1. Blog
 2. Urencriterium en urenregistratie: hoe zit dat?

Wat is het urencriterium en waarom is urenregistratie belangrijk?

Het urencriterium en de urenregistratie. Deze begrippen zullen veel ZZP'ers bekend in de oren klinken. Wat houden deze begrippen nou precies in?

Ben je ZZP'er dan kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek van de Belastingdienst (onderdeel van de ondernemersaftrek). Voor dit fiscale voordeel moet je voldoen aan het urencriterium (of het verlaagd urencriterium bij arbeidsongeschiktheid).

Om aan te kunnen tonen dat je aan het urencriterium voldoet dien je de uren die je besteedt aan een onderneming goed bij te houden in een urenregistratie. Hiervoor kun je gebruik maken van urenregistratie software of app.

Hieronder lees je alles over het urencriterium, waarom een urenregistratie belangrijk is en hoe je eenvoudig gewerkte uren bijhoudt.

Arjan
Appwiki expert

  Wat zijn de voorwaarden voor het urencriterium?

  Om aan het urencriterium te voldoen moet je in ieder geval aan de volgende twee voorwaarden voldoen:

  • je besteedt 1225 uur aan je onderneming
  • je moet hierbij meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden in bijvoorbeeld loondienst.

  Zijn er uitzonderingen op deze voorwaarden?

  Natuurlijk zijn er gevallen waarin bijvoorbeeld wordt afgeweken van de voorwaarden en regels.

  Onderbreken van werk

  Heb je bijvoorbeeld je werk onderbroken met betrekking tot een zwangerschap, dan tellen de niet gewerkte uren over in totaal zestien weken toch mee als gewerkte uren.

  Geen ondernemer in één van de voorafgaande vijf jaren

  En was je bijvoorbeeld één van de voorafgaande vijf jaren geen ondernemer, dan hoef je niet te voldoen aan de laatste voorwaarde. Oftewel, je hoeft dan niet meer tijd te besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden.

  Niet het hele jaar ondernemer

  Maar let op, ben je nog niet het hele jaar ZZP'er omdat je bijvoorbeeld halverwege het jaar gestart bent, dan moet je alsnog minimaal 1225 uur aan je onderneming besteden in dit jaar. Je mag de uren niet herrekenen naar de periode dat je ZZP'er bent.

  Samenwerkingen

  Als je als ZZP'er deel uitmaakt van een samenwerkingsverband met huisgenoten, familieleden of andere verbonden personen, dan tellen de gewerkte uren niet mee voor het urencriterium in volgende situaties: de samenwerking is ongebruikelijk en de werkzaamheden bestaan voor 70% of meer uit ondersteunende werkzaamheden. Dit geldt ook voor het feit dat als de verbonden personen genieten van de winst als ondernemer, maar jij zelf niet.

  Wat houdt het verlaagde urencriterium in?

  Er geldt een verlaagd urencriterium om aanspraak te maken op startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Besteed je als ZZP'er minimaal 800 uur aan je onderneming, dan voldoe je aan het verlaagd urencriterium en kun je aanspraak maken op de startersaftrek. Ook hier geldt de regel dat als je je werk hebt onderbroken vanwege een zwangerschap, de niet-gewerkte uren over zestien weken toch meetellen als gewerkte uren. Natuurlijk ben je vaak wel bereikbaar/beschikbaar voor je onderneming, maar deze uren tellen niet mee voor het urencriterium.

  Welke uren moet je verantwoorden?

  Tot het urencriterium behoren alle uren die je besteedt aan je onderneming. Dit zijn dus niet alleen de uren die je in rekening brengt bij klanten, maar ook de tijd die je stopt in het maken van offertes en het bijhouden van de administratie. Hieronder volgen nog enkele voorbeelden:

  • Het opzetten van je onderneming;
  • De administratie;
  • De reistijden;
  • De acquisitie;
  • Alle werkgerelateerde inkopen;
  • Alle verkoopwerkzaamheden;
  • Het ontwikkelen en uitwerken van nieuwe concepten;
  • Het bijhouden en onderhouden van de website;
  • Het volgen van scholing, een cursus of het lezen van vakliteratuur;
  • Het kantooronderhoud, inclusief schoonmaak.

