1. Facturatie
  2. Pro forma factuur maken

Pro forma factuur maken?

Eenvoudig een pro forma factuur maken? Vergelijk en probeer gratis de beste factuurprogramma's.

Het complete (pro forma) factuurprogramma overzicht

Hieronder vind je alle programma's om eenvoudig een pro forma factuur te maken. Vertel ons over je bedrijf en geef aan welke functies je nodig hebt met de filters. Kies vervolgens de 3 beste facturatieprogramma's en voeg deze toe aan jouw vergelijking door op 'Vergelijken' te klikken.

Tip: Pro forma factuur maken als zzp'er? Download de factuurprogramma checklist en ontdek in een aantal simpele vragen welk factuurprogramma het beste bij je past.

#1 in Factureren!
GRATIS voor starters
Onbeperkt factureren

Gratis voor alle starters: Maak, beheer en verstuur je facturen met e-Boekhouden.nl. Factureer online in eigen huisstijl, waardoor je uitstraling en identiteit behouden blijft. Klanten kunnen je factuur direct betalen via iDeal.

Meer informatie
IDEAL link op factuur
Incl. boekhouding
Gratis ondersteuning

Maak in een handomdraai offertes en facturen aan in eigen huisstijl. Startersactie: 15 maanden gratis! Maak hier het gratis account aan!

Meer informatie
#1 volgens accountants
Handige dashboards
Probeer 1 maand gratis

Een compleet online facturatieprogramma voor Ondernemers? Ja, dat bestaat! Met AFAS SB maak je niet alleen gemakkelijk offertes en facturen, maar wordt ook je btw-aangifte een makkie. Gebruiksvriendelijke en compleet!

Meer informatie
Onbeperkt factureren
Scan & Herken
iDEAL link op factuur

Met Gripp verlies je facturen nooit meer uit het oog en factureer je binnen een handomdraai! Blijf op de hoogte van de status zodat je precies weet wanneer er een factuur, herinnering of aanmaning verstuurd moet worden.

Meer informatie
Van uur tot factuur
Debiteuren overzicht
Koppel je boekhouding

Teamleader maakt factureren makkelijk voor mkb'ers: koppel je boekhouding aan je CRM, zet offertes en uren eenvoudig om in een factuur in jouw eigen huisstijl en laat je klanten moeiteloos online betalen.

Meer informatie
Makkelijk boekhouden
Onbeperkt factureren
30 dagen gratis

In minder tijd je administratie gedaan, zonder kennis van boekhouden? Het kan met SnelStart. Onbeperkt offertes en facturen sturen. Je btw-aangifte is zo gedaan. En dat voor een vast bedrag per maand + de eerste 30 dagen gratis.

Meer informatie
Tot 85% tijdbesparing
Met boekhoudkoppeling
Financiële rapportages

Bespaar tot wel 85% tijd op je facturatie met Simplicate software. Koppel je boekhoudpakket, en genereer automatisch facturen die je met één druk op de knop verstuurd. En real-time bijgewerkt worden in je boekhouding.

Meer informatie
Appwiki logo

We berekenen nu welke apps het beste bij jou passen.

De Appwiki Score geeft aan hoe goed een app past bij jouw wensen en bedrijf. We passen de altijd score aan op jouw laatste invoer.
Bedrijfsvorm
Branche
Medewerkers
Hoe factureren?
Aanvullingen
Factuur maken
Administratie
Betaling
Extra functies
Bekijk resultaten
Jouw vergelijking
0

De beste software om een pro forma factuur te maken voor:

Appwik expert

Pro forma facturen maken met het beste programma?

Download gratis onze checklist om het beste facturatieprogramma voor zzp'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies je echt nodig hebt.

Download gratis checklist

Maak je persoonlijke top 3 met de keuzehulp

Een pro forma factuur maken, hoe zit dat?

Wanneer je je klanten alvast wilt laten weten hoe een factuur eruit gaat zien, dan kun je een pro forma factuur maken. Een pro forma factuur maak je 'voor de vorm' (ook de letterlijke vertaling).

Het is een voorlopige (onofficiële) factuur en deze hoeft dan ook (nog) niet te worden betaald. Hiermee kan bijvoorbeeld een koerier eventuele papieren al voor elkaar maken en zorgen dat er zo min mogelijk vertraging zal optreden bij de verzending. 

Wat is het verschil met een gewone factuur?

Het is bij het opstellen van een pro forma factuur erg belangrijk dat je goed laat weten dat het hierbij niet gaat om een echte factuur. Een pro forma factuur verschilt namelijk van een gewone factuur op een aantal punten. Een pro forma factuur heeft vaak geen unieke factuurnummering en er staat duidelijk de woorden 'pro forma' op. Ook zijn er geen datum of naam van de transporteur in het document opgenomen.

Pro forma facturen hoeven niet te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst, maar kunnen ook niet als handelsfactuur worden verwerkt in de boekhouding. Op deze manier krijgt de klant een voorbeeld voordat jij de echte factuur gaat maken.

Hoe een pro forma factuur opstellen en versturen?

Nadat een offerte is goedgekeurd worden betaalgegevens, bedragen en valuta aangegeven in een pro forma factuur. Je kunt een pro forma factuur maken door hiervoor een programma te gebruiken. Hiermee hoef je alleen maar die bepaalde gegevens in te voeren om de gevraagde nota eruit te draaien. Hierna hoef jij hem dan alleen nog maar op te sturen naar de klant. Om dit consequent te doen, kun je hiervoor geautomatiseerde software gebruiken.

Hiermee zorg je ervoor dat jij nooit meer achter loopt en tegelijkertijd zorg je er ook nog eens voor dat je jezelf heel veel onnodige papierwerk en vooral tijd bespaart.Op deze manier is voor de start van de opdracht voor beide partijen duidelijk waar zij staan en hoe de uiteindelijke factuur eruit zal komen te zien. Afnemers kunnen een proforma factuur bijvoorbeeld gebruiken om subsidies aan te vragen of administratieve formaliteiten af te handelen.

Wanneer wordt een pro forma factuur verstuurd?

Meestal ontvang je een pro forma factuur nadat je een offerte hebt bevestigd. Door middel van het pro forma factuur vraagt de leverancier je dan een vooruitbetaling te doen alvorens hij overgaat tot levering.

Pro forma facturen worden ook gebruikt tijdens internationale handelstransacties. Verzend je op commerciële basis producten naar bestemmingen buiten de EU? Dan is het toevoegen van een commerciële factuur in tweevoud verplicht voor de douane.

Verzend je niet-commerciële producten (o.a. een cadeau, monster of defect onderdeel)? Dan voeg je twee pro forma facturen bij. De precieze regels per land kunnen verschillen en dus is het verstandig om voor verzending te controleren welke regels jouw handelsbestemming hanteert ten aanzien van proforma facturen.

Behandeling van een pro forma factuur

Omdat je bij het versturen van een pro forma factuur geen echte factuur verstuurd, hoef je deze dus ook niet in te boeken. De ontvanger gaat de factuur niet betalen want het is niet de uiteindelijke factuur. Een pro forma factuur opstellen doe je dus slechts om informatie over te brengen, maar niet om iemand te laten betalen.

Dit gebeurt pas wanneer de echte factuur uiteindelijk gestuurd wordt. Deze factuur zal dan uiteraard wel een factuurnummer bevatten en duidelijk maken dat het hier om een echte factuur gaat door dit duidelijk te vermelden.

Een pro forma factuur is gemakkelijk en duidelijk

Het maken van een pro forma factuur is erg gemakkelijk en je kunt hiervoor een normaal formulier voor facturering gebruiken. Let er dus wel op dat je bovenstaande tips in gedachten houdt. Het moet duidelijk zijn dat het geen echte factuur is. Pro forma staat ook voor 'voor de vorm', dat is de enige reden waarom je zo'n factuur op kunt sturen. Een pro forma factuur maken kan dus zelf of met een programma, het is maar net wat je zelf handig vindt.

Alle factuurprogramma's bekijken?

Een factuurprogramma gebruik je al vanaf enkele euro's per maand. Dit bedrag heb je snel terugverdiend in tijd en professionaliteit. Zelf een factuur maken, factuurnummers opstellen en betalingen bijhouden gaat vrijwel automatisch.

Daarbij hebben al je facturen dezelfde vorm en komen deze dus betrouwbaarder over op de klant. Begin met een digitale factuur of vind het factuurprogramma dat bij jou past door een factuurprogramma te vergelijken.

Welk programma past bij mijn situatie?

Twijfel je nog? Download gratis onze checklist om het beste factuurprogramma voor zzp'ers te kiezen. Aan de hand van een aantal simpele vragen, ontdek je waar je op moet letten en welke functies het beste bij je passen.

Download gratis

De beste facturatieprogramma's voor jou:

Relevante artikelen

annie-spratt-604122-unsplash.jpg
5 augustus 2023

Hou grip op de zaak met de beste business apps

Uitgelicht

Op vakantie ondernemen en grip op de zaak houden? Het kan met business apps!

Lees meer 

Appwiki is eenvoudig software kiezen voor:

Dit is Appwiki

Appwiki is het beginpunt voor bedrijfssoftware selectie. Wij geloven dat bedrijven met online tools en software slimmer, sneller en flexibeler zijn. En dus beter hun klanten kunnen helpen en beter concurreren in de markt.

Appwiki werkt voor jou

Appwiki experts adviseren jou bij software selectie. Jouw wensen en bedrijfsprofiel bepalen de meest geschikte software. We brengen onze kennis, informatie van leveranciers en data van gebruikers samen, zodat jij eenvoudig een selectie maakt en snel software vindt die bij je past. 

En zo werkt Appwiki

We brengen in je in contact met software aanbieders en ontvangen daarvoor een vergoeding. Adviseren we dan alleen aanbieders die betalen? Nee hoor, we adviseren alleen de aanbieders waarvan we zeker weten dat ze bij jouw bedrijf passen.

Products