mijnwebwinkel-interview-christianwaijers.jpg

"Mijnwebwinkel maakt webshops toegankelijk voor iedereen." Een interview met Christian Waijers

Ze vierden eind 2016 hun elfjarig bestaan. In die elf jaar groeiden ze van eenmansinitiatief op een zolderkamer uit tot een internationaal opererend bedrijf met bijna dertig man (en vrouw) personeel en meer dan 35.000 actieve shops. Bij Mijnwebwinkel hebben ze bepaald niet stilgezeten. En dat zijn ze voorlopig ook niet van plan. Christian Waijers, al zes en een half jaar enthousiast lid van het marketingteam, vertelt over de plannen en ambities van dit bijzondere bedrijf.

Unieke werksfeer

“Een werksfeer zoals bij ons kom je zeker niet overal tegen. Dat maakt het echt een bijzondere organisatie”, begint Christian zijn verhaal. “Iedereen voelt zich betrokken. Dat komt vooral omdat iedereen ook echt betrokken wórdt. Mijnwebwinkel-oprichter, Alex Pansier, heeft een houding die iedereen meeneemt. Alle collega’s worden actief uitgenodigd om mee te denken en alle input wordt ook daadwerkelijk gehoord.” Dit zorgt ervoor dat het verloop binnen het team bijzonder laag is. Eigenlijk wil niemand meer weg en dat is in “techland” inderdaad best bijzonder. Helemaal als een bedrijf al elf jaar bestaat.

Een werksfeer zoals bij ons kom je zeker niet overal tegenChristian Waijers

Zolderkamerinitiatief ziet het licht

In 2005 begint Alex met de eerste code met regels voor Mijnwebwinkel. Zoals zoveel ideeën kwam ook dit idee voort uit een gevoel van “dat moet makkelijker kunnen”. En dat kon het. Want in 2005 was het opzetten van een webshop een kostbare en tijdrovende aangelegenheid. Bovendien: als zo’n webshop dan werd ontwikkeld, lag er vaak een complex systeem aan ten grondslag waar een gemiddelde webshopeigenaar weinig mee kon.

Belangrijkste doel van Mijnwebwinkel was dan ook om een toegankelijk systeem te maken waar iedereen snel en makkelijk mee aan de slag zou kunnen. Een systeem dat gebruiksvriendelijk was en geen technische kennis vereiste. Iedereen zou er gelijk mee aan de slag moeten kunnen.

In korte tijd stond dit systeem er en was Mijnwebwinkel een feit. Dat niet alleen: doordat het inderdaad echt een toegankelijk systeem was geworden, groeide het zolderkamerinitiatief als kool. En als vanzelf. Er kwam toen nog weinig marketing aan te pas. Het gebruiksgemak van het systeem zorgde ervoor dat de populariteit in korte tijd uit zichzelf al fors groeide.

Belangrijkste doel van Mijnwebwinkel om een toegankelijk systeem te maken waar iedereen snel en makkelijk mee aan de slag zou kunnen

mijnwebwinkel-christian-waijers

Elf jaar later

Eigenlijk is er qua missie weinig veranderd ten opzichte van elf jaar geleden. Mijnwebwinkel moet een toegankelijk systeem zijn en blijven, zodat iedereen ermee kan werken. Of eigenlijk: het moet zelfs leuk zijn om er mee te werken. Dat dit lukt blijkt uit de cijfers. Meer dan 35.000 webwinkels zagen al het levenslicht met behulp van Mijnwebwinkel. En niet alleen in Nederland: inmiddels heeft het bedrijf haar pijlen ook gericht op het buitenland.

Met zoveel online shops rijst toch ook de vraag of de markt niet verzadigd raakt. Een terechte vraag volgens Christian, maar toch hij ziet kansen: “We zien inderdaad dat het steeds lastiger wordt voor nieuwe shops om een plekje op de markt te veroveren, desondanks blijft er veel ruimte voor juist de hele specifieke shops.” Met giganten als Bol.com en Coolblue moet je namelijk niet willen concurreren.

Niches dus. Specialiseren en mikken op een kleinere, maar behoeftige klantenkring in plaats van de massa willen bereiken. “Dat zien we nog steeds werken en dat is ook wat we onze klanten adviseren. Door je op een specifieke productgroep te richten, heb je een enorm concurrentievoordeel en kun je jouw marketingbudget veel gerichter inzetten.”

