1. Blog
  2. Onderzoek boekhoudsoftware keuzemonitor 2017

Onderzoek boekhoudsoftware keuzemonitor 2017

Wat vind je belangrijk aan boekhoudsoftware? Dat er een mobiele app beschikbaar is? Of dat je een koppeling met de bank hebt? Iedere ondernemer verwacht iets anders van een boekhoudprogramma. Om dit in kaart te brengen onderzoekt Software Vergelijken periodiek de behoeften van Nederlandse ZZP'ers en MKB'ers. Hiermee houden we ook nieuwe trends in de gaten. In dit artikel vind je de uitkomsten van dit onderzoek in de tweede editie van de Boekhoudsoftware Keuzemonitor.

Waarom we de Keuzemonitor in het leven hebben geroepen

We zijn benieuwd welke ondernemer op zoek is naar boekhoudsoftware en waar ze op letten bij hun keuze. We onderzochten daarom 50.000 interacties van bezoekers op Boekhoudsoftware-vergelijken.nl. Het eerste wat opviel was dat de site vaker werd bezocht door ZZP'ers dan door MKB'ers: 58 om 42 procent. Opvallend hieraan is dat relatief veel MKB'ers de site bezochten. Het landelijk percentage van ondernemers dat MKB'er is, is namelijk 32 procent.

Wat moet boekhoudsoftware kunnen?

Waar de ZZP'er vooral het BTW-overzicht belangrijk vindt, vinden MKB'ers een winst- en verlies rapportage het meest belangrijk. Opvallend verschil bij de ZZP'er is dat inkoopfacturen inboeken niet in de top 5 meest belangrijke functies staat. Voor de MKB'er is dit juist wel weer interessant. Daarentegen is een basisfunctie zoals facturen opstellen belangrijker voor ZZP'ers dan voor de MKB'er.

Welke functies zijn opvallend belangrijker voor de ZZP'er en vice versa?

ZZP'ers werken alleen en vinden de basisfuncties van een boekhoudprogramma belangrijk. Het MKB bestaat uit bedrijven van verschillende groottes en vindt een breed scala aan functies belangrijk. Hierdoor ontstaan er logischerwijs verschillen in de verwachtingen van de boekhoudsoftware.

Boekhouding app onmisbaar voor de ZZP'er

Een BTW-overzicht, winst- en verliesrekening en een elektronsche BTW-aangifte doen zijn relatief belangrijk voor ZZP'ers. Dit zijn basale rapportagefuncties die elke kleine ondernemer nodig heeft. Echter, opvallend is dat de beschikbaarheid van een mobiele app voor ZZP'ers erg belangrijk bij de keuze voor een boekhoudprogramma is. Het ondernemen met de smartphone is een functie die ZZP'ers slimmer, efficiënter en flexibeler laat werken. Steeds meer ZZP'ers lijken dan ook de voordelen van mobiel boekhouden in te zien.

MKB'ers zetten in op automatisering van administratie

MKB'ers kiezen vaker voor een boekhoudprogramma met functies die administratieve taken automatiseren. Denk dan met name aan tijdbesparende functies als Scan & herken en het kunnen opstellen van betalingsherinneringen. Daarnaast hebben MKB'ers meer behoefte aan verkoopondersteunende functies dan ZZP'ers. Denk bijvoorbeeld aan een debiteurenbeheer functie en het kunnen opstellen van offertes.

Wat zijn de trends in behoeften van ZZP'ers en MKB'ers?

We hebben ook gekeken naar de afzonderlijke behoeftes van ZZP'er en MKB'ers. Wanneer we de cijfers van de Keuzemonitor van oktober 2016 vergelijken met die van deze Keuzemonitor, zien we een aantal opvallende verschillen. Zo krijgen we een goed beeld van de trends binnen de boekhoudsoftwaremarkt.

