Wet regelgeving webshop
Algemeen

De wet- en regelgeving van een webshop vind je hier! 

Ben je van plan om een webshop te starten? Het is dan van belang om op de hoogte te zijn van alle wet- en regelgeving die van toepassing is op webshops. Dat is misschien nog meer dan je denkt. In dit artikel lichten we toe met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden bij het starten van een webshop.

Rechtsvorm

Alvorens je een ondernemingsplan op gaat stellen is het van belang om een toepasselijke rechtsvorm voor je webshop te kiezen. Of je voor een eenmanszaak, vof of bv kiest hangt af van jouw eigen wensen. Vervolgens kies je een naam voor je webshop, waarmee je je bij de Kamer van Koophandel moet inschrijven. Een naam kiezen is al een opgave op zich, omdat de naam niet al door een ander bedrijf gebruikt mag worden in dezelfde branche of omgeving. Samen met de naamkeuze controleer je ook of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Betaling en verzendkosten

Voor de klant, maar ook voor jezelf, is het van belang om de manier waarop betaald kan worden van tevoren duidelijk te communiceren. Dit geldt ook voor de eventuele verzendkosten die vooraf duidelijk aangegeven moeten zijn. Wil je iDeal of andere online betaalmethoden via payment service providers ontvangen? Dat kan alleen als je een zakelijke rekening hebt. Op zakelijkbankieren.nl kun je op een handige manier zakelijke rekeningen voor webshops met elkaar vergelijken.

Producten

De producten die je via je webshop wilt gaan verkopen moeten veilig zijn. Welke producten je gaat verkopen bepaal je zelf, maar deze moeten wel aan wettelijk regels voldoen. Bij bepaalde productgroepen is het verplicht dat de producten over een certificaat beschikken, waaruit blijkt dat ze aan alle (wettelijke) eisen voldoen. Producten die het auteursrecht of merkenrecht van iemand anders dragen mag je niet verkopen. Indien je etenswaren gaat verkopen is het belangrijk om de Warenwet te raadplegen. Wanneer je producten gaat verkopen met meer dan 15% alcohol moet je een slijterijvergunning in huis hebben.

Privacyverklaring

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt dat men zorgvuldig en secuur moet omgaan met (klant)gegevens. Een manier om de bescherming van de gegevens van jouw klanten te garanderen is om een SSL-certificaat aan jouw webshop te koppelen. Het certificaat versleutelt alle persoonsgegevens die via jouw webshop verzonden worden. Tenslotte is het erg belangrijk om jouw webshop bij een betrouwbare host onder te brengen en goed te beveiligen. Mocht het ooit fout gaan met de beveiliging, dan moet dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens worden vermeld.

Administratie en financiën

Iedereen die een bedrijf opstart doet dit met het doel om winst te maken. Het is van belang dat je je administratie en financiën op orde hebt. Dit is zowel voor jezelf als voor de belastingdienst een must. De btw moet duidelijk worden aangegeven, omdat deze aan de belastingdienst moet worden afgedragen. De belastingdienst eist daarnaast dat de administratie minimaal zeven jaar bewaard wordt.

Inhoud webshop

Er zijn verschillende wettelijke eisen waaraan een webshop moet voldoen. Dit houdt onder meer in dat bepaalde informatie op de webshop terug te vinden moet zijn. De informatie mag je onderbrengen op meerdere pagina's, maar het moet wel makkelijk te vinden zijn. Het gaat hierbij om de bedrijfsgegevens, vestigingsadres, handelsnaam en KvK- en btw-nummer. Hierbij kun je bovendien ook het postadres, emailadres en telefoonnummer vermelden.

In jouw webshop kan de productpagina uiteraard niet ontbreken. Op deze pagina vermeld je de belangrijkste kenmerken van je producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de product- en serienummers, gewicht, afmetingen en de kleur. Je kunt de genoemde informatie in een verhaal verwerken, waardoor je auteursrecht verkrijgt. Dit betekent dat anderen jouw verhaal niet mogen kopiëren voor hun webshop en andersom is dit ook het geval. Wat verder een belangrijk onderdeel is op de productpagina is de prijsvermelding. Hierbij kunnen ook de belasting en eventuele overige kosten worden aangegeven.

Overige informatie

Wat niet mag ontbreken op een webshop zijn natuurlijk de Algemene Voorwaarden. Daarnaast bevelen we je aan om informatiepagina's over conformiteit en ontbindingsrecht op te nemen. Het is ook handig om een cookieverklaring op te stellen en je kunt aan jouw klanten aangeven hoe een eventuele klachtafhandeling verloopt.

Populaire software

Rating:
Reviews: 347
Webwinkel
Rating:
Reviews: 39
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Algemeen
Anne Hoekman - Online marketeer
Geschreven door:
Anne Hoekman
Online marketeer

Anne is online marketeer bij Appwiki. Ze zorgt ervoor dat onze websites van de juiste informatie zijn voorzien en up to date zijn. Naast haar werk studeert Anne communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Verder is ze gek op sporten en reizen. Heb je vragen? Stuur dan een mailtje naar anne@appwiki.nl!

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Online marketeer
Iris Kluin
Online marketeer
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Webredacteur
Steven Houkes
Webredacteur
Products