1. Blog
  2. Incassobeheer: uitbesteden of zelf doen?

Hoe je het beste jouw incassobeheer doet

Het is een onvermijdelijk aspect van ondernemen: openstaande facturen. Hoewel het niet niet het leukste onderdeel van ondernemen is, is een goed incassobeheer heel belangrijk. Openstaande facturen verlagen namelijk jouw winst. Incassobeheer zorgt ervoor dat het aantal openstaande facturen zo laag mogelijk blijft. In deze blog vertel ik je daarom over hoe je het beste jouw incassobeheer doet.

Wat is incassobeheer?

Incassobeheer omvat alle werkzaamheden die horen bij het incasseren van openstaande facturen bij debiteuren. Dit varieert van het sturen van een betalingsherinnering tot het onderhouden van een goede klantrelatie. De omgang met klanten is een belangrijk aspect van incassobeheer, want ook al wil je dat jouw klanten netjes hun facturen betalen, ze blijven jouw klant en je zult ze ook zo moeten blijven behandelen. Incassobeheer kan je als ondernemer zelf op je nemen, of wanneer het te veel tijd kost of te complex wordt, kun je het uitbesteden aan een incassobureau.

Waarom is incassobeheer zo belangrijk?

Incassobeheer is een belangrijk onderdeel van ondernemen omdat het samenhangt met jouw cashflow. Hoe meer openstaande facturen en hoe langer het duurt voordat klanten betalen, hoe slechter dit is voor jouw cashflow. En een verslechterde cashflow kan weer onaangename gevolgen hebben voor jou: jij moet immers ook gewoon jouw leveranciers betalen. Nog een nadeel: het kost je geld. Want hoe langer een rekening openstaat, hoe meer geld je moet lenen bij de bank en hoe meer rente je moet betalen. 

Hoe doe je jouw incassobeheer?

Veel ondernemers vinden incassobeheer niet het leukste onderdeel van ondernemen. Begrijpelijk, het sturen van herinneringen dat jouw klant snel een factuur moet betalen is lastig. Je wilt graag je geld hebben, maar je wilt ook de goede relatie met jouw klant behouden. De juiste balans vinden is moeilijk. Bovendien is het beheren van debiteuren tijdrovend. Vooral de wat grotere ondernemingen kiezen er daarom voor om hun incassobeheer uit te besteden aan een incassobureau.  

Uitbesteden

Uitbesteden heeft dus als groot voordeel dat jij niet meer hoeft om te kijken naar jouw incassobeheer. Een gespecialiseerd bedrijf neem het van je over, waardoor jij meer tijd hebt voor de andere onderdelen van ondernemen. Incassobureaus hebben bovendien veel expertise in huis en kennen de incassoregels. Maar voor niets gaat de zon op: het uitbesteden van je incassobeheer kost geld. Wanneer je een incassobureau wilt inschakelen, moet je hen provisie betalen. 

Rigoureuze maatregel

Bovendien is een incassobureau inschakelen een rigoureuze maatregel. Een externe partij inschakelen om jouw geld te innen brengt misschien de goede relatie met jouw klant in gevaar. Je zult nauw contact moeten onderhouden met het incassobureau om af te spreken hoever ze de druk mogen opvoeren.

Met Excel je incassobeheer doen
Handmatig

Om kosten te drukken kun je jouw incassobeheer in eigen handen houden. Helemaal voor kleine ondernemingen is dit aantrekkelijk: zij hebben vaak nog een simpele boekhouding en een klein budget. Je incasso beheren in Excel of Word is dan ook een goede oplossing. Het is gratis en relatief makkelijk te beheren. Hiervoor zijn wel veel handmatige handelingen nodig. Op deze manier je incassobeheer doen kost dus veel tijd. 

Incasso software

Vind je een incassobureau inschakelen te ver gaan en voer je liever niet handmatig gegevens in een Word-bestand? Dan is incasso software een goede oplossing. Je houdt het incassobeheer in eigen hand, én je bent er weinig tijd aan kwijt. Bovendien houd je de goede band met jouw klanten intact. 

Hoe werkt online incasso?

Incasso software is een programma die veel handmatige handelingen uit handen neemt. Van het begin tot het eind: het incassotraject is helemaal geautomatiseerd. De software kan zelf op de juiste momenten betalingsherinneringen en aanmaningen sturen.Je automatiseert op deze manier een groot deel van je incassobeheer. 

Online incasso kent vele voordelen
Voordelen van incasso software

Naast het besparen van tijd zijn er nog meer voordelen wanneer je kiest voor incasso software: 

  • Laagdrempelig 

Waar vroeger een lang implementatietraject voorafging aan het automatiseren van het incassobeheer, kun je dit tegenwoordig voor een laag maandbedrag doen. 

  • Persoonlijk

Hoewel je het incassotraject automatiseert, kun je jouw klanten persoonlijk benaderen. Want niet elke klant behoeft eenzelfde benadering. Je stuurt bijvoorbeeld geen brief op hoge poten naar een klant die voor het eerst te laat is met een factuur betalen. Je kunt met incasso software makkelijk een persoonlijk touch geven aan een herinnering, waardoor je een gebrouilleerde relatie met je klant voorkomt.

  • Dossiervorming 

Met online incasso kun je een volledige digitale dossiervorming van alle correspondenties aanmaken. Zo houd je de betaalhistorie van je klanten nauwkeurig bij en kun je klanten persoonlijker benaderen

  • Strakke opvolging

Omdat de software zorgt dat het hele incassotraject automatisch en dus strak verloopt, verlies je niet onnodig tijd bij openstaande facturen. Bovendien laat je jouw klant zien dat je er bovenop zit, dit komt professioneel over

  • Online betalen

Door de klant de kans te bieden online de factuur te betalen (bijvoorbeeld met een iDEAL-link) maak je het makkelijk de factuur te voldoen

  • Sneller betaald

Hierdoor is de kans groter dat jouw klant de factuur sneller zal betalen, de drempel is immers minder hoog

  • Koppeling met boekhoudprogramma 

Met deze koppeling worden betaalde facturen automatisch verwerkt in je boekhoudprogramma. Veel incasso software is binnen een paar minuten gekoppeld aan je boekhoudprogramma

  • Cloud based 

De meeste incasso software is cloud based en dus te benaderen via een webbrowser, ongeacht de locatie en wanneer je maar wilt

  • Geen tussenkomst van incassobureau of gerechtsdeurwaarder 

Hierdoor behoud je een goede en persoonlijke relatie met jouw klanten

Minder openstaande facturen met incasso software

Hoe je jouw incassobeheer ook doet, het blijft een belangrijk onderdeel van ondernemen. Helaas kan het ook een tijdrovende bezigheid zijn, vooral wanneer je een grote factuurstroom hebt en je het beheer handmatig doet. Je kunt er dan voor kiezen om het incassobeheer uit te besteden. Je hebt er verder geen omkijken meer naar, maar je moet er wel voor in de buidel tasten en kan de klantrelatie beschadigen. 

Met incasso software automatiseer je het incassotraject zoveel mogelijk én je houdt het beheer in eigen hand. Facturen zullen sneller worden behaald, waardoor de druk op de cashflow afneemt. Dit biedt jou weer de kans om jouw onderneming te laten groeien.  

Gerelateerde artikelen

17 maart 2020

Hoe CRM jouw sales een boost geeft

Offerte Crm

CRM software kan voor meer sales zorgen, lees gauw hoe! Een CRM systeem biedt je de mogelijkheid om je klantrelaties verder op te bouwen en te onderhouden.

2 maart 2020

Administratie bijhouden als zzp'er?

Administratie Boekhouding

Je administratie en boekhouding bijhouden is niet altijd leuk. Maar wel heel belangrijk!

31 januari 2019

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware?

Excel Boekhouding

Wat past bij jou? Boekhouden in Excel of met boekhoudsoftware? Ontdek in dit blog welke manier bij jouw bedrijf past.

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products