Aanloop_kosten

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen. Hoe dan vraag je je af? Nou zo: je mag van de Belastingdienst kosten die je in de aanloopfase van de oprichting van je bedrijf hebt gemaakt ook aftrekken van de winst. En een lagere winst betekent minder belasting betalen.

Wat zijn aanloopkosten en wanneer is er sprake van?

Bij aanloopkosten kun je denken aan de kosten die je maakt voordat je je in hebt geschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn voor marktonderzoek, ingewonnen advies, aangeschafte vakliteratuur of huur en inrichting van een bedrijfsruimte. Je moet hiervoor wel een onderneming hebben in de ogen van de fiscus.

Een onderneming in de fiscale zin

De Belastingdienst legt de term onderneming als volgt uit: er is sprake van een onderneming als je redelijkerwijs kunt verwachten er winst mee te behalen. Dat betekent dat als je over een langere periode verlies lijdt en dit niet lijkt te gaan veranderen (structureel) er geen sprake is van een onderneming. Verder moet je deelnemen aan het economisch verkeer, oftewel de concurrentie aan gaan met andere bedrijven.

Financieel voordeel

De winst die je met je onderneming haalt wordt belast. Dat betekent dat hoe meer winst je behaalt, hoe meer belasting je moet betalen. Het is dus in je voordeel om te proberen meer kosten op te kunnen voeren zodat de winst lager is. Zoals gezegd moet er wel winst zijn om iets met kosten te kunnen doen, maar als er eenmaal winst is kan het dus voordeel opleveren om nog een keer terug te kijken naar de allereerste maand(en).

Zorg voor een goede boekhouding

Om te bepalen wat de opbrengsten, kosten en winst zijn is een goede boekhouding van belang. Dat begint met een eerste factuur maken en het inboeken van inkoopfacturen. Dat kan allemaal makkelijk met een boekhoudprogramma. Online boekhouden kan al vanaf een paar euro per maand. Voor starters zijn er zelfs boekhoudprogramma's die je eerst zelf gratis kan proberen. Dus waar wacht je nog op? Start met tijd en geld besparen en kies voor een goed boekhoudprogramma! 

Populaire software

Rating:
Reviews: 123
Boekhouden
Rating:
Reviews: 568
Boekhouden
Rating:
Reviews: 828
Boekhouden

Appwatching Community

Meer weten of mee praten over dit onderwerp? word gratis lid van de Appwatching community

Iris Kluin - Online marketeer
Geschreven door:
Iris Kluin
Online marketeer

Iris is afgestudeerd MSc Marketing in Groningen en werkt als online marketeer bij Appwiki. Zij zorgt dat de site is voorzien van leuke stukken en onderzoeken. Daarnaast danst ze graag en houdt ze van koken. Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar iris@appwiki.nl.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Je ontkomt er als ZZP'er niet aan: de BTW-aangifte....

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
urenregistratie-app-excel.png

7 handige apps als alternatief voor urenregistratie in Excel

Uren registreren voelt vaak als een verplichting. Maar waarom doe jij je urenregistratie dan nog in Excel...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products