1. Blog
  2. Aanloopkosten verwerken in de boekhouding

Aanloopkosten? Neem ze op in je boekhouding!

Ben je dit jaar een eigen bedrijf begonnen? Kijk dan nog eens naar de kosten die je hebt gemaakt in de aanloopperiode, daar valt namelijk winst te behalen. Hoe dan vraag je je af? Nou zo: je mag van de Belastingdienst kosten die je in de aanloopfase van de oprichting van je bedrijf hebt gemaakt ook aftrekken van de winst. En een lagere winst betekent minder belasting betalen.

Wat zijn aanloopkosten en wanneer is er sprake van?

Bij aanloopkosten kun je denken aan de kosten die je maakt voordat je je in hebt geschreven bij de Kamer van Koophandel. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn voor marktonderzoek, ingewonnen advies, aangeschafte vakliteratuur of huur en inrichting van een bedrijfsruimte. Je moet hiervoor wel een onderneming hebben in de ogen van de fiscus.

Een onderneming in de fiscale zin

De Belastingdienst legt de term onderneming als volgt uit: er is sprake van een onderneming als je redelijkerwijs kunt verwachten er winst mee te behalen. Dat betekent dat als je over een langere periode verlies lijdt en dit niet lijkt te gaan veranderen (structureel) er geen sprake is van een onderneming. Verder moet je deelnemen aan het economisch verkeer, oftewel de concurrentie aan gaan met andere bedrijven.

Financieel voordeel

De winst die je met je onderneming haalt wordt belast. Dat betekent dat hoe meer winst je behaalt, hoe meer belasting je moet betalen. Het is dus in je voordeel om te proberen meer kosten op te kunnen voeren zodat de winst lager is. Zoals gezegd moet er wel winst zijn om iets met kosten te kunnen doen, maar als er eenmaal winst is kan het dus voordeel opleveren om nog een keer terug te kijken naar de allereerste maand(en).

Zorg voor een goede boekhouding

Om te bepalen wat de opbrengsten, kosten en winst zijn is een goede boekhouding van belang. Dat begint met een eerste factuur maken en het inboeken van inkoopfacturen. Dat kan allemaal makkelijk met een boekhoudprogramma. Online boekhouden kan al vanaf een paar euro per maand. Voor starters zijn er zelfs boekhoudprogramma's die je eerst zelf gratis kan proberen. Dus waar wacht je nog op? Start met tijd en geld besparen en kies voor een goed boekhoudprogramma! 

Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

11 januari 2024

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products