1. Blog
 2. Voordelen van MKB brandstofpas

Voordelen van de MKB brandstofpas

Ondernemers of werknemers die veel onderweg zijn zullen vaak moeten tanken. Het bewaren van de bonnetjes om aanspraak te maken op BTW teruggave is een tijdrovend werkje. Om dit gemakkelijker te maken is de MKB Brandstofpas gelanceerd. In dit artikel worden de voordelen en de voorwaarden van de MKB brandstofpas besproken. Wat zijn de kosten van een MKB brandstofpas en is die te gebruiken in het buitenland? Daarnaast bespreken we ook kort de koppeling tussen MKB Brandstof en het boekhoudprogramma Exact Online.

MKB brandstofpas als betaalmiddel bij tankstations

De MKB brandstofpas is een fysieke pas die je als ZZP'er of ondernemer kunt gebruiken als betaalmiddel bij tankstations. In een online omgeving kan je op elk moment de transacties en gemaakte kosten inzien, waardoor je het overzicht houdt over je eigen tankgedrag of die van je medewerkers. Eenmaal per maand ontvang je een verzamelfactuur met daarop een specificatie van je brandstofkosten. De ervaring met een MKB brandstofpas is dan ook dat het je als ondernemer een hoop kosten bespaart.

Kosten MKB brandstofpas

Er gelden verschillende tarieven voor de MKB brandstofpas. Een abonnement heb je al voor 6,90 per maand voor elektrisch rijden en 9,90 per maand voor hybride of rijden op brandstof. Ook betaal je een borg van € 200,- die je na opzegging terugkrijgt. Wil je een laadpas zonder abonnement? Dat is mogelijk, je betaalt dan 29 cent per laadbeurt en een vast tarief per kWh. Wil je de MKB brandstofpas in het buitenland gebruiken, dan bedragen de kosten hiervoor 50 cent per maand.

Voordelen MKB brandstofpas

Enkele kenmerken en voordelen van de MKB brandstofpas zijn:

 • De MKB brandstof pas leidt tot een vereenvoudiging van de administratie
 • Aanvullende diensten zoals Pechhulp en Carwash
 • De MKB brandstofpas is Fiscus-proof
 • De MKB brandstofpas is vrijwel overal te gebruiken
 • Tanken in het buitenland (Europa) voor een klein bedrag
 • Alle tankbeurten worden op één factuur gezet

Bespaar kosten op de administratie

De administratie voor het zakelijk gebruik van een auto kan behoorlijk tijdrovend zijn. Helemaal wanneer er sprake is van meerdere bedrijfsauto’s.

De kosten van de MKB Brandstof pas verdien je direct terug door de besparing op de administratieve lasten. Door gebruik te maken van de MKB brandstofpas wordt deze administratie voor jezelf of je boekhouder aanzienlijk vereenvoudigd. Bij de betaling van de zakelijke tankpas ontvang je elke maand een verzamelfactuur met hierop de tankbeurten van alle bedrijfswagens. De transacties zijn per auto inzichtelijk. Hierdoor heb je inzicht in het tankgedrag van je collega's en in de brandstofkosten van je organisatie.

Aanvullende diensten

Als houder van de tankpas profiteer je van van bijkomende diensten zoals Carwash en Pechhulp. Door Carwash (gratis) op je pas te activeren is het mogelijk om autowasbeurten af te rekenen met de tankpas van MKB Brandstof. De wasbeurten worden dan apart vermeld op de maandfactuur. Hiervoor kun je terecht bij enkele honderden locaties in Nederland. De pechhulp, dat zich richt op de behoeften van een zakelijke gebruiker, is apart tegen een extra vergoeding af te sluiten.

De MKB brandstofpas is Fiscus-proof

MKB brandstof geeft een BTW-garantie. Dit houdt in dat de BTW over de betalingen die met de tankpas zijn gedaan gegarandeerd aftrekbaar zijn. Op losse tankbonnen staat doorgaans geen afnemer of bedrijf vermeld, waardoor je het risico loopt dat de fiscus deze niet als bedrijfskosten erkent. Dit gedoe voorkom je met een tankpas van MKB Brandstof.

De MKB brandstofpas is vrijwel overal te gebruiken

Met de tankpas ben je niet gebonden aan het tanken bij benzinestations van één merk. De tankpas is vrijwel overal te gebruiken. De de niet-aangesloten tankstations worden bijgewerkt op de website van MKB Brandstof.

MKB brandstofpas ervaring 

Hoe wordt de MKB brandstofpas beoordeeld? De ervaringen met de MKB tankpas zijn over het algemeen positief, al vinden mensen het wel jammer dat de tankpas duurder is geworden. De ervaringen met de klantenservice zijn wisselend. Een greep uit de positieve beoordelingen op Google:

Hele handige pas - Edwin van Dongen

 Hele handige pas waarmee ik overal in Nederland en Europa uit de voeten kan. Parkeerapp is ook fijn om te gebruiken! Oh en dan vergeet ik bijna dat ik hem ook vaak gebruik om het wassen van de auto op de zaak te zetten.

Geen gedoe met bonnetjes - Matthe van Daalen

Sinds 2014 als zelfstandig ondernemer tevens in het bezit van een MKB Brandstof tankpas. Geen gedoe meer met bonnetjes vanaf dat moment en vooral veel minder boekhoud gedoe. Ben erg blij met de parkeren app. Werkt veel beter dan andere aanbieders die ik tot dan gebruikte.

Bedrag fors opgelopen - Victor van Gessel

Toen ik begon betaalde ik 2,50 euro voor de tankpas, en dat was ook precies wat ik nodig had, een tankpas. In de loop der jaren is dat bedrag fors opgelopen en werd de functionaliteit uitgebreid, of de klant ze nu wilde of niet. Verplicht betalen voor diensten en/of producten die ik niet afneem staat me tegen.

Koppeling met de Exact Online boekhouding

Indien je gebruik maakt van de boekhoudsoftware van Exact Online is er de mogelijkheid om de maandelijkse verzamelfactuur met één knop te verwerken in je Exact Online boekhouding. Nadat je deze hebt gecontroleerd is de factuur met één druk op de knop in je boekhouding te verwerken. Op deze manier wordt het doorgaans tijdrovende werk van een brandstof-administratie tot een minimum beperkt. Meer informatie hierover vind je op www.exact.com/nl/exact-online/mkb-brandstof/

Voordelen MKB Brandstof pas en de koppeling met Exact Online

 • Geen rondslingerende bonnetjes;
 • overzicht van de brandstofuitgaven;
 • maandelijks overzichtsfactuur;
 • automatische digitale verzending naar je Exact Online boekhouding;
 • met één druk op de knop is facturen inboeken;
 • bespaar jezelf en/of de boekhouder tijd.

Meer weten over Exact Online en de voordelen? Kijk dan hier!

Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Gerelateerde artikelen

10 oktober 2023

Hoe CRM software jouw verkopen een boost geeft

Offerte Crm

CRM software zorgt voor meer sales. De software biedt je efficiëntie en inzicht, maar maakt je ook effectiever in het verkoopproces.

30 september 2023

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

10 december 2020

Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Wat past bij jou?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products