ZZP'ers willen een mobiele app

De meest opvallende trend is dat voor ZZP'ers de beschikbaarheid van een mobiele boekhoudapp steeds belangrijker is bij de keuze voor een boekhoudprogramma. Ten opzichte van de eerste Keuzemonitor is dit percentage met 66 procent explosief gestegen. Toch is deze stijging niet zo gek, aangezien er een algemene toename van smartphonegebruik is en de smartphone steeds vaker zakelijk wordt gebruikt. Er zijn dan ook steeds meer apps beschikbaar die dit mogelijk maken. De Kamer van Koophandel heeft bijvoorbeeld in januari met KvK Connect een app gelanceerd waarmee ZZP'ers in contact kunnen komen met andere ZZP'ers en nieuwe opdrachtgevers. ZZP'ers lijken nu dus ook van software aanbieders te verwachten dat zij een mobiele app hebben.Boekhouding app

Daar komt bij dat ZZP'ers steeds mobieler werken en dus vaker onderweg zijn en bijvoorbeeld in de trein tussen twee afspraken door nog een factuur willen sturen. Het ondernemen met de smartphone is dus een functie die ZZP'ers slimmer, efficiënter en flexibeler laat werken en dat is terug te zien in de cijfers.

Behoefte aan bankkoppeling groeit onder ZZP'ers

Verder groeit er onder ZZP'ers de behoefte om een boekhoudprogramma te koppelen met de bank. Ook dit hangt samen met de mobiliteit van de ZZP'er. Ze willen altijd en overal inzicht in je openstaande facturen en geboekte uitgaven hebben. Boekhoudsoftware met een bankkoppeling biedt hen dit.

Digitale facturatie wint aan populariteit bij ZZP'er

Steeds meer ZZP'ers kiezen voor digitale facturatie. Zo worden de functies online facturen versturen en facturen als PDF versturen steeds vaker gebruikt om een boekhoudprogramma te vinden. Deze stijging kan worden verklaard door de trend dat steeds meer boekhoudprogramma's UBL Ready zijn, en dus in de automatische facturatiebehoefte van ZZP'ers kunnen voorzien.

Behoefte aan ondersteuning bij internationaal zakendoen groeit binnen MKB

Bij MKB'ers is er juist een groeiende behoefte aan administratieve ondersteuning van internationaal zakendoen. Bijna tweederde van de MKB'ers in Nederland is internationaal actief en heeft dus te maken met andere BTW-tarieven die in het buitenland gelden. MKB'ers vinden dan ook BTW verlegd factureren, het overhevelen van de BTW naar de buitenlandse afnemer, belangrijker dan ZZP'ers. Boekhoudsoftware met de functie 'BTW verleggen' vergemakkelijkt dit voor MKB'ers. Met de software kun je namelijk makkelijk een extra factuurregel aanmaken om aan te geven dat je de BTW wilt verleggen.

Wanneer MKB'ers handel drijven buiten de EU krijgen ze te maken met vreemde valuta. En omdat de Nederlandse handel met China en Brazilië steeds meer toeneemt willen MKB'ers steeds vaker boekhoudsoftware met de functie 'vreemde valuta'. Met deze functie kun je onder andere facturen opmaken, scans van verkoopfacturen aanleveren, bankrekeningen aanleggen en afschriften importeren in vreemde valuta. De software rekent de valuta automatisch om. Dat scheelt veel handmatig rekenwerk en dus tijd.

De Boekhoudsoftware Keuzemonitor komt terug

Om een goed beeld te krijgen van de behoeften van ondernemers is het van belang om deze langdurig te monitoren. Daarom gaat Software Vergelijken de komende tijd om het half jaar onderzoek doen. Dit is overigens al de tweede Keuzemonitor. Check hier de resultaten van de Keuzemonitor die in oktober 2016 is verschenen.

Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

5 oktober 2020

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

Boekhouding

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding! Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen...

30 november 2019

Boekhoudprogramma kiezen in 5 stappen

Boekhouding

Of je nou net bent begonnen of al jaren een bedrijf hebt, je zal de boekhouding moeten bijhouden. In deze blog lees je hoe.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products