1. Blog
 2. Uurtarief of fixed price?

Uurtarief of fixed price? De voor- en nadelen

Veel freelancers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) krijgen de vraag of ze een uurtarief vragen of een fixed price. Wat is nu precies het verschil tussen deze twee en wat heeft de voorkeur? Hieronder vind je de voor- en nadelen op een rij. 

Waarom kiezen voor een (vast) uurtarief?

Van oudsher worden werkzaamheden in een uurtarief uitgedrukt. Je wordt dan betaald voor elk uur dat je werkzaam bent aan de opdracht van de klant (uurtje-factuurtje).

Aan de ene kant is dit een handige manier van uitbetalen en krijg je zelf de zekerheid dat je voor ieder uur dat je aan de opdracht gewerkt hebt wordt betaald.

Echter kleven er ook enkele nadelen aan het uurtarief. Zo ontvang je ook geen inkomen als je besluit een uur vrij te nemen of als je besluit eens een dag niet te werken. Dit merk je dan ook gelijk in je inkomen.

Aan de andere kant is het vragen van een uurtarief een goede manier wanneer de grootte van de opdracht onduidelijk is of wanneer de klant nog niet precies weet wat de uiteindelijke uitkomst van de opdracht moet zijn. Het vaststellen van een uurtarief is dan een handige manier om niet te weinig betaalt te krijgen voor het vele werk dat je hebt verricht of gaat verrichten. 

Kortom, een vast uurtarief hanteren is verstandig wanneer:

 • de opdrachtomschrijving vaag is
 • de opdracht niet een duidelijk eindresultaat en/of deadline heeft
 • je niet goed kan inschatten hoeveel werk/uren de opdracht kost omdat je bijvoorbeeld ervaring of inzicht mist voor een goede ureninschatting
 • je klant dit prettig vindt omdat hij je flexibel wil kunnen inzetten

Waarmee moet rekening houden bij het bepalen van je uurtarief?

Veel zzp’ers vergeten dat er allemaal kosten van hun uurtarief afgaan voordat ze zichzelf kunnen uitbetalen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • je buffer voor als je wat minder werk hebt
 • je buffer voor als je (even) niet kunt werken
 • je vakantiedagen waarop je niet betaald krijgt
 • je verzekeringen
 • je bedrijfskosten
 • sparen voor een aanvulling op je pensioen
 • je belasting

Het bijhouden van je uren is tegenwoordig gemakkelijk dankzij het gebruik van urenregistratie systemen. Deze systemen werken veelal online, waardoor je overal je tijdregistratie bij kan houden.

Wanneer kiezen voor een fixed price?

Aan de andere kant kan het vooraf vaststellen van een fixed price ook enkele voordelen bieden. Zo is het voordat je aan de opdracht begint dan ook al voor beide partijen duidelijk hoeveel het kost en oplevert. Vooral wanneer je een opdracht aanneemt van een vaste klant kan dit erg aantrekkelijk zijn.

Mocht het dan eens voorkomen dat je iets meer uren kwijt bent aan de huidige opdracht, kun je dit altijd weer terugverdienen bij een opdracht die daarna komt.

Aan de andere kant is het afspreken van een fixed price risicovol wanneer je de opdracht niet goed in kan schatten. Je loopt dan namelijk het gevaar om veel meer werk te steken in de opdracht dan van te voren is ingeschat. Hierdoor loop je inkomen mis.

Uurtarief instellen per klant in urenregistratie software

Het is goed mogelijk dat je met verschillende klanten, verschillende uurtarieven overeenkomt. Of voor verschillende projecten verschillende uurtarieven in wilt stellen. Dan is het belangrijk dat je op een makkelijke manier je uurtarief per klant aan kunt passen. En dat je software gebruikt die je daarbij helpt.

Wij onderzochten met welke urenregistratie software je makkelijk je uurtarief per klant of project kunt wijzigen. Hieronder vind je een aantal tools waarmee je eenvoudig uren registreert, verschillende uurtarieven kunt gebruiken en gewerkte uren eenvoudig omzet naar een factuur.

Arjan
Arjan
Appwiki expert

e-Boekhouden.nl

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. De eerste 15 maanden van je onderneming is e-Boekhouden.nl volledig gratis! Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Alles in 1 pakket
Incl. Mobiele app
Uitstekende helpdesk

Prijs: Gratis
Proefperiode: 15 maanden gratis, daarna €5,95 per maand, start direct! Account wordt niet automatisch verlengd!
Reviews: 9.4/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Exact

Onze boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen en leert van jouw eerder gemaakte keuzes. No hands accounting noemen we dat. Voor al het andere zijn er integraties met 220+ zakelijke softwareprogramma’s. Geen ander boekhoudplatform levert koppelmogelijkheden op dit niveau! Daarnaast is Exact dé keuze van ruim 9000 accountants.

Grip op projecten
Incl boekhouden & CRM
220+ koppelingen

Prijs: maandelijks €129,00
Proefperiode: 30
Reviews: 6.8/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

TimeChimp

TimeChimp is de #1 urenregistratie voor het MKB en Enterprise. Uren, uitgaven en ritten registreren, projectmanagement, facturatie, rapportages, goedkeuren, mobiele app, vele (boekhoud)koppelingen en meer. Probeer 14 dagen gratis!

Gebruikersvriendelijk
Inzicht in organisatie
Snelle support

Prijs: maandelijks €4,00
Proefperiode: 14 dagen
Reviews: 8.6/10
Bekijk reviews  Ga naar de website 

Een compleet overzicht met urenregistratie aanbieders

Dit zijn drie urenregistratie oplossingen waarmee het tijdschrijven erg simpel en overzichtelijk is. Dankzij het aanpassen van de uurtarieven kun je snel overgaan tot facturatie. Er zijn echter meer urenregistratieprogramma's en misschien sluiten deze ook aan bij jouw wensen. Gebruik de urenregistratie keuzehulp om de software te vinden die het beste bij je past.

Gerelateerde artikelen

6 oktober 2020

Waarom is urenregistratie zo belangrijk voor de ZZP’er?

Urenregistratie

Urenregistratie voor de startende ZZP'er is essentieel om ook je uren te kunnen factureren.

11 augustus 2020

11 tips voor het bijhouden van uren in urenregistratie software

Urenregistratie

Je wilt gewerkte uren bijhouden, maar wat is de beste manier? In de zoektocht naar een manier voor het bijhouden van uren, kom je online urenregistratie software tegen. Veel ondernemers kiezen voor deze manier om de uren te (laten) registreren, het biedt namelijk veel voordelen.

16 oktober 2019

Is een urenregistratie verplicht?

Urenregistratie

Ondernemersaftrek: is je urenregistratie verplicht of niet? Het antwoord vind je hier..

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products