1. Blog
 2. Voordelen van MKB brandstofpas

Voordelen van de MKB brandstofpas

Ondernemers die veel onderweg zijn zullen vaak moeten tanken. Het bewaren van de bonnetjes om aanspraak te maken op BTW teruggave is een tijdrovend werkje voor vele ondernemers. Om dit gemakkelijker te maken is de MKB Brandstofpas gelanceerd. In dit artikel worden de voordelen en de voorwaarden van de MKB brandstofpas besproken. Daarnaast bespreken we ook kort de koppeling tussen MKB Brandstof en het boekhoudprogramma Exact Online.

Wat houdt de MKB brandstofpas in

De MKB brandstofpas is een fysieke pas die je als ondernemer kunt gebruiken als betaalmiddel bij tankstations. Indien je met je onderneming een groot wagenpark hebt kun je voor iedere auto passen aanmaken. De kosten hiervan zijn € 2,- per maand per brandstofpas. Eenmaal per maand ontvang je een verzamelfactuur met daarop een specificatie van je brandstofkosten.

Naast de verzonden facturen kun je ook via de website inloggen op je eigen account, waarop meer statistieken en informatie te vinden is. Dit stelt je als ondernemer in staat om inzicht te krijgen in de benzinekosten. Maar ook om eventueel het tankgedrag van je werknemers te kunnen sturen.

Voor wie is de MKB brandstofpas

De MKB brandstofpas is gericht op bedrijven met meerdere medewerkers. Maar ook ZZP-ers en eenmanszaken kunnen gebruik maken van de tankpas. Aan het gebruik van de MKB brandstofpas zijn een aantal voorwaarden verbonden:

 • Inschrijving bij de KvK is noodzakelijk.
 • De tankpas is gericht op ondernemers met een wagenpark van één tot 10 auto’s.
 • Voertuigen zwaarder dan 3½ ton zijn uitgezonderd van gebruik.
 • Voor ZZP’ers is het van belang dat de auto op naam van de onderneming staat.

Wat zijn de kosten

De kosten voor het gebruik van de MKB Brandstofpas zijn:

 • Een vaste bijdrage van € 48,- per bedrijf.
 • € 2,- per maand voor elke tankpas die u in gebruik heeft.
 • Eeen borg van € 200,-.

Alle tarieven zijn exclusief 21% BTW.

Voordelen MKB brandstofpas

Enkele kenmerken en voordelen van de MKB brandstofpas zijn:

 • De MKB brandstof pas leidt tot een vereenvoudiging van de administratie.
 • Aanvullende diensten zoals Pechhulp en Carwash
 • De MKB brandstofpas is Fiscus-proof.
 • De MKB brandstofpas is vrijwel overal te gebruiken.

Bespaar kosten op de administratie

De administratie voor het zakelijk gebruik van een auto kan behoorlijk tijdrovend zijn. Helemaal wanneer er sprake is van meerdere bedrijfsauto’s.

De kosten van de MKB Brandstof pas verdien je direct terug door de besparing op de administratieve lasten. Door gebruik te maken van de MKB brandstofpas wordt deze administratie voor jezelf of je boekhouder aanzienlijk vereenvoudigd. Bij de betaling van de zakelijke tankpas ontvang je elke maand een verzamelfactuur met hierop de tankbeurten van alle bedrijfswagens. De transacties zijn per auto inzichtelijk. Hierdoor heb je inzicht in het tankgedrag van je collega's en in de brandstofkosten van je organisatie.

Aanvullende diensten

Als houder van de tankpas profiteer je van van bijkomende diensten zoals Carwash en Pechhulp. Door Carwash (gratis) op je pas te activeren is het mogelijk om autowasbeurten af te rekenen met de tankpas van MKB Brandstof. De wasbeurten worden dan apart vermeld op de maandfactuur. Hiervoor kun je terecht bij enkele honderden locaties in Nederland. De pechhulp, dat zich richt op de behoeften van een zakelijke gebruiker, is apart tegen een extra vergoeding af te sluiten.

De MKB brandstofpas is Fiscus-proof

MKB brandstof geeft een BTW-garantie. Dit houdt in dat de BTW over de betalingen die met de tankpas zijn gedaan gegarandeerd aftrekbaar zijn. Op losse tankbonnen staat doorgaans geen afnemer of bedrijf vermeld, waardoor je het risico loopt dat de fiscus deze niet als bedrijfskosten erkent. Dit gedoe voorkom je met een tankpas van MKB Brandstof.

De MKB brandstofpas is vrijwel overal te gebruiken

Met de tankpas ben je niet gebonden aan het tanken bij benzinestations van één merk. De tankpas is vrijwel overal te gebruiken. De de niet-aangesloten tankstations worden bijgewerkt op de website van MKB Brandstof.

Koppeling met de Exact Online boekhouding

Indien je gebruik maakt van de boekhoudsoftware van Exact Online is er de mogelijkheid om de maandelijkse verzamelfactuur met één knop te verwerken in je Exact Online boekhouding. Nadat je deze hebt gecontroleerd is de factuur met één druk op de knop in je boekhouding te verwerken. Op deze manier wordt het doorgaans tijdrovende werk van een brandstof-administratie tot een minimum beperkt. Meer informatie hierover vind je op www.exact.com/nl/exact-online/mkb-brandstof/

Voordelen MKB Brandstof pas en de koppeling met Exact Online

 • Geen rondslingerende bonnetjes;
 • overzicht van de brandstofuitgaven;
 • maandelijks overzichtsfactuur;
 • automatische digitale verzending naar je Exact Online boekhouding;
 • met één druk op de knop is facturen inboeken;
 • bespaar jezelf en/of de boekhouder tijd.

Meer weten over Exact Online en de voordelen? Kijk dan hier!

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

10 november 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products