1. Blog
  2. Wet- en regelgeving van webshop

Webshop starten: met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden?

Ben je van plan om een webshop te starten? Het is dan van belang om op de hoogte te zijn van alle wet- en regelgeving die van toepassing is op webshops. Dat is misschien nog meer dan je denkt. In dit artikel lichten we toe met welke wet- en regelgeving je rekening moet houden bij het starten van een webshop.

Rechtsvorm

Alvorens je een ondernemingsplan op gaat stellen is het van belang om een toepasselijke rechtsvorm voor je webshop te kiezen. Of je voor een eenmanszaak, vof of bv kiest hangt af van jouw eigen wensen. Vervolgens kies je een naam voor je webshop, waarmee je je bij de Kamer van Koophandel moet inschrijven. Een naam kiezen is al een opgave op zich, omdat de naam niet al door een ander bedrijf gebruikt mag worden in dezelfde branche of omgeving. Samen met de naamkeuze controleer je ook of de domeinnaam nog beschikbaar is.

Betaling en verzendkosten

Voor de klant, maar ook voor jezelf, is het van belang om de manier waarop betaald kan worden van tevoren duidelijk te communiceren. Dit geldt ook voor de eventuele verzendkosten die vooraf duidelijk aangegeven moeten zijn. Wil je iDeal of andere online betaalmethoden via payment service providers ontvangen? Dat kan alleen als je een zakelijke rekening hebt. Op zakelijkbankieren.nl kun je op een handige manier zakelijke rekeningen voor webshops met elkaar vergelijken.

Producten

De producten die je via je webshop wilt gaan verkopen moeten veilig zijn. Welke producten je gaat verkopen bepaal je zelf, maar deze moeten wel aan wettelijk regels voldoen. Bij bepaalde productgroepen is het verplicht dat de producten over een certificaat beschikken, waaruit blijkt dat ze aan alle (wettelijke) eisen voldoen. Producten die het auteursrecht of merkenrecht van iemand anders dragen mag je niet verkopen. Indien je etenswaren gaat verkopen is het belangrijk om de Warenwet te raadplegen. Wanneer je producten gaat verkopen met meer dan 15% alcohol moet je een slijterijvergunning in huis hebben.

Privacyverklaring

Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt dat men zorgvuldig en secuur moet omgaan met (klant)gegevens. Een manier om de bescherming van de gegevens van jouw klanten te garanderen is om een SSL-certificaat aan jouw webshop te koppelen. Het certificaat versleutelt alle persoonsgegevens die via jouw webshop verzonden worden. Tenslotte is het erg belangrijk om jouw webshop bij een betrouwbare host onder te brengen en goed te beveiligen. Mocht het ooit fout gaan met de beveiliging, dan moet dit bij de Autoriteit Persoonsgegevens worden vermeld.

Administratie en financiën

Iedereen die een bedrijf opstart doet dit met het doel om winst te maken. Het is van belang dat je je administratie en financiën op orde hebt. Dit is zowel voor jezelf als voor de belastingdienst een must. De btw moet duidelijk worden aangegeven, omdat deze aan de belastingdienst moet worden afgedragen. De belastingdienst eist daarnaast dat de administratie minimaal zeven jaar bewaard wordt.

Inhoud webshop

Er zijn verschillende wettelijke eisen waaraan een webshop moet voldoen. Dit houdt onder meer in dat bepaalde informatie op de webshop terug te vinden moet zijn. De informatie mag je onderbrengen op meerdere pagina's, maar het moet wel makkelijk te vinden zijn. Het gaat hierbij om de bedrijfsgegevens, vestigingsadres, handelsnaam en KvK- en btw-nummer. Hierbij kun je bovendien ook het postadres, emailadres en telefoonnummer vermelden.

In jouw webshop kan de productpagina uiteraard niet ontbreken. Op deze pagina vermeld je de belangrijkste kenmerken van je producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de product- en serienummers, gewicht, afmetingen en de kleur. Je kunt de genoemde informatie in een verhaal verwerken, waardoor je auteursrecht verkrijgt. Dit betekent dat anderen jouw verhaal niet mogen kopiëren voor hun webshop en andersom is dit ook het geval. Wat verder een belangrijk onderdeel is op de productpagina is de prijsvermelding. Hierbij kunnen ook de belasting en eventuele overige kosten worden aangegeven.

Overige informatie

Wat niet mag ontbreken op een webshop zijn natuurlijk de Algemene Voorwaarden. Daarnaast bevelen we je aan om informatiepagina's over conformiteit en ontbindingsrecht op te nemen. Het is ook handig om een cookieverklaring op te stellen en je kunt aan jouw klanten aangeven hoe een eventuele klachtafhandeling verloopt.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products