CRM marketing automation software

Waarom CRM en marketing automation systemen samengaan

Systemen voor het beheer van een CRM (customer relationship management) systeem zijn over het algemeen bekend. Software voor marketing automation is daarentegen minder bekend en nog relatief nieuw. Vaak wordt gedacht dat je met deze twee softwareprogramma's hetzelfde kan, maar er zijn wel degelijk verschillen. Naast deze verschillen, kunnen beide softwareprogramma's elkaar goed aanvullen.

Wat is CRM software en marketing automation software?

Om uit te leggen hoe de integratie van CRM en marketing automation software in zijn werk gaat, is het belangrijk om te weten wat de precieze definities zijn van beide software types. Bij een CRM software ligt de focus op de verkoop. Bij een marketing automation software ligt de focus op de marketing. Zoals veel mensen weten, gaan verkoop en marketing prima samen. De definities zijn als volgt:

CRM software

CRM software wordt omschreven als een systeem voor het managen van het verkoopproces met (potentiële) klanten en partners. Een CRM systeem biedt de mogelijkheid om alle klantgegevens en contactmomenten te verzamelen en te ordenen.

Marketing automation software

Marketing automation software wordt omschreven als een systeem dat een bedrijf in staat stelt om marketing taken te stroomlijnen en te automatiseren. Met een marketing automation systeem verzamel je soortgelijke gegevens als met een CRM systeem. Dit doe je dan niet door middel van contactmomenten, maar door middel van leads.

Wat zijn de voordelen van beide systemen?

Voordelen van een CRM systeem

Een CRM wordt vaak gebruikt door de sales afdeling en de klantenservice. Door het verzamelen en beheren van klantgegevens en contactmomenten, kunnen de desbetreffende afdelingen een persoonlijk verkoopproces creëren. De klantervaring en klanttevredenheid krijgen daardoor een enorme boost.

  • De sales afdeling en klantenservice kunnen precies nagaan waar in het verkoopproces een klant zich bevindt. Hier kan op worden ingespeeld en zo kan een aankoop sneller worden voltooid.
  • Een CRM software biedt de mogelijkheid om klantinformatie overzichtelijk en geordend op te slaan. Hierdoor kan je specifieke aanbiedingen sturen die aansluiten bij de klantbehoeften. Op die manier verhoog je de verkopen.
  • Bij een klantgesprek kun je eenvoudig alle klantgegevens en eerdere contactmomenten erbij zoeken. Op die manier kun je een klant beter te woord staan, een persoonlijk gesprek creëren en zo aan een optimale klantbeleving werken.
  • Ook kan een CRM systeem herinneringen geven voor bijvoorbeeld de verjaardag van een klant. Hier kan vervolgens op worden ingespeeld met een speciale verjaardagscampagne.
  • Veel CRM software beschikt over de optie om social media te koppelen. Deze koppeling geeft je de mogelijkheid om precies bij te houden welke route een klant aflegt voordat ze bijvoorbeeld bij jouw webshop uitkomen. Ook kun je in de gaten houden of en in welke context jouw webshop wordt vermeld.

Voordelen van een marketing automation systeem

Met een marketing automation software kun je activiteiten bijhouden van (potentiële) klanten en partners. Hierbij kun je denken aan een bezoek aan jouw webshop, het klikken op een e-mail of het invullen van een vragenlijst. In het algemeen wordt een marketing automation systeem gebruikt voor het plannen en bijhouden van marketingcampagnes. Andere voordelen zijn:

  • Je kunt automatische e-mails versturen op het moment dat je vaststelt dat een klant of bedrijf geïnteresseerd is in een product of dienst.
  • Met een marketing automation systeem kun je eenvoudig mailinglijsten creëren en verschillende groepen segmenteren op basis van eerdere campagnes, voorkeuren of interesses.
  • Is een bepaalde campagne afgelopen, dan zet het marketing automation systeem alle statistieken en uitkomsten voor je op een rij. Zo kun je snel zien hoe succesvol de campagne is geweest.

Kortom, CRM software helpt om klantgegevens overzichtelijk en geordend op te slaan. Ook helpt het om het klantcontact zo persoonlijk mogelijk te maken en het verkoopproces te optimaliseren. Daarnaast helpt een marketing automation software om leads te genereren. Op het moment dat de leads zijn uitgegroeid tot sales leads, en misschien wel tot een potentiële klant, wordt de CRM software belangrijk. Het CRM systeem helpt dan vervolgens om de de klantinformatie en contactmomenten tussen jou en de klant vast te leggen. In het CRM systeem kun je vervolgens eenvoudig vastleggen wanneer, op welke manier en wat het onderwerp was van het contactmoment.

Hoe gebruik je CRM en marketing automation software samen?

De verschillende mogelijkheden van de systemen maakt beide uniek. Beide systemen sluiten goed op elkaar aan. Maar waarom dan twee verschillende systemen in plaats van één systeem voor alle verschillende mogelijkheden? De oplossing om deze twee systemen niet naast elkaar te gebruiken, maar samen te gebruiken, is het synchroniseren van de data van beide systemen. Het is mogelijk om de data uit het CRM systeem te synchroniseren in het marketing automation systeem en andersom. Veel bedrijven synchroniseren de data van beide systemen met elkaar, zodat de afdelingen die hier belang bij hebben voorzien zijn van alle informatie.

Tot slot, er zijn belangrijke verschillen tussen een CRM systeem en een marketing automation systeem. Deze verschillen zorgen ervoor dat de systemen goed op elkaar aansluiten. Wil je het optimale resultaat behalen, zorg er dan voor dat je de data van beide systemen met elkaar synchroniseert.

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Anne Hoekman - Appwiki expert
Geschreven door:
Anne Hoekman
Appwiki expert

Anne maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet zij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt zij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products