1. Blog
 2. Email marketing tips

12 email marketing tips voor een goede nieuwsbrief

E mail nieuwsbrieven versturen is een effectieve manier om je doelgroep te bereiken. Maar een email nieuwsbrief is meer dan alleen een email met de laatste nieuwtjes over je bedrijf.

E-mail marketing biedt zoveel meer kansen! 

In dit artikel leggen we je uit waarom je email nieuwsbrieven zou moeten versturen en geven we je tips om het meeste uit jouw email nieuwsbrieven te halen.

Jaap Toering
Appwiki expert

  Waarom zou ik email nieuwsbrieven versturen?

  Een digitale nieuwsbrief versturen is een erg effectieve manier van marketing waarbij je met lage kosten al een groot effect kan creëren. Dit zorgt ervoor dat de email marketing ROI (return on investment) een van de hoogste is van alle marketing vormen, mits je het goed aanpakt natuurlijk.

  Een email marketing systeem biedt je meestal voor een klein bedrag toegang tot een uitgebreid programma om een nieuwsbrief te maken met allerlei knoppen waar je aan kan draaien om tot een perfecte email nieuwsbrief te komen. Maar hoe zet je al die knoppen goed in om het meeste uit je marketing nieuwsbrief te halen? Met de volgende email marketing tips wordt jouw volgende email nieuwsbrief een groot succes.

  Email marketing tips volgen voor een goede nieuwsbrief

  Zelf nieuwsbrief maken en versturen: waar moet ik op letten?

  Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten als je zelf aan de slag gaat met email marketing. We zetten hieronder 12 tips voor je op een rij zodat jij veel succes kunt hebben en veel website traffic naar je toe haalt met behulp van email marketing.

  Benieuwd welke email marketing software de uitkomst is voor jouw bedrijf? Je kunt de verschillende leveranciers eenvoudig vergelijken via Appwiki. Dan maak en verstuur je jouw nieuwsbrieven en automation nog makkelijker. 

  Vergelijk de beste email marketing tools

  1. Bepaal je onderwerp

  Wat wil je vertellen of jouw doelgroep laten doen? Zorg dat deze boodschap duidelijk is. Wanneer het voor de lezer niet duidelijk is wat er van hem/haar verwacht wordt, is de kans namelijk ook klein dat jij je doel haalt.

  Heb je meerdere boodschappen en kan je dit niet opknippen in meerdere mails die je over een langere periode verspreid? Begin dan met het belangrijkste onderwerp en zorg dat je ieder onderwerp duidelijk (visueel) afbakent.

  2. Wees relevant

  Het succes van een goede e-mail nieuwsbrief valt of staat met een relevante nieuwsbrief. Je bent relevant als jouw nieuwsbrief voldoet aan de behoeftes van jouw lezer op dat moment. Zet de lezer(s) daarom altijd op één. Leef je in in zijn of haar situatie en probeer te bedenken waar zij op dat moment behoefte aan hebben.

  Hebben zij misschien een probleem wat jouw product of dienst kan oplossen of hebben ze misschien juist recentelijk jouw product gekocht en kan je ze extra tips geven voor het beste onderhoud?

  3. Segmenteer om zo relevant mogelijk te zijn

  Hoe breder de doelgroep, hoe groter de kans dat je doelgroep verschillende behoeftes heeft en een deel van de doelgroep niet geïnteresseerd is in je onderwerp. Dat is niet erg. Je hoeft een nieuwsbrief namelijk ook niet altijd naar iedereen te versturen.

  In veel nieuwsbrief mailprogramma’s kan je namelijk je contacten segmenteren. Dit houdt in dat je ze indeelt in groepen. Segmenteren kan op allerlei manieren, denk aan:

  • Locatie
  • Leeftijd en geslacht
  • Aankoopgeschiedenis

  4. Personaliseer om een relatie op te bouwen

  Ken je al je klanten en spreek je ze in het echte leven aan bij voornaam? Doe dit dan ook in je nieuwsbrieven. Weet je de geboortedata van je klanten? Stuur ze dan een automatische verjaardagsmail met eventueel een persoonlijke promotie als cadeautje. Weet je dat ze wat van jouw website gedownload hebben verstuur dat via marketing automation automatisch een opvolging.

