1. Blog
 2. CRM en marketing automation software

De verschillen en voordelen van CRM en marketing automation software

De termen CRM en Marketing Automation worden vaak door elkaar gebruikt. Dat terwijl deze twee systemen niet hetzelfde, maar zeker wel met elkaar verbonden zijn. Systemen voor het beheer van een CRM (customer relationship management) systeem zijn over het algemeen bekend. Software voor marketing automation is daarentegen minder bekend. Veel ondernemers hebben er wel van gehoord, maar gebruiken het nog niet.

Tot nu toe.

Vaak wordt gedacht dat je met deze twee softwareprogramma's hetzelfde kan, maar er zijn wel degelijk verschillen. Naast deze verschillen, kunnen beide softwareprogramma's elkaar goed aanvullen.

In dit artikel vind je de verschillen en ontdek je hoe beide systemen elkaar kunnen aanvullen.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Wat is CRM software en marketing automation software?

  Om uit te leggen hoe de integratie van CRM en marketing automation software in zijn werk gaat, is het belangrijk om te weten wat de precieze definities zijn van beide software types. Bij CRM software ligt de focus op de verkoop. Bij een marketing automation software ligt de focus op de marketing. Zoals veel mensen weten, gaan verkoop en marketing prima samen. De definities zijn als volgt:

  CRM software

  CRM software wordt omschreven als een systeem voor het managen van het verkoopproces met (potentiële) klanten en partners. Een CRM systeem biedt de mogelijkheid om alle klantgegevens en contactmomenten te verzamelen en te ordenen.

  Marketing automation software

  Marketing automation software wordt omschreven als een systeem dat een bedrijf in staat stelt om marketing taken te stroomlijnen en te automatiseren. Met een marketing automation systeem verzamel je soortgelijke gegevens als met een CRM systeem. Dit doe je dan niet door middel van contactmomenten, maar door middel van leads. In de basis versterken beide systemen elkaar en zullen ze daarom vaak gebruikt worden als een samenwerkend systeem. 

  Wat zijn de voordelen van beide systemen?

  Voordelen van een CRM systeem

  Een CRM wordt vaak gebruikt door de sales afdeling en de klantenservice. Door het verzamelen en beheren van klantgegevens en contactmomenten, kunnen de desbetreffende afdelingen een persoonlijk verkoopproces creëren. De klantervaring en klanttevredenheid krijgen daardoor een enorme boost.

  • De sales afdeling en klantenservice kunnen precies nagaan waar in het verkoopproces een klant zich bevindt. Hier kan op worden ingespeeld en zo kan een aankoop sneller worden voltooid.
  • CRM software biedt de mogelijkheid om klantinformatie overzichtelijk en geordend op te slaan. Hierdoor kan je specifieke aanbiedingen sturen die aansluiten bij de klantbehoeften. Op die manier verhoog je de verkopen.
  • Bij een klantgesprek kun je eenvoudig alle klantgegevens en eerdere contactmomenten erbij zoeken. Op die manier kun je een klant beter te woord staan, een persoonlijk gesprek creëren en zo aan een optimale klantbeleving werken.
  • Een CRM systeem kan herinneringen geven voor bijvoorbeeld de verjaardag van een klant. Hier kan vervolgens op worden ingespeeld met een speciale verjaardagscampagne.
  • Veel CRM software beschikt over de optie om social media te koppelen. Deze koppeling geeft je de mogelijkheid om precies bij te houden welke route een klant aflegt voordat ze bijvoorbeeld bij jouw webshop uitkomen. Ook kun je in de gaten houden of en in welke context jouw webshop wordt vermeld.

  Voordelen marketing automation en crm

  Voordelen van een marketing automation systeem

  Met een marketing automation software kun je activiteiten bijhouden van (potentiële) klanten en partners. Hierbij kun je denken aan een bezoek aan jouw webshop, het klikken op een e-mail of het invullen van een vragenlijst. In het algemeen wordt een marketing automation systeem gebruikt voor het plannen en bijhouden van marketingcampagnes. Andere voordelen zijn:

  • Je kunt automatische e-mails versturen op het moment dat je vaststelt dat een klant of bedrijf geïnteresseerd is in een product of dienst.
  • Met een marketing automation systeem kun je eenvoudig mailinglijsten creëren en verschillende groepen segmenteren op basis van eerdere campagnes, voorkeuren of interesses.
  • Is een bepaalde campagne afgelopen, dan zet het marketing automation systeem alle statistieken en uitkomsten voor je op een rij. Zo kun je snel zien hoe succesvol de campagne is geweest.

  Kortom, CRM software helpt om klantgegevens overzichtelijk en geordend op te slaan. Ook helpt het om het klantcontact zo persoonlijk mogelijk te maken en het verkoopproces te optimaliseren. Daarnaast helpt marketing automation software om leads te genereren. Op het moment dat de leads zijn uitgegroeid tot sales leads, en misschien wel tot een potentiële klant, wordt de CRM software belangrijk.

  Het CRM systeem helpt dan om de de klantinformatie en contactmomenten tussen jou en de klant vast te leggen. In het CRM systeem kun je vervolgens eenvoudig vastleggen wanneer, op welke manier en wat het onderwerp was van het contactmoment.

  Hoe gebruik je CRM en marketing automation software samen?

  De verschillende mogelijkheden van de systemen maakt beide uniek. Beide systemen sluiten goed op elkaar aan. Maar waarom dan twee verschillende systemen in plaats van één systeem voor alle verschillende mogelijkheden? De oplossing om deze twee systemen niet naast elkaar te gebruiken, maar samen te gebruiken, is het synchroniseren van de data van beide systemen.

  Het is mogelijk om de data uit het CRM systeem te synchroniseren in het marketing automation systeem en andersom. Veel bedrijven synchroniseren de data van beide systemen met elkaar, zodat de afdelingen die hier belang bij hebben voorzien zijn van alle informatie. Zo heeft marketing alle informatie vanuit sales en andersom.

  Er zijn belangrijke verschillen tussen een CRM systeem en een marketing automation systeem. Deze verschillen zorgen ervoor dat de systemen goed op elkaar aansluiten. Wil je het optimale resultaat behalen, zorg er dan voor dat je de data van beide systemen met elkaar synchroniseert!

  Gerelateerde artikelen

  16 oktober 2022

  Wat zijn de CRM trends?

  Crm

  Wat zijn de CRM trends van nu? Tijd om de trends door te nemen.

  6 augustus 2022

  CRM: van definitie tot implementatie

  Crm

  CRM van definitie tot implementatie Eigenlijk kan geen enkel bedrijf zonder CRM (Customer Relations Management). CRM zorgt er namelijk voor dat de relatie met de klant wordt behouden en versterkt. Wa...

  16 mei 2022

  Wat kan een CRM systeem betekenen voor projectmanagement?

  Projectmanagement Crm

  Hoe helpt een CRM systeem met mijn projectmanagement? In dit blog lees je hoe het werkt en wat de voordelen zijn.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products