1. Blog
  2. Uurtarief of fixed price?

Uurtarief of fixed price?

Veel freelancers en zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers) krijgen de vraag of ze een uurtarief vragen of een fixed price. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee en wat heeft de voorkeur?

Uurtarief

Van oudsher worden werkzaamheden in een uurtarief uitgedrukt. Je wordt dan betaald voor elk uur dat je werkzaam bent aan de opdracht van de klant (uurtje-factuurtje). Aan de ene kant is dit een handige manier van uitbetalen en krijg je zelf de zekerheid dat je voor ieder uur dat je aan de opdracht gewerkt hebt wordt betaald. Echter kleven er ook enkele nadelen aan het uurtarief. Zo ontvang je ook geen inkomen als je besluit een uur vrij te nemen of als je besluit eens een dag niet te werken. Dit merk je dan ook gelijk in je inkomen.

Aan de andere kant is het vragen van een uurtarief een goede manier wanneer de grootte van de opdracht onduidelijk is of wanneer de klant nog niet precies weet wat de uiteindelijke uitkomst van de opdracht moet zijn. Het vaststellen van een uurtarief is dan een handige manier om niet te weinig betaalt te krijgen voor het vele werk dat je hebt verricht. Het bijhouden van je uren is tegenwoordig gemakkelijk dankzij het gebruik van urenregistratie systemen. Deze systemen werken veelal online, waardoor je overal je tijdregistratie bij kan houden.

Fixed price

Aan de andere kant kan het vooraf vaststellen van een fixed price ook enkele voordelen bieden. Zo is het voordat je aan de opdracht begint dan ook al voor beide partijen duidelijk hoeveel het kost en oplevert. Vooral wanneer je een opdracht aanneemt van een vaste klant kan dit erg aantrekkelijk zijn. Mocht het dan eens voorkomen dat je iets meer uren kwijt bent aan de huidige opdracht, kun je dit altijd weer terugverdienen bij een opdracht die daarna komt. Aan de andere kant is het afspreken van een fixed price risicovol wanneer je de opdracht niet goed in kan schatten. Je loopt dan namelijk het gevaar om veel meer werk te steken in de opdracht dan van te voren is ingeschat. Hierdoor loop je inkomen mis.

Uurtarief instellen per klant in urenregistratiesoftware

Het is goed mogelijk dat je met verschillende klanten, verschillende uurtarieven overeenkomt. Of voor verschillende projecten verschillende uurtarieven in wilt stellen. Dan is het belangrijk dat je op een makkelijke manier je uurtarief per klant aan kunt passen. En dat je software gebruikt die je daarbij helpt. Wij onderzochten met welke urenregistratiesoftware je makkelijk je uurtarief per klant of project kunt wijzigen. Hier vind je het resultaat.

1. Yoobi

Je kunt binnen Yoobi uurtarieven toevoegen tot op wel 9 niveaus. Vanaf basistarieven op klantniveau, in het geval dat je tarief altijd gelijk is, tot aan tarieven die verschillen per project of zelfs per medewerker. Bijvoorbeeld wanneer een developer duurder is dan een copywriter. Wanneer je op een hoger niveau aangegeven hebt wat je uurtarief is zal dit lagere niveaus overschrijven.

Yoobi uurtarief

Pluspunten van Yoobi:

  • Je urenadministratie overal beschikbaar, zelfs met een handige app
  • Enorm flexibel met wel 9 mogelijke opties om een uurtarief in te geven
  • Meerdere modules zodat je direct kunt factureren op basis van je geschreven uren

2. Digitaal Kantoor

Je kunt binnen Digitaal Kantoor een uurtarief per klant invullen bij het aanmaken van een project. Je geeft aan voor welke klant je een project aan wilt maken, past hier de benodigde zaken aan zoals de behandelaar van het project en dat het geen vaste prijsafspraak betreft. Hier kun je ook een vaste reminder instellen voor wanneer je budget bijna op is, zoals wanneer 80% van de uren gewerkt zijn. Als je niets wijzigt pakt Digitaal Kantoor je standaard uurtarief, maar deze kun je per klant aanpassen. Vervolgens geef je in hoeveel uren er aan het project besteed mogen worden. Na het aanmaken van het project kun je nog aparte tarieven per persoon invoeren. Handig als je werkt met zzp'ers of wanneer er een groot verschil is tussen juniors en seniors.

uurtarief Digitaal Kantoor

Pluspunten van Digitaal Kantoor:

  • Overzichtelijke interface, zeer gebruiksvriendelijk
  • Digitaal Kantoor is een zeer complete oplossing waarmee je ook kunt factureren en boekhouden

3. Bizzcounter

Je kunt met Bizzcounter een uurtarief per klant invoeren op het moment dat je een nieuw project aanmaakt. Je begint met het aanmaken van een klant, om een project aan deze toe te wijzen. Als je een project gaat uitvoeren voor een bestaande klant dan hoeft dit natuurlijk niet. Je kunt vervolgens binnen het tabblad "projecten en uren" een project aanmaken waarbij je de begrote uren in kunt voeren met het betreffende uurtarief voor de specifieke klant.

Bizzcounter uurtarief

Pluspunten van Bizzcounter:

  • Overzichtelijk in gebruik
  • Complete oplossing voor je administratie

Meer Urenregistratiesoftware

Dit zijn drie urenregistratie oplossingen waarmee het tijdschrijven erg simpel en overzichtelijk is. Dankzij het aanpassen van de uurtarieven kun je snel overgaan tot facturatie. Er zijn echter meer urenregistratieprogramma's en misschien sluiten deze ook aan bij jouw wensen. Gebruik de urenregistratie keuzehulp om de software te vinden die het beste bij je past.

Meer informatie voor de ZZP-er

ZZPcentrum.nl is een starters- en informatieportaal voor zzp'ers en freelancers. Volg de laatste ontwikkelingen, zzp opdrachten, artikelen en voorbeelden over alle aspecten van het zelfstandig ondernemen voor een goede start. ZZPcentrum inspireert de zzp'er.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

Populaire software

Bedrijfsrooster

29 reviewsMeer informatie

Gerelateerde artikelen

25 juli 2019

Administratie bijhouden als zzp'er?

Facturatie Algemeen Urenregistratie Rittenregistratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

29 mei 2019

Wat zijn de beste uren apps als alternatief voor Excel?

Urenregistratie

Waarom doe jij je urenregistratie nog in Excel als je hier heel handige apps voor hebt? We zetten vijf handige urenregistratie apps op een rij.

26 april 2019

Het beste kassasysteem voor jouw organisatie kiezen!

Kassasysteem

Wat is het beste kassasysteem en hoe kies ik dit? Een goed werkend kassasysteem is hierin onmisbaar.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products