1. Blog
 2. Uurtarief of fixed price?

Uurtarief of fixed price? De voor- en nadelen

Veel freelancers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) krijgen de vraag of ze een uurtarief vragen of een fixed price. Beide hebben zo hun voordelen. 

Zo moet je voor een vast bedrag goed de opdrachten kunnen inschatten, maar geef je hiermee jouw klanten wel zekerheid. Met een uurtarief ben je daarentegen zelf zekerder van je inkomsten, maar dit vereist wel vertrouwen van je klanten.

Wat is nu precies het verschil tussen deze twee modellen en welke kun je wanneer hanteren? Hieronder vind je de voor- en nadelen op een rij. 

Arjan
Arjan
Appwiki expert

  Waarom kiezen voor een (vast) uurtarief?

  Van oudsher worden werkzaamheden in een uurtarief uitgedrukt. Je wordt dan betaald voor elk uur dat je werkzaam bent aan de opdracht van de klant (uurtje-factuurtje).

  Aan de ene kant is dit een handige manier van uitbetalen en krijg je zelf de zekerheid dat je voor ieder uur dat je aan de opdracht gewerkt hebt wordt betaald.

  Echter kleven er ook enkele nadelen aan het uurtarief. Zo ontvang je ook geen inkomen als je besluit een uur vrij te nemen of als je besluit eens een dag niet te werken. Dit merk je dan ook gelijk in je inkomen.

  Aan de andere kant is het vragen van een uurtarief een goede manier wanneer de grootte van de opdracht onduidelijk is of wanneer de klant nog niet precies weet wat de uiteindelijke uitkomst van de opdracht moet zijn. Het vaststellen van een uurtarief is dan een handige manier om niet te weinig betaalt te krijgen voor het vele werk dat je hebt verricht of gaat verrichten. 

  Kortom, een vast uurtarief hanteren is verstandig wanneer:

  • de opdrachtomschrijving vaag is
  • de opdracht niet een duidelijk eindresultaat en/of deadline heeft
  • je niet goed kan inschatten hoeveel werk/uren de opdracht kost omdat je bijvoorbeeld ervaring of inzicht mist voor een goede ureninschatting
  • je klant dit prettig vindt omdat hij je flexibel wil kunnen inzetten

  Waarmee moet rekening houden bij het bepalen van je uurtarief?

  Veel zzp’ers vergeten dat er allemaal kosten van hun uurtarief afgaan voordat ze zichzelf kunnen uitbetalen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • je buffer voor als je wat minder werk hebt
  • je buffer voor als je (even) niet kunt werken
  • je vakantiedagen waarop je niet betaald krijgt
  • je verzekeringen
  • je bedrijfskosten
  • sparen voor een aanvulling op je pensioen
  • je belasting

  Het bijhouden van je uren is tegenwoordig gemakkelijk dankzij het gebruik van urenregistratie systemen. Deze systemen werken veelal online, waardoor je overal je tijdregistratie bij kan houden.

  Wanneer kiezen voor een fixed price?

  Aan de andere kant kan het vooraf vaststellen van een fixed price ook enkele voordelen bieden. Zo is het voordat je aan de opdracht begint dan ook al voor beide partijen duidelijk hoeveel het kost en oplevert. Vooral wanneer je een opdracht aanneemt van een vaste klant kan dit erg aantrekkelijk zijn.

  Mocht het dan eens voorkomen dat je iets meer uren kwijt bent aan de huidige opdracht, kun je dit altijd weer terugverdienen bij een opdracht die daarna komt.

  Aan de andere kant is het afspreken van een fixed price risicovol wanneer je de opdracht niet goed in kan schatten. Je loopt dan namelijk het gevaar om veel meer werk te steken in de opdracht dan van te voren is ingeschat. Hierdoor loop je inkomen mis.

  Uurtarief instellen per klant in urenregistratie software

  Het is goed mogelijk dat je met verschillende klanten, verschillende uurtarieven overeenkomt. Of voor verschillende projecten verschillende uurtarieven in wilt stellen. Dan is het belangrijk dat je op een makkelijke manier je uurtarief per klant aan kunt passen. En dat je software gebruikt die je daarbij helpt.

  Wij onderzochten met welke urenregistratie software je makkelijk je uurtarief per klant of project kunt wijzigen. Hieronder vind je een aantal tools waarmee je eenvoudig uren registreert, verschillende uurtarieven kunt gebruiken en gewerkte uren eenvoudig omzet naar een factuur.

  e-Boekhouden.nl Urenregistratie voor ZZP'ers

  Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

  15 maanden gratis
  Uren direct factureren
  Razendsnelle helpdesk

  Prijs: maandelijks €9,95
  Proefperiode:
  Reviews: 9.4/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Rompslomp.nl Dé makkelijkste urenregistratie app voor ZZP'ers

  Rompslomp is hét meest eenvoudige facturatie en boekhoudprogramma, speciaal gemaakt voor ZZP'ers en kleine ondernemers. Je administratie wordt veilig opgeslagen en met onze handige app kun je altijd je administratie bekijken. Boekhouden wordt aangenaam met Rompslomp.nl! Probeer het gewoon zelf gratis uit op Rompslomp.nl

  Uren Ritten Projecten
  Uurtje? Factuurtje!
  Mobiele app met timer

  Prijs: maandelijks €5,00
  Proefperiode:
  Reviews: 8.8/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Exact Meest gekozen urenregistratiesoftware voor het MKB

  MKB'ers helpen toekomstbestendig te groeien, dat is waar wij voor gaan. We staan voor je klaar met slimme softwareoplossingen die jou helpt om efficiënter te werken. Ruim 675.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op de software van Exact.

  Grip op projecten
  Incl boekhouden & CRM
  Werkt altijd en overal

  Prijs: maandelijks €172,00
  Proefperiode:
  Reviews: 8.2/10
  Bekijk reviews  Ga naar de website 

  Een compleet overzicht met urenregistratie aanbieders

  Dit zijn drie urenregistratie oplossingen waarmee het tijdschrijven erg simpel en overzichtelijk is. Dankzij het aanpassen van de uurtarieven kun je snel overgaan tot facturatie. Er zijn echter meer urenregistratieprogramma's en misschien sluiten deze ook aan bij jouw wensen. Gebruik de urenregistratie keuzehulp om de software te vinden die het beste bij je past.

  Gerelateerde artikelen

  11 januari 2024

  Handige apps voor urenregistratie met een timer

  Urenregistratie

  Waarom zou je uren bijhouden met een timer functie? En welke oplossingen zijn handig voor tijdschrijven met een timer? Ontdek het hier.

  9 januari 2024

  Gratis en goedkope urenregistratie apps voor Android en iOS

  Apps Urenregistratie

  Dit zijn 5 handige (gratis en goedkope) urenregistratie apps voor Android en iOs. Met behulp van deze apps hou je eenvoudig je uren bij en krijg je inzicht in de efficiëntie van je bedrijf.

  7 januari 2021

  In één minuut je uren registreren?

  tijd besparen Urenregistratie

  Ja in één minuut kun je dagelijks alle gewerkte uren bijhouden en opslaan in een gestructureerd overzicht. Dit kun je doen door gebruik te maken van urenregistratie software met een timer.

  Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

  Dit is Appwiki

  Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

  Appwiki werkt voor jou

  Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

  En zo werkt Appwiki

  We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

  Products