1. Blog
  2. 5 tijdbesparende boekhouding tips die je niet mag missen

5 tijdbesparende boekhouding tips die je niet mag missen

Tijd besparen Boekhouding 5 oktober 2017 Leestijd 5 minuten

Als ondernemer ben je helaas veel tijd kwijt aan de boekhouding. Tijd die je liever in je zaak steekt. Alle inkomsten en uitgaven rubriceren kost al gauw veel tijd. Een bonnetje inscannen, de BTW-aangifte en het verwerken van inkopen. ZZP'ers zijn al gauw zo'n tien procent van de werktijd kwijt aan de boekhouding, zo blijkt uit onderzoek van onder andere de Rabobank. Dit kan veel sneller! Hoe? In deze blog vertellen wij je hoe je vier dagen in de maand bespaart door slimmer te boekhouden.

Tip 1: Maak gebruik van online boekhoudsoftware

Waals ZZP'er nog gebruikmaakt van een spreadsheetprogramma om je boekhouding bij te houden, kun je al een flinke winst behalen door over te stappen op een online boekhoudprogramma. De kleine investering die je in het programma doet, heb je snel weer terugverdiend in tijd en geld. Doordat de boekhouding in de cloud wordt opgeslagnen, kun je altijd en overal waar je toegang tot internet hebt bij de boekhouding.

Een bijkomend voordeel is dat je bij een online boekhoudprogramma zelf weinig kennis van de boekhouding nodig hebt. De meeste stappen in het boekhoudprogramma wijzen zichzelf. Hierdoor bespaar je niet alleen tijd en geld, maar ook moeite. Wil jij de beste bedrijfsoftware? Bekijk hier onze top 3!

De boekhoudsoftware koppel je eenvoudig aan je zakelijke rekening. De bankafschriften worden vervolgens automatisch overgenomen in de boekhouding. Jij bespaart tijd want je hoeft de afschriften niet meer over te kloppen.

Tip 2: Kies voor mobiel boekhouden

Tegenwoordig zijn we gewend om altijd en overal online te zijn. Als ZZP'er is je tijd kostbaar en wil je elke minuut van je werktijd zo goed mogelijk benutten. Het is dan ideaal als je toegang hebt tot een mobiele boekhoudapp. Steeds vaker bieden de softwareleveranciers ondersteuning aan een mobiele boekhoud applicatie. Zo heb je altijd en overal inzicht in de boekhouding.

Heb je onderweg een kopje koffie afgerekend? Met de app heb je toegang tot de boekhouding. Je maakt een foto van het bonnetje en deze zet je gelijk in het online boekhoudprogramma. Thuis of op kantoor kun je gelijk verder met het werk dat op je ligt te wachten. Een paar minuten tussen twee afspraken door, kun jij dus altijd optimaal benutten.

Boekhoudprogramma's met een mobiele app

Tip 3: Elektronische BTW-aangifte doen

Online boekhoudprogramma's verschillen in de hoeveelheid functies. Zo is er boekhoudsoftware waarmee je alleen facturen kunt inboeken en offertes kunt versturen. Er zijn echter ook steeds meer programma's die handige functies bieden zoals het doen van elektronisch BTW-aangifte. Hoe meer functies het online boekhoudprogramma biedt, hoe meer tijd je bespaart op de boekhouding. Zo houd jij tijd over voor je onderneming.

Tip 4: Hands on accounting

Als ondernemer heb je veel maandelijks terugkerende facturen. Het is dan ideaal als de boekhoudsoftware zelflerend is. Jij hoeft daardoor nooit twee keer dezelfde klantgegevens in te vullen. De software scant je bankafschrift en geeft suggesties waarop je het afschrift kan inboeken. Nadat je het boekhoudprogramma enige tijd gebruikt, hoef je de suggesties alleen nog maar te controleren. 

Tip 5: Kies de juiste software

Zorg ervoor dat je de juiste software kiest. Dat betekent ten eerste dat de software de functies heeft die jij werkelijk nodig hebt. Een voordeel van cloud software is dat je deze programma's eenvoudig aan elkaar kunt koppelen. Of je nou gebruikmaakt van software voor een webwinkel, CRM of urenregistratie, doordat veel aanbieders koppelingen met elkaar hebben gemaakt, werken jouw softwarepakketten makkelijk samen.

Kunnen we je helpen om jouw wensen in kaart brengen? Start dan de online keuzehulp.

Gerelateerde artikelen

17 september 2018

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Boekhouding Excel

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

15 september 2018

Boekhouden met een open-source boekhoudprogramma?

Boekhouding

Ben jij op zoek naar een open source boekhoudpakket? Bekijk dan hier de voor- en nadelen zodat je een goede keuze maakt.

14 september 2018

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte?

Boekhouding

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Hier vind je de vijf administratie apps waarmee je eenvoudig en snel BTW-aangifte doet.

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products