  Email marketing tip personalisatie toevoegen

  Je nieuwsbrief personaliseren kan in de meeste e mailmarketing programma’s, maar zorg wel dat je data klopt! Een verkeerde naam als aanhef of een verjaardagsmail als je helemaal niet jarig bent, kan erg ongeïnteresseerd overkomen.

  Twijfel je of jouw data klopt? Verstuur dan een email waarin je jouw doelgroep vraagt om hun gegevens te updaten. Hierdoor vergroot je jouw betrokkenheid en kun je daarna weer personaliseren.

  5. Houd je nieuwsbrief leesbaar

  Net als deze content, gebruik je ook koppen, alinea’s, witregels en afbeeldingen in je nieuwsbrief om de leesbaarheid te verbeteren. Het laatste dat je wil, is dat mensen je email direct na het openen verwijderen omdat ze geen zin hebben om zo’n lange tekst te lezen.

  Vergeet niet dat je met afbeeldingen ook kunt communiceren. Wissel je tekst daarom voldoende af met afbeeldingen ter illustratie en eventueel zelfs een infographic.

  Benieuwd welke email marketing software de uitkomst is voor jouw bedrijf? Je kunt de verschillende leveranciers eenvoudig vergelijken via Appwiki. Dan maak en verstuur je jouw nieuwsbrieven en automation nog makkelijker. 

  Vergelijk de beste email marketing tools

  6. Voer je huisstijl door

  Jouw website heeft een bepaalde uitstraling. Jouw bedrijfspand heeft deze ook. Zorg ervoor dat je deze huisstijl ook doorvoert in je nieuwsbrief template. Zo herkennen lezers in een oogopslag jouw merk en wek je vertrouwen op.

  7. Gebruik sterke en duidelijke CTA’s

  De naam zegt het al: een call to action moet een actie oproepen. Zorg dat je CTA oproept tot het belangrijkste doel van je nieuwsbrief. Schep duidelijke verwachtingen door te beschrijven wat er gebeurt als de lezer op de link klikt.

  Dit voorkomt verwarring of zelfs teleurstelling bij de lezer wat kan leiden tot bijv. een hoge bounce rate en lage conversies, ondanks vele klikken. Gebruik dus niet ‘klik hier’ of ‘verstuur’ als linktekst, maar bijvoorbeeld ‘plaats in winkelwagen’ of ‘vergelijk software’.

  8. Gebruik een opvallende en triggerende onderwerpregel

  Besteed niet alleen aandacht aan inhoud van het bericht, maar ook aan onderwerpregel. Dit is het eerste wat jouw doelgroep ziet. Dit bepaalt in grote mate of iemand de e-mail wil openen of niet. Zorg dus dat je onderwerp voldoende opvalt en triggert om de nieuwsbrief email te openen.

  Is dit zinnetje voldoende duidelijk, relevant en uitnodigend om op te klikken? Afhankelijk van je tone en voice kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om emoticons aan je onderwerp toe te voegen om visueel op te vallen.

  9. Onderzoek wanneer je doelgroep zijn e-mails opent

  Wat de beste tijd om de nieuwsbrief te versturen is, hangt volledig van je doelgroep af. Als je doelgroep met het OV naar school of werk gaat, is de kans aanwezig dat ze op dat moment de mail lezen.

  Zorg er dus altijd voor dat jouw nieuwsbrief ook op mobiel goed te lezen is! De meeste software biedt dit automatisch aan, maar het is het opletten waard.

  Anderen zullen dit bijvoorbeeld tussen de lunchpauze of juist ‘s avonds laat doen. Ook frequentie, dus hoe vaak je een nieuwsbrief verstuurt, is belangrijk. Je wilt top of mind blijven bij je doelgroep, maar niet als spam worden beschouwd.

  Onderweg mails bekijken en reageren

  10. Analyseer, test en verbeter continu

  Aanvullend op de vorige tip geldt voor eigenlijk alle onderdelen van je nieuwsbrief: analyseer, test en evalueer je nieuwsbrieven continu. Dit is een proces dat nooit mag stoppen. Er zijn namelijk zoveel factoren die invloed hebben op de effectiviteit van email reclame.

  Je publiek kan groeien, waardoor je te maken kan krijgen met nieuwe interesses en/of behoeftes. Je gaat nieuwe producten of diensten aanbieden, of een er speelt van alles in de wereld. Wat nu werkt, kan over een tijdje geen effect meer hebben en zul je met nieuwe oplossingen moeten komen.

  Benieuwd welke email marketing software de uitkomst is voor jouw bedrijf? Je kunt de verschillende leveranciers eenvoudig vergelijken via Appwiki. Dan maak en verstuur je jouw nieuwsbrieven en automation nog makkelijker. 

  Vergelijk de beste email marketing tools

  11. Houd rekening met de privacyregels

  Dit wisselt nog wel eens per land, dus houd rekening met het land van je ontvanger. Hoewel er bijvoorbeeld in de Verenigde Staten nog veel toegestaan is op het gebied van privacy, moet iedereen die zich richt tot de Europese markt zich houden aan de General Data Protection Regulation (GDPR). In Nederland zijn deze regels gebundeld in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

  12. Werk met goede email marketingsoftware

  De meeste emailmarketingsoftware is erg gebruiksvriendelijk. Hierdoor kun je zelf eenvoudig een digitale nieuwsbrief maken. Gebruik bijvoorbeeld een standaard template, upload je logo en pas de kleuren aan naar jouw huisstijl.

  Gebruik bovenstaande tips en de emailmarketing software die het beste bij jouw situatie past en jij kan je eerste nieuwsbrieven versturen!

  Werken met email software

  Nieuwsbrief software vergelijken

  Wil jij ook graag met nieuwsbrief marketing aan de slag en een nieuwsbrief zelf maken? De eerste stap is het kiezen van je nieuwsbrief programma. Maar hoe weet je welk email marketing programma het beste bij jouw situatie past? We kunnen ons goed voorstellen dat je geen idee hebt waar te beginnen of simpelweg geen tijd hebt om je hier helemaal in te verdiepen.

  Bij Appwiki kan je daarom eenvoudig de beste email marketing software vergelijken. Wij hebben namelijk de beste nieuwsbrief programma’s alvast voor jou in kaart gebracht, zodat jij deze eerste stap niet meer hoeft te zetten.

  De Appwiki e-mail marketing software vergelijker zet overzichtelijk op een rij welke e mail marketing software het beste bij jouw bedrijf of organisatie past, gesorteerd op populariteit, prijs of reviews. Selecteer maximaal drie email programma’s die jou het meest aanspreken en vergelijk deze overzichtelijk met elkaar.

  Heb je een keuze gemaakt? Probeer de door jou gekozen email marketing software gratis tijdens een proefperiode. Alleen zo kom je er achter of de door jou gekozen nieuwsbrief tool ook echt bij jou past. Veel plezier met het versturen van jouw nieuwsbrieven!

  Benieuwd welke email marketing software de uitkomst is voor jouw bedrijf? Je kunt de verschillende leveranciers eenvoudig vergelijken via Appwiki. Dan maak en verstuur je jouw nieuwsbrieven en automation nog makkelijker. 

  Vergelijk de beste email marketing tools

  Gerelateerde artikelen

  27 februari 2024

  Zo ondersteund een CRM jouw marketingcampagnes

  Marketing automation Crm

  CRM software is tegenwoordig van cruciaal belang voor marketing.

  12 november 2020

  Email marketing automation. Ontdek de voordelen

  E-mailmarketing Marketing automation

  Benieuwd wat er allemaal mogelijk is en welke voordelen er voor jouw bedrijf te behalen zijn? Wij hebben de belangrijkste voordelen van geautomatiseerde e-mail marketing voor je op een rij gezet.

  21 juli 2020

  De beste marketing tools om je online strategie te automatiseren

  Marketing automation

  Wat zijn de beste marketing automation tools en welke functionaliteiten bieden zij? Ontdek wat een marketing automation tool voor jou kan doen.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products