  Al deze verschillende werkzaamheden moeten qua uren natuurlijk wel in verhouding zijn met elkaar. Als je meer dan de helft van de uren toeschuift aan de administratie zal de Belastingdienst dat waarschijnlijk niet accepteren. Het is daarom belangrijk je uren goed bij te houden zodat je er zeker van bent dat je niet in de problemen komt.

  Waarom een goede urenregistratie?

  Je moet dus alle gewerkte uren kunnen aantonen bij de Belastingdienst. Hoe kan je nou eenvoudig je uren bijhouden. Urenregistratie software biedt dan uitkomst. Ook als je al snel meer uren werkt dan is afgesproken in de offerte en je dus al snel in je vrije tijd aan het werk bent, is een urenregistratiesysteem geen slecht idee. Uren die je werkt in je vrije tijd krijg je waarschijnlijk niet uitbetaald en dat is zonde.

  Met hulp van een tijdregistratiesysteem kun je precies bijhouden hoeveel uren je besteedt aan verschillende werkzaamheden. Dit geeft je inzicht in de efficiëntie van je bedrijf. Ook kun je door middel van een urenregistratiesysteem gemakkelijk aantonen wat je gewerkte uren zijn en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Je hebt altijd een up-to-date overzicht paraat voor de Belastingdienst.

  Kortom, besteed je 1225 uur of meer aan je onderneming dan kun je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek. Om daarvoor in aanmerking te komen is het bijhouden van het aantal gewerkte uren verplicht om dit vervolgens bij de Belastingdienst te kunnen bewijzen. Een urenregistratiesysteem is dan een handige manier om eenvoudig je gewerkte uren bij te houden.

  Shiftbase

  Shiftbase is software voor het maken van werkroosters, het bijhouden van de urenregistratie en het registreren van afwezigheid. Met Shiftbase maak je sneller en eenvoudiger goede werkroosters en heb je meer grip op je loonkosten.

  Bespaar 30% loonkosten
  Geen opstartkosten
  Maandelijks opzegbaar

  Prijs: maandelijks €0,00
  Proefperiode:
  Reviews: geen
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact

  MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

  Slimme urenregistratie
  Incl. boekhouden & CRM
  Grip op je cashflow

  Prijs: maandelijks €172,00
  Proefperiode: 30
  Reviews: 8.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  e-Boekhouden.nl

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  Uren direct factureren
  15 maanden gratis
  Razendsnelle helpdesk

  Prijs: maandelijks €9,95
  Proefperiode: 15 maanden gratis, daarna €5,95 per maand, start direct! Account wordt niet automatisch verlengd!
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Eenvoudig uren registreren met urenregistratie software


  Met behulp van urenregistratie software of een uren app kun je eenvoudig en snel je uren registreren. Urenregistratie software is laagdrempelig en de meeste software kun je een periode van veertien tot dertig dagen gratis uitproberen. Probeer altijd meerdere programma's zodat je deze met elkaar kunt vergelijken. Zo weet je zeker dat het programma goed bij je past voordat je tot aanschaf overgaat. Je hebt al urenregistratie software vanaf een paar euro per maand. 

  Gerelateerde artikelen

  11 januari 2024

  Handige apps voor urenregistratie met een timer

  Urenregistratie

  Waarom zou je uren bijhouden met een timer functie? En welke oplossingen zijn handig voor tijdschrijven met een timer? Ontdek het hier.

  9 januari 2024

  Gratis en goedkope urenregistratie apps voor Android en iOS

  Apps Urenregistratie

  Dit zijn 5 handige (gratis en goedkope) urenregistratie apps voor Android en iOs. Met behulp van deze apps hou je eenvoudig je uren bij en krijg je inzicht in de efficiëntie van je bedrijf.

  7 januari 2021

  In één minuut je uren registreren?

  tijd besparen Urenregistratie

  Ja in één minuut kun je dagelijks alle gewerkte uren bijhouden en opslaan in een gestructureerd overzicht. Dit kun je doen door gebruik te maken van urenregistratie software met een timer.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products