We zien dat het steeds lastiger wordt voor nieuwe shops om een plekje op de markt te veroveren, desondanks blijft er veel ruimte voor juist de hele specifieke shopsChristian Waijers

Design is niet zaligmakend

Ondanks zoveel marketingjaren op de teller in deze sector is Christian nog lang niet uitgeleerd. “Ik word nog elke keer weer verrast door bijvoorbeeld shops die het tegen alle verwachtingen in ineens heel goed doen. En dat vraagt soms ook het bijstellen van onze eigen visie.” Bijvoorbeeld de aandacht die er is voor het design van een webwinkel. Die blijkt volgens Christian helemaal niet altijd zo zaligmakend als gedacht: “We zien webshopeigenaren veel aandacht besteden aan het ontwerp van de webwinkel en stimuleren dat ook. Het geeft een professionele uitstraling en beïnvloedt de klantbeleving positief. Toch hoeft het niet doorslaggevend te zijn. Zo kwam ik laatst een winkel in autogereedschap tegen die qua design weinig voorstelt. Toch bleek deze winkel enorm hoge omzetten te draaien. De inrichting was functioneel, het assortiment heel compleet en de online marketing spot-on. Dat compenseerde de simpele uitstraling. Een mooie les.”

mijnwebwinkel-toekomst

Toekomstplannen

Bij Mijnwebwinkel zijn ze nog lang niet klaar met groeien. Ze zetten zwaar in op het steeds weer verbeteren van het pakket en bevragen daarbij heel actief hun klanten. “Uiteindelijk moeten zij er prettig mee kunnen werken, dus luisteren we heel actief naar hun inbreng”, vertelt Christian. “We hebben niet alleen developers in dienst, maar ook specialisten op het gebied van gebruikservaring. En zo kijken we gezamenlijk naar steeds makkelijker en sneller dingen kunnen doen.” Nog steeds dezelfde missie als elf jaar geleden, dus. En met de internationale uitbreiding boren ze weer een hele nieuwe markt aan.

Toegankelijk prijsmodel

De kracht van het pakket is namelijk niet alleen het gemak van het systeem, ook het prijsmodel zorgt voor populariteit. Tot 25 producten is het gebruik van de software zelfs helemaal gratis. Daarna betaalt de webshopeigenaar een relatief laag bedrag van negentien euro per maand. Dat is ook voor kleinere winkels goed op te brengen en maakt een webshop starten heel laagdrempelig. En toch geeft hij mee dat prijs niet doorslaggevend zou moeten zijn bij de keuze voor een pakket.

Uiteindelijk moeten klanten prettig met het pakket kunnen werken, dus luisteren we heel actief naar hun inbrengChristian Waijers

Kies voor gemak

“Allerbelangrijkste overweging bij het kiezen van een softwarepakket moet echt gebruiksgemak zijn. Dat is belangrijker dan de prijs, want als bijvoorbeeld het invoeren van producten of het bijhouden van de voorraad veel tijd of frustratie kost, komt je dat uiteindelijk veel duurder te staan. Je webshop verhuizen naar een andere aanbieder kost bovendien enorm veel tijd en moeite. Kijk dus echt of het pakket bij je past. Niet alleen qua functionaliteit, maar vooral ook of je er goed en snel mee kunt werken”, adviseert Christian. Uitproberen dus? “Bijna alle pakketten hebben een gratis probeerversie. Onderzoek en vergelijk die versies grondig. En kies dan vooral voor gebruiksgemak.”

Wie is Christian Waijers?

Christian is al jaren actief in de marketingwereld. Christian werkt al zes en een half jaar voor MyOnlineStore, het bedrijf achter het grootste e-Commerce platform van Nederland, Mijnwebwinkel.nl. Dit platform biedt klanten de mogelijkheid om eenvoudig een complete webwinkel te exploiteren.

Populaire software

Rating:
Reviews: 346
Webwinkel
Rating:
Reviews: 39
Webwinkel
Rating:
Reviews: te weinig reviews
Webwinkel

Het beginpunt voor je online software

Ontdek, vergelijk & vind de beste business apps met de selectietool
Vergelijk & probeer
Steven Houkes - Appwiki expert
Geschreven door:
Steven Houkes
Appwiki expert

Steven maakt jouw bedrijfsprocessen graag slimmer, flexibeler en sneller. Dit doet hij door je te helpen met het vinden van de beste software. Software die het beste past bij jouw bedrijf en bedrijfsprocessen. Op basis van je bedrijf, je wensen en de software die je gebruikt, maakt hij een persoonlijke software top 3 voor jou.

Verder lezen


hoe-factureren-ondernemers-2.png

Onderzoek: ondernemer kan de helft aan tijd besparen op facturen maken

Uit onderzoek blijkt dat 60% van de ondernemers de helft aan tijd kan besparen bij het factureren! Bekijk...

Iris Kluin - Appwiki expert
Iris Kluin
Appwiki expert
blog-boekhoudmanieren-excel-vs-software.png

Doe je de boekhouding in Excel of met boekhoudsoftware?

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Over het algemeen houden startende ondernemers...

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
btw-aangifte-beste-apps.png

De beste 5 boekhouding apps om je BTW-aangifte te doen

Wat zijn de beste boekhouding apps voor de BTW-aangifte? Lees het in deze blog.

Steven Houkes - Appwiki expert
Steven Houkes
Appwiki expert
Products