, familieleden of andere verbonden personen, dan tellen de gewerkte uren niet mee voor het urencriterium in volgende situaties: de samenwerking is ongebruikelijk en de werkzaamheden bestaan voor 70% of meer uit ondersteunende werkzaamheden. Dit geldt ook voor het feit dat als de verbonden personen genieten van de winst als ondernemer, maar jij zelf niet.

Wat houdt het verlaagde urencriterium in?

Er geldt een verlaagd urencriterium om aanspraak te maken op startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Besteed je als ZZP'er minimaal 800 uur aan je onderneming, dan voldoe je aan het verlaagd urencriterium en kun je aanspraak maken op de startersaftrek. Ook hier geldt de regel dat als je je werk hebt onderbroken vanwege een zwangerschap, de niet-gewerkte uren over zestien weken toch meetellen als gewerkte uren. Natuurlijk ben je vaak wel bereikbaar/beschikbaar voor je onderneming, maar deze uren tellen niet mee voor het urencriterium.

Welke uren moet je verantwoorden?

Tot het urencriterium behoren alle uren die je besteedt aan je onderneming. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt bij klanten, maar ook de tijd die je stopt in het maken van offertes en het bijhouden van de administratie. Hieronder volgen nog enkele voorbeelden:

 • Het opzetten van je onderneming;
 • De administratie;
 • De reistijden;
 • De acquisitie;
 • Alle werkgerelateerde inkopen;
 • Alle verkoopwerkzaamheden;
 • Het ontwikkelen en uitwerken van nieuwe concepten;
 • Het bijhouden en onderhouden van de website;
 • Het volgen van scholing, een cursus of het lezen van vakliteratuur;
 • Het kantooronderhoud, inclusief schoonmaak.

Al deze verschillende werkzaamheden moeten qua uren natuurlijk wel in verhouding zijn met elkaar. Als je meer dan de helft van de uren toeschuift aan de administratie zal de Belastingdienst dat waarschijnlijk niet accepteren. Het is daarom belangrijk je uren goed bij te houden zodat je er zeker van bent dat je niet in de problemen komt.

Waarom een goede urenregistratie?

Je moet dus alle gewerkte uren kunnen aantonen bij de Belastingdienst. Hoe kan je nou eenvoudig je uren bijhouden. Urenregistratie software biedt dan uitkomst. Ook als je al snel meer uren werkt dan is afgesproken in de offerte en je dus al snel in je vrije tijd aan het werk bent, is een urenregistratiesysteem geen slecht idee. Uren die je werkt in je vrije tijd krijg je waarschijnlijk niet uitbetaald en dat is zonde. Met hulp van een tijdregistratiesysteem kun je precies bijhouden hoeveel uren je besteedt aan verschillende werkzaamheden. Dit geeft je inzicht in de efficiëntie van je bedrijf. Ook kun je door middel van een urenregistratiesysteem gemakkelijk aantonen wat je gewerkte uren zijn en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Je hebt altijd een up-to-date overzicht paraat voor de Belastingdienst.

Kortom, besteed je 1225 uur of meer aan je onderneming dan kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Om daarvoor in aanmerking te komen is het bijhouden van het aantal gewerkte uren verplicht om dit vervolgens bij de Belastingdienst te kunnen bewijzen. Een urenregistratiesysteem is dan een handige manier om eenvoudig je gewerkte uren bij te houden.

Populaire software

Rating:
Reviews: 68
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 370
Urenregistratie
Rating:
Reviews: 624
Urenregistratie

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Appwiki expert
Geschreven door:
Anne Hoekman
Appwiki expert

Anne maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products