1. Blog
  2. Boekhouder MKB

Boekhouder MKB, wel of niet inschakelen?

Een boekhouder MKB, heb je het nodig? En zijn er überhaupt verschillen tussen een boekhouder voor het MKB of een boekhouder voor ZZP? Veel bedrijven twijfelen over hun boekhouding. Immers, het bijhouden van de boekhouding is een ontzettend karwei. Helemaal voor iemand die eigenlijk gewoon wil ondernemen en niet bekwaam (genoeg) is met cijfers. Voor wie wil ondernemen zal ook de boekhouding moeten bijhouden. 

Boekhouder MKB

Veel ondernemers zetten de voor- en nadelen tegen elkaar af en beantwoorden hiermee een cruciale vraag: “Moet ik de boekhouding uitbesteden of zelf doen?” Een vraag die niet zo 1,2,3 te beantwoorden is. Want, geen bedrijf is hetzelfde, dus waarom zou je dan je boekhouding wel allemaal op dezelfde manier bijhouden. Als ondernemer ben je wettelijk verplicht om je administratie als MKB bij te houden. Dit kun je dus zelf doen, je schaft hiervoor een boekhoudpakket aan of je maakt hiervoor gebruik van een boekhouder MKB.

Laten we de verschillende vormen eens naast elkaar neerzetten.

Een boekhouder MKB is geen accountant, en vice versa

Laten we eerst even een fabel uit de wereld helpen. Een boekhouder MKB en een accountant zijn niet hetzelfde. In de volksmond wordt dit wel vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn wezenlijke verschillen tussen een boekhouder en een accountant. Zij houden zich binnen hun vakgebied bezig met andere werkzaamheden. 

Boekhouder En Een Accountant

Belangrijkste verschil is dat de boekhouder zich richt op administratieve overall ondersteuning en de accountant zich op inrichting en controle van de bedrijfsadministratie. Bovendien kan iedereen zich boekhouder MKB noemen, maar heb je als accountant toch echt een hbo opleiding (of hoger) nodig. Een accountant is voor grotere ondernemingen zelfs verplicht. Een boekhouder is dat nooit. Dit komt omdat je jouw boekhouding zelf mag doen van de belastingdienst. De wettelijke controle van de administratie en de advisering hierin kun je niet zelf doen. 

Een boekhouder staat in de basis dichter bij jouw bedrijf, omdat deze zich daadwerkelijk richt op het bijhouden van de boekhouding en niet alleen op het controleren. Een boekhouder MKB kun je dus inschakelen om je te helpen met een kloppende boekhouding. Dit kun je als ondernemer echter ook zelf doen. 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Overwegingen rondom het inschakelen van een boekhouder

Online boekhouden voor MKB wint steeds meer terrein. Je ziet dat steeds meer bedrijven op zoek gaan naar het beste boekhoudpakket MKB en de boekhouder MKB niet meer nodig hebben. Cijfer een boekhouder voor het MKB niet direct weg. Voor sommige bedrijven is het gemak van het hebben van een boekhouder groot. Wij zetten graag nog wat overwegingen op een rij. 

#1 Een boekhouder kost (extra) geld

Toegegeven een boekhoudpakket voor jouw MKB kost ook geld. Een boekhouder kost echter geld bovenop de tijd en wellicht het programma dat je al hebt aangeschaft. Je zult jouw administratie en boekhouding in z’n geheel moeten aanleveren bij de boekhouder. Hij of zij dient dus alle bonnen, facturen en alle andere zaken die er vanuit jouw bedrijf zijn te hebben. Een online boekhoudprogramma neemt je dit werk uit handen. Hier kun je vaak gemakkelijk de bonnen en facturen in opslaan en heb je met een druk op de knop jouw boekhouding zaken op orde.

Gemiddeld kost een boekhouder je per jaar 500 of meer euro. Hoe groter jouw onderneming, hoe groter je boekhouding en dus hoe hoger die kosten worden. Overweeg je een boekhouder MKB in te huren? Bereken dan of je het geld op een goede manier investeert. Krijg je die 500 euro gemakkelijk terug door de besparing die het je oplevert? Dan kun je het doen. Dien je eerst echter zelf al ontzettend veel te doen voor je boekhouding en doet voor dat geld de boekhouder alleen een laatste check? Bedenk dan wat je nog meer met dat geld zou kunnen doen en investeer het in een goed boekhoudprogramma voor MKB

#2 Tijd besparen kan ook met een boekhoudpakket

Een boekhouder bespaart je tijd, mits hij of zij toegang heeft tot alle gegevens. Zijn de gegevens niet toegankelijk, dan dien je eerst nog alles netjes aan te leveren. Een boekhoudpakket voor MKB kan je hierbij helpen. Eventueel kun je dan de boekhouder MKB nog een laatste check laten doen, zodat je zeker weet dat je geen boetes krijgt.

Op die manier werken een boekhoudpakket en een boekhouder samen. Ze versterken elkaar. Bovendien behoud je als ondernemer altijd inzicht wat een nadeel kan zijn als je alleen een boekhouder aan het werk zet.

#3 Geen inzicht meer of niet genoeg

Een boekhouder heeft zijn eigen systemen. Jij levert je bedrijfsgegevens aan, en dan? Uiteraard moet je het vertrouwen hebben in je boekhouder MKB, maar wat gebeurt er met jouw gegevens? Jij weet het niet. 

Als ondernemer wil je je niet met details bezighouden, maar je wilt wel degelijk inzichten in je bedrijfsresultaten.

Door jouw boekhouding in handen te leggen van een boekhouder betekent het dat je veel inzichten ook uit handen geeft. Zelf je boekhouding bijhouden met bijvoorbeeld boekhoudsoftware voor MKB betekent dat je zelf alle inzichten houdt. Daar hoef je niet eens zoveel drukker mee te zijn dan als je de boekhouder inzet. Veel boekhouding software kun je intergreren met andere systemen en software oplossingen. Zo heb je vaak je HRM, CRM en ERP systeem allemaal in een overzichtelijke boekhouding bijgehouden. Helemaal met boekhoudpakketten apps heb je altijd jouw boekhouding bij de hand en kun je met een druk op de knop jouw bonnen en facturen ‘inscannen’.  

#4 Een boekhouder ontzorgt je

Het hebben van een goede boekhouder kan ook een grote last van je schouders verlichten. Indien je niet goed bent met cijfers, of niet secuur genoeg, kan een boekhouder je ontzettend helpen. Zij bewaren alles netjes voor je, verwerken het tot een kloppende administratie en zorgen ervoor dat je elk jaar weer een mooie boekhouding hebt. Uiteraard dien je hen wel van input te voorzien, maar alles bij elkaar zoeken en ordenen van data hoef jij niet te doen.

Vergelijk pakketten en maak een keuze

Ben jij op zoek naar de mogelijkheid voor het bijhouden van jouw boekhouding MKB? Wil je weten wat het beste bij jou past en denk je dat een boekhouder MKB niet dat voor jou is? Wil je liever zelf aan de knoppen zitten en je boekhouding bijhouden? Ontdek alle informatie op Appwiki rondom de verschillende boekhoudpakketten voor het MKB. Zo weet jij zeker dat jij het boekhoudpakket kiest dat het beste bij jouw bedrijf past. 

Unit4 Bedrijfssoftware Het meest complete boekhoudpakket

Unit4 Bedrijfssoftware is dé leverancier van administratieve software voor meer dan 3.000 accountants en 25.000 ondernemers. Jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we begrijpen wat je nodig hebt. 350 experts staan dagelijks klaar zodat jij zorgeloos kan ondernemen. Met Unit4 Bedrijfssoftware, heb je alles onder controle!

Eenvoudig samenwerken
> 40 jaar ervaring
Digitale assistent

Prijs: maandelijks €39,00
Proefperiode:
Reviews: 7.2/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

e-Boekhouden.nl MKB - 15 maanden gratis! (Best getest)

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

#1 Boekhoudsoftware
Belastingdienst erkend
Helpdesk, Cursus & App

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis en vrijblijvend voor startende zzp'ers. Daarna €7,95. Wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Visma De meest gebruiksvriendelijke boekhoudsoftware

Visma eAccounting is het meest complete online boekhoudpakket. Boekhouden én factureren is altijd onbeperkt. Voor maar €16 per maand heb je je boekhouding en facturatie geregeld, inclusief mobiele app, gebruiksvriendelijke software en uitstekende klantenservice. Maak vrijblijvend een gratis account aan en probeer het zelf!

#1 Gebruiksvriendelijk
Uitstekende helpdesk
Met bankkoppeling

Prijs: maandelijks €16,00
Proefperiode: 30 dagen / 1 jaar gratis voor starters
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Twinfield maakt professioneel boekhouden persoonlijk.

Twinfield International is marktleider op het gebied van online boekhouden in Europa en onderdeel van Wolters Kluwer Tax & Accounting. Wolters Kluwer is wereldwijd marktleider in fiscale, boekhoud- en auditdiensten. Online boekhouden via Twinfield is flexibel boekhouden voor zowel kleine als grote organisaties. Hierbij wordt op een efficiënte, veilige en directe manier een administratie gevoerd en kan informatie gedeeld worden met een administratie- of accountantskantoor.

Uitgebreide functies
Consultancy en service
300+ koppelingen

Prijs: maandelijks €59,00
Proefperiode: 30 gratis en vrijblijvend
Reviews: 10/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Kleisteen Betaalbaar en professioneel

Online boekhouden voor MKB, ook geschikt voor meerdere medewerkers (rollen en rechten- systeem, facturen autoriseren). Veel functionaliteit, oa projecten, uren. Extra opties voor accountants en administratiekantoren, zoals electronisch klantendossier, kantoor-uren registratie, via gratis beheer-portal. Goede (voornamelijk online) helpdesk.

Zeer uitgebreid
Blijft betaalbaar
Flexibel

Prijs: maandelijks €27,50
Proefperiode: 60 dagen
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Gerelateerde artikelen

25 juli 2019

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

31 januari 2019

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

4 maart 2020

De administratie voor MKB

Administratie Boekhouding

Een boekhouder MKB, heb je het nodig? En zijn er überhaupt verschillen tussen een boekhouder voor het MKB of een boekhouder voor ZZP?

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products