In januari van dit jaar bericht Simplicate over een explosieve groei: de omzet steeg met ruim vierhonderd procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Daar bleef het niet bij: ook het aantal medewerkers verdubbelde. Een investering van een miljoen euro door een regionale investeringsmaatschappij droeg stevig bij aan de groeikansen. Maar wat doet Simplicate precies? En waarom doen ze het? We vragen het Gerard Loode, samen met Peter Hager, oprichter van Simplicate.
Een pakket dat alles kan
“Onze missie is bedrijfssoftware maken die op een toegankelijke en makkelijke manier zoveel mogelijk van de key-processen binnen een onderneming kan automatiseren”, vertelt Gerard. Het idee voor Simplicate, opgericht in 2014, kwam bepaald niet uit de lucht vallen. “Van oorsprong ben ik accountant. Na een carrière bij een groot accountantskantoor besloot ik voor mezelf te beginnen. Ons kantoor was vooral succesvol in de IT business consultancy. Er bleek een grote behoefte te zijn bij bedrijven om de reeds aangeschafte software ook daadwerkelijk succesvol in de organisatie te implementeren.”
Onze missie is bedrijfssoftware maken die op een toegankelijke en makkelijke manier zoveel mogelijk van de key-processen binnen een onderneming kan automatiserenGerard Loode
Het ging snel: de jaren daarna zaten er consultants bij bedrijven in allerlei branches om grote softwarepakketten te implementeren. Een vak apart: “Er kan veel op softwaregebied. Het levert bedrijven ook echt enorm veel op. Maar we zagen dat de grote pakketten pas hun belofte konden waarmaken na een langdurig consultancy-traject. Wij vonden dat het ook moest kunnen zonder zo’n traject. Een makkelijk te begrijpen, plug-and-play-pakket dus. Daar begon Simplicate.”
Lego-blokjes rondom primair bedrijfsproces
Na anderhalf jaar ontwikkelen was daar een eerste versie, nog steeds de basis van wat er nu staat. “Simplicate biedt een oplossing voor bedrijven die uur-factuur werken, projecten draaien en de aan de projecten gewerkte tijd registreren. Daar hebben we ons specifiek op gericht. We bieden automatisering van het primaire klantproces. Simplicate ondersteunt het salestraject, de projectadministratie, de facturatie en het relatiebeheer.” Voor dit primaire proces heeft Simplicate dus een alles-in-1-oplossing. Maar daarmee is een organisatie er vaak nog niet. “Voor alle processen daaromheen bieden we koppelingen met belangrijke spelers, op dit moment voornamelijk boekhoudprogramma's, maar ook bijvoorbeeld het e-mailprogramma Mailchimp. Doordat het maken van een koppeling in de vorm van een API tegenwoordig zo makkelijk is, geloven wij heel erg in de inzet van verschillende pakketten als ware het Lego-blokjes. Zolang het naadloos past, kun je ze prima combineren.”
Doordat het maken van een koppeling tegenwoordig zo makkelijk is, geloven wij heel erg in de inzet van verschillende pakketten als ware het Lego-blokjesGerard Loode
Ontwikkelen zonder ballast
Deze aanpak geeft bedrijven veel meer flexibiliteit in het kiezen van wat ze echt nodig hebben en prettig vinden werken. En dat heeft volgens Gerard ook precies de toekomst: “De grote pakketten van nu bieden vaak gesloten systemen waarmee het lastig koppelen is. Dat is wat ons betreft niet meer van nu en al helemaal niet van morgen.” Toch hebben de bekende namen nog een belangrijke marktpositie. Is die positie houdbaar in de toekomst? “Ik denk het eerlijk gezegd niet”, vertelt Gerard. “Grootste uitdaging voor deze grote bedrijven is het feit dat ze een legacy hebben en dat maakt het flexibel doorontwikkelen heel lastig. Jongere bedrijven zoals wij hebben geen last van de ballast die er is na decennia ontwikkelen. Daarmee lukt het ons goed om tegen de gevestigde pakketten op te boksen. Sterker: de ontwikkeling bij deze clubs lijkt vaak zelfs stil te staan.”
Simplicate voorkomt het opbouwen van een eigen legacy door zichzelf te dwingen goed naar buiten te blijven kijken. Wat gebeurt er in het technieklandschap? Welke ontwikkelingen zijn er? Wat doen anderen? Wat willen we zelf en wat willen onze klanten? “Belangrijke vragen wat ons betreft. En de grootste valkuil die we zien is het uitgangspunt dat de software wel af is en het dan alleen nog maar verkocht hoeft te worden. Simplicate is nog lang niet af, er is nog zoveel om te implementeren, wij blijven echt nog een hele tijd inzetten op doorontwikkeling van ons pakket”, stelt Gerard.
Is de marktpositie van de bekende namen houdbaar? Ik denk het nietGerard Loode
Toch nog consultants
Simplicate bedient inmiddels honderden klanten door heel Nederland en biedt inmiddels ook consultants aan. Iets waarvan ze eerder juist dachten: dat moet niet meer. “Klopt, we hebben ingezet op een plug-and-play-pakket en dat is Simplicate in feite ook, er hoeft geen gebruiker op training. Tegelijkertijd zien we dat klanten graag nog even een extra set ogen hebben die hun helpt om de applicatie snel ingericht te krijgen gebaseerd op hun eigen proces. Daarnaast is het applicatielandschap zodanig gegroeid dat we steeds meer vragen kregen van onze klanten die buiten de scope van onze eigen software vielen", zegt Gerard.
"Dus bieden we nu slimme mannen en vrouwen aan die onze klanten adviseren over de optimale inrichting van hun processen met behulp van slimme software. Alles gericht op een succesvol en soepel klantproces waarbij we natuurlijk ook Simplicate inzetten. Groot verschil met vroeger is dat we voor wat betreft de aanvullende diensten nu onafhankelijk kunnen adviseren en koppelen. Dat maakt dat de oplossingen veel meer op maat zijn en dus beter bevallen.”
Vraag naar de beveiliging
Een belangrijk thema dat Simplicate heel erg serieus neemt, is dat van beveiliging. Vaak nog te onderbelicht bij softwaremakers, maar ook bij gebruikers. “Het is echt een belangrijke vraag om te stellen in de oriëntatie naar een passend pakket, maar we horen die vraag te weinig: Hoe zit het met de veiligheid? Wij hebben gegevensbeveiliging echt heel centraal staan in onze ontwikkeling en Simplicate wordt regelmatig helemaal getest.” Maar: hoe ga je als leek na of de beveiliging van een je CRM software in orde is? Gerard: “De vraag stellen is een goed begin, maar vraag ook naar bewijs van het antwoord. Durf kritisch te zijn. Kunnen ze het aantonen? Wordt het door externe partijen getoetst? Wij hebben twee bedrijven als klant die zich bezighouden met online security. Dat vind ik echt een groot compliment.”
Wij hebben gegevensbeveiliging centraal staan in onze ontwikkelingGerard Loode
De ambities van Simplicate liegen er niet om: ze willen de gerealiseerde groei op korte termijn verdubbelen en sluiten een internationale uitbreiding op termijn niet uit. Een mooie uitdaging, maar ze zijn er klaar voor. “Er staat al een heel mooi team en we hebben verschillende vacatures voor extra mensen. De komende tijd blijven we investeren in doorontwikkelen. Het pakket is nooit af, die gedachte staat bij ons centraal”, beschrijft Gerard. “We blijven ook altijd naar onze klanten luisteren, zij zijn de experts.”
Wie is Gerard Loode?
Gerard Loode is mede-oprichter van het in Groningen gevestigde Simplicate. Nadat hij vijftien jaar managing partner was bij Gjald Groep, besloot hij in 2014 het roer om te gooien. Samen met Peter Hager richtte hij Simplicate op met als missie om op een toegankelijke en makkelijke manier belangrijke processen binnen een onderneming te automatiseren. In 2016 ontving Simplicate een bedrag van een miljoen euro van de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij om de groei van het bedrijf te stimuleren.