1. Blog
  2. Onderzoek boekhoudsoftware keuzemonitor 2016

Onderzoek boekhoudsoftware keuzemonitor 2016

Hoe kiest een zzp'er of mkb'er zijn of haar boekhoudsoftware? Hierin geeft Appwiki inzicht. Door onderzoek te doen onder 25.000 interacties op de website hebben we een beeld kunnen scheppen over wat een zzp'er of mkb'er verlangt van een boekhoudprogramma. De bevindingen op een rij.

Zzp'ers vs. mkb'ers

Het eerste wat in het oog springt, is dat relatief veel mkb'ers de website bezoeken. Landelijk gezien is, onder de ondernemers, 32 procent mkb'er (bron: KvK, 1 januari 2016). In dit onderzoek blijkt dat 43 procent van de interacties op de site wordt gedaan door mkb'ers. De overige 57 procent is zzp'er, in vergelijking met een landelijk cijfer van 68 procent.

Wat vindt een ondernemer belangrijk bij boekhoudsoftware?

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen vier categorieën die ondernemers belangrijk vinden bij het zoeken naar een boekhoudprogramma. Hieruit blijkt dat zzp'ers de categorie 'Rapportage en belasting' (met 47 procent) het meest belangrijk achten, afgezet tegen 41 procent bij de mkb'ers. Daarnaast vinden zzp'ers de categorie 'Verkoop' belangrijk (27 procent). Mkb'ers vinden verkoop met 31 procent belangrijker. De categorieën 'Bank' en 'Inkoop' zijn voor zzp'ers en mkb'ers (respectievelijk 14 en 12 procent, om 16 en 12 procent) bijna even belangrijk.

Wat vindt een ondernemer dat boekhoudsoftware moet kunnen?

Zzp'ers blijken het belangrijk te vinden dat boekhoudsoftware een winst- en verliesrekening kan opmaken, terwijl mkb'ers het meest belangrijk vinden dat de software een balans rapportage bevat. Waar de zzp'ers vooral verschillen van mkb'ers is dat ze een bankkoppeling relatief minder belangrijk vinden dan mkb'ers. Bankkoppeling staat bij zzp'ers niet in de top 5, terwijl mkb'ers na de balans rapportage en winst- en verliesrekening een bankkoppeling (7 procent) het belangrijkst vinden.

Opvallende verschillen tussen zzp'ers en mkb'ers

De meest populaire boekhoudsoftware functionaliteiten voor zzp'ers en mkb'ers zijn nu bekend. Maar wanneer we kijken naar wie wat belangrijker vindt en met hoeveel procent, blijken er een aantal opvallende verschillen te bestaan in het keuzegedrag van zzp'ers ten opzichte van mkb'ers.

Het gebruik van een mobiele app blijken zzp'ers onmisbaar te vinden. Een boekhoudprogramma met een mobiele app wordt door zzp'ers 15 procent vaker gekozen dan door mkb'ers. Ook vinden zzp'ers de winst- en verliesrekening (19 procent) belangrijker. Ten opzichte van zzp'ers vinden mkb'ers vreemde valuta (51 procent) belangrijker. Na vreemde valuta vinden mkb'ers hulp bij het opstellen en versturen van een betalingsherinnering (27 procent) relatief belangrijk.

Trends en ontwikkelingen

Het onderzoek is gedaan over een periode van drie maanden. Per maand is er gekeken naar de resultaten. Hieruit komen een aantal interessante trends naar voren. Zoals eerder gezegd vinden zzp'ers een bankkoppeling minder belangrijk dan mkb'ers. Maar over deze drie maanden stijgt het belang hiervan binnen de zzp'ers met 9 procent. Hetzelfde geldt voor hulp bij facturen opstellen, waar ook een stijging van 9 procent is te zien. Bij de mkb'ers is juist een ontwikkeling te zien bij de functie betalingsherinnering opstellen. In een periode van drie maanden is de behoefte hiervan met 12 procent gestegen. Ook bij de functies facturen opstellen (8 procent) en bankboek (8 procent) is een stijging waar te nemen.

Conclusies

Basisfunctionaliteiten belangrijk voor zzp'ers

Zzp'ers blijken vooral te kijken naar de basisfunctionaliteiten van boekhoudsoftware. Omdat ze alleen werken en het hiermee al druk genoeg hebben, willen ze voornamelijk worden ondersteund bij basale verplichtingen zoals de winst- en verliesrekening opstellen, de balans opmaken en het doen van de BTW aangifte.

Daarnaast is de beschikbaarheid van een mobiele app voor zzp'ers opvallend belangrijker (15 procent) bij de keuze voor een boekhoudprogramma. Het ondernemen met de smartphone is een trend die zzp'ers slimmer, efficiënter en flexibeler laat werken. Steeds meer zzp'ers lijken dan ook de voordelen van mobiel boekhouden in te zien.

Breder scala functies voor het MKB

Het midden- en kleinbedrijf daarentegen, is op zoek naar een breder scala aan functionaliteiten. Vooral bankgerelateerde zaken worden belangrijker geacht naarmate een bedrijf groeit. Dit is terug te zien in welke functies mkb'ers aangeven belangrijk te vinden: bankboek (17 procent), bankafschriften importeren (12 procent) en bankkoppeling (11 procent). Verkoopondersteunende functies vinden mkb'ers ook belangrijker ten opzichte van zzp'ers. Zo beïnvloeden functies als betalingsherinneringen opstellen (27 procent), debiteurenbeheer (15 procent) en online facturen versturen (10 procent) de keuze voor boekhoudsoftware sterker dan bij zzp'ers.

Ook de behoefte aan meer mogelijkheden om het administratieve proces rondom inkoopfacturen te organiseren neemt toe wanneer een bedrijf groeit. Zo kiest het MKB 51 procent vaker voor het werken met vreemde valuta en is er meer vraag naar tijdbesparende functies zoals Scan & Herken dan bij zzp'ers.

Hieruit wordt geconcludeerd dat hoe groter het bedrijf is, des te groter de behoefte is naar een uitgebreid pakket.

Vervolgonderzoek

Dit is een eerste onderzoek naar het keuzegedrag van mkb'ers en zzp'ers rondom boekhoudsoftware. Vanaf heden zullen wij je op de hoogte houden van ontwikkelingen en trends in de wensen en behoeften van ondernemers op het gebied van een boekhoudprogramma. We gaan daarom periodiek een overzichtelijke keuzemonitor voor jou opstellen, waar je dit eenvoudig en snel kunt terugvinden.

Over het onderzoek

Het onderzoek is gebaseerd op ruim 25.000 interacties op deze website. Doel van het onderzoek is om het keuzegedrag van zzp'ers en mkb'ers op het gebied van boekhoudsoftware in kaart te brengen.

Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

5 oktober 2020

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

Boekhouding

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding! Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen...

30 november 2019

Boekhoudprogramma kiezen in 5 stappen

Boekhouding

Of je nou net bent begonnen of al jaren een bedrijf hebt, je zal de boekhouding moeten bijhouden. In deze blog lees je hoe.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products