1. Blog
  2. Website maken voor dummies

Website maken voor dummies

“Effe een website bouwen”, is tegenwoordig al lang geen gekke gedachte meer. Voorheen werd het maken van een website omgeven door de toen nog noviteiten als HTML en Javascript. Tegenwoordig schrikt de gemiddelde ondernemer hier niet meer van terug. Zelf een website maken is dan ook steeds meer gemeengoed geworden. Dit komt niet alleen door de toegenomen kennis, maar voornamelijk doordat zelf een website bouwen steeds gemakkelijker wordt. 

Ook het belang van een goed werkende website is enorm toegenomen. Je telt als ondernemer eigenlijk niet meer mee als geen eigen website hebt. Maar hoe maak je een website? In deze blog leg ik je in zes stappen uit hoe je een website maakt en welke manieren er zijn om een professionele website te bouwen. En wees gerust: het is dummy-proof. Programmeerkennis is geen vereiste meer.

Stap 1: Maak een plan

Een website maken vereist een stappenplan

Net als bij het beginnen van je bedrijf, maak je jouw site met een plan in je hoofd. Stel jezelf een aantal vragen:

  • wat is het doel van mijn website, waar dient de website voor?
  • wie wil ik bereiken met mijn website?
  • hoe gaat mijn website eruit zien?
  • hoeveel tijd wil ik besteden aan het maken en onderhouden van de website?
  • wat mag het maken van mijn website kosten?

Het doel hangt heel erg af van waar je jouw website voor wilt gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een klusbedrijf hebt en ook online gevonden wilt worden, heb je een heel ander doel voor ogen dan wanneer jouw website jouw bron van inkomsten is. In het eerste geval gaat er vooral om dat je ook online presence hebt. Zo weten potentiële klanten jou beter te vinden. 

Vind een niche

Wanneer je jouw eigen website maakt met als doel er geld mee te verdienen is het, net als bij het beginnen van je eigen webshop, heel belangrijk dat je een gat in de markt, jouw niche, weet te vinden. Dit kan door een een heel nieuw idee te bedenken of te concurreren in een bestaande markt. Wanneer je het laatste doet, zorg er dan wel voor dat je onderscheidend bent, anders zul je de concurrentie nooit kunnen aangaan met de andere sites. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk om je te kunnen nestelen in de overvolle fashionmarkt als jij je niet onderscheidt. 

Stap 2: Domeinnaam registreren

Een vanzelfsprekende maar belangrijke volgende stap is het registreren van een domeinnaam. Een goede domeinnaam is namelijk belangrijk voor de vindbaarheid van jouw website. Zorg er dan ook voor dat er geen verwarring kan ontstaat over jouw domeinnaam. Kies bij voorkeur voor een zo eenvoudig mogelijke domeinnaam. Dus hoe korter, hoe beter. Vermijd het gebruik van een koppelteken (-). Bezoekers vergeten vaak het koppelteken, waardoor ze of een error krijgen of op de verkeerde site terechtkomen. 

Keyword domeinnaam

Je kunt ervoor kiezen om een belangrijk zoekwoord in je domeinnaam op te nemen (keyword domeinnaam). Een groot voordeel van het opnemen van een belangrijk zoekwoord in je domeinnaam, is dat het ervoor zorgt dat je beter wordt gevonden op Google (ik ga hier verder op in bij stap 5). Een nadeel is dat er een grote kans is dat de domeinnaam al bezet is. Je kunt op de site van SIDN checken de beschikbaarheid van de domeinnaam checken.

Branded domeinnaam

Je kunt ook kiezen voor een branded domeinnaam. Je kunt de domeinnaam helemaal zelf bedenken, je weet dus zeker dat je een unieke domeinnaam hebt. Bijkomend voordeel is dat de kans dat de domeinnaam vrij is, een stuk groter is.

Gratis extensie

Een ander belangrijk aspect van een goede domeinnaam is de extensie (dus de letters die na de punt komen in jouw domeinnaam). Je kunt kiezen voor een gratis extensie zoals .tk, .cf, ga, gq of .ml. Er kleven wel nadelen aan: het komt niet echt betrouwbaar over. Bovendien word je niet officieel eigenaar van het domein, niet echt een solide basis voor een commerciële website.

Betaalde extensie

Het loont dan ook al snel om te kiezen voor een betaalde extensie. In Nederland ligt het voor de hand om voor .nl te kiezen. Vanaf een paar euro per jaar kun je al een domeinnaam kopen. Je doet dit via SIDN, die je vervolgens doorverwijst naar een aantal registrars waarvan je de domeinnaam kunt kopen.

Stap 3: Kies de juiste software

Nu je een passende naam hebt gevonden, is het tijd om na te denken op welke manier je jouw website gaat maken. Wil je jouw site zelf maken of wil je jouw website laten maken? Het kan allemaal. 

Website laten maken

Je kunt jouw website laten maken door een andere partij. Je besteedt het dan uit aan bijvoorbeeld een internetbureau of een professioneel webdesignbedrijf. Een voordeel hiervan is dat je je geen tijd en energie in jouw website hoeft te steken. De tijd die je hiermee bespaart kun je in jouw onderneming steken. Ook weet je dat jouw site er mooi en professioneel uit komt te zien. Bovendien kun je de website laten bouwen die geheel aan jouw wensen voldoet. 

Een website laten maken heeft voordelen en nadelen

Nadelen website laten maken

Een nadeel is dat je, wanneer je toch iets wilt veranderen aan je website, je het zelf niet kunt aanpassen. Je zult de externe partij dit moeten vragen. Hier kan enige tijd overheen gaan. Het belangrijkste nadeel is echter dat het laten maken van een website geld kost. Helemaal wanneer je een professionele website wilt laten maken, gaat het al snel in de kosten lopen.  

Zelf een site maken

Om geld te besparen kun je natuurlijk zelf je eigen website bouwen. Hierin zijn twee manieren te onderscheiden: je kunt een gratis website maken of je kunt een website bouwen met behulp van betaalde website software. Wanneer je een website maakt die eenvoudig is, kun je met gratis templates van webtools als Tumblr, Wix of Weebly goed uit de voeten. 

De meest gebruikte open-source software om een gratis website te maken is echter WordPress. WordPress is een zogenaamde content management systeem (CMS) en is iets complexer in gebruik, maar biedt ook meer opties. Zo heeft WordPress veel gratis thema’s (templates) die je kunt gebruiken voor je website, als je een geschikt website template hebt gevonden. Bovendien kun je gebruikmaken van veel plugins om bijvoorbeeld makkelijk formulieren te maken je website te optimaliseren. 

Nadelen zelf website maken

Een gratis website maken biedt dus genoeg mogelijkheden. Maar een nadeel van zelf je eigen website maken is dat, ondanks alle handige functies en uit handen gegeven werk, er veel tijd in gaat zitten. Wanneer je website hebt staan, moet je deze namelijk ook onderhouden.

Zelf een site maken met website software

Een goede oplossing is website software, ook wel bekend als CMS software of website builder. Dit is een betaalde dienst, maar er staat heel veel tegenover. Zo krijg je bij de meeste website software gratis een eigen domeinnaam. Dit scheelt geld, maar vooral ook veel uitzoekwerk. Je hebt bovendien een ruime keuze uit website templates. Wanneer je veel onderweg bent kun je gebruikmaken van de mobiele app. Je kunt zo altijd en overal jouw website onderhouden en verbeteren. Een site maken met website builder software kent nog veel meer voordelen, deze komen aan bod bij de volgende stappen.

Stap 4: Richt je website in

De inrichting van je website is van levensbelang. Heb je een onoverzichtelijke website? Dan zijn jouw bezoekers binnen een oogwenk weg. Dit gaat heel ver: binnen tien seconden moet een bezoeker weten waar de website voor dient, anders verlaat deze de site. Zorg er dus voor dat jouw bezoekers zo snel mogelijk (binnen drie seconden) weten waar de website over gaat. 

Met website software richt je makkelijk je website in

Lay-out

De lay-out is dus heel belangrijk. Zorg ervoor dat bezoekers in één oogopslag kunnen zien wat jouw website hen biedt, zonder afleiding. Een simpele lay-out, met weinig verschillende vakken heeft dan ook de voorkeur. Tip: gebruik hiervoor een grid een soort van rooster, dat het makkelijker voor je maakt om je website in te delen. Er zijn nog meer punten in de lay-out van jouw website waar je op moet letten:

  • Niet te veel kleuren
  • Grote, kwalitatieve foto’s
  • Duidelijke koppen
  • Korte alinea’s  
  • Niet meer dan twee lettertypen

Nog een tip: check en dubbelcheck alles eerst voordat je echt ‘live’ gaat. 

Wanneer je met website templates werkt is een groot deel van deze problemen opgelost. Deze templates zijn namelijk zo gemaakt, dat ze aan al deze eisen voldoen.

Makkelijk je website inrichten met website software

Helemaal wanneer je met CMS software werkt is de lay-out weer een zorg minder. De bestaande templates voldoen niet alleen aan de bovengenoemde eisen, je kunt ze met een drag-en-drop systeem naar eigen smaak inrichten met een drag-en-drop-systeem. Ook kun je wijzigingen snel terugzien. Je werkt namelijk met een WYSIWYG (What you see in what you get) systeem. Website builder software is dus zo gemaakt dat je als ‘dummy’ gewoon zelf je website kunt maken.

Content

Je website kan er nog zo gelikt uitzien, wanneer de inhoud (content) niet aansluit bij de behoeftes of interesse van de bezoeker, is deze alsnog als de wiedeweerga van je site vertrokken. Met content wordt overigens niet alleen de tekst bedoeld, maar ook de bijbehorende afbeeldingen en videos. De content is dus net zo belangrijk als de lay-out. Ook hier is het dus van belang dat de bezoeker razendsnel weet wat er op de site te vinden is en of de informatie ook bij zijn interesse past. Let dan ook op de volgende inhoudelijke vereisten:

  • Tekst moet kort en duidelijk zijn
  • Tekst moet bij afbeelding of product passen
  • Gebruik (ja, ja) bulletpoints
  • Schrijf een blog

Het schrijven van een blog heeft meerdere voordelen. Je vergroot de engagement met je bezoekers. In de blog kun je jouw expertise etaleren, wat weer het vertrouwen van de bezoeker in jou vergroot.  

Bij het website bouwen is SEO heel belangrijk

Stap 5: Optimaliseer je website

In deze blog ga ik niet in detail uitleggen hoe je jouw website moet optimaliseren, dat is namelijk welhaast ondoenlijk. Bovendien zijn er ontelbaar goede beginner guides online te vinden die jou haarfijn kunnen uitleggen hoe je jouw website optimaliseert. Een paar punten wil ik wel noemen: wanneer je je eigen website maakt, onthoud dan dit mantra: “Google is your best friend”. Bij bijna elke stap die je neemt in dit stappenplan, moet je in je achterhoofd houden wat het betekent voor je SEO (Search Engine Optimisation). Dit begint dus al bij het opnemen van een zoekwoord in je domeinnaam. Hoewel de geleerden het er niet over eens zijn en sommigen zeggen dat het een steeds minder belangrijke ranking factor is, is een keyword in je domeinnaam nog steeds een goede manier om te scoren.

Content optimaliseren

Ook bij het creëren van content moet je rekening houden met de SEO-regels, wil je zichtbaar zijn in Google. Dit betekent zoekwoorden opnemen in je teksten, afbeeldingen en video’s gebruiken. Hoe rijker de content, hoe beter je rankt in Google. 

Optimaliseren met CMS software

Vooral wanneer je voor het eerst een website maakt en ook nog eens net begint met je onderneming, kan als dat SEO-geweld overweldigend zijn. CMS software houdt hier rekening mee en neemt veel van deze zorgen weg. De website software is namelijk vaak uitgerust met een tool die je helpt bij het optimaliseren van je site. Deze tool analyseert je website en geeft tips over hoe je jouw teksten nog beter kunt optimaliseren. Ook open-source software als WordPress hebben overigens handige tools, zoals Yoast. Een nadeel van Yoast is dat het een plugin is. En te veel plugins gebruiken, betekent dat je laadsnelheid van je website verslechtert.

Laadsnelheid

Want ook de laadsnelheid (site speed) is een belangrijke ranking factor van Google. Herinner je nog die eerste drie belangrijke seconden waarin de bezoeker beslist of hij op jouw website blijft? Stel je voor dat je website er drie seconden over doet om te laden: weg bezoeker. Uit onderzoek van Google blijkt zelfs dat wanneer de laadtijd van één seconde naar drie gaat, het percentage van bezoekers dat wegklikt toeneemt met 32 procent. Te veel plugins (inclusief ‘zware’ code) downloaden op je open source CMS is dus zeker niet aan te raden. Om een trage laadsnelheid te voorkomen zijn er, naast te veel plugins gebruiken, nog een aantal aspecten waar je op moet letten.

Webhosting

Een groot voordeel van website software is dat je hier niet over hoeft na te denken. Je kunt met jouw website terecht bij een goede webhosting. Zo weet je zeker dat je genoeg webruimte hebt, een van de belangrijkste factoren van een snelle laadtijd. De softwareleverancier neemt bovendien het onderhoud en beheer van server op zich.  

Wat de software nog meer wegneemt zijn je zorgen of je website wel responsive is. Ook dit is een belangrijke SEO-factor. Sinds 2015 beloont Google namelijk websites die responsive zijn. Responsive betekent dat websites net zo goed werken op een mobiele telefoon als op een desk- of laptop. Een goede responsive website past zich dus aan, aan het scherm van bijvoorbeeld een smartphone. Een responsive website wordt dus steeds belangrijker, ook omdat er steeds meer zoekopdrachten worden uitgevoerd op mobiele telefoons. 

Stap 6: Onderhoud je website

“Zo, mijn site staat en ik trek bezoekers. Nu is het tijd om achterover te leunen”. Dit is een dodelijke gedachte. Het onderhoud van jouw website is een essentiële factor. Je zult regelmatig je website moeten voorzien van nieuwe content. Ook is het van belang om te weten hoe bezoekers zich gedragen op jouw website. Met Google Analytics kun je deze statistieken achterhalen. Al deze statistieken zijn een belangrijke schat aan informatie.

Statistieken

De meeste website software is uitgerust met een statistiekenmodule. Hiermee kun je statistieken bekijken zoals bezoekersaantallen en populaire pagina’s. Ook kun je bekijken hoe lang bezoekers op een bepaalde pagina blijven. Zeer nuttige informatie. Zo weet je immers welke pagina’s van jouw website eventueel verbeterd moeten worden. 

Bij een website maken is veiligheid erg belangrijk

Veiligheid

De veiligheid van je website dient ook regelmatig bijgehouden te worden. Wanneer je zelf je website onderhoud moet je hier scherp op letten. Bij een WordPress website bijvoorbeeld, moet je altijd de laatste versie downloaden. Doe je dit niet, dan neemt de kans toe dat je website crasht of erger: je kan worden gehackt. Met website software hoef jij je hier overigens niet druk om te maken. Omdat jouw website wordt gehost, ben je verzekerd van een top notch beveiliging. 

Onderhoud is bovendien belangrijk voor, daar is ‘ie weer, SEO. Google rankt jouw site hoger wanneer je regelmatig je website update. 

Een website maken is een piece of cake

Een website bouwen hoeft niet moeilijk te zijn. Er zijn meerdere manieren om een site te maken. Je kunt het natuurlijk uitbesteden aan een externe partij. Een duur grapje. Met de techniek van tegenwoordig kun je het, ook zonder programmeerkennis, zelf doen. Er zijn genoeg bruikbare opties. Je kunt open-source software gebruiken. Hiermee kun je een gratis website maken, maar onderhoudsintensief. Website software is een betaalde optie, maar veel zorgen worden voor je weggenomen. 

Hoe je website ook maakt, er komt veel bij kijken. Het is aan jou hoeveel tijd en geld je er bereid bent in te steken. Na het lezen van deze blog kun je in ieder geval een weloverwogen keuze maken. 

Arjan
Appwiki expert

Gerelateerde artikelen

7 april 2022

Zelf een website maken of een website laten maken?

Website

In deze blog leg ik je uit wanneer je het beste zelf een website kunt maken en wanneer je dit het beste kunt laten doen.

15 februari 2021

10 best practices. Plaats een chat op je website

Helpdesk Chat Customer support Website

Ontdek de 10 best practices van het gebruiken van chat op jouw